Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • milacekpublika

    To je tak, když si dá domů někdo plastová okna, zazdí je a už pak neřeší následky. Já se přiznám, že tyhle lidi moc nechápu. Rozumím tomu, že v zahraničí se platí daně z kdejaké kraviny. U nás je to v tomhle ohledu fakt ještě svaté. Ale tak to snad neznamená, že se nezabetonuju doma mezi čtyřmi stěnami, ne? 

  • To je teda hodně zajímavý článek. Mockrát díky za zajímavé odpolední čtení. My bydlíme ve starším domku, který v současné době rekonstruujeme a když jsem zvenku obouchával omítku, tak jsem si všiml, že tu také máme dvě okna, která byla zazděná. Kdoví proč. Ostatní okna jsou snad ještě v původním stavu. Říkal jsem si, že spíš než je vyměnit za plastová je zkusím nechat nějak zrenovovat, dát do nich nová těsnění, ať tolik neprofukují atd. Myslím si, že to je méně násilné řešení, než tam na sílu nacpat "plasťáky"

    • mun.go

      Můžete také dát nová dvoj/trojskla místo celých oken: Dodatečná výměna okenních skel za nová (dvojskla, trojskla), ale pořád to nebude ono a je nutná pravidelná údržba. Životnost dřevěných oken a jejich míra tepelné izolace není nic moc. 

      Nová plastová okna mohou mít vzhled dřeva a schválí je i památkáři (někdy).

  • V Carském Rusku se platila daň z ovocného stromu.Proto si všimněte že podle cest u vesnic žádné nejsou.

    • mun.go

      Naopak v Rakousko-Uhersku si Marie Terezie uvědomovala význam stromů a keřů (šípky) podél silnic:

      "Nařízení z roku 1752 jasně stanovilo, že u nových silnic musí být vysazená zeleň. Bylo k tomu víc důvodů. Aleje poskytovaly úkryt pro vojsko, usnadňovaly orientaci v krajině a plody ovocných stromů, které byly součástí alejí (kromě dlouhověkých stromů jako lípy, kaštany i duby), sloužily jako potrava pro přesunující se vojáky. Ovoce bylo navíc přímo u cesty snadno přístupné a odpadl složitý logistický problém s dopravou sklizně. Aleje také bránily větru, snižovaly prašnost na cestách a poskytovaly příjemný stín lidem i zvířatům. V zimě, kdy cesty zapadaly sněhem, pak usnadňovaly orientaci v krajině."

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit