Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Musím říct, že v našem portfoliu žádné
    japonské akcie nemáme a ani neplánujeme jejich zařazení. Vidím zde dva
    hlavní problémy: demografii, kde populace velmi rychle stárne,
    a přezaměstnanost, která vede k neefektivitě.
    Například když se tady
    opravuje silnice, kromě pracovníků, kteří přímo opravují asfalt, jsou
    zde další tři až čtyři lidé, kteří ukazují světelnými signály, jak tuto
    překážku objet, to jsem teda zíral.

    zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-semotan-z-j-t-pristup-vlady-me-zklamal-prodal-jsem-kvuli-nemu-kb-i-monetu-256776

    tohle je velmi rozumný pán se zdravými ekonomickými názory. Doporučuji si přečíst jeho rubriku na serveru e15.cz , kde by měl stále pravidelně dopisovat.   Jeden ze dvou, kterým bych doporučoval lidem svěřit své peníze, pokud se neorientují v rámci investování. Dalším je David Marek. Ten je ale zaměstnán u Deloitte CZ
    Jen k těm cenám energie, ale kolega Semotan to tam v podstatě říká, že v horizontu 2 až 5 let cena elektrické energie poroste (má asi na mysli vlivy obnovitelných zdrojů - ztrátovost u fotovoltaik pro distrubutory a dodavatele), tam zřejmě bude mít pravdu. Ten horizont takhle označil, protože už se ví, že pro přes příští rok se cena elektrické energie obchoduje pod těmi jím avizovanými 90 eury za MWh (konkrétně 86 euro).
    O té neefektivitě práce v Japonsku jsem psal před pár dny, že je to brzdí. Budou tam muset 100% povolit uzdu imigrační politiky, byť se tomu asi brání - udržení nízké kriminality v zemi. Tokyo je tuším stále vedeno jako nejbezpečnější místo světa. Tohle se dá ale uregulovat striktními podmínkami imigračního úřadu - preference zemí, kde ta kriminalita není tak vysoká + spolupráce s tamními úřady stran ověřování rejstříku trestů u žadatelů.. Asi to nebudou dělat tak na divoko jako Sovětský svaz vers. jeho bývalé komunistické satelity nebo KLDR, odkud zvláště nyní berou podle mě úplně každého, co většinu mužské populace naverbovali a další část jim zdrhla, kde se dá - Srbsko, Kypr, Finsko, Argentina, aby se vyhnula branné povinnosti.

    • Karel

      Víte kdy začala krize ve 20 letech minulého století, když si kdejaký poslíček ve výtahu tenkrát pochvaloval výhodnost investic do Akcií dnes se internet doslova hemží takovými poslíčky. většinou zaplacený velkými hráči aby se zbavili bezcenných akcií za ještě rozumnou cenu, než dojde ke kolapsu burzy.

    • u té japonské nízké efektivity práce jde hlavně o to, že ta země je obecně poměrně drahá, Tokyo jedno z vůbec nejdražších měst na světě, tzn. i reálná mzda neodpovídá, pokud nejedete ty přesčasy, byť je tam stabilně nízká inflace - tuším 1%. Hroutí se jim navíc sociální systém tím, že je doběhla demografická křivka, proto byli nuceni najet na ten totalitní model přezaměstnanosti a začít se chovat jako sociální stát - vytvářením přebytečných pracovních míst, kdy ty méně náročné pozice zastávají senioři, kteří jsou nuceni pracovat do velmi vysokého věku, aby vůbec přežili s těmi nízkými důchody. Dával jsem za příklad třeba u šinkanzenu 80 leté seniory o holi, kteří vás jako turisty navádějí. Tahle místa u nás např. vůbec nenajdete - nějakých koordinátorů na železnici. :) Budou muset zvýšit konkurenci na trhu práce přistěhovalci + nastartovat s těmito tu demografickou křivku progresivním směrem, protože u Japonců se jim to nepodaří tím špatným zacílením těch sociálních programů, které odstartovali - psal jsem, že sice chtějí podporovat rodiny s dětmi úlevami na daních (u nás program Lidovců třeba) při vyšším počtu dětí, ale tohle problém Japonska není, nebo není až tak zásadním. Problémem je, že se jim společnost stává single, a tohle asi žádná politika státu neovlivní - to je otázkou myšlení jedné generace mladých. :) čiže jinou variantu než popustit uzdu imigrace pro ně nevidím. Asi to pro tu uzavřenou, konzervativní japonskou společnost (kulturu) bude velkým a náročným rozhodnutím, ale budou jej muset udělat a jít touhle cestou, pač ten veřejný dluh jim roste do šílených sfér a poroste ne lineárně v tuhle chvíli, ale už exponenciálně díky úrokům + jim už lidově řečeno ani nikdo nepůjčí za chvíli, i kdyby nevýhodně.
      Proto i investice do japonské ekonomiky rozumným portfolio manažerem spravujícím svěřenou likviditu je za znalosti těchto reálií současnosti Japonska rizikovou a nerozumnou (nikdo nezná kroky japonské vlády, jak se s touhle situací popasuje, prozatím neudělala nic, co by ji z ní mělo dostat, protože sociální pobídky směřuje na nesprávnou skupinu - páry děti plánují obvykle, problém je v rozrůstající se kohortě singles, navíc potřebují, aby se mladé maminky co nejméně zdržovali na té mateřské, pokud ty děti teda nemají hned za sebou a spěchaly do práce - vydělávat pro ty zpětné odvody do soc. systému), zavrhuje ji z těchto mnou už dříve popsaných důvodů i portfolio manažer výše.

      • zdržovalY  samo, dobré poledne češtinářům

  • „Rychlý pokles cen, jaký jsme viděli
    ještě na konci loňského roku, už nepředpokládáme, trh je více méně
    stabilizovaný a kolísá jen o pár eur. Obecně mívá cena elektřiny před
    topnou sezónou tendenci mírně růst, nicméně z dlouhodobého hlediska
    zároveň trh věří v pokles: aktuálně se elektřina na rok 2025 obchoduje
    na úrovni 94 eur za MWh, zatímco na rok 2026 je na úrovni 86 eur za
    MWh,“ říká mluvčí společnost ČEZ Alice Horáková.

    zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-cena-elektrina-plyn-fixace-256811

    ČEZ najel pravděpodobně ústy tentokrát už mluvčí (nikoliv obchodního ředitele) na férové informování spotřebitelů. Elektřina půjde dolů, tzn. není třeba pro příští dva roky min. fixovat, naopak.. Distributoři, dodavatelé nakupují navíc na 2-3 roky dopředu, tzn. už nyní víte, že fixace je hloupost z téhle přímé řeči mluvčí ČEZu.
    Radili jsme vám s víceguvernérkou ČNB Zapletalovou tedy seriozně.. Narozdíl od nejrůznějších analytiků, kteří vás do těch fixací hnali. Praděpodobně spolupracují s velkými energo společnostmi, jinak si to nelze vyložit.. :)
    + jsem si od E.onu vysloužil serii reklam, jak bych se měl chovat v přírodě - prý jako zvíře... Děkuji, vynasnažím se.. :)

  • Stačí
    když uvedu, že Slovensku nic nebrání ani v následujících letech
    odebírat ruskou ropu, jen Slovnaft nebude mít možnost vyvážet produkty
    z této ropy do jiných zemí,“ řekl Fico.

    A to je úplně OK, soudruhu Fico...


    Předseda
    slovenské vlády v závěru konstatoval, že válka jednou skončí. „Vláda,
    kterou vedu, odmítá politiku nové železné opony mezi Ruskem a Evropskou
    unií. Pokud se Evropská unie bude chtít vymanit zpod totálního vlivu
    Spojených států, bude muset uvažovat o formách spolupráce s Ruskou
    federací, mezi které by měla patřit i spolupráce v oblasti strategických
    surovin,“ dodal Fico.

    soudruzi na SVK si nevšimli, že EU jde cestou obnovitelných zdrojů. V téhle sféře nemají soudruzi z Kremlu tak nějak, co nabídnout. Zemní plyn pak skončí do 10-15 let, jen co se rozjede vodík a wolframem, kobaltem, niklem, lithiem nebo mědí Sovětský svaz nijak dominantně nedisponuje. Eu naopak řeší odpoutání se od závislosti na čajně v tomhle ohledu. čiže soudruha Fica asi probudili včera z komatu, jinak si jeho slova nedokážu vysvětlit. Sověti rozjeli znovu výrobu Esek, tak možná kola s přehazovačkou by mohl začít odebírat pro tuhle novou slovenskou vládu, abyste ušetřili za ty pohonné hmoty.. u nás tak jeden ekonom jezdí běžně do práce už roky..

    • Obávám se rejdimem že tvoje příspěvky nikdo nečte.

    • Už se nemůžu dočkat Vašich "zelených zítřků", ale do té doby se nikam nepodívám ani se levně neohřeju vždyť jen výměna potrubí na ten Váš vodík bude trvat nejméně 20let. A nebojte se Vláda uvalí clo a spotřební daň nejen na Čínské automobily ale i na těžbu kW ze slunce.

    • https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-deset-tisic-rocne-navic-lidem-s-tepelnym-cerpadlem-vyrazne-vzrostly-platby-40482106

      tak tady úplně nechápu někoho, kdo měl už tepelné čerpadlo a nepřidal si k němu tu fotovoltaiku, pokud na to jsou dotace, pač je to ta nejlepší kombinace pro to ušetřit a zůstat soběstačným. z tohoto důvodu je to zvyšování pochopitelné..nepochopitelný je naopak přechod na uhlí, které poletí nahoru, i kdybyste ho v příhraničí vozili z Polska, protože tam na to budou pšonci reagovat a zdražovat minimálně pro Čechy. Dřevo pak nebylo v poslední době levné snad nikdy, čiže tuhle úvahu nechápu, pokud ten trend opravdu směřují Češi tímhle směrem..

  • Zdraví se Pan Donald.

    Aktuálně největší světový frajer.S absolutně reálným pohledem na trapné válčení kyjevského! S konstruktivními nápady jak zatnout tipec válečnému štváči a jeho evropským poskokům.

    •  Až na to, že má Čínu za takového nepřítele. Přitom Čína i Spojené státy jsou na sobě ekonomicky závislé. Cla - no, žel, Čína vyrábí levněji a na zvýšení cel se USA odvděčuje bloknutím dodávek vzácných kovů. Na nevyhnutelný pád dolaru, který proto nadělá Číně problémy, se Čína už pojistila. Před pár dny uzavřela smlouvu s Ruskem o strategickém partnerství, protože jen Rusko jí může vytáhnout trn z paty. Čína se pojistila, chrání se... na rozdíl třeba od EU. EU zahleděná do své cesty fašizace příliš suverénně prosazuje například Green Deal a už se jí to začíná vracet. I bezuzdná islamizace. Trumpovi vadí konkurence šikmookých ohledně výroby čipů. Běžné občany to nezajímá a Trump na to nakonec škaredě doplatí. Nemůže se mu ani podařit zastavení války na Ukrajině. Může ji jen zkrátit (pokud nebude zastřelen). V triumvirátu USA, Čína, Rusko zvítězí ten, kdo bude ve spojenectví s dalším v triumvirátu. Takže už je rozhodnuto. Zatlačované a stále více do izolace zahnané Spojené státy se budou postupně zatahovat na svou nejsilnější záložní pozici, to je za jadernou triádu. Vyvíjejí například nové odstrašení - předražené balistické rakety LGM-35  Sentinel (214 miliónů za kus), místo 400 kusů 50 let starých Minuteman III. Neuniknou však svému objektivnímu vývoji - přeformátování. Nakonec budou mnohoazimutovým národním státem. S mnohem menším počtem obyvatel. Také proto, že minimálně stát Texas a Florida se odtrhnou. America First, natož americký sen, vezmou za své (podle toho, jak se to vezme - zákon negace-negace a vývoj po spirále). Kissinger, představitel globálního prediktora (monopol na politické řízení světa), je po smrti, takže už nemůže Trumpovi radit, vést jej. A mimochodem - Putin i Trump svou příslušností a poslušností patří ke stejné židovské větvi.

    • vanhorne

      Zdraví se Pan Barnum Bailey.🙃

  • Karel

    Kumulované ztráty amerických bank již dosahují téměř bilión amerických dolarů nedobytných úvěrů což je více než  desetkrát více než v roce krize v roce 2008 navíc cena mědi klesá což umožňuje velkým hráčům vyhnout se rizikům při velkém krachu a umocńuje nedůvěru velkých investorů v růst pokud tuší velkou krizi srovnatelnou s 20lety minulého století .Ještě chvíli to vydrží pokud Kamala vyhraje volby a nalije ničím nekryté dolary do bezedné díry USA zejména vojenského komplexu. S Trumpem by svitla naděje pro Ameriku nikoliv pro její vazaly nebo soupeře.

    • Karel

      Víte jak poznal velký investor akcií že se blíží krach burzy bylo to proto že si poslíčkové ve výtahu sdělovali jak je výhodné investovat do akcií. Dnes je internet přeplněn poradci pro "výhodné investice", lituju jen důchodce kteří naletěli v roce 2008 Enronu a přišli o veškeré úspory přitom tento fond patřil mezi nelepší s více než stoletou historií a takových fondů budou brzo tisíce.

  • Polsko ruší dálniční známky, razantně zvyšuje mzdy a snižuje daně! Poláci už válcují
    Čechy nejen nízkými cenami, ale teď budou už i vysokými
    platy! Fialový vydřiduch dokázal za jediný rok své vlády,
    co se v historii ještě nikdy nikomu nepodařilo, učinil
    Poláky bohatší než Čech
    y. Další šok pro č
    eské
    fialové vydřiduchy přichází z Polska! Po levných
    potravinách a energiích, a snížení daní, Polsko oznámilo
    razantní růst mezd! Od června má polská minimální mzda
    činit nejméně 3600 PLN, (18 360 CZK), a její další brzké
    zvyšování včera Polákům slíbil náměstek ministra pro
    rodinu a sociální politiku Stanisław Szwed, který doslova
    řekl: Výdělky se posouváme na evropské
    poměr
    y. Už teď je
    minimální fialová mzda o 700 CZK nižší, než polská před
    zvýšením, a dokonce o 3000 CZK nižší, než
    v mnohem chudším Portugalsku i Litvě! Fialový lidojed vládnoucí Česku se nemůže postavit před novináře a jako polský  premiér včera oznámit - letošní stav veřejných financí
    Polska je historicky nejlepší v moderních dějinách
    Polska
    ! - protože v Česku jsou rok po Fialově
    hospodaření veřejné finance v historicky
    nejhorším stavu v moderních dějinách Česka a očekává se
    další propad! Fialový profesor se ne
    může ani chlubit, jako se včera
    pyšnil premiér
    Polska
     – Snížili jsme daně Polákům z 18 % na 12 %.
    Výdělky do 150 000 CZK ročně nepodléhají žádným daním.
    Podle studie OECD má Polsko ke svým občanům, k jejich
    rodinám s více dětmi, ale i k rodičům samoživitelům –
    nejpřívětivější daňový systém ! Místo Poláků jsme zdanili
    mezinárodní korporace, které se vyhýbaly placení daní v
    Polsku! – protože jediné, na co fialový profesor evidentně
    ve dne v noci myslí, je jak dalšími daněmi a poplatky
    oškubat Čechy, aby mohl nakupovat zbraně, zvyšovat platy
    přemnožené fialové nomenklatuře, a posílat dary Ukrajincům
    a Ukrajině, na které prostě Česko nemá ekonomické zdroje ! Poláci tak mají

    poprvé v moderních dějinách obou zemí nejen vyšší platy,
    než Češi, ale ještě tam kilo řízků stojí 76, máslo 15,  chleba 14, a houska 1,7 CZK !

  • Možná jen zdání a půjčím si slova to obyvatele UK , tohle jsou ti dva nejlepší co máme . Nějak tomu světu chybí normální lidé a potažmo osobnosti .

    • ...

  • 180 divů Slovenska:

    https://mrslovak.com/180-divov-slovenska/

    • Otzi, seš zdravej i na hlavu? Pochybuju. Když dokážeš prezentovat, že slováci vynalezli telefon. A jiné nesmysly.

      • mun.go

        Telefon ne, ale rádio = přenos mluveného slova na dálku pomocí elektromagnetických vln provedl Josef Murgaš (žijící v USA) v roce 1905.

        Jozef Murgaš bol výnimočným človekom, autor štrnástich patentov registrovaných  v USA v rokoch 1904 – 1911. 
  • KIMCID

    Kamala má menší IQ než naše 107 Pávek :D

    • BRácho, tím své slabé IQ, slabé rosumofové výzledky, neZamluvÝš.

      • KIMCID

        Teď to dej česky moulo

        • Snad takhle neoslovujete svého bráchu? Prý jste jednovaječná dvojčata !

          • KIMCID

            Ne on je z dvojčat nejdřive šlo H o v no a pak on, já mám naštěstí o 5 let mladší sestru :D

  • To, že se nyní po odstoupení Joea Bidena
    nejspíše stane oficiální kandidátkou strany, by mohlo znamenat vážný
    problém pro Donalda Trumpa. V minulosti si rád připisoval úspěchy na
    poli omezování práva na potrat, nadto není právě proslulý správným
    chováním vůči ženám

    Exprezident má ostatně již nyní problém
    s ženskou voličskou základnou - průzkumy mu dlouhodobě ukazují, že
    podíl žen, které ho plánují letos v listopadu volit, je menší než podíl
    těch, které ho volily v roce 2020. 

    zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-usa-nejhorsi-od-80-let-trumpuv-volebni-partak-stahuje-kampan-dolu-256698

    tohle tvrdím taky mezi přáteli, že by mohlo nakonec rozhodnout. A sice, kolik procent Američanek se podaří Kamale dostat k urnám, protože jak známo ženy jsou všude na světě (snad krom čajny) nejširší voličská kohorta. :) A to téma potratů je moc hezké v téhle souvislosti. Ve spojení s černošskou populací a částečně i populací mladých by to mohlo Kamale přinést nečekaný posun do Oválné pracovny.
    To uvažování Američanů je ale natolik specifické, že do poslední chvíle si nebude moci být jistý ani Trump ničím. Vzpomeňte na to, když se čekalo, že latinoamericano podpoří Hillary kvůli postoji Republikánů k přistěhovalectví a na Floridě přitom Trump bral snad nejjasnější vítězství tehdy, přitom je tam snad nejširší hispánská komunita.

    • Korespondenčné hlasy to kamale pojistí. 90% korespondenčních bude pro Kamalu. Uvidíš 😀

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit