Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ono se to ale dalo čekat. Je to reakce na celosvětové otevření Minecraft Realm, které nikdo nechce, protože si chce každý provozovat server dle svého uvážení...
  • Váš článek je chybný. Mojang povoluje majitelům serverů prodávat výhody. Ovšem podmínkou je, že výhody nejsou originální Minecraft věci. Např. prodávání XP či diamantové zbroje je nelegální, ale věc ve vlastně-naprogramovaném módu můžete prodat.
  • Doporučil bych si raději přečíst a hlavně podívat se na video zde:
    http://www.minecraftforum.net/news/1343-minecraft-server-changes-eula-a-brief-look/
    A ta eula je mimochodem pořád stejná jaká byla.
  • Nechápem, čo tu riešite *6*
    Oni sú autori, oni majú autorské práva, oni rozhodujú, kto a ako sa môže na ich diele priživovať. Nepáči sa vám? Vytvorte si vlastný projekt a spoplatňujte, čo chcete *2*
  • Tady de o oto ze mody a mod packy maj uz pomalu vetsi oblibu nez minecraft ono kdys vam to hru rozsiruje o 900% tj puvodni kod je pouhych 10% tak to dela neskutecnou konkurenci Minecraftu.
    pokud nevyte jak modovany server vypada zkuzte treba Vycraftujto upozornuju nereklamuju ale pouze odkazuju na ukazku.

    Jako majitel modovanych serveru platim mesicne kolem 600 -800 kč za každy server takze sory mojang jestli uctuju lidem VIP a podobne vyhody vy me ten server provoz + web + eletriku nezaplatite ani me nezaplatite cas co sem stravil na opravovani chyb ve vasem kodu takze STFU"!!!!
    • Až ťa nejaký neprajník (napr konkurenčný server) nabonzuje a začnú ti hroziť žalobou, som moc zvedavý, či budeš písať to svoje STFU *15*
    • Bez tech modu by minecraft davno nikdo nehral.
  • Me zase prijde logicke, ze pokud ja nebo kdokoli napise libovolny rosireni hry, je ciste mezi mnou a potencilenim uzivatelem, jestli mi za to zaplati nebo nezaplati, a mojang se muze klidne pos.at, ale neudela s tim zhola nic. Je to totiz presne totez, jako kdyby M$ chtel od kazyho kdo napise aplikaco do widli, aby si to od nich nechal posvetit ...a zaplatil jim... (coz by se M$ jiste hodilo).

    A licence si muzou sepisovat jaky chtej, protoze dotycny moder nedodava jejich hru, ale svuj kod. Tzn na nej se jejich licence vubec nevztahuje.

    Jak je vidno, prachy lezou na mozek kazdymu ...
    • tak to ti přijde blbě
      • Ze ses blb ty neznamena ze vsichni ...
        • chlapče máš v tom slušný guláš, ale dám ti jednu dobrou radu do života, ber věci tak jak jsou ve skutečnosti, ne tak jak by sis představoval že by měly být ve tvé vlastní hlavě

          PS: vulgární urážky jsou jednoznačným znakem primitiva, hezky jsi se odhalil hochu
          • Blb jako ty samozjreme nemuze mit zadny relevantni argumenty proto se snim neparu a nazvu ho jmenem ktere mu nalezi. Tys se zadnym argumentem neprisel, jen placnul => zovu te blbem protoz jim jsi.
            • to víš že jo *4*

              já jen že ty hlouposti co tu píšeš se opravdu nedají číst, chvílí jsem se obával že by tě někdo mohl brát vážně, ale shodil jsi sám sebe tak parádně že teď už strach nemám, ale pokračuj chlapče, skvěle se bavím *4*
  • "Plugins for the game also belong to you and you can do whatever you want with them, including selling them for money."
    zdoj: http://www.minecraft.net/copyright.jsp dne 31.12.2010

    Mojang se hodně změnil od doby, kdy jsem si koupil Minecraft. Nemůžu říct, že k lepšímu.
    • Mimochodem ... pro p…rdel ...
      Jednak tam nic o zakazu prodeje modifikaci neni, druhak je to v rozporu s minimalne ceskym AZ a to hned v nekolika bodech.

      https://account.mojang.com/documents/minecraft_eula

      Trebas uz jen (nize)... Jednak neodvolatelny souhlas podle zakona vubec udelit nelze, druhak pokud ten souhlas nemaji pisemne ... tak zadny proste nemaji ... protoze opet, poskytnuti neceho takovyho jaksi nelze implicitne ... (respektive existuje jedina situace kdy to lze - zamestnanecky pomer).

      If you make any content available on or through our Game, you must give us permission to use, copy, modify and adapt that content. This permission must be irrevocable, and you must also let us permit other people to use, copy, modify and adapt your content.

      Osobne me podobny plky v licenci firmy pochazejici z unie docela prekvapujou, protoze tyhle plky presne odpovidaji anglosaskymu pravu (=GB, US).
    • Tohle je ovsem docela gol ... az na ne tohle nekdo vytahne, tak sem zvedav jak se s tim vyporadaj ... protoze v principu maji jen dve moznosti - bud vsem uzivatelum nabidnout vraceni penez kvuli zmene licence ... nebo velmi rychle vycouvat.
    • Sorry, 2011
  • Jack1947
    Jedním slovem - Jedna velká krádež!
  • Ten pašík vpředu vypadá jak notch.
  • Gonzi
    Nejsem si úplně jistý, že mi jen něco neuniká, ale co to má být? Jestli si nějaká firma provozuje Minecraft server (legálně) a pak si tam dá možnost použít mody za příplatek... co je na tom špatně? Hru už mají koupenou a mody nejsou vlastnictvím Mojangu (z logického pohledu). Ford(Mojang) taky prodává Mondeo(Minecraft) a někdo jiný pak může prodávat litá kola(mody).

    Opravdu čekám, že mi jen něco uniká, ale mám takový pocit, že se jen Mojangu nelíbí, že jim vydělává "jen" prodej hry a server licencí...
    • GlaDOS
      Nepřipadá mi v pořádku, že ti na serverech za poplatky prodávají výbavu, která tvoří obsah hry. Je to pořád součást hry, na kterou mají autorská práva autoři. Pokud jde o modifikace, ty se bez posvěcení autorů neprodávají a to platí globálně, ne jen pro Minecraft. Modifikace sama o sobě fungovat nebude, protože používá hru jako základ. Za herní engine také musíš platit.
      • Modifikace se zcela bezne prodavaji a jelikoz je to tvuj vlastni kod, nemuzou do toho absolutne mluvit. Je zcela nezajimavy ze to "samo o sobe" nefunguje. Ty totiz v principu vubec jejich hru nepotrebujes.

        Podivej se trebas jen na nejaky train sim ... za par lokomotiv zaplatit klidne litr ... a delaji to desitky firem. Nebo se podivej na M$ flight sim ... opet, muzes si koupit stovky letadel od stovek ruznych subjektu. M$ stim nema nic spolecnyho a ani mit nemuze.

        Kdyz ti ja dodam exac ktere ti prekope komplet celou hru ... jses to ty kdo ji moduje, ne ja, ja sem ti jen prodal nejaky kus kodu. Kdyz si pustim server, na kterym bude voda horet ... tak jaksi potrebuju, aby ten mod meli klienti ... nemluve o tom, ze minecrafti server (ten co se da sosnout od mojangu) stoji za poradny kulovy, a bez hromady modu by se nedaly servery defakto vubec provozovat.
    • No, já bych spíš řekl, že ti uniká něco jiného.

      V současné situaci jde vlastně o "free-to-play model s mikrotransakcemi". Prostě na většině serverů hraješ a protože tě to baví, tak si tam zaplatíš nějakou tu výhodu. To je funkční systém.

      Mojang teď ale říká, že buď dáš všechno zadarmo, nebo hráči budou platit za přístup. To znamená, že provozovatelé budou buď šílenci, co budou mít pay-to-play model, nebo ještě větší šílenci, kteří budou spoléhat na dary hráčů.

      Mně to tedy přijde jako "vlk se nažral, koza umřela, ale její kůže s kostrou tam stojí dál, aby nikdo neviděl, že ji vlk sežral". Podle mě to může být pro servery likvidační.
      • filias
        Co je na tom divného? Buď přesvědčíte Mojang, aby ty servery platil on, nebo si je bude platit komunita. Pokud si to komunita platit nechce => nemá servery. A pokud dary nebudou fungovat (což většinou nefungují), tak placený přístup.

        Mojang přece nemůže akceptovat, že mu tu hru někdo vzal a udělal si z toho výnosný free-to-play.
        • Mojangu nikdo nic nevzal, jen oni zjistili, ze provozovat vlasni servery by moh bejt slusne kseft, tak se ted kdyz je zprovoznili snazej z trhu vytlacic vsechny ostatni ... 99% z nich je posle dopr..dele, takze uz se tesim. Ja a nejen ja jsem si totiz tu hru koupil a odsouhlasil s tim, ze si ji muzu provozovat jak chci ... viz zminka vejs.
    • Jenže ty mody pracují s materiálem na který má Mojang copyright, pokud chceš modovat jejich hru, musíš to dělat podle pravidel která si oni určí (třeba že v modech nesmí být žádní růžoví poníci), pokud se na to vykašleš, čeká tě C&D (cease and desist), stažení ze úložišt jako je Skyrim Nexus a nakonec asi i žaloba když toho nenecháš. A jedno společné pravidlo, které mají i ty k modderům super vstřícné firmy - nesmíš je používat ke komerčním účelům
      • Autorsky zakon CR ... opravneny uzivatel kopie je mimo jine opravnen ... libovone modifikovat aplikaci ... hmmm. Komecni mody se dodavaji do uplne vsech games ktery modifikace umoznujou ...
        • promiň, ale jsi mimo jak ten mimoň
          • Mr plkalisto, doporucuju je studiu § 66 AZ ...(a dalsi zajimave cteni)
            • a? české a mezinárodní patentovací právo jsou dvě různé věci, jinými slovy, neznamená to že můžeš začít prodávat limonádu v láhvích s logem Coca Coly, jen proto že jsi si před půl hodinou koupil jednu v krámě (a ta petka je teď vlastně jako že totálně tvůj majetek).. a s hrami to máš podobné
    • Overwatch
      Ano, uniká. Zatímco toho Forda si koupíš a vlastníš ho, Minecraft (a snad 90 procent her obecně) nevlastníš. Pouze si kupuješ licenci na jejich použití. Tím pádem se musíš řídit tím, co ti majitelé toho produktu (=hry) dovolí s jejich majetkem dělat. Je to jejich produkt a pokud ho chceš používat, tak musíš postupovat podle jejich pravidel, stejně jako musíš dodržovat zákony země ve které žiješ.

      Stačí si tu EULA přečíst, Mojang to tam vysloveně píše: "Although we give you permission to play our Game, we are still the owners of it." Takže kromě firmy Mojang ten Minecraft nikdo nevlastní. Minecraft je majetkem Mojangu a oni ti jen dovolují jejich majetek za určitých podmínek používat. A pokud mají v podmínkách že se nesmíš na jejich majetku obohacovat, tak prostě nesmíš. Pokud to budeš porušovat a přijdou na tebe, tak musíš čelit postihu (=právníci), stejně jako čelíš coby občan postihu když uděláš nějaký přestupek nebo trestný čin.
      • To se pletes hosicku ... navic tady NIKDO neprodava jejich hru, ale SVOJE kusy kodu. Je to zcela PRESNE jako kdyz mas na PC widle od M$ a na nich si pustit strebas prave Minecraft v Jave => Mojang by mel nejsdrov mit souhlas microsoftu, ze vubec muze necoo takovho delat, a pak by mel zaplatit Oraclu a M$ za to ze hajzl vydelava na jejich systemech ...

        A docela je mi lito ze neco takovyho placenyho neprovozuju, s radosti bych je ponouk, at me zalujou, strasne bych se u toho smal ...
      • Alex81
        Nechce nekdo z redakce napsat clanek o tom proc mame hry jen "pronajate", kdy to vzniklo, je to dobre nebo spatne? Co na to vyvojari, co na to distributori, atd. atd.
        • Kr.Pa
          A tohle plati i na filmy a muziku
        • Ono je to vcelku jednoduchy ... Ty ziskavas nakupem u opravneny osoby (coz je trebas kram ...zjednodusene prvni kdo prodava uzivateli) automaticky ze zakona licenci. Ta muze byt upravena nejakym textem, ale ten je platny pouze a vyhradne, pokud mas moznost si jej precist ... jeste pred nakupem (podotykam, ze rozbaleny placky nelze vratit ve 14ti denni lhute). V opacnem pripade je fakticky neplatny. Pak se na tebe vztahuji pouze omezeni dana zakonem.

          Zaroven je zde problematicky okamzik "odklepnuti" licence - protoze nejde o pravni ukon (ten musis udelat prokazatelne, osobne ...). Dalsi vec je ta, ze pripadna licence nesmi byt v rozporu se zakonem - pak je neplatna bud z casti nebo cela, podle toho jak moc velky bastl to je. Proto napriklad se M$ zcela zasadne v EU nesoudi o svou EULA ... protoze je vice ci mene v rozporu s legislativou vsude.

          Ze zakona jses pak opravnen svoji kopii prevest (i bez souhlasu autoru) na dalsi osobu (existuji rozhodnuti soudu tykajici se i treba steamu). Jenze protoze ty uz nejsi prodejce, nemuzes na ne prevest licencni smlouvu (k tomu opravnen nejsi) ale pouze prave onu zakonnou licenci.

          Obecne se pak to, ze mas danou vec "jen pronajatou" (coz neni pravda) vytahuje vzdy, kdyz s tou veci chces neco delat ... a kdyz pak ty vytahnes, ze "kdyz to mam teda jen pronajaty, tak mi zadarmo vymente necitelny placky ..." tak se zase vytahuje to, ze jsou to tvoje placky - jednoduse jak se to zrovna komu hodi.
          Zakon taky operuje s takovou peknou veci - vycerpani prav. To je to, ze kdyz ti ten prodejce tu vec proda, autorska prava jsou tim k te dane kopii vycerpana === autor uz nemuze dale rozhodovat o nakladani s tou veci.

          Drzitel prav navic muze obecne pouze povolit neco nad ramec zakona (trebas prodej ..) ale nemuze nic zakazat. Uz vubec pak nemuze zakazovat neco tretim stranam...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit