Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • S..T na lidi,hlavně že CIKÁNI BUDOU MÍT KDE BYDLET.Nasvědčuje tomu politika sociálního bydlení kde se jim platí nájem ze státního a oni nemusí ani hnout rukou!!!!JE TO H.N.U.S.!!!
  • Tohle je nesmyslný článek, ať si autor přečte jak převažuje v západních zemích nájemní forma bydlení nad vlastní. U nás udělali nenažrané banky společně s politiky, kterým je osud obyvatelstva velmi lhostejný obrovský boom na pořizování vlastního bydlení, zadlužování hypotékami již vlastněných domů atd. Nové byty se měli stavět s dotací státu a lidé měli formou nájmů tyto byty splatit. Ale toto by bylo velmi nevýhodné pro určitou skupinu lidí, vezměte si, že při běžné úrokové sazbě se moří jen úroky a jistina vůbec. Takhle si vytvoří banka otroka, který celý svůj produktivní věk splácí hypotéku. Ne vždy je přitom pořízení vlastního bydlení výhodné, naštěstí s touto vleklou hospodářskou krizí se "boom" a přeceňování domů a bytů zastavilo a již nikdy nebude nadhodnocováno a uměle vytvářeny obrovské růsty HDP, jak nám ukázala velmi vyspělá ekonomika USA.
  • Není divu. Protože co udělali majitelé bytů včetně měst? Zvedli nájemné tak, že lidé nejsou schopni platit běžný byt. Viz. v Plzni, v rámci deregulace zvedali ročně nájemné v městských bytech o 40-50% až se spousta lidí bydlících v nich desetiletí byla nucena vystěhovat. A jelikož se jedná převážně o starý a neudržovaný bytový fond, byť ve středu města, bohatí lidé se do těchto starých činžáků, mnohde ještě se společným WC, samozřejmě stěhovat nebudou, chudší ale nemají na to platit 12, 13, 14 tisíc měsíčně pouze nájem. A tak městu najednou zbývá spousta prázdných velkých bytů, kam nikdo nechce. A ty budou chátrat a chátrat a s nimi i celé domy, protože město nebude mít na jejich údržbu. To je dnešní bytová politika. Takže asi budeme mít desetitisíce prázdných bytů s ohromným nájemným, které ale nikdo nebude chtít platit a na druhé straně budou desetitisíce lidí, kteří nebudou moci sehnat dostupné bydlení. Kde je chyba??
    • Nebojte se rádoby podnikatelé je zkoupí za pakatel,nastěhují tam,,sociálně slabé spoluobčany" a ten vysoký nájem za ně zaplatí stát a město.A budete je tam mít napořád!!Vím o čem mluvím jsem z Varnsdorfu.
  • Po přečtení tohoto článku mám dojem,že od r.1989 zde došlo odpočítávání století od 0.To co tady fungovalo za komunistů a nebojím to říci, tak se šmahem zničilo,rozkradlo a jinak devastovalo.Byla práce,byty dle potřeby a hlavně používala se hlava.Mezilidské vztahy dobré a člověk si připadal,že ten stát má o něj zájem,školství a zdravotnictví bylo bez exesů a hlavně kvalitní.Dnes neúspěšný doktor,,řemeslník si založí firmu a vole se mu 10x zvětší jak je nafrněný podnikatel.Tak tudy opravdu cesta nevede.Ponižování slušných lidí se děje se státní zárukou viz.Drábek a docházka na poštu lidí bez práce.Vraťte vše před rok nula tj.1989 a bude bez problému.Tady tomu pomůže jedině to,že Janouškové,Bémové a já nevím jaký ještě lidský odpad se bude podílet na vybudování toho co tady bylo za 22 let zničeno a rozkradeno.Ten výborný ČEZ má v zahraničí problém,když chce nereálně zdražovat jako to předvádí v čezku.Ne všude jsou ovce jako tady.Stydím se za vlády a presidenty od r.1989.Ten dosazený Václav I,alespoň nekradl na státních návštěvách a o předsedech vlád ani nemluvě.A pořád se to cpe ke korytům jako p.Zeman.Je to chobotnice.
    • Musím reagovat na předešlé články. Za komunistů bylo bytů málo a kšeftovalo se s nimi. Mám s tím zkušenosti. Vše bylo špatné. Ještě se zavíralo a popravovalo. Děkuji Karfel
      • Zajímavé ,že nebyli bezdomovci ! A kolik lidí bylo popraveno z politických důvodů po r.1953 ? Za první republiky kapitalisti zastřelili při demonstracích 199 lidí a stovky jich zranili ! Co dnešní nezaměstnaní,podvedení,okradení ,co obrovský státní dluh , dnes se lidi bojí jeden druhého !? Vzpamatujte se ,jde o to ,co se děje dnes !!!
    • Naprosto vám rozumím. Nejspíše jste patřil mezi ty vyvolené (tedy mezi komunisty), a těm se skutečně dříve žilo dobře. Já jsem mezi ně nepatřil. Nafoukané řemeslníky, kteří svou práci hrubě odflákli, jsem zažil i před i po r. 1989. Rozdíl je jen v tom, že dnes si mám na výběr z více řemeslníku než předtím.
      Zdravotnictví bylo sice bez excesů, ale pokud by péče byla podle jejich pravidel, tak můj otec by už 10 lety byl slepý (podobně jako se to stalo dědovi za komunistů) protože na potřebné oční léky nebyli devizy! Taky by byl 3 roky mrtvý, protože ty mašiny na ARU co mu zachránily život a šikovný doktor, který měl několikaletou praxi na klinice v zahraničí, by tu prostě vůbec nebyli. Nebo možná jen ve sepc. klinikách pro členy UV KSČ. A fronty na banány a fronty maso mi také nechybí. Před revolucí jsem měl plat 1910 Kč a máslo stálo 10 Kč. Nyní mám plat 10x vyšší, ale máslo 10x dražší (tedy za 100 Kč) rozhodně není.
      • Nebyl jsem v žádné straně , byl jsem řadový technik a souhlasím s tím ,že za totáče se žilo v pohodě ! Před cca 30 lety mi vyléčili slepé oko,ten přístroj tam byl nový !Zkušenosti s lékaři dnes ,místo o léčení se baví o penězích ! Pokud jste vytáhl cenu másla !Za totáče jsem platil měsíční nájem za dr.garzonku 160 Kčs včetně anuity,nyní tuto garsonku pronajímám za 9000 Kč ! Ceny vody,topení ,elektřiny,plynu jsou narostly podobně ! Stát je rozkraden,zadlužen a všechno se postupně pro většinu lidí zhoršuje ,jen hlupák se pořád nechá oblbovat nadávkami na komunisty !!
  • A co vy na to pane Klaus. Je to tak správně, to je ta ruka trhu co tady všechno řídí. *12*
  • V Praze je prázdných bytů mraky. Vše je jen o penězích, stačí je jen finančně zpřístupnit a nájemníkům sehnat v místě práci
  • Pro Petra..
    souhlasím s tebou na 100% také jsem do 16 let vyrůstal na vesnici. Dokonce i prasátko bylo ve chlévě. Ale co vidím jako problém, Lidé nechodili do práce na 9-11 hodin jako je tomu dnes a proto bylo více času se věnovat domácím pracem. Tam vydím velký rozdíl, proto si myslím, že návrat z5 je možný, ale bude potřeba udělat velké změny a to se spoustě lidí nebude moc líbit..
    P.
  • Petře, také si to pamatuji, žili jsme tak na vesniciv 60. 70. létech. V rodinném domku, dva menší byty, v jednom s rodiči, ve druhém děda s babičkou. Na dvorku slepice, husy, králící, na zahradě zelenina a ovoce. I na ty klásky jsme chodili. To ovšem šlo jen na vesnici, ve městech se už i tenkrát bydlelo jinde. A dnes by takovýto život už nebyl možný ani na té vesnici. Místo klásků bys tak mohl chodit maximálně na řepku a sousedi v nově postavených satelitech by ti nadávali, že je kdákání slepiček ruší. Problém je spíše v současné politice a v současné nepřiměřené daňové zátěži střední třídy. Pak i běžné bydlení se stává nedostupným.
  • Vyřešily by to ty zasouvací kóje, jako mají v Japonsku. Tam si lehnete, zastrčí vás jako do trouby, v rohu máte miniaturní telku, nad sebou, pod sebou a po stranách desítky sousedů ve stejných kójích. No nekupte to za 5 tisíc měsíčně.
  • Ještě pamatuji: rodinný domek o čtyř místnostech a malá kuchyňka 2x2 m pro domácího, jehož rodina obývala dvě místnosti a v dalších dvou byl v každé ženatý nájemník, tedy rodina. Topilo s uhlím v kamnech, pro vodu se chodilo na dvůr k pumpě, pralo se v prádelně s vchodem ze dvora. Prádlo se vyvářelo v kotli, pralo se amatérsky vyrobené vířivé pračce, ještě pamatuji jako kluk, že matka prala na valše. Tak když chce mít někdo komfort ve vlastním domě o pěti pokojích, tekoucí studená a teplá voda, vytápění plynem, tak si na to musí nejdřív vydělat a ušetřit třeba tak, že nejezdí na dovolenou a peníze se věnují na modernizaci domku. Vajíčka se nekupují, protože jsou slepičky, kterým se ovšem musí chodit sbírat klásky na sklizené pole a dávají se jim zbytky od oběda. Na zahrádce se pěstuje zelenina, aby se nemusela kupovat, případně i rané brambory. V králíkárně jsou králíci, těm dává máčený tvrdý chléb a musí se jim pochopitelně chodit na trávu jednak ze zahrady jednak z pronajatých parcel na břehu řeky. A když je příznivé počasí, tak se vlastní prací za pomoci příslušných odborníků modernizuje bydlení. A na televizi se čumí nanejvýš v zimě a na podzim, kdy nelze pracovat venku.
    Jestli ovšem někdo čeká, že mu toto vše "někdo" dá, tak by si měl uvědomit, že je možné pouze v případě, kdy bude schopen nabídnout nějakou protihodnotu.
    • V tom máš pravdu, nic jsi nevynechal. Pamatuji to také tak. Jenom bych ale doplnil časovou posloupnost. Takhle se žilo za prvni republiky na vesnicích. Dokonce z těch dob pochází i anekdota, jak početná rodina bydlela v té jedné místnosti, táta s mámou spali na jedné posteli a děti pod postelí. Když se večer zhaslo a postel začala vrzat, nejstarší klučina vykoukne zpod postele a povídá:"Táto, no tak ! Vždyť ty bys pro jednoho nás čtyři zabil".
      Ale tohle platilo tak do 50 tých let, od 60 let již začaly ve městech panelové králíkárny a na vesnicích přistavovat, postupně se přecházelo na samostatné bydlení a domky se stavěly dvougeneračně - v jednom větším domku rodiče a v druhé části rodina dospělého potomka, v té době již nebylo mnoho dětí a modelem rodiny se stala jednodětná rodina a od 70 let už tohle , co popisuješ bylo ojedinělé, bezvýznamné. A v listopadu 89 už se žilo úplně jinak, tak jako dnes a vše se kupovalo. Ale byla práce a byly na to peníze. A tady jsi vedle !!! Tenkrát na to bylo a protihodnotu lidé měli, protože měli práci a příjmy. Dnes stále více chudnou a vrací se pomalu, ale jistě do těch časů první republiky. Kapitalismus neumí dát většině lidu to, co komunisté budovali. A tady se Petře, mýlíš. Komunismus byl o okradení boháčů, kapitalismus je o okradení lidu boháči !!! Tak je to, a žádnými řečmi to neokecáš, pokud ano, nikdo ti neuvěří, jen ty sám sobě. Praxe ukázala pravdu !!!
      • 100 % souhlas !!
      • ... tohle není ironie ... díky Sovětskému svazu a Slavné Rudé armádě, jste tady a píšete rozumné i nerozumné věci, jak si to kdo přebere ... ale sledujte sami křivku vývoje životní úrovně těch, kdo se na ní podíleli, nikoliv těch kdo z ní těží ... dál už je to na vás, jak získáváte peněžní prostředky k uspokojování životních potřeb ...
        Tak je to hezky napsáno, nebo jsou to zase jen politické kecy ????
        • Jaké politické kecy a proč ??? Tohle je jenom vlastní názor, odpozorovaný z celého reálného života za 70 let. Jestli někdo s tím nesouhlasí, nevadí, proto přece diskutujeme...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit