Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dejte někomu moc a ten začne páchat "dobro".

    Párkrát jsem slyšel některé spoluobčany v diskuzích, jak papouškují přečtšné inormace o tom, že stát nemůže zastropovat cenu energie u ČEZu, protože by tím prý omezil zisk a tudíž práva akcionářů, kteří by následně mohli stát žalovat.

    V tu chvíli jsem se musel zeptat, kolik akcionářů tabákových firem zažalovalo stát za to, že snižuje zisky těmto firmám tím, že zakázalo reklamu na tabákové výrobky a neustále zvyšuje spotřební daň, aby se snižil prodej těchto výrobků. Na to už ti diskutéři neměli odpověď, páč o tom nikde nečetli a nemohli opapouškovat naučené fráze.

    Úsměvné je i to, že se neustále zdůrazňuje škodlivost kouření a naopak se nezdůrazňuje škodlivost konzumace alkoholu.

    Kdo myslíte, že vás může více ohrozit? Opilý řidič nebo řidič kuřák? Kdo bude více rušit noční klid? Kuřák nebo opilec? Co stojí za většinou sexuálních obtěžování a násilí jak na veřejnosti, tak i násilí domácího? Cigarety nebo alkohol? A zdravotní problémy samozřejmě přináší obojí.

    Podstatný rozdíl je ovšem v tom, že ten kuřák zaplatí na spotřební dani o mnoho více, než ten kdo se opíjí vínem. A přitom víno není zatíženo žádnou spotřební daní (s výjimkou vín šumivých, ale těch asi alkoholici moc nepijí). A ani v této době, kdy se hledají úspory a zdroje peněz pro státní rozpočet neslyším žádného politika, že by tu spotřební daň na víno zavedl. Zajímavé, že?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit