Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Každá svinská válka potřebovala vždycky jenom nějakou záminku. V tom se nezměnilo vůbec nic.

    Viz. zbraně hromadného ničení v Iráku.

    U.S.A neuměli říct - chceme zavraždit Sadáma nebo Kadáfího  - vylhali si záminku. 

    Nějak se jim to nepodařilo jen s Fidelem - tedy ne, že by se nesnažili. Mírotvůrci. 😛

  • Císař pán nechtěl jít do dalšího válečného dobrodružství, ovšem jestřábi z rakouského generálního štábu císaře Františka Josefa I. nakonec přemluvili - a bylo vymalováno. Atentát G. Principa nebyl žádným hrdinským činem, jen spouštěčem I. svět. války. Nyní můžeme děkovat té skutečnosti, že žijeme v éře jaderných zbraní. Jen jaderné zbraně jsou účinným zadržujícím prvkem proti rozpoutání válečného konfliktu na globální úrovni. Soupeření a konflikty mají lidé v genech.
  • Je třeba dodat, že Ferdinand d´Este se údajně chystal jakmile se ujme vlády decentralisovat monarchii. Tím by ji upevnil a vzniklo by něco jako konstituční monarchie Velká Britanie. Sídlem panovníka se po staletích měla opět stát Praha. Nemuselo by dojít k WW1, země v centru Evropy by se nerozdrobily a nejspíš by ani nedošlo k WW2. EU, budoucí USE by začala vznikat o desítky let dříve, sídlo by nebylo v Bruselu, ale v Praze...

    • Podle některých zpráv Rakousko - Uhersko bylo konstituční monarchií od roku 1860 a tahle verse reality je mi i bližší.


      • on je asi rozdíl mezi tím,co se vyhlásí a tím co se skutečně děje.Vaculík třeba kdysi řekl,že : " Demokracie je demokracie,je-li demokracií."

        asi tím myslel,že to či ono se může stokrát označit jako demokracie,ale pokud to není skutečně demokrartické,tak to prostě demokracie není.

        My třeba máme demokratickou ústavu,která nám zaručuje právo na svobodu projevu,což je stejné jako v USA,ale na rozdíl od USA se u nás za slova odsuzuje.Takže jakápak demokracie?Prostě státní všemoc,jestli jí chcete říkat tak či onak je už na vás a pokud vás za to nikdo nezažaluje,tak vám to projde bez trestu a můžete žít nadále v přesvědčení jak jste svobodní.

        No a tak nějak to bylo i s tou RU konstituční monarchií.


    • Ferdinand byl na tehdejší poměry moderní a pokrokový a zemím Koruny české přející.
      • No ale pozor-on to byl "tuhý germanizátor konopišťského panství",takže to " přející zemím Koruny české " sice ano,ale v kontextu Rakousko-Uherské monarchie.

        Podle mě osobně je to přesně ten poměr,ve kterém se Čechům dařilo nejlépe.Prostě vlastenectví podle nadporučíka Lukáše:" Jsme Češi,ale nemusí to nikdo vědět."Po zkušenostech WW2 a letité propagandistické masáži už dnes sotva najdeme odvážlivce,který by si troufnul horovat pro bilingvní česko-německou/rakouskou společnost.Máme tu teď naopak tendence k poangličťování aniž bychom se poučili z historie,že je to věc neblahá.

        Podle obrozenců typu Tschentümelei ale právě naopak.Proto taky ani Ferdinand ani Karel nedošly u nich uznání,ba Karlova smrt byla jim vítanou.

        ---------------------

        Byl jsem se na to auto co si půjčil Ferdinand na cestu podívat ve Wiener Heeresgeschichtliches Muzeum ((mají tam celé jedno patro věnované maršálu Radeckému,musel jsem se stydět,že jsme se ho zřekli)) .Pistolka je tam taky,taková malá automatická pistole Browning 7,65mm a to auto má prosřílené plechy silné asi 2 mm.Šáhnul jsem si-a to jsem neměl dělat,začaly houkat sirény a ze všech štěrbin a koutů začaly vybíhat zástupy uniformovaných Indů,malých,snědých pitvorných figurek,které dnes dohlíží na naše dějiny,aby na ně žádný Čech nešahal.Bohužel nepatřím k anglofonním Evropanům ,takže nemaje jak se se mnou domluvit,raději mne pustili.

        A to je asi definitivní tečka za celou naší historií-všechno je už dáááávno pryč,to co jsme mohli být a nejsme,i to co ještě jsme a už nebudem,a tou tečkou je globalizace a multikulturalismus.

  • tyhle vztahy jsou zajímavé pro svou potenciální perspektivu.Odtržení Čechů od Rakušanů i tím od Německého vlivu se neukazuje jako příliš úspěšné.Právě tak jako vecpání Čechů k Rusům.Na jedno vzpomínáme,to druhé je nám protivné.Aristokracie nabízí řešení.Bohužel zoufale nemoderní.

  • Paní Šárka Novotná píše moc zajímavě a zasvěceně. Ráda čtu její články.
    • Hezký a zajímavý článek, díky pí Novotná.

  • KIMCID

    a koho to zajímá?

    • Ignoranty to samozřejmě nezajímá, ostatní si to rádi přečtou.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit