Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Gaius Julius Caesar příliš pohledný ani charismatický nebyl. 

    Podle 3D modelu jeho hlavy šlo o muže s hydrocephalem - s obří lebkou - navíc „zdobenou“ pleší, za niž se římský vládce  dle dobových pramenů  i styděl!

    „Tvar lebky i účes se hodně liší od běžných snímků. Caesarova hlava ukazuje viditelnou deformaci, co vznikla následkem těžkého porodu,“ popsala antropoložka Maya d’Hollosy.


    • Caesar byl podle nepochybně geniální,vyhrál  52 bitev a plyně mluvil sedmi jazyky.To u hydrocefalů je asi hodně vzácný jev,takže žádný hydrocefalus neměl a k tomu 3D modelu si vybrali čertví jakou bustu.A z čeho čerpá ta antropoložka to je už úplná záhada.Nebo oni někde mají Caesarovu lebku??

      Víme to,co bylo o něm řečeno:

      Seutonius in Life of Ceasar- describes Caesar as "tall of stature with a
      fair complexion, shapely limbs, a somewhat full face, and keen black
      eyes".[142] Seutonius popisuje i jeho epilepsii.

      ((tak black eyes? já četl,že byly modré a blonďák.Žeby albín? albíni mají červené,hnědočervené nebo tmavé oči -pro absenci pigmentu))

      Vzhled Caesara a vůbec panovníka měl zásadní význam ve vztahu k vojákům,kteří dostávali žold v mincích s vyobrazením toho,komu mají zachovat věrnost.Takže se zhotovil jeden oficiální portét-busta,ten se dal řezačům kolků,kteří podle něj zhotovili oficiální mincovní razidla a tato razidla se rozvezla do všech mincoven říše,kde podle nich zhotovili razidla další a těmi se razila gigantická produkce římských mincí od aureů a denárů až po sestercie.Ty razidla se pak archivovaly.  

      Navíc se taková busta musela nacházet v každém úřadě,takže kameníci se měli co ohánět a jejich oficiální portréty se zachovaly.viz třeba zde:https://en.wikipedia.org/wiki/Suetonius#/media/File:Bust_of_Gaius_Iulius_Caesar_in_Naples.jpg

      Jestli lze považovat bustu v Kunst hist Mus.ve Vídni za dobovou je sporné,ale možná ano.:https://www.khm.at/objektdb/detail/50570/.A když se podíváme na vlasy,tak má opravdu začesanou pleš.Jak je to důležité nevím,ale mudrovat dnes nad hydrocefalem Caesara je tak jaksi směšné.

  • o pleši J.Caesara jsem nevěděl,bývá popisován jako modrooký blonďák.Pleš byla důvodem mnoha neštěstí u Caliguly.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit