Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • jde tak jako tak o katastrofický scénář.
    Odchod řecka, budeli dobře řízen by mohl zachránit eurozonu pouze s tím že by eu investovalo ony "záchrané" peníze do sebe. Navíc by musela EU přehodnotit dotační programy, musela by se přestat zabívat množstvím soli v bavorském preclíku energetickou náročností domácích kávovarů a podobnými nesmysli. Jisté je že by i euro samotné muselo jít dolů.
    Řecko samotné je na tom hodně bídně. A mělo by zvážit zda neprodá část svého území. Vím že to zní děsivě, ale fyzických osob s exekuce nemine tak proč by měla minout nějaký stát. Ostatně řecké ostrovy nejsou nijak hustě obydleny. Asi bych začal těmi prázdnými. Ve světové historii by to nebylo nic nové. S územím se handlovalo ve všech epochách.
    Ovšem zůstaneli řecko v zoně co to všem přinese? Začnou řeci pracovat? Potáhnou svoji ekonomiku nahoru? Vy se nebojíte že se z nich stane příživník v zoně?
    Všichni kdo do zony chtěli podepsali že jejich zadlužení oproti HDP nepřesáhne konkrétní %-tuelní limit (tuším 6%) a jaká je stanovena sankce za nedodržení této hranice???? Vypadá to že ŽÁDNÁ. Všichni členové ji porušují, někdo jen pár procenty a jiný 100 násobně. Pokud EU nedá jasná pravidla hry včetně trestů nemože nic fungovat. Řecko evidentně nedodrželo smlouvu. Podle obecně platných zákonů mohou v takovém případě smluvní strany udstoupit od smlouvy.Ostatně řecku se dá pomáhat i když nebude v zoně. takže to pro řeky může být motivujicí a pro investory zajímavé.
  • Je to pořád jako kafemlejnek furt dokola. Pořád se řeší důsledky dluhové krize eurozony, ale neřeší se příčiny. Tím ,že budou v EU přesouvat peníze, tím se příčina neodstraní, jen banky prodělají méně. Příčinou dluhové krize a to vědí všichni je žití na dluh, jak říkal feldkurát Katz "to se nám to žije, když nám lidi půjčujou". Takže Řecko musí mít státní rozpočet takový, že utratí a to včetně splátek dluhu a úroků jen to co vybere na daních. Někdo musí konečně řekům říci, že si musí utahnout opasky, že to bude p....r o tom nelze pochybovat. V ČR je průměrný důchod cca 400 Eur, v Řecku cca 1400 Eur, Průměrný plat je v ČR cca 1000 Eur v Řecku cca 5000 Eur. Je snad v Řecku produktivita práce 5x vyžší než u nás - ani náhodou. Takže cesta je jen jedna - Řecko musí jít z Eurozony - jinak se to bude opakovat s Portugalskem , Španělskem a Itálií. EU musí přestat žít na dluh a pokud nepřestane s připitoměle štědrým sociálním státem živícím desetimiliony imigrantů a zeleným třeštěním tak skončíme všichni v chudobinci zvaném EU.
    • Tak jó. Řecko vypadne z Eurozóny. Udělá si vlastní měnu, která nebude směnitelná. Bohatí Řekové ulijí
      úspory do dolárů ( myslím, že tato operace již proběhla) a odjedou na dovolenou. Chudí Řekové to měsíc do první výplaty nějak vydrží a pak dostanou reálnou mzdu, která bude samozřejmě tak stěží na obživu. Veškeré daně padnou na podporu v nezaměstnanosti armádě bývalých státních a bruselských
      úředníků. V současnosti je to 40% všech zaměstnanců Řecka. Pro Řeky je to výchdisko.
      EU: Německé, Francouzské a největší Belgická banka - všechny se v tomto okamžiku položí, protože
      namísto zlata či ostatních aktiv mají v trezorech bezcenné Řecké (a jiné stejně bezcenné) dluhopisy, které nakoupily v očekávání báječných výnosů. Banky, které se nepoloží hned budou čelit jinému problému. Drobní střadatelé se pokusí na poslední chvíli zachránit své úspory výběrem a směnou za v tuto dobu raketově sílící dolar. A to je naprostý konec. Roztočit rotačky a tisknout Eura v této situaci je plýtvání papírem. Bez stabilní měny se Evropská ekonomika rozsype během jednoho týdne.
      Tudy cesta nevede. Jedinou cestou je D E V A L V A C E EURa. Ta by však postihla především, BA TÉMĚŘ VÝHRADNĚ, bohaté. V plánu ovšem bylo, aby celou tuto taškařici zaplatili ti nejchudší - občané, nebo státy- to jedno jest. Prostě ti nejchudší. Jak to má vypadat předvádí naše současná vláda. Díky tomu, že nemáme EURo, ale korunu, doufá, že to vyjde. Nevyjde. Až na nás reálně dopadnou všechny ty výmylsy nablblého Kalouska, spadne tzv. domácí spotřeba pod únosnou míru a DPH, jediná to daň,
      kterou umí naší kreténští vůdci vybrat, nedokáže naplnit státní pokladnu. Další zadlužování si nelajznou
      ani ti naši fořti a je vymalováno.
      Ale spátky k EU. To, co navrhuje Francie - jak se v článku píše- tisknout peníze - je jediná možná cesta.
      Pokud už ovšem není pozdě. Pozvolná devalvace postihne všechny, bohaté zvlášť. Ale Evropa přežije. Jinak můžeme zavést výměnný obchod a vrátit se na stromy. *7*
  • To je sice od Merkelové silné kafe, ale celou situaci jen prodlouží. V Řecku není práce, propouští se a zbylým snižují platy. Z čeho budou propuštění žít ? Jedině z nových dluhů, které řecká vláda bude muset permanentně vyškemrávat, jinak nebude na výplaty důchodů , či státních zaměstnanců, natož dát lidem práci v podobě investic. Zkrátka nové dluhy budou opět jen projídány a za rok za dva bude Řecko zpátky tam, kde je teď. Ani EU nebude moci trvale dotovat nezaměstnanost alias krizi z nadvýroby. Jinak by přece musela práce být a bylo by po krizi. Toto je jen snaha zabránit pádu Eurozóny, ale zatím to na záchranu nevypadá, leda tak zázrakem..
  • PRESSBURGER BEOBACHTER
    Keď k nám v roku 863 prišli Konštantín a Metod,
    ešte sme nevedeli, že si po vyše 1100 rokoch
    Grécko vyúčtuje cestovné aj diéty...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit