Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ferda.borek

    Jestli Rohingové dokázali vyprovokovat k pogromům proti sobě příslušníky jednoho z nejmírumilovnějších a nejtolerantnějšího náboženství Budhisty, tak to se ti Rohingové v Barmě museli chovat opravdu jako dobytek. Jenže Rohingové jsou muslimského vyznání a tak mají bohužel na své straně OSN i ostatní pokrytecké lidskoprávní organizace.

  • Občas by bylo vhodné,aby naše média všeobecně,se zmínila o tom,že tento exodus si zavinili Rohingové,původem Bangladešané,v Barmě sami.Byli to oni,kteří začali napadat obyvatele barmské pospolitosti budhistické víry.A tato víra je v Barmě nejvíce rozšířená.Barmské vládě prostě došla trpělivost  a tvrdě proti Rohingům zasáhla.Stačí také připomenout,že Rohingové byli a jsou muslimové,poplatní své pověsti krutých mstitelů své víry.Arakanský stát v Barmě se stal mementem zvůle Rohingů až tak hodně,že  se od nich odvrátila politička známá-nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Tij.Asi k tomu měla pádný důvod.

  •  "23.05.2018 Rohingští povstalci loni v Arakanském státě na severu převážně buddhistické Barmy zmasakrovali až stovku hinduistických mužů, žen i dětí, informovala Amnesty International (AI). Titíž povstalci také srpnovým útokem podnítili tažení armády proti menšině muslimských Rohingů. Od loňského srpna z Barmy do Bangladéše uteklo přes 700 tisíc příslušníků tohoto etnika.

    AI upozorňuje, že armáda tedy není jediná, kdo na severu Barmy páchá násilí. V zemi žije přes 130 etnik a se státní mocí bojuje celá řada etnických povstaleckých skupin.

    Mezinárodní organizace na obranu lidských práv se sídlem v Londýně vyšetřila masakr desítek hinduistů ve vesnici Ah Nauk Kcha Maun Sei a došla k závěru, že jej provedli rohingští povstalci, jmenovitě Arakanská armáda za spásu Rohingů (ARSA). K vraždám vesničanů došlo ve stejný den, kdy rohingští ozbrojenci zaútočili na 30 policejních stanovišť a vojenskou základnu, čímž vyvolali odvetné tažení armády a masový odchod Rohingů do sousedního Bangladéše.

    AI ve zveřejněné zprávě o masakru uvedla, že závěry jsou podloženy "pečlivým přezkoumáním důkazů", které zahrnují výpovědi desítek svědků a forenzní posudek fotografií exhumovaných těl z masových hrobů.

    Nikdo přesně neví, kolik lidí bylo v neklidném Arakanském státu od loňského srpna zabito - barmská vláda novinářům nedovoluje nezávislé pokrývání událostí v oblasti. Většina obětí jsou ale Rohingové, které zabila armáda, napsala agentura AP. Lékaři bez hranic odhadují, že jen během prvního měsíce jich vojáci zabili nejméně 6700.


    • "Na vesnici Ah Nauk Kcha Maun Sei zaútočili Rohingové podle AI 25. srpna ráno. Povstalci byli údajně přesvědčeni, že hinduistická komunita se staví podobně jako barmská vláda proti Rohingům. Povstalci 53 mužům, ženám a dětem z vesnice zavázali oči, odvedli je na odlehlé místo, kde je zabili.

      Po zahájení odvetného tažení armády přeživší z vesnice utekli do Bangladéše, kam se uchýlili i povstalci. Členové ARSA zde svědky ohrožovali a nutili je tvrdit, že masakr spáchali vesničané z Arakanského státu, tvrdí AI. Loni v říjnu se přeživší vesničané vrátili do Barmy a za "odpovědnost za masakr jednoznačně přiřkli Rohingům, kteří byli patrně členy ARSA".

      Ten samý den, tedy 25. srpna minulý rok, zmizelo 46 hinduistů ze sousední vesnice a předpokládá se, že byli také zabiti. Následují den zabila ARSA šest dalších hinduistických vesničanů, uvedla ve zprávě AI.

      Podle Davida Mathiesona, nezávislého analytika, který žije v Barmě, zjištění AI potvrzují zprávy o brutálních činech ARSA. "To v žádném případě neospravedlňuje silnou reakci vlády, kvůli níž ze země odešlo 700 tisíc Rohingů. Neomlouvá to odvetné tažení armády, ale zjištění přispívají dalším náhledem do složité situace loňského roku plného násilí," dodává Mathieson.

      OSN označila razie armády proti Rohingům již dříve za etnickou čistku. Barma tvrdí, že její ozbrojené síly vedou legitimní kampaň proti muslimským "teroristům".

      • Dobrý den pane Jirko999, děkuji Vám za informace k celé situaci.
        Osobně musím říct, že jsem dosud vše vnímal z pozic medioktŕatických kanálů.
        Pokud už hinduisté sáhnou k nějakému násilí, asi musí muslimové zavdávat příčinu.
        O tom ale selektivně informující česká média tvrdě mlčí. Ještě jednou děkuji

  • Promiňte novináři, že se vám pletu do práce, ale níže jsem zkopíroval článek, který věc popisuje daleko lépe a nestraněji, než tento. Zkuste si z toho vzít příklad a když píšete "A", napiště i "B".

    Zapomeňte na svoji sluníčkovou podstatu a chovejte se jako novináři! Piště pravdivě, nestranně, objektivně. Až potom vás lidé budou uznávat a budou vám věřit. Držím vám palce, aby se vám to povedlo.

  • KIMCID

    Musí to být hodně špatná národ když naštvou i budhisty.

  • Prosím, pane profesore, já prchám
    - Prcháte, copak vy nevíte jak se prchá? Takto se prchá !
  • sitlof

    Chudáčci. Co si sami vykoledovali, to teď mají - a dobře jim tak !   Oni začali dělat v Barmě (kam kdysi přivandrovali) bordel, dokonce napadli policejní stanice. Co tam hledali - snad potraviny ?   Spíše zbraně, aby mohli dělat ještě větší bordel a zabíjet !   Tak co čekali, blbečci musulmanští, vypatlaní ?!  

    Takový tvrdý postup (viz ozbrojené síly Barmy) by se měl IHNED přijmout na imigranty v Evropě, demokracie-nedemokracie. A bude rychle klid a pokoj ...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit