Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Problém NEJSOU PLASTY problém jsou PRAS@TA CO JE HÁZÍ DO MOŘE!!!
    • T.zv. mikroplasty uz jsou i ve vzorcich podzemnich vod. Muzes mi vysvetlit, jak se tam z toho more dostaly, kdyz tvrdis ze problem jsou "prasata co je hazi do more"?
      • Tak stejne jako se dostali do more nejake hov@do je vyhodilo do rek na cernou skladku apod. Plasty se daji krasne recyklovat bud na dalsi plasty nebo na cistou energii ve spalovne krasne hori pri vysokych teplotach a recykluji se na teplo ci elektrinu to neni jak kdyz to palis doma v kamnech
        • No...právě že s tou "krásnou recyklací" to není, jak si myslíte.
    • Jsou úplně všude, tak je to už téměř jedno...
  • Pocatkem 90tych let u nas zacinala recyklace plastu tak, ze pracovnici z Ukrajiny, ve velkych halach v odlehlejsich castech CR (Pelhrimovsko), rucne vybirali PETky, ktere ta firma pak prodavala do Nemecka, jako material pro vyrobu plastoveho recyklatu a "zbytek", prodavala jako palivo, pro Brnenskou SAKO, ktera si timto zajistovala energii, aby udrzela dostatecnou teplotu spalin pro odbourani skodlivin a nemusela nakupovat tolik zemniho plynu. Ja jsem se s timto procesem seznamil jako jejich potencialni zakaznik, kde jsme hledali zpusob, jak zlevnit energie potrebne pro vypal cihel tim, ze bychom vyrabeli pyrolyzou plastu plyn, ktery by bylo mozne pouzit v plynovem horaku. Byl jsem tehdy spolumajitelem cihelny.
    Pred par mesici jsem se vsak teprve dozvedel, ze technologie recyklace plastu u nas "pokrocila" tak, ze zpracovatele plastu zacali lisovat z plastu (bez jakehokoliv trideni) baliky, ktere pak prodavali do Ciny. Ta je vsak na prelomu roku prestala odebirat.
    Vitejte v EU realite! "Recyklatori" odpadu vybudovali za stedre EU dotace lisovny odpadu, ktery vyvazi na vzdaleny konec zemekoule. Samozrejme ze objem namorni prepravy tim stoupa a s nim i CO2 stopa. Pokud se cestou naklad ztrati (coz se u namorni prepravy stava bezne, ze spadne kontejne do more), vubec to nevadi, protoze je naklad pojisten. Tim se dostava dalsi plast do oceanu. Presneji dostaval. Cina jej prestala odebirat a cely model zpracovani plastoveho odpadu se borti a EU, ktera se o to hojne zapricinila, dnes radeji resi jak ziskat vic Africkych migrantu, ochotnych se nechat premistit legalne do Evropy, nez aby resila environmentalni problemy tohoto rozsahu.
    • V jedné Otavově firmě se s plasty nakládalo tak, že vše dělníci třídili (vždy se však najdou jedinci, kteří na to s prominutím sejou!) Takže- když to bylo takto krásně vytříděno, přijela desta s muldou a VŠECHNY druhy odpadů se do muldy nasypaly, anebo se část plastů spálí v tavicích pecích, odkud se odpadní teplo pomocí rekuperace odvádí do klimatizace a tím pádem se prý nedá na noční dýchat. Prostě ty spaliny je cítit. Sódruzi šéfové v nově klimatizovaných kanclech jsou ale v pohodě.
    • Pelhřimovsko není odlehlejší oblast ČR.Tak mě utvrzuješ v tom,že tak proklínaná ČSSR byla ekologičtější než ta vámi slavně prosazovaná EU.Já jsem vždy nakupoval potraviny do papírových pytlíků,které byly vyráběný od našich správně potrestaných muklů,aby byli užiteční pro společnost,kterou předtím poškozovaly a ne válením se na kavalců jako nyní.A recyklace byla jednoduchá.jak se zdá nebylo vše špatně.
      • Bingo! Samozrejme ze jsem si dal praci s psanim proto, ze ten rozdil, jak jsme umeli zpracovat druhotny plast pred-EU a jak to "umime" nyni, musi byt kazdemu zretelny. Zapricinily se o to hlavne EU dotace a EU predpisy.
        Ergo, porad vsichni resi, "kolik nas to bude stat", kdyz z EU vystoupime. Zamyslel se ale vubec nekdo, kolik nas to bude stat, pokud z EU nevystoupime? Alespon prumerne inteligentni clovek, ktery si precte muj predchozi prispevek, uz zna spravnou odpoved, tedy alespon relativne. Eurotajtrliky bych timto pozadal, aby mi dali "-". Alespon budu vedet, kolik jich jeste je. :-)
  • My nemusíme nic recyklovat když na druhá straně to vyhodí do moře a to chceme zachraňovat svět? Nemůžete si ani upéci buřty na zahradě protože to nějaký úředníček zakázal protože kouř bude obtěžovat sousedy. Trávu nemůžete sekat protože to opět nějaký úředníček o víkendu zakázal. Dostanete od toho samého úředníčka pokutu, že nemáte posekanou trávu.
    Český blbeček úředníček. Až začne téci voda proti proudu tak nám ty plasty natečou hezky domů.
    • V civilisované společnosti platí, že moje právo končí tam kde začíná právo jiného. Nemám tedy žádné právo nutit sousedy, aby čichali kouř z ohniště jenom proto, že si chci na zahradě opéct buřty. Nebo sousedy obtěžovat hlukem ze sekačky v neděli, kdy mají právo odpočívat, jak je to zavedeno v křesťanských zemích.
      • To chceš říci, že mi jsme civilizovaná společnost? Celý svět je ve válce a nějaký kouř s ohníčku na dřevěným uhlí tě bude 2x či 3x do roka obtěžovat? Nenech se vysmát. Kouř s ohniště voní po špekáčkách nebo po uzeném a to je libá vůně kde i bohu podle bible to dělá dobře to nevíš? To můžeš zakázat aby těch několik sopek co denně chrlí síru a různé zplodiny do ovzduší konečně přestaly, jenže na to je Tvůj rozum krátký. Nebudu ráno vstávat do práce protože hluk a smrad z mého auta bude souseda obtěžovat protože to musím dělat každý den? Nemá cenu dále pokračovat když zde napíše jeden Hmm blbost do nebes volající. Jedině, že by to byla recenze, ale o tom nejsem přesvědčen.
  • "Je to také neúprosná připomínka, že krizi kolem plastů je třeba okamžitě řešit a že svou úlohu zde mají vlády, podnikatelé i jednotlivci," dodala."
    .
    Jednotlivci? Jaké? Pouze vlády mohou výrobcům nařídit nějaké změny. Já jako jednotlivec mám pouze dvě možnosti.
    1. Nekupovat nic z plastu (včetně obalů) a to už skoro není možné
    2. Třídit plasty do určených kontejnerů (to dělám).

    Pokud jde o světovou nebo evropskou ekologií, musí se tím zabývat orgány k tomu určené a také dobře placené. Např. kdyby se EU (Evropská komise v čele s neomarxistickým opilcem Junckerem) raději zabývala odpady z plastu, než celkem neškodnými žárovkami, udělal by mnohem lépe. opravdu to jakési nesmyslné "odpadní teplo" ze žárovek bylo více neekologické, než výroba a likvidace rtuťových "úsporných zářivek"? Jo o tom dost pochybuji.
  • Dneska jsem našel ve vinohradě ptačí hnízdo. To by nebylo nic zvláštního, ale toto bylo částečně z plastových obalů. *7* Příroda se přizpůsobuje.
  • Souhlasím s njn.
    Lidstvo se přemnožilo a to samo v sobě nese "protiopatření" Přírody a prostředek k omezení tohoto druhu homo, prý 2x sapiens.
    • ObcanHaveI
      Ty chcípneš Sajmone na teploušství, odpadků se tedy neboj.
  • Teď už se nedivím EU, že chce omezovat spotřebu plastů zvlášť těch jednorázových.
    Když jdu ven do přírody a vidím tu čuňárnu, co lidi po sobě zanechají, je mi z toho špatně.
    Do přírody to odnesou ale odnést si to zpátky neumí.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit