Přejít na výpis diskuzí

Polsko vyvezlo podezřelé maso do 10 zemí EU. Na Slovensku skončilo ve školních jídelnách

31.1.2019 18:59
18 příspěvků

Z Polska se vyvezlo 2,7 tuny hovězího masa z jatek, kde se porážely nemocné krávy. Oznámil to dnes hlavní polský veterinář Pawel Niemczuk. Maso se dostalo do deseti zemí Evropské unie, Česká republika mezi nimi není. Naopak na Slovensku ho podle tamní ministryně zemědělství skončilo 300 kilogramů. Polský...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pro svatý mamon udělají někteří lidé cokoliv. Viz. metanol u nás.

    Co se týče průměrného výskytu lumpů, kteří pro korunu klidně otráví ostatní - myslím nemáme proč na Poláky koukat skrz prsty. 

    Jenže u nás se tomu říká celému podnikání (třeba pražské taxi) a o tom je zakázáno mluvit kriticky. Co "podnikatel" to přeci anděl v říze bílé......😛

  • M A S O   Z   P O L S K A...

    Tím je snad řečeno vše!

    Hlavně, že "Polska niezgyniela..."

    • A tak mě napadá kde  asi dnes končí maso z tuzemských nemocných zvířat , za totáče u nás jezedáci s nemocnými krávami vždycky jezdili na jatka brzy ráno aby byly poražené a rozbourané  dřív než přijede veterinář....
      • Zemědělci z JZD a SS, tedy před rokem 1990, vozili nemocná a poraněná zvířana na nucenou porážku, v hantýrce zvanou "nutka". Po veterinární prohlídce byla závadná část zvířete odvezena do kafilerie a nezávadná část masa a vnitřností uvolněna do maloobchodního prodeje realizovaného speciálními prodejnami označenými názvem "Nucený výsek". Zajímavé bylo, že délka front před těmito obchody bývala větší než před běžnými obchody "Maso - Uzeniny".

        Dnes se termín "nucená porážka" používá pro porážku zvířete mimo jatka.

        Veterinář byl na jatkách přítomen po dobu porážek neustále. 

        Buď lžete, nebo máte mimořádnou zkušenost, stane se.

        • Nejsem soudruh takže nelžu ! , soudruzi v JZD to tak dělali dle jejich vlastních slov běžně . A že veterinář není u každé porážky  je podle mé osobní  zkušenosti poměrně běžné i dnes , mimo to kontroly dovezeného masa také nejsou nijak časté vzhledem k objemu a tak jen bůh ví co všechno nakonec končí namleté v různých salámečcích.
          • Cituji:"soudruzi v JZD to tak dělali dle jejich vlastních slov běžně."

            Zde je jádro pudla. Já mám alespoň zprostředkovanou zkušenost z praxe - členové rodiny včetně mé maličkosti pracovali/pracují v JZD/soukromém hospodářství jako t.zv.technici (agronom a zootechnik), dva příslušníci širší rodiny jako veterináři (od veterinárního ústavu přes jatka po soukromou ordinaci - jak šel život). Vy víte, co soudruzi v JZD vyprávěli večer v hospodě. Zde jsem nakloněn vidět jistý rozdíl.

            Kontroly dovezeného masa jsou docela časté, množství vráceného klokaního masa (Austrálie ), hovězího ( Argentina, Polsko ), drůbežího (Brazílie, Polsko ) se udává ve vagonech, a to ne v řádu jednotek.


            • Jen vím že ne všichni veterináři chodí vždycky ráno na čas i když je to dnes už podstatně lepší než za socíku kdy se pořád někde "kalilo" a když se poráží někde o víkendu vet to třeba přijde skouknout až v pondělí .  Jinak kvalitní čerstvé maso z domácí porážky můžeme například  my  chovatelé používat dle místních superpřísných  předpisů (které mají všechny ostatní občany asi před všemi chovateli ochránit  jako by snad naším jediným životním cílem bylo tady někoho otrávit)  pouze pro vlastní potřebu takže ho legálně ani nikomu prodat nesmím, takže  i kdyby někdo  chtěl musí si nakonec stejně  jít koupit to "no name" maso neznámého původu   z obchodu (nebo si to sám zařídit domácí porážku) , a v jiných státech EU maso prodat ze dvora  přitom paradoxně lze .
        • Naprosto přesně a objektivně jste popsal praxi, zaběhnutou a dodnes užívanou v této zemi, stejně jako v civilisovaných zemích ve světě. Pak tedy Polsko...

          A práce veterináře nekončí jen vyšetřením objektů porážky na jatkách, pokračuje i v laboratořích veterinárních ústavů - proto se maso dostane na trh až třetí den po porážce zvířete (tak dlouho trvá laboratorní vyšetření, zejména mikrobiologická kultivace vyšetřovaných tkání a tekutin) 

  • dzixy
    Bohužel tento "polský" případ není ojedinělý. Podobně je to prý s dusičnany v zelenině, pesticidy na ovoci atd. atd. Při koupě potravin nutno dávat pozor odkud je zboží dováženo a polským se vyhnout, kde se dá.
    • A to si jako vážně myslíte že u nás se pesticidy nestříkají a dusíkem nehnojí ???

      Například jablka se tu chemicky ošetřují asi tak 16x za dobu od květu do sklizně .

      • Plodiny se chemicky ošetřují podle platných metodik. Stromy se například chemicky ošetřují i dlouho před květem - například v prosinci a lednu bylo pár vhodných termínů pro použití Kocide 2000.

        Problém, který zmiňuje kolega dzixy a vy na něj reagujete s typickou neznalostí věci, je v dodržování metodiky - hlavně předepsaných dávek a ochranných lhůt.

        • No jenže ty ochranné lhůty asi moc nefungují protože spousta pesticidů na ovoci a zelenině i přesto zůstává , snad jedině bio produkce je bez nich , u zvířat je to to samé , kamarád například léčil krávu a léčiva měl v mléce ještě i tři týdny po ochranné lhůtě , kdyby se spoléhalo jen na lhůty tak to všechno skončí na něčím talíři a ani se o tom nikdo nedozví .
          • Manželka odpracovala v laboratoři velmi, ale opravdu velmi, mnoho hodin, z toho minimálně polovinu při rozborech mléka*). Vaše informace silně kolidují s mými zkušenostmi, zkrátka vám nevěřím. I když připouštím, že nelžete. Tedy jak říkal kamarád :"Ty v..e, včera jsem naočkoval krávu a ještě tři týdny potom měla v mléce antibiotika!" (ano, sám jsem to tak slyšel).

            * ) Dodáváte-li dlouhodobě mléko pro výrobu zákysů, těžko by vám přítomnost léčiv prošla. Třeba kvůli fungování neviditelné ruky trhu. Velmi pečlivě se také počítají například KTJ a množství odumřelých buněk...

            • Ale také to mléko po ochranné lhůtě neprošlo, kontrolní rozbory mu dělali v mlékárně zvlášť a od léčené krávy se mlíko lilo po dobu kontaminace  "do kanálu" ještě 3 týdny po lhůtě , nemám žádný důvod mu nevěřit , myslíte že by někdo rád jen tak vyléval zbytečně tři týdny svoje peníze ?
              • Reakce na příspěvek:

                Antibiotika lze v mléce zjistit až pět dní po ukončení aplikace, proto je ochranná lhůta týden, To, co uvádíte, je snad možné jen při vysoce neodborné "samoléčbě", při aplikaci dávek podle předpisu veterinárního lékaře by se to nemělo stát (ale "příroda" je mocná, tam není stoprocentní jistota nikdy). Odhalil jste ovšem risiko obchodu s malovýrobci, t.zv. ze dvora - netušíte, jak bylo s produktem zacházeno před prodejem, od salátu před rajčata, mléko až po maso.

                • Reakce na příspěvek:

                  Když koupíte něco ze dvora tak vám žádné riziko nehrozí a to z jednoho jednoduchého důvodu prodejce není žádný  anonym a ručí za svůj vlastní  produkt svou hlavou a svým dalším  životem , nemůže si totiž vůbec dovolit prodat někomu něco špatného protože by to bylo to poslední co kdy prodal rozkřiklo by se to a nikdy v životě by už nic dalšího nikomu neprodal, a věřte mi že tohle nikomu opravdu za to nestojí, chovatel který žije léta na stejném místě není totiž žádný anonymní supermarket se zeleným masem u kterého nikdy nezjistíte odkud vlastně pochází ale každý kolem moc dobře ví že produkt je od něho . 
                  • Reakce na příspěvek:

                    Souhlasím s výhradou.

                    Od některých sousedů si nekoupím ani vajíčko, ale své zákazníky stejně mají.

                    • Reakce na příspěvek:

                           Pokud mají zákazníky kteří se vrací, je to ale známka toho že produkty jsou v pořádku , když by to tak nebylo nikdo by u nich  nic nekupoval. Na druhou stranu si ovšem samozřejmě může každý zákazník vybrat od koho co koupí , mě spíš mrzí že u nás je spoustu věcí nesmyslně přísnými předpisy zakázáno a přitom jinde v EU to lze , u nás to taky lze , ale na rozdíl od EU pouze ilegálně , beru to jako diskriminaci těch malých na které stát svými předpisy navalí takové výdaje že se jim to potom v malém nemůže nikdy vyplatit , to je obrovská škoda protože je tu spousta šikovných lidí kteří by mohli obrovsky zpestřit trh svojí produkcí , pokud jim stát ale nedovolí prodávat nikdo se do toho nebude ani pouštět , někdy mi to připadá že je to lobing těch velkých potravinářských firem kterým tento stav náramně vyhovuje , mohlo by se totiž v plné nahotě ukázat že když se něco dělá ručně s láskou v malém tak ta výsledná chuť produktu je potom mnohdy taková kterou oni ve velkém nemůžou ani s použitím veškerých svých šmakulád nikdy dosáhnout. A navíc ten malý produkt má proti nim velký bonus - je vždy spojen i s nějakým  příběhem.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit