Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nemocné stromy, špatní hospodáři,  bláznivý ochranáři. 

    Mělo by se jasně všem vysvětlit, že i stromy z hospodářského hlediska mají životnost. Tedy je třeba plánovat výsadbu i výsek a nenechat si do toho kecat těmi pseudo ochranáři. 

  • lubos.zeleny

    Můj soukromý názor: Porosty starší 60 let by si spíš měly zasloužit obdiv, že takto přežívají. Ony ty problémy asi nebudou stoprocentně souviset se způsoby hospodaření, ale prvotní částí v zakládání lesů po roce 1945. Jednak se zde projevuje požadavek zalesňování zbytků kalamitních holin z třicátých let a následné znovuzalesnění válečných holin po roce 1945, tedy výkonů, které se táhly do let šedesátých. V této době se přidalo i zalesňování či rekonstrukcí náletů nelesních půd v příhraničních oblastech. Zde hrál roli požadavek na rychlost zalesnění, otázka kvality semenného materiálu při velkých plošných požadavcích, následně i sadebního materiálu a jeho pozdější (ne)kvalifikované ošetřování. Pak také množství a kvalifikace manuálních pracovníků lesního hospodářství ( i tehdejších "zaskakujících" brigádníků). Samozřejmě se k negativním jevům připojila sucha roku 1947 (i letošní), místní i přeshraniční "kyselé deště" šedesátých až devadesátých let, dusík z narůstající motorizace (př. Orlické hory) mnohde pak i kůrovcové, sněhové i větrné kalamity. Samozřejmě v posledních 30 letech i privatizace a "hospodaření"  soukromých vlastníků lesa.

  • Za stav lesa by měl zodpovídat jeho majitel...

  • Mýlíte se, vámi zmínění ochránci mají pravdu. Příroda si poradí sama. Po uschnutí smrkových porostů většina lýkožroutů uhyne a semenáčky budou moci vyrůst, takže za nějakých sto let zase budou bory šumět po sklalinách.

    Ochranáři jen zapomněli, že se stromy a následně lýkožroutem uhynou také jiní živočichové a rostliny, a to v celkem zajímavém počtu druhů. Protože přírody si pocelou svou existenci radí právě tímto způsobem.

  • dzixy
    Za stav našich lesů by měly být hnáni k zodpovědnosti různé zájmové skupiny jakými jsou ochránci kde čeho, zelení, Duha a pod. destrukční spolky, které pod rouškou ochrany lesů a přírody často napadají kroky odborníků na řešení problémů lesů. Podobně tomu bylo především s kůrovci, které ze začátku vzniku problému bylo možno řešit, ale "ochránci "tomu zabránili s heslem "však si příroda poradí sama": No a ukázalo se, že si neporadila. Výsledek teď sklízíme ve stavu, kdy odstraňovat následky laických neodborných skupin bude velmi těžko odstraňovat. Měli by být hnáni k zodpovědnosti a hradit škody.
  • Kácet a plundrovat umí každý a je z toho hlavně zisk.

    Ale něco zasadit a pečovat o to aby to vyrostlo je už horší a u nás nadměrně drahé.

  • KIMCID

    jj vykácet a vybetonovat.hezké stromky se prodali do Ikea

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit