Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zrušit církev je jediná cesta ke spáse ducha i těla...
  • Dobrý den.
    Nelžete o financování církví, stejně tak jako o financování politických stran ze státního rozpočtu, i když občané nejsou jejimi věřícími či členy politické strany. Obojí jsou soukromé subjekty, které hrabou ze státního rozpočtu čím dál tím více. Nejdříve ale musí sebrat lidem dole. Prostě 5% dolních vrstev vyživuje 90% horních vrstev (5% jsou děti , které "zatím" nemusí pracovat jako otroci v Číně na soudruhy kapitalisty a duchovní či jiné bohulibé neziskovky).
    1. Církevní majetek patří věřícím a ne funkcionářům ve zlatých ornátech. Duchovní už od dob Ježíše Krista byli skromní.
    2. Nejvíce Vám reformovali církevní majetek už Marie Terezie a císař Josef II. Potom následoval radikální řez proti církvím od prezidenta Masaryka. Proto jeho socha musí stát co nejdál od arcibiskupského paláce u Pražského hradu. Potom po r. 1948 komunisté znárodnili cirkevní majetek, ale kolaborujícímu a zkorumpovanému "Pacem interis" (omlouvám se za případný nepřesný název) dávali mzdy stejně jako všem duchovním co s nimi kolaborovali. Některé duchovní památky se zachovaly, některé ne a některé jsou zchátralé. Úplně stejně jako stavby v bývalém ČSSR.
    Takže na platy ať Vám spravedlivě přispívají Vaši věřící a když se Vám finančně nedaří, jděte na ÚP nebo si najděte alespoň práci s minimální mzdou. Uvidíte, je to pohoda - pracovat, aby jste měl na dojíždění do práce a na straavu a bydlení. Ostatní potřeby jsou pouze duchovní. To Vám bude vyhovovat. Bohužel to je náš banánově mandarinkový pseudodemokratický systém podobného způsobu rozkrádání jako systémy znárodňovací či arizační. Co bude dál ví jen Pán Bůh.
    S pozdravem kmotři tuneláři všech stran a zemí polibte si .....
    • Myslím, že byste měl přestat urážet a pořádně se snažit pochopit níže napsaná slova. Duchovní nejsou placeni z daní vysávaných z obyvatel. Majetek, který byl církvím sebrán, nesl a nese nějaký výnos. Z těchto peněz měli být podle smyslu zákona 218 a 220/1948 hrazeny potřeby církví a to jak údržba objektů, tak mzdová agenda. Institucí státních souhlasů si stát zablokoval naprostou svévoli umožnit vybraným a jen vybraným duchovním působení a tro jen a výslovně v jejich farnosti. Takže se stali státními nevolníky. kalmile se nějakým způsobem znelíbili, státní souhlas jim byl odebrán. Já to zažil ve chvíli, kdy jsem při pohřbu v krematoriu požádal: Prosím, povstaňte k Modlitbě Páně. Jistě i pro vás osobně je samozřejmou formou zvořilosti a vychovanosti, že např. při hraní hymny se zklidníte a stojíte v pozoru. takže i modlitba při pohřbu je přinejmenším zdvořilostí, kdy se těch šedesát sekund, které zpravidla trvá, zklidním a postojím v pozoru. Proč myslíte, že "atheisté" zavedli minutu ticha za zesnulé? A my věřící ji přece také dodržujeme jako samozřejmý úkon úcty a rozloučení.
      Máte pravdu, že Josef II. zavedl "Náboženskou matici", která měla ulehčit a zpřehlednit hospodářské pohyby pro jím reorganizovanou správu řkatolické církve, i přes nevůli a nepochopení biskupů. Přece se jim odvážil zasáhnout do jejich privilegií. Toto je pobouřilo, samotná reorganizace jim byla vítána, vyřešila celou řadu jejich tehdejších problémů.
      Máte také pravdu, že Masaryk před vznikem republiky československé ve Washing. deklaraci slibuje také odluku státu a církve. řk. církev ji znemožnila a vynutila si v roce 1925 "modus vivendi". Prostudujte si tehdejší materiály - aféru Marmaggi.
      Také i proto vznikala církev československá a svůj majetek dávala dohromady právě jen z příspěvků svých příslušníků. A většinu toho, co získala, jí komunistická vláda sebrala právě zmíněným zákonem. Nově vybudované sociální domovy, rekreační a studijní střediska, nebo třebas i Třebechovický betlém. Přivlastnila si i systém výchovy mládeže a v podstatě jej pouze přejmenovala na Svaz československé mládeže, pozdější ČSM, pozdější SSM. Systém pečovatelek, který CČS jako novinku zavedla v roce 1942, je dnes považován obecně za výdobytek socialistické republiky. A tak bych mohl pokračovat.
      Samozřejmě, že toho zabaveného majetku bylo nejvíc právě z okruhu římskokatolické církve. Ale nejen jí, ale i evangelíkům, pravoslavným, řeckokatolické církvi a dalším. Proto existuje snaha obnovit to heslo z roku 1918 - ve svobodném státě svobodná církev.
      Jste si jistí, že v oblasti mezinárodního kapitálu a nadnárodních podnikatelů smí zůstat někdo svobodný? Chápete už smysl kampaní proti církvím? Vůbec proti jejich existenci? Ony si dovolují chtít být svobodnými!!!
  • :Lidé, pokuste se o věci nejprve něco vědět. Stát v roce 1947 zabavil církvím - všem bez rozdílu, nejen římskokatolické - drtivou většinu majetku a z duchovních nadělal státní nevolníky. Z výnosu tohoto majetkju, který užívá dodnes, jde na platy duchovních pouhá třetina a zbytek mizí jinde. Proto by bylo spravedlivé poctivým způsobem celou záležitost vyřešit. Štvaní proti církvím slouží jen k tomu, aby se tyto peníze, majetek který zbyl, snáze rozkradl a církve, jako obecenství méně manipulovatelné korumpovanými politiky, snáze zlikvidovaly.
    Ani církve nejsou naprosto bez poskvrny, ale stále jsou odpovědnější, než prostředí, ve kterém žijeme.
  • Jsem věřící, ale nepotřebuji církev. Stydím se za faráře. Berou od státu platy jako státní zaměstnanci, mají plat středoškolského profesora a k tomu bydlení na farách zadarmo, včetně služeb. Zadarmo auto a telefon. Přitom když uděláme snímek jejich pracovního dne, nepracují ani na půl úvazku a to ještě žebrají na věřících.
  • Doporučuji panu Dukovi aby zavedli členský příspěvek svých věřících. Právě tak m y nevěříicí musíme platit za něco , co nás nezajímá. V Každém zájmovém spolku se latí členský příspěvek. Takže pane Duko uělejte si pořádcek ve svých řadách a nechgtějtě peníze od státu- tedy od nás všech.
    Ještě dotaz : kolik procent obyvatel máte máte ?
  • Jedno porovnání. Lékař, VŠ, nástupní hrubý plat cca 15 tisíc. Duchovní, VŠ, plat obdobný. Co je více ku prospěchu, lékař, pečující o tělo každého, ať věřícího, nebo nevěřícího, nebo duchovní, "pečující o duši věřícího"? Odpovězte si, prosím, každý sám.
  • Jsem nevěřící, takže platit církev z našich daní považuji za nesprávné. Počet duchovních významně narůstá, takže stát platí ještě více. Přitom, tito duchovní nejsou státní zaměstnanci, tak proč jim stát vyplácí plat? Tzv. vypořádání se s církví, kdy ona licituje s čísly okolo 130 miliard, je také na pováženou. Pro věřící, vaše víra je vaše věc, prostředky státu na platy duchovních a tzv. vypořádání však ne. Chcete li, plaťte si duchovní sami, z vašich příspěvků, nikoliv z prostředků od nevěřících, to není fér.
  • Když - 10 %, tak všem!!!!!!!!!!!!
    • Naprostý souhlas a jen nechápu,že s tou solidaritou nepřišli sami duchovní.Katolická církev dle mého promarnila šanci po r.1989 a je to škoda,nejen pro ní,ale nás všechny...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit