Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Padesát dodavatelských firem.... tak nevím zda je u jaderné elektrárny rozumné nechávat tolik čiností na cízích subjektech.

    Kdyby pokračovala výstavba jaderných elektráren tak jak byla plánována před rokem 1989 tak by byly dávno v provozu už tři jaderné elektrárny t.j. 12 reaktorů (dnes 6).
    Dneska je to ale vlastně fuk. Jestli se vyrobí víc či míň, stejně z toho náš národ mít užitek nebude. Výroba 1kWh v JE Dukovany stojí cca 1Kč, lidem se prodává za 3 až 5 Kč.
    P.S.
    V souvislosti s uvažovanou dostavbou Temelína mě zaráží odhadovaná cena dostavby 200 až 300 miliard. Když uvážím že výstavba dvou prvních bloků stála cca130miliard a to včetně vodního díla Hněvkovice tak mi to nějak nesedí. Jádro areálu je přeci hotové.
    Zároveň se mi potvrzuje fakt nevýhodného prodeje státního podílu v Čezu o kterém se ještě vloni hovořilo jako o nesmírně výhodném a to za 200miliard. Tak jestli umím počítat, tak jenom 6 funkčních bloku našich JE dělá minimálně 500 miliard + všechny uhlené elektrárny, rozvodny, rozvody vysokého napětí a kabeláže v městech. To jsou biliony pane Kalousek. Jenom vykabelovat Prahu by bylo ve stovkách miliard.

    viz:http://zpravy.tiscali.cz/tendr-na-dostavbu-temelina-bude-mensi-a-bez-slev-115312?utm_source=tiscali&utm_medium=news&utm_campaign=related-article
    • A k čemu by nám to bylo ? Podle prognóz po revoluci jsme dnes měli být bez energie , proto se dostavoval Temelín, ale jak vidíme i přes větší spotřebu , vyrábíme energie nadbytek a vyvážíme ji , myslím z jádra !!! Budoucnost už bude bez jaderných technologiií !
      • Počítalo se s postupným odstavováním uhelných elektráren.
        Budoucnost bude především bez uhlí. Takhle bude nutno prolomit limity na těžbu uhlí a zbourat další vesnice. Nové JE nelze postavit tak rychle.
        Dneska se hlavně vyváží elektřina ze slunce, ta co se vykupuje i za 12Kč za 1kWh. Za hranice jde jako nadbytečná za 1Kč. JE mají výhodu stabilního výkonu, rychlého najetí i odstavení. Tohle solár ani vítr nikdy nedokážou. Navíc kdyby se na solární a větrné elektrárny neskládali lidi z daní, tak by se to "podnikání" nevyplácelo.
        Řešením by bylo místo dostavby Temelína rozdat těch 200mld lidem na zateplení a solární panely na střechy domů. Za 200mld by šlo například provést 200 geotermálních vrtů s kapacitou pro vytápění cca 2000bytů na jeden vrt. Jenže z toho by politici ani velké firmy nic neměli.
        • Prodává se nejen energie ze slunce , to co se vyváží nyní nikdy nebylo ..

          Budoucnost bude bez uhlí a bez jádra, ano nevěřící tomášové tohle nechtějí slyšet , ale už dávno jsou technologie které by vyřešily výrobu dodávka energie , a to velmi levně a pro všechny , brzy se lidé na Zemi dozví, co nám elita y tajily !!

          Studená fúze již byla vyřešena , objeví se nové krystalové technologie , a tak zvaná Volná energie , to není jen fantazie :-)) nechte se překvapit

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit