Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Stavět v dnešní době jaderné bloky je ekonomická sebevražda , a že to bude ve výsledku velký prodělek ví čez moc dobře už dnes proto také neustále po státu chce garantované ceny kterými donutí nás všechny léta platit za elektřinu  víc než bude tržní cena z jiných zdrojů  nehledě na to že stále nikdo stále neví co s jaderným odpadem který je někde potřeba skladovat tisíce let . Dotace na solární el . budou proti tomuhle jen slabý čajíček.
  • mun.go

    "přebrat stavbu od ČEZ, kdyby hrozilo zvýšení nákladů."

    No a co by tedy stát udělal? Poslanci, státní úředníci, armáda a policie by nafasovali montérky, pracovní boty a přilby (na přilby nezapomínat - zásadní požadavek bezpečnosti) a šli makat na stavbu?

    To není státu známo, že každá zakázka disponuje na začátku stavby s přijatelně nízkým rozpočtem (hlavně proto, že rozhodujícím kritériem jsou nejnižší náklady, tedy každá firma v tendru rozpočet podsekne co možná nejvíce).

    S dalším vývojem stavby rozpočet nezadržitelně bobtná k závratným sumám.

    Snad tedy vysoutěžit zakázku za pevnou cenu. 

    Ale i pak se najdou kličky ("tohle v zadání nebylo, cena musí být vyšší" nebo "zadaný materiál už nelze dodat, použili jsme náhradní a dražší" ...).

    • Velké stavby mají tu vlastnost, že jejich cena roste v průběhu výstavby. Všude na světě. Je to patrně jeden ze zákonů profesora Parkinsona.

      Příkladem očividným nám budiž Svatovítská katedrála, kterou převzal stát a dostavěl v roce 1929, tedy po 585 letech od položení základního kamene. Netroufám si odhadnout, kolikařádově vzrostla cena stavby. 

      Možné řešení problému je nechat postavit stavbu soukromou firmou a koupit nebo pronajmout ji až hotovou. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit