Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ono těch objevitelů Ameriky bylo více, ale pouze Kolumbus (nebo spíš jeho současníci) dokázal tuto informaci rozšířit po Evropě. Jen tak mimochodem Kolumbus roku 1492 objevil jen Karibik. Ameriku až 1498.

    před Kolumbem byli - vikingové 10. - 11.století viz článek

    - v 7. - 8. století Irští mniši - jejich krátká správa o tom, že pluli na západ a pokřtili davy pohanů je úsměvná, ale někteří Mayové se přidali ke Cortezovi, proto v něm viděli návrat bílých mužů jejichž bůh se obětoval a zrušil tak lidské i zvířecí oběti.

    - asi 3. stol. - Okolo roku 2000 proběhla tiskem zpráva a nemůžu ji teď najít, že u pobřeží Venezuely se našel tvar připomínající vrak lodi a v něm několik římských mincí nejmladší z nich prý z roku 212 n.l.. Tahle výprava se asi nevrátila.

    4. stol. před n.l. - Řek Pýtheás z Massalie byl pověřen nalezením obchodní cesty k britským nalezištím cínu mimo Kartaginské území . Cestování neznámým územím se mu natolik zalíbilo, že pokračoval dále na severozápad. Jeho zápisky se nezachovaly jen posměšné poznámky pozdějších autorů, kteří mu nevěřili a považovali jej za "Barona Prášila". Mezi vysmívané věci patří např. ostrov, kde padají z nebe kameny a tečou rudé kameny (celkem jistě Island) nebo ostrov tvořený horami ledu a ledové plovoucí ostrůvky (možná Grónsko). K těmto ostrovům plul, protože mu o nich řekli domorodci z Orknejí nebo Skotska!!!  Museli tedy cestu minimálně k Islandu, ale možná i dál znát.

    12000 let před n.l. - Kultura Clovis kamenné nástroje Indiánů na východním pobřeží USA  vyráběné stejnou technologií jeko ve Francii a Británii a zcela odlišně než na západním pobřeží, které používalo sibiřskou technologii.

    Tak kolik krát byla Amerika pro Evropany objevena - a zapomenuta ???

  • A ještě před Kolumbem a Vikingy navštívili Ameriku Atlanťané, kteří se kromě jiných míst, přesunuli i tam po zániku svého světa. Takovým nejviditelnějším (avšak ne jediným) projevem jejich vlivu jsou pyramidy které jsou podobné těm egyptským. Méně známou skutečností je i to, že pyramidy nacházíme po celém světě v Číně Bosně prý i Rusku atd. Teď se ovšem omlouvám "oficiální vjedě" poznatky o celosvětové existenci pyramid a atlantské kultuře nebyly dosud sisyfovskými  inkvizitory schváleny jako součást stávajícího vjedeckého náboženství. Zatím jsou oficiálně povoleny pouze pyramidy egyptské a se skřípěním zubů pyramidy ve střední Emeryce. Totéž se týká cestovatelů Kolumba a Vikingů. Víc nám zatím nebylo dovoleno znát a šířit......😉

    • MartinZikmund

      Vy si říkáte realista? :)

      Pyramidální tvar je natolik generický, že není důvod, aby odloučené kultury s takovým "objevem" nepřišly nezávisle. Stačí stavět z kvádrů a zjistíte, že to vlastně jde i bez opravdové střechy. To, že pyramidální stavby nacházíme po celém světě, není žádná "méně známá skutečnost", nehrajte si na zasvěcence.

      Existence Atlantidy nebyla nikdy 100% prokázaná, ale pravděpodobně se jednalo o nějaký ostrov ve Středozemním moři, který - světe div se - spláchlo moře. Kdo by to byl čekal, že... To mimochodem ještě neznamená, že byli kdovíjak vyspělí; na potopu vám stačí bydlet v díře v zemi.

      Věda není náboženství, i když chápu, že na někoho i nakloněná rovina může působit jako zjevení.

  • mun.go

    Dávno před Kolumbem a Vikingy už přecházeli Indiáni přes Beringovo moře ze Sibiře na Aljašku.

    Viz také Pre-Columbian trans-oceanic contact theories

    • Pavel.Jegl

      Drobná nuance:

      Nepíšu o indiánech, ale:

      ... Nebyl to Kolumbus, ale Viking Leif Eriksson, který jako první Evropan přistál v Novém světě.

      • mun.go

        Máte pravdu. Ale možná byli o století dříve jiní, neznámí Vikingové, kteří se dostali na severoamerický kontinent:

        New evidence of Viking life in America?

  • "Důkazy" jsou jen podle legendy, podle stejné legendy Ameriku objevil už 15 let před Erikem zmiňovaný Bjarni Herjolfsson, kterého tam zahnala bouře!

    (Encyclopedia Britannica)

    A jinak, říkalo se mu i Eriksson, Ericson nebo Eiriksson , Leifr Eiríksson .

    Chce to ty články dobře opisovat!

    • Pavel.Jegl

      Stačí si přečíst článek - Bjarni je zmíněn. A zmiňuji pouze dvě Leifovy transkripce, nepíšu, kolik jich celkem existuje, nejsem notář, ba ani encyklopedista.


      • Správně, stačí číst, já píšu: "...zmiňovaný Bjarni Herjolfsson"

  • Správně je tu psáno -  "...OBJEVIL AMERIKU DÁVNO PŘED KOLUMBEM..."

    Skandinavie po celý starověk i středověk žila dost isolovaným životem, 

    v podstatě se kontinentu stranila...

    Ale jsou tu  i zprávy fenických mořeplavců, co by objev amerického 

    kontinentu mohly rovněž dokumentovat...

    Takže - kdo ví...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit