Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To je jasný. Od státu se prostě nedočkáme ničeho dobrého. Já si ještě letos stavební spoření sjednám a pak se uvidí. Je to ještě šest let, a to se může stát spousta věcí. Jestli to ale přestane být výhodné, tak to se radši podívám po nějakých investicích. Stejně o tom přemýšlím, že bych začala investovat do kryptoměny.

  • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-reality-hypoteka-cnb-by-mohla-zpristupnit-hypoteky-zadatelum-by-stacil-nizsi-prijem-231621

    já myslím, že z celého článku je nejvýstižnější tahle pasáž, která směřuje k tomu, abychom si tady nevyrobili recesi a nepodkopali jinak stabilní bankovní sektor vybudovaný dozorem předchozích rad ČNB (viz. 2008 v USA):

    Uvolnění podmínek pro získání
    hypotečního úvěru má ale podle něj i svá úskalí. Zejména ve skupině
    obyvatel s průměrnými příjmy. „Nejsem si jistý, jestli dává smysl
    polovinu svého příjmu odevzdat na hypotéku a ještě se snažit, jestli by
    to nemohlo být 55 procent. Problematické to může být zejména pro středně
    příjmovou skupinu obyvatel, kterým polovina příjmu nemusí vystačit na
    ostatní výdaje,“ dodal Eim.


    je chvályhodné, že tahle bankovní rada chce nastartovat Česko k ještě většímu růstu, proto na to jde podporou tohoto sektoru, ale pro střední třídu je to příliš rizikový pokus v téhle nestabilní době. Vyplatilo by se to u cen nemovitostí nad 7,5mio, nebo tedy je to realizovatelné. Trh to ale příliš neovlivní, protože tohle si berou vysokopříjmoví a trh se rozpohybovává přes nejpočetnější skupinu, což je právě ta střední třída.
    Dobrý nápad, ale ne do dobré doby..

    • navíc tuším 80% Čechů žije ve vlastním bydlení, což je šílené číslo, vztáhneme-li jej na obvyklý evropský průměr. V takové Francii dáte většinu platu právě za nájemní bydlení, v Německu snad žije jen 35-40%  Němců ve vlastním.
      U nás jsme se dostali na tohle číslo privatizací bytů těsně po revoluce. to ví každý 40tník, že mu jeho rodiče odkázali byt, který si tehdy mohli po revoluci levně odkoupit, města je privatizovala. Dnes by je ta stejná města potřebovala pro sociální bydlení.. :) čiže tady nemáme výjimečně co dohánět, tady jsme na míle vepředu před světovým standardem. takže raději opatrně.. :)
      my naštěstí nemůžeme s sebou ztrhnout celosvětovou ekonomiku jako USA tehdy, jsme malým trhem, ale můžeme si tady nadělat problémů sami více než dost. Mám pocit, že nyní začíná mít spousta mladých pocit, že mají automaticky nárok na všechno, nejlépe bez práce. To je nejlepší cesta zpět do kolektivního vlastnictví - komunismu. říkám už to snad 2 roky kamarádům, bez problémů zkonfrontuji. Teď zírají, jak rostou komoušům preference, už jsou na 4% dle posledního průzkumu. Přitom na tom levém spektru mají voliči pořád dost stran pro jinou volbu, popř. jim dnes jako zmateným lesním včelám splývá krajní levice s pravicí.. dříve tyhle skupiny šly proti sobě a musel mezi nimi jít kordon policistů..
      čiže bacha na to při výchově vašich ratolestí.. ta inflace a politika minulé vlády tomu jen pomohla, bohužel. Jak Andrej relativně dobře začal s tím, že budeme šetřit, nebudou se zvedat daně, tak dost špatně skončil tím, jak začal rozdávat, protože dnes už si tohle začíná myslet i naše generace, která ten komunismus ještě trochu zažila..
      čiže furt žijeme v zásluhové době, lidé.. Hlavními hodnotami jsou vzdělání, rodina a vlastní píle v pracovním procesu. Peníze neleží na cestě a stačí je zvednout, jak se říkávalo už za nás (dnes tomu děcka ale fakt věří, my to brali ještě jako řečnickou floskuli), peníze si musíme všichni tvrdě vydělat a ten posun v rámci společenského žebříčku začíná zvedáním kvalifikace (tzn. vzděláním, rekvalifikacemi). Tzn. tahle vláda by měla přidat ještě v rámci přísunu peněz do školství, protože tam ta budoucnost tohoto národa začíná a končí. Dokud budeme mít vzdělanou mládež, nemusíme se jako společnost ničeho bát. Pač jen v rámci školství jsou schopni nabrat to kritické myšlení a čelit těm všem nesmyslům, které posbírají na netu od influencerů, zaručeně úspěšných youtuberů apod. Furt je to o práci a vždy tomu tak bude v demokracii a svobodě..

      • čímž jsem chtěl sdělit, že to konečné oznámení ČNB by mělo reflektovat náladu ve společnosti, a ta není pragmaticky namířená k šetření, jak by tomu mělo být, nachází-li se společnost uprostřed inflace, ale i kroky této ČNB naopak namířena k utrácení tím, jak rostou platy a křivka nezaměstnanosti se prakticky nehnula. Tak aby se vám to nevymklo z rukou a Češi neudělali nálet na hypotéky, poté příjde ta recese, kterou jsme ještě před rokem všichni predikovali a ta vám zadělá na problémy.
        Peníze do školství jsem měl na mysli na platy učitelů, s čímž už začal správně Andrej, tahle vláda by v tom měla pokračovat i na terciarním stupni tak, aby udržela ty nejlepší ve školství. Protože to bude hrát příští minimálně dekádu ústřední roli v tom, jaká nám tady vyroste hodnotově generace v té schopnosti používat kritické myšlení. Dnešní doba je totiž dobou manipulací.. A tím, že vzdělání jako hodnota ustupuje do pozadí a do popředí se derou ty jednoduché pudy u člověka - bohatství, sláva coby měřítko úspěšnosti jedince na společenském žebříčku, tak na některé dokáže působit i ten nedovzdělaný youtuber, influencer nebo v politice třeba takový Tomio, aniž by se zamýšleli už jen nad podstatou toho, co povídá. Protože dalším znakem této doby je to, že forma vítězí nad obsahem. Tzn. dnes vám stačí dobře se ustrojit, mluvit spisovně, usmívat se a udržet temperament (i když povídáte naprosté nesmysly) a získáte si některé posluchače, o kterých by se vám v naší generaci, která ještě uměla argumentovat, mohlo jen zdát.. :)  zdravý rozum zkrátka ustupuje

        • josef.chmela

          Máte to v hlavě nějak popletené. V jaké galaxii jste žil, že jste žil v komunismu. Komunismus totiž nikdy a nikde nebyl. Už něco pamatuji a tak vím, že jsem žil v socialismu a žil jsem si relativně dobře a v klidu. Nemusel jsem se starat o to co kde každý týden podraží, nezakopával jsem o bezdomovce a žebráky, nemusel jsem řešit pravidelně se opakující krize všeho druhu, neřešil jsem nezaměstnanost a pracovní úřad, neřešil jsem dnešní zahnívající konzumní společnost.

  • Jasan podpora chlastu - vína ve jménu lidovců a pambíčkářů neva , ale podpora bydlení či alespon si vyzkoušení spoření vadí , ono taky 6 let pujčovat prachy není pro spořílky zadáčo .Jo a pridražte léky a jídlo , taková cola to je škodič nad škodíče na rozdíl od vína a co teprve vložky pro ženštiny tam bych narval DPH přece to se musí používat a žádná to nemůže omezit jako třeba elektriku. To vogo to ten Andrej ani nemusí hnout prstíkem aby měl PR , stačí tyhle neumětelové . Nedávno zpráva že z těch bank nic nebude do státního a kdo to zavinil ty zisky ?, no soudruh Zemanovec z ČNB se svejma 7 procentíkama a inflace jede vesele jako by se nerusnočilo a majitelé v zahraničí už ty pupky ani nemůžou udržet neb vodírat se může jen ten co něco dává , opravdu jeden za 18 druhej za 20 bez 2 .😎

  • Diwa

    Tak tohle nechceš !!! Tak vláda dává miliony na UK, prošustrovává peníze na hračky Černochové a tady budou obyčejným lidem likvidovat co se dá ? Místo toho aby se nakopla ekonomika, byla podpora rodin s dětmi aby byla pracovní síla která bude dělat na důchody a celkově se podporovalo bydlení, platy a normální žití pro lidi co pracují, tak to vláda dělá přesně opačně ! Je mi 48 a splácím jak hypotéku tak auto a další věci, tak mám relativně vystaráno a pokud bude práce, nemám obavy to zaplatit a už nic jiného nepotřebuji, ale mladí lidé co teprve začínají, tak to bude pohroma ! Ve finále ono to není jenom o mladých, ale o nás všech, všichni potřebuje peníze a chceme mít "normální" životy, ale tahle smečka ve vládě nám to všechno bortí !!!!

  • josef.chmela

    Tak je to správné, tak to má být. Většinou mladí chtěli změnu, tak ať si ji užijí třeba pod mostem.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit