Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • pexeso.007
    Základní problém je v zákoně o zdravotním pojištění: Do základu pro výpočet vstupují pouze příjmy fyzických osob ze zaměstnání a podnikání (OSVČ) Kde je solidarita těch kteří mají příjmy z nájmů, úroků, dividend, obchodních podílů a třeba "nahodilých" prodejů nemovitostí, automobilů atd. Zákon je pozůstatkem socialismu, kde jsme byli všichni zaměstnanci a zaměstnavatelé. Ti navíc platí nikoliv podle příjmů, ale podle "mzdových nákladů", což vede ke švarcsystému či přelévání z mezd do jiných nákladových položek. Proto může být i pokladní zaměstnána jako OSVČ. Uhlobaron se svou manželkou, t.č. v domácnosti, který žije skromně z nájmů a dividend, popř. drobných spekulací na burze, tak zaplatí na zdravotním pojištění stejně jako ukoptěný instalatér či elektrikář.
  • Osobně jsem si nechal vypsat od VZP kolik jsem zaplatil a kolik jsem vybral. Po spočítání rozdílu mě vyšlo, že jsem z toho co jsem zaplatil, vybral na ošetření 18 % zpět za posledních 5 let. Jinak jsem si veškeré léčení chřipek a jiných nemocí hradil sám a léčil se při práci. Protože si nemohu dovolit marodit, nemohu si dovolit výpadek příjmů, pro mě by to byla katastrofa.
  • Hruby prijem OSVC je totez co celkove naklady na mzdu zamestnance (superhruba mzda). To, ze za zamestnance castecne odvody hradi firma a zbytek zamestnanec je dano architekturou odvodoveho systemu. Nicmene jsou to penize, ktere plynou do verejneho rozpoctu za praci vykonanou zamestnancem. Srovnani hrubeho prijmu OSVC s hrubym prijmem zamestnance je je naprosto zavadejici.
  • Už se však nehovoří o tom jak podnikatelé šidí a kradou.

    Soukromé položky si započítají do pracovních. Zaměstnávají lidi beze smluv
    za které platí platí pojištění stát a ne podnikatel.
    Stát těmto oficiálně nezaměstnaným dává dávky ale ti ti přitom mají celý plat k tomu.

    Pak jsou tu různá státem dotovaná místa - tu pro menšiny tu pro OZP: Podnikatelé
    za ně dostávají řadu výhod a ještě za ně stát platí mzdu.
    Podnikatel si maže zase kapsu a lidé kteří nepatří do dotovaných kategorií jsou na trhu
    práce diskriminováni. Nikdo je neche.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit