Přejít na výpis diskuzí

Doktor Živago

FILM 4.3.2007 
84 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • aranella

    Políbila mě dnes múza...:-)

    SPIRÁLA ŽIVOTŮ

    Hans Matheson, skotský to rodák a anglický gentleman,
    v minulém životě anglickým nešťastným králem,
    v současnosti melancholickým umělcem.
    Jako král chtěl si žít v poklidu,
    ale žil jen v spalující bouři neklidu.
    Královnu a děti své miloval,
    z královské pokladny hodně bral a chudým málo rozdával.
    Čekal ho za to osud potupný a neblahý,
    před palácem svým byl před zraky poddaných na špalku sťatý...

    V současné době znova reinkarnovaný,
    štíhlý to mužík s hlubokým pohledem a očima jak blankyt,
    hlasem sametovým a kůží bílou jak padlý sníh,
    zažívá opět velký neklid...
    Ač mnohostranný talent a stydlivý poeta,
    váhá, zda pokračovat v herectví či raději zpívání,
    je to pro něj obrovské životní soužení a vzdává se lehce svého snažení..
    Vysnil si kdysi krásný život rodinný, místo toho má ústup ze slávy jen
    a v sobě pocity marnosti a viny..
  • lynette

    Rozhovor Hanse Mathesona k fimu z roku 2008

    Herec Hans Matheson o své hlavní a doposud nejvýraznější roli doktora Juryho Živaga, kterého ztvárnil v dvoudílném televizním filmu Doktor Živago z roku 2002... (tento rozhovor pochází z dokumentu "The Story of the Costume Drama"; r.2008);

    ,,Má oblíbená scéna s Keirou (ve filmu Lara) je, když se vrátím z války a znovu se setkáme. Katja říká, aby mi ostříhala vlasy a já si pomyslel proč ne. O to víc smutnější bude vztah mezi postavami která se milují."

    Hans o scéně (Lara omývala Juryho ve vaně), kde jeho herecká kolegyně Keira Knightley nečekaně zaimprovizovala a vlezla si k němu do vany...


    ,,Myslím, že si říkala: "Bože, Hansi, právě teď vypadáš tak úžasně. V té vaně musí k něčemu dojít, je jedno k čemu."

    ,,A pak se to stalo, skrze pocity. Na herectví je pěkná právě ta výzva, abyste něco udělali i když to bude neohrabané. A Jury Živago si to užil. Proč ne, je to Keira Knightley!"
  • článek "Hans Matheson Wants to be Invisible"

    Článek "Hans Matheson Wants to be Invisible" /The Herald; Glasgow (UK), 2.11.2002/;

    Velké interview mezi novinářem Teddym Jamiesonem a hercem Hansem Mathesonem o jeho hlavní roli ve filmu "DOKTOR ŽIVAGO" (2002), dále o jeho slávě a popularitě, rodině, dětství, problematickém dospívání, soukromém a milostném životě a o jeho plánech do budoucna.......

    Novinář Teddy Jamieson se setkal kvůli interview s Hansem přímo na place během natáčení filmu "Doktor ŽIvago" v hlavním městě Praze, v poněkud zchátralém bloku v centru města, hned za rohem od Staroměstského náměstí. Když se tento novinář po počáteční prohlídce města a míst, kde filmaři natáčeli objeví, Matheson už na něj čeká. Ten den se nenatáčí žádné jeho scény, ale je pro všechny případy v pohotovosti a tak má na sobě kostým - ruský rolnický z počátku 20.století. Jakmile se spolu usadí a chtějí začít v rozhovoru, rozhodne se neznámý malý francouzský chlapec od protějšího stolu hrát si pod jejich nohama. Matheson nepřerušuje hovor s novinářem, aniž by zároveň přestal mluvit i na malého chlapce.

    Hans je poněkud zmatený nenadálým dívčím zájmem o jeho osobu.
    ,,Jestliže by mě viděli naživo, mysleli by si dvojnásob, že jsem větší. Já jsem jen malá věc", říká.

    Je pravda, že není žádný obr, ale ty vysedlé lícní kosti, hluboké zelenomodré oči, skoro černé vlasy, které spadají na jeho tvář. Jeho herecká kolegyně Keira Knightley prohlásila o Mathesonovi, že má "opravdově poetickou duši". Toto je muž, který mi říká, že má rád "bouři a divokou noc", který nikdy necestuje bez jeho kytary, který miluje psát a hrát jeho vlastní písně. Stále hledá "blízkého přítele" , který by s ním sdílel jeho život.

    Mluví vášnivě o románu B.Pasternaka (používanou kopii románu nosí všude sebou).
    ,,To je jako malá bible", říká a o jeho roli Juryho: ,, Je tak otevřený. Je to muž, který má srdce a nestane se cynickým."
    • Re: článek

      To je také poslední věc, kterou byste mohli říci o Mathesonovi. S tímto 27 - letým hercem sedíme v pražské kavárně mimo náměstí, kde natáčí filmový štáb. Spíše, on jediný musí přijmout podmínky a fakt, že tato role v multi - milionovém dramatu ho časem dostane do širšího veřejného podvědomí.

      ,,Teď, když jsem začal dělat rozhovory mě nutí myslet, můj Bože, bude to v národní televizi a sakra, já nevím kolik lidí to uvidí."
      Na tuto věc nechce myslet.
      • Re: Re: článek

        Co ho obzvláště trápí je myšlenka, že se má stát mediální tváří, někým kdo je známý mezi lidmi které nezná. To není nápad, na který apeluje.

        ,,Život se pak stane trochu předvídatelný, je to tak? Společensky lidé kladou stejné otázky. Raději bych se setkával s lidmi. Oni neví, kdo jsem, já nevím kdo jsou oni, tak raději nechám vzájemné případné sympatie vyplynout, spíš než když někam vejdete do místnosti kde každý ví kdo jste a někteří lidé proti vám pojmou bezprostřední nechuť a někteří si myslí, že něco víte. Dělám si o to trochu vlastně starosti."

        Je tak ustaraný, že si napůl žertem přeje - ale já ho podezřívám jen z poloviny - že "DOKTOR ŽIVAGO" není takový úspěch, jak každý očekává, že bude.

        ,,Já doufám, že je to dobré, ale já doufám, že mnoho lidí se rozhodne se na to večer nedívat."

        Chce, aby herectví bylo spíše posláním než kariérou. Říká, že příliš časté natáčení je méně o práci a více o profilu.
        ,,A já jsem se pokusil tomu vyhnout až doteď. "

        Ale on je herec: jistě, profil je nutnost, jestliže chce dostávat více práce? Je to tak?

        ,,Já nevím ", říká Hans. ,,Já opravdu nechci hrát pro peníze pokud možno doufejme, že jestliže děláte dobrou práci, je to to za co vás lidé oceňují. Jste vybraní pro vaši schopnost ztvárnit postavu, ne proto, že každý ví kdo jste."
        Ale - on nakonec připustí: ,,já předpokládám, že máte pravdu."
        Nevypadá z tohoto faktu moc šťastný.
        • Re: Re: Re: článek

          Za Mathesonovou nechutí stát se nastupující celebritou je i další důvod. Začátkem letošního roku, když byl obsazen do filmu "DOKTOR ŽIVAGO" , poskytl rozhovor ve kterém mluvil o svém dětství na Vnějších Hebridách a problémovém dospívání. V něm vykreslil obraz obyvatel ostrova Lewis jako alkoholiků. On se zamračí, když toto téma nadnesu.

          ,,Když jsem poskytl toto interview, tak to způsobilo na Vnějších Hebridách mnoho problémů. Myslím jistým způsobem, že jsem opravdu nevěděl, co jsem říkal. Začal jsem být opatrný v tom, co říkám. Když si lidé čtou tyto věci v novinách, udělají si dost velké úsudky o ostrově a tam jsou překrásní lidé a já jsem se po tom cítil velice provinile. Cítil jsem se jako bych je svým způsobem zradil, protože neudělali nic, ale hodně mi dali."

          Přesto úplně nevyvrací to, co řekl. Myslí si, že alkohol je malinko problém.

          ,,Myslím si, že je to opravdu keltská záležitost. Oni si libují v melancholii."

          Ale s tím lidé nyní nemají problémy, že se o tom snaží mluvit.
          ,,Jejich srdce jsou tak velká", říká Hans.
          • Re: Re: Re: Re: článek

            Opravdu, Mathesonovo dětství vypadá poněkud idylicky. Narodil se na ostrově Lewis a svůj první rok života strávil v obytném přívěsu, než se jeho rodina přestěhovala do Canterbury. Ale každé léto strávil se svým bratrem na ostrově Lewis po boku svých tetiček, strýců a bratranců.

            ,,Předpokládám, že byste to označili jako romantické dětství, skutečně. Rybařit a chodit po kopcích a plážích. Můj děda zemřel minulý rok, byla to velká ztráta a věci se změnily od té doby."

            Byl to jeho děděček, který brával Mathesona a jeho mladšího bratra na rybaření a učil je plavat a hrát golf. Roky jeho dětství v něm zůstaly natrvalo uložené. Ačkoli vyrostl v Anglii, žije v Bromley v Kentu a mluví neomylným jižním akcentem, považuje se za Skota. Nečinně sní o tom, že si jednou koupí pozemek na ostrově Mull nebo Lewis. Řekne mi, že jeho babička mu nepřestává posílat nouzovou zásobu Irn-Bru, ponožek a Tunnockovy karamelové plátky. Má svoji rodinu pořád rád a hovoří o nich s láskou.

            Jeho otec je skladatel, ale vydělává peníze tím, že pracuje na farmách. V těchto dnech pracuje jako malíř dekorací. Dělá benátský malířský styl trompe l'oeil (tj. trojrozměrná malba), vysvětluje Matheson. ,,Pracoval jsem s ním, když jsem opustil školu."

            To vypadá, že tento herec nebyl ve škole jako žák za hvězdu.
            ,,Hledal jsem sám sebe", říká. Popisoval sám sebe jako teenagera se sebezničujícími sklony, který neměl nic proti experimentům s drogami. Ale tento popis dnes už neplatí.

            ,,Nebyl jsem o nic víc sebezničující, než kdokoli jiný ", říká teď Hans. ,,Myslím si, že je to zcela přirozený proces, kterým projdete ", tvrdí.
            • Re: Re: Re: Re: Re: článek

              Přehrada se nyní prolomila. Říká, že si není ještě zcela jistý, ohledně hraní, kde leží jeho budoucnost. To co dělá v životě musí mít nějaký smysl a nemůže to být jen způsob, jak zaplatit nájem.

              ,,Já chci, aby to byla víc než práce, ale to není možná v hraní, kde bych to mohl najít. V současné době je. Ale má hudba je opravdu důležitější pro mou duši. Vzhledem k tomu že jsem to já, je to tak, já. Skládal jsem hudbu a napsal písně a to jde odsud ", říká a ukazuje si na své srdce.

              Natáčení filmu "DOKTOR ŽIVAGO" končí pár týdnů poté, co jsme spolu mluvili. Podle toho, co Hans říkal, vyznělo to jako že si je nejistý ohledně toho, zda je to start něčeho nebo absolutní konec něčeho. Když jsme spolu mluvili, neměl žádné jiné plány do budoucna. Letní měsíce před ním jsou nedotčená oblast. Rád by navštívil několik hudebních festivalů, postavil si svůj stan a hrál svou hudbu.

              ,,Rád bych si na chvíli odpočinul od kamer. Jen abych žil trochu ve skutečném světě. To je důležité jít, žít a zažít jiné věci v životě. Mám trochu peněz v bance. Mám mou kytaru a moje housle. Léto přichází."

              Náš čas rozhovoru vypršel a já odcházím od Hanse Mathesona, který je ještě stále v pohotovosti ve svém rolnickém kostýmu pro případ, že by snad musel dnes natáčet.
              Abych zabil čas, procházím se venku po pěkném českém hlavním městě. Je to má první návštěva v Praze, netrvá dlouho a já ztrácím přehled o tom, kde se vlastně nacházím. Hodinu nebo dvě si opravdu nejsem jistý tím, kam jdu. Já podezřívám Hanse Mathesona, že zná ten pocit.
            • Re: Re: Re: Re: Re: článek

              Je pozdní odpoledne a Matheson mluví o sexu. O sexu na obrazovce. Vypadá to, že je v tomto něco jako veterán.

              ,,Sexuální scény nejsou velká legrace. Je důležité, abyste ukázali, že se navzájem milujete, tak musíte být přirozeně vášniví, ale okolo vás sleduje 20 nebo 30 lidí a vy máte stále obavy, zda tam dole jste či nejste "tvrdí", protože to by bylo opravdu trapné. Dokonce to není ani o hledání atraktivity. Je to o vás, myslíte na sex, myslíte na to, že se s tou osobou milujete, tak se stanete tam dole trošku vzrušený. Myslím, že se musíte zchladit, ale zároveň musíte udělat nějakou akci."

              Dříve než se stanete příliš vzrušenými, nicméně, Hans říká, že ve filmu "DOKTOR ŽIVAGO" není moc sexu.
              ,,Možná o něco více než v původní verzi Davida Leana, ale není tam nic, co nebylo viděno dříve."

              Sexuální scény nebo ne, "DOKTOR ŽIVAGO" je pravděpodobně ohromný. Když se ho ptám, co z toho chce? Mluví o možnosti hrát velkou roli a i o možnosti upozornit jiné filmové tvůrce na svoje schopnosti - třeba Mikea Leigha nebo možná Emira Kusturicu. Typické herecké odpovědi. To je druh odpovědi, kterou od něj očekáváte, že řekne. Co říká dál, nicméně, typická herecká odpověď není.

              ,,Opravdu nevím, co chci. Ještě jsem trošku ztracený, opravdu. Myslím, že mám problém s filmy, je to proto, že je tolik humbuku kolem nich a stávají se tím větší, než by ve skutečnosti měly být. Jsou věci, které lidé dělají každý den ve svých malých dílnách, které budou přetrvávat navěky. Musíte si uvědomit, že to není všechno, natáčení filmů."
            • Re: Re: Re: Re: Re: článek

              Ptám se ho, zda to bylo vždy něco, co ovládalo jeho život.

              ,,Ach ne, ne, ne. Svým způsobem jsem rád, že jsem experimentoval brzy, kvůli tomu, že bych nenáviděl ten pocit nemít v tom zkušenost a pak dělat to teď a možná s větším přesvědčením. Teď když si docela užívám, že jsem čistý. Necítím potřebu něco takového dělat. Jistě ne jet v drogách."

              Rozhodně herectví bylo východisko, které nabídlo Mathesonovi cestu z jeho zmatku v dospívání a místo, kde mohl usměrňovat svoji energii. Dramatická škola, říká, byl proces osobního rozvoje.

              ,,Poprvé ve svém životě jsem se dostal ze své ulity."

              Byla to jeho matka psychoanalytička, která prvně navrhla, že by měl pokračovat v kurzu. On souhlasil a vybral si drama, ačkoli si je nejistý tím, jak se dostal do divadelní školy.

              ,,Myslím si, že to byl osud. Vážně. A můj tatínek tomu věří také. Když jsem dělal přijímací zkoušky na dramatickou školu, oni mě tam požádali, abych zahrál něco od Shakespeara. Nemohl jsem to předvést. Požádali mě, abych zahrál něco novodobého ze současnosti a já jsem to nemohl udělat. Ptali se mě, jestli jsem si připravil nějakou píseň a já jsem řekl, že ne, tak jsem zazpíval "Happy Birthday". A já jsem provedl přiměřenou improvizaci, nějak přiměřenou, vůbec nic zvláštního. Nevím, jak jsem k tomu přišel, ale já to udělal. Myslím si, že to bylo proto, protože měli nedostatek kluků."

              Po divadelní škole se začal rychle objevovat na televizních obrazovkách. Zapletl se také s další snaživou herečkou, jistou Samanthou Morton. Jejich vztah trval 4 roky. V těchto dnech je šťastný ve své vlastní společnosti, říká, že by ale byl raději s někým.
            • Re: Re: Re: Re: Re: článek

              V minulosti možná říkal věci pro efekt, zdůrazňoval rebelii v dospívání pro to, aby udělal dobrou reklamu pro tisk.

              ,,Myslím si, že v posledních několika letech jsem prošel velkým vývojem a uvědomil si, že není třeba někomu nic dokazovat, žádná potřeba být někdo, ale být kým jsi. To je značně složitá věc v životě zjistit kdo jste a když děláte rozhovory, cítíte přirozeně tuto potřebu sdělit něco zajímavého."

              Jeho útěk ke drogové kultuře se rovnal malinko něčemu víc než jen experimentování adolescenta v dospívání, říká.
              ,,To je to, co děláte, znáte. A teď nenávidím kokain. Já nevím, proč to lidé dělají. Je to nejvíce deprimující věc na světě brát kokain. Ničí to duši, já myslím že dnes si lidé najdou čas i místo brát drogy. Album "Astral Weeks" od Van Morrisona bylo napsáno, když on byl..... Já nevím na čem. Na heroinu? Speedu? Ale je to mistrovské dílo. Ale je plno jiných věcí v životě, než brát drogy. Když je život o drogách, je to problém. Teď já stěží piju. Kouřím cigarety a občas příležitostně kouřím trávu na párty, která mě baví. To je skvělé. Hrát trošku muziky, kouřit trochu trávy. Proč ne?"
  • Volný překlad.....:-)))

    Článek "An Improbable Zhivago" , (Sunday Times; 3.11. 2002);

    Rozhovor herce Hanse Mathesona s novinářkou Gillian Bowditch o filmu "Doctor Zhivago" (2002), jeho rodině, škole, soukromí, kariéře a milostném životě.......

    Hans Matheson sedí v neosobním baru Londýnského televizního centra shrbený nad šálkem térové kávy a já hledím do jeho modrých očí v očekávání, že se zamiluje. Přes venku zuřící vichřici nedochází k žádnému jiskření. Slabost v mých kolenou není nic víc než památka na předchozí večerní tenisové lekce. Nic nenaznačuje, že jsem v přítomnosti jednoho z nejvíce romantických hrdinů literatury 20. století.

    Matheson, kterému je 27 let a který pochází z města Stornoway z ostrova Lewis ztvárnil titulní roli v 8,5 milionové tv minisérii Doctor Zhivago. Mathesona, snad až příliš štíhlého, byste byli nervózní nechat venku v silném větru, natož v kruté ruské zimě. Jeho nepříliš hustý vous a načechraný knírek je sotva viditelný pod jeho černou manšestrovou čepicí s kšiltem. Dřevěná kytara mu visí na koženém řemínku kolem krku a celkově vypadá spíše jako uprchlík z chlapecké skupiny než seriózní příslušník Rudé armády. Matheson, který opustil školu prakticky bez žádné kvalifikace se zdá stejně překvapený jako já, že dostal tuto roli. A po návštěvě neteře Borise Pasternaka v Oxfordu, jejíž domov vyhlíží jako muzeum dotyčného autora, který získal též Nobelovu cenu, se jen utvrdil v počátečních pochybnostech.
    • Re: Volný překlad.....:-)))

      ,,Byl jsem na kolenou.", říká. ,,Pomyslel jsem si: Bože můj, nejsem vůbec intelektuálně na této úrovni. Ale moje práce je pochopit roli emocionálně a sehrát tyto skvělé scény. Byla to skvělá příležitost, ale nesmírně těžká."

      Při pohledu na Mathesona může leckoho napadnout, zda s ohledem na jeho věk a zkušenosti, dokáže tak složitou postavu ztvárnit. Podle Financial Times, jestliže Doctor Zhivago bude propadák, televizní společnost GRANADA může přestat vyrábět dramata. Méně potrhlý duch by mohl být zastrašen zodpovědností. Mathesonovi pomáhá, že věří v karmu.

      ,,Já myslím, že Boris Pasternak byl s námi nějak přítomen, zatímco jsme natáčeli", říká.

      Ztotožní se s "básníkem Živagem" a myslí si, že Lara a Jurij se museli setkat v předchozím životě.

      ,, Všichni jsme měli velikou lásku ve svém životě a možná ji také ztratili ", přemítá. ,, V té době to vidíte jako neštěstí, ale to je osud sám o sobě. Za každou krásnou věcí je nějaký druh bolesti."

      Matheson jistě nesedí do typu stereotypního tvrdošíjného, presbyteriánského ostrovana.
      • Re: Re: Volný překlad.....:-)))

        Jeho početná rodina stále žije na ostrově Lewis. Jeho babička mluví gaelskou keltštinou a každou neděli chodí do kostela. Nicméně i v jeho rodině je destruktivní stránka. Hans v minulosti mluvil o alkoholismu, který je běžnou součástí na ostrově a který zničil jeho rodinu. Lituje, že je tak otevřený.

        ,,Neměl jsem právo se o tom vyjadřovat", říká. ,,Velice rád bych to dal do pořádku. Myslím, že problém s alkoholem je všeobecně ve skotské kultuře, ale nemám právo posuzovat svou rodinu a ostrov, ze kterého pochází."

        Jeho názory způsobily polemiku na ostrově Lewis.

        ,,Byl jsem opravdu zničený, protože jsem byl tak mladý a naivní", říká o dopadu jeho názorů. ,,Cítil jsem, že jsem projevil neúctu k mé rodině. Oni jsou moje rodina a udělali toho pro mě tolik. Jejich srdce jsou tak velká, ale z tatínkovy strany umírají skoro všichni ve věku 50 let z důsledku nadměrného požívání whisky, slaniny a klobás. Právě tak to chodí tam nahoře na ostrovech."

        Jeho rodiče odešli z ostrova Lewis, když byly Mathesonovi 2 roky a přidali se ke komunitě hippies v Kentu. Jeho otec Iain je lidový hudebník a trompe l'oeil malíř (tj. malířský styl, kdy obrazy jsou trojrozměrné), jeho matka Sheena je terapeutka.

        ,,Má mamka a tatínek nás brali do Glastonbury", říká. Chodil jsem na koncerty Boba Dylana. Když jsem byl dítě, byl jsem obklopen hnutím hippies. Byla to velmi liberální výchova v mnoha směrech. Když nadešel čas odejít, bylo to trochu obtížné čelit jiným věcem. Ale to není chyba mé mamky a tatínka. Dostali jsme tolik lásky. Pocházím z velmi soudržné rodiny."
        • Re: Re: Re: Volný překlad.....:-)))

          Matheson byl introvertní, plaché dítě, které se ve škole příliš neprosadilo. Mluvil o svých destruktivních sklonech a zlobě a o jeho experimentování s drogami. Když mu bylo 17 let, přesvědčili ho rodiče, aby šel do dramatické školy.

          ,, Byl jsem v dospívání velmi plachý a drama bylo pro mě velmi hojivý, léčebný proces", říká.

          Získal místo na dramatické škole hlavně, jak říká, na základě svého pohlaví.

          ,, Byl jsem jediný kluk v mé třídě."

          Díky nedostatku mužských talentů v jeho třídě by se mohlo zdát, že má mnoho zkušeností s hraním romantických rolí. Ale ne.

          ,,Většinou jsme dělali feministické hry", říká. ,,Já jsem byl oběť ve všem."

          Jeho učitelé ho tlačili na konkurz na hlavní roli v dramatu "Christmas" režiséra a scénáristy Jeze Butterwortha pro televizní stanici Channel 4. To vedlo k další spolupráci s Butterworthem v "Mojo" na divadle Royal Court Theatre. Matheson si poté zahrál i ve zfilmované verzi této hry po boku Harolda Pintera, pak následovala role v "Stella does Tricks" a "Still Crazy" s herci Timothym Spallem a Billym Connollym. V roce 1997 získal roli mladého revolucionáře Mariuse ve filmové adaptaci režiséra Billa Augusta "Les Miserables" a kvůli natáčení odletěl do New Yorku. Bylo to poprvé, kdy byl v zahraničí.

          ,,Byl to neuvěřitelný sled událostí. Nejdál jsem byl ve Stornoway a najednou jsem skončil v místnosti s Liamem Neesonem a Geoffreym Rushem."

          Role Juryho Živaga v tv adaptaci "Doktor Živago", která se natáčela po 3 měsíce je zatím jeho největší rolí.
          • Re: Re: Re: Re: Volný překlad.....:-)))

            Záporák Komarovsky je ztvárněn Samem Neillem a Laru hraje zatím neznámá Keira Knightley (17), která je dcerou skotské dramatičky Sharman MacDonaldové.

            ,,Měl jsem strach začít", říká Matheson k nezkušenosti Keiry Knightley. ,,Když je vám 17 let, tak opravdu nemáte zkušenosti v lásce, obzvláště v hluboké lásce, která je mezi Jurijem a Larou. Ale Keira je mimořádná. Je přirozená herečka a vypadá fantasticky. Je poměrně komplikovaná a je v ní tajemnost. Opravdu jsem respektoval dospělost, se kterou přistupovala k této roli."

            Mathesonovi nejsou cizí traumatizující milostné záležitosti. Čtyři roky žil s herečkou Samanthou Morton. Byl to bouřlivý vztah a jediný, ze kterého čerpal, zatímco natáčel film "Doktor Živago".

            ,,Tento vztah byl mnohovrstevný ", říká. ,, Netušil jsem mnoho souvislostí. Najednou jsme se ocitli v opravdu těžkých časech. Oba jsme tak moc bojovali o přežití naší lásky. Láska je zvláštní věc. Musel jsem se s ní rozejít. Byl to můj nejsilnější vztah, pro to velké množství lásky, kterou jsme jeden pro druhého cítili a pak to množství bolesti, kterou jsme si prošli. V určitém bodu se vaše iluze zhroutí. Teď mohu číst Pasternaka a rozumět tomu."

            Po jeho vztahu s Mortonovou strávil 2 roky samostatně.

            ,,Setkal jsem se se Sam nedávno znovu a bylo to skutečně dobré ", on říká. ,,Já jsem nepotřeboval ji, ona nepotřebovala mě. Nikdy jsem si nemyslel, že bych byl schopný tam sedět, pít kávu, vidět ji s jejím dítětem a asi to tak bude v pořádku. Byl jsem na sebe hrdý. My oba byli."
            • Re: Re: Re: Re: Re: Volný překlad.....:-)))

              Na pravidelných folkových turné, kde hraje na kytaru a housle, Matheson psal album. Je na pochybách, zda ho dát poslechnout širšímu obecenstvu.

              ,,Je to velmi osobní."

              Chtěl by se vrátit na ostrov Lewis, kde by chtěl žít. Pokud jde o budoucnost, tam nejsou žádné specifické projekty. Po uplynulých 5 měsících se sešel s herečkou, která nyní natáčí v Austrálii.

              ,,Já bych byl rád ženatý a mít děti, ale možná ne tak přesto docela", říká. Miloval bych mít velkou rodinu. V této době je význam rodiny dost podceňován - každý člověk chce dosáhnout kariéry - ale i to je zřejmě důležité."

              To není něco, jak by se vyjádřil Omar Sharif. Matheson je post - feministický romantický hrdina, typ, který sám dělá domácí práce, jelikož nemá stálou přítelkyni.

              Týden poté, co jsem se sešla s Hansem Mathesonem, přijdou výsledky hotových fotografií. Vypadá fantasticky: tmavovlasý, hloubavý a ničivě hezký. Ačkoli v něm pořád více než romantický hrdina převládá stále spíše mladík se zálibou v hraní na akustickou kytaru.
  • Některé památné výroky HM

    ,,Moje nejhorší obava je, že se stanu nějakým sobeckým, arogantním malým bastardem." (kolem toho, proč nechce do Hollywoodu).....

    ,,Opravdu si nemyslím, že jsem typ herce, který by si mohl poradit s houfy žen vrhajícími se k mým nohám." (COMPANY MAGAZINE, r. 2000)

    ,,Riziko je důležité; musíte podstoupit rizika nebo se stane život příliš předvídatelný." (interview DŽ, r. 2002)

    ,, Nemyslím si, že by se měl někdo plazit - jsou šťastní, že vás mají. Máte věřit v sebe." (kolem jeho práce a profesních nabídkách).......
  • Info o HM

    Krátký článek "ONES TO WATCH" (Sunday Times, Londýn ; 29.12.2002);

    Nějaké zajímavosti k herci Hansovi Mathesonovi...

    Životní statistika:

    - sám sebe popisuje jako "malá věc". Malý, ale dokonale formovaný s nazelenalýma modrýma očima, poddajnými vlasy a bledou kůží, kterou najdete jen u mužů z Outer Hebrides (kde se narodil).
    - je narozen ve znamení Lva
    - nejlépe známý je z přepracování Doktora Živaga (2002) televizní stanice ITV

    Fakta:

    - lituje rozhovoru, který dal o svém dětství na Outer Hebrides a problémovém dospívání, protože "lidé na ostrůvku Lewis jsou krásní a cítil jsem se velmi provinile. Neudělali nic, ale dali mi. Ačkoli", připouští, "alkohol je trochu problém. To je keltská věc, opravdu. Oni mají pohodlí v melancholii."
    - jeho dětství bylo strávené rybolovem a procházkami po kopcích a plážích s jeho tetami, strýci a bratranci
    - ve svém volném čase se věnuje hodně hře na kytaru
    - jeho herecká kolegyně Keira Knightley o něm tvrdí, že má "opravdu poetickou duši"
    • Re: Info o HM

      - Hans zaujímá protidrogový postoj a nemá rád nic jiného než "bouři a divokou noc"
      - nikdy necestuje bez své kytary a skládá své vlastní písně
      - do okamžiku než bude dost bohatý, aby mohl vlastnit svůj vlastní pozemek na ostrově Mull nebo Lewis, je spokojený z nouzových zásob Irn-Bru a ponožek, které mu posílá prostřednictvím pošty jeho babička
      - po čtyřletém vztahu s herečkou Samanthou Morton "hledá blízkého přítele", který by šel dál "se mnou, mojí kytarou a mými houslemi".
  • Článek

    Článek "Risking Everything" (THE SCOTSMAN ONLINE; 16.11. 2002);

    Rozhovor s Hansem Mathesonem pořízený v jedné staré pražské kavárně během natáčení filmu "Doktor Živago"...

    Podle vyjádření novinářky Karen Hockney je herec Hans Matheson při osobním setkání velmi intenzívní, docela staromódní v jeho principech, má záblesky sebepodceňujícího humoru a lidé z jeho okolí o něm tvrdí, že může být ošidný.

    Hans o své rodině, dětství a soukromí...



    Hans je synem hudebníka a psychoanalytičky, narodil se v obytném přívěsu roku 1975 na Outer Hebrides, ale své rané dětství strávil v Canterbury. Nemá žádnou stopu skotského přízvuku, ale zůstaly mu pevná pouta k místu, kde byl narozen a často se vrací za jeho rodinou, která tam pořád ještě žije.
    ,,Strávil jsem první rok svého života na Outer Hebrides, než jsme se přestěhovali na farmu v Canterbury. Pamatuji si, že jsem trávil své letní prázdniny v domě svých prarodičů na ostrovech. Má maminka a tatínek se tam narodili, tam my tam máme stále ještě velkou rodinu co tam žije. Já tam chodím jak často to jen jde - je to neuvěřitelné místo. Je to tam tak nenarušené. Ale problémy tam začínají nastávat s příchodem kapitalismu a kozumního způsobu života a děti chtějí pryč, protože tam není žádná práce. Rybářský obchod umírá, mlýny se zavřou a kultura rychle zmizí. To je to, čeho se bojím na světě nejvíce. Myslím, že je to smutné, ale děti chtějí příležitosti. Nejvíce důležitá věc v životě je rodina. Každý potřebuje pevný základ. Jestliže zemřete v Londýně, druhý den jste zapomenutí, život jde dál. Ale když jste z malé komunity, truchlí kvůli vám. Vaše ztráta má vliv."
    • Re: Článek

      To jsou hlubokomyslné myšlenky od herce, ale Hans není typický příklad. Má obrovské sociální svědomí a vyhýbá se věcným odměnám a faktoru slávy. Rozhodl se vést jednoduchý životní styl, který ho více obohacuje. Žije sám ve velkém viktoriánském bytě v Chislehurstu, hrabství Kent. Relaxuje hraním na kytaru a housle, na které se začal učit hrát před 3 lety kvůli filmové roli. Rozhodl se také všude cestovat vlakem než letadlem. Jeho cesta do Prahy mu zabrala den a půl po souši, nikoliv 2 hodiny letem.

      Hans o cestování...

      ,, S ohledem na výběr bych vždy jel raději vlakem", říká. ,,Letadla jsou smrt pro cestování. Nikdy nevidíte kde jste, když cestujete a procházíte se po podlaze letadla. Ve vlaku si můžete číst knihu nebo myslet na to, co se děje ve vašem životě. Máte absolutně volný čas."

      Hans o tom, proč nemá mobil...

      ,,Nemám ani mobil. Mám rád nepředvídatelné věci, které se stanou, když nemáte mobilní telefon. Nenávidím mobilní telefony, berou spontánnost ze života a kouzelné věci, které se stanou, když je nejmíň očekáváte. Můj agent ví o tom. Chápe, že chci žít svůj život touto cestou. Mám záznamník a všechno může počkat na další den. Je smutné, když jdete na večírek a polovina lidí zjišťuje ve svých mobilních telefonech co se děje jinde, než aby se těšili z toho, kde jsou. Každý se pohybuje celou dobu tak rychle. Připadá mi to hrozné, tohle já nechci."
      • Re: Re: Článek

        Hans o škole...

        Hans navštěvoval dramatickou školu Avondale Hall v Claphamu v jihozápadním Londýně, do které ještě dříve před ním chodil např. herec Orlando Bloom. Hanse aktivně povzbudili v jeho snu stát se hercem jeho rodiče.
        ,,Když jsem odešel ze školy, moje maminka s tatínkem navrhli, že si udělám dramatický kurz. Velmi mě podporovali."

        Také dělal kurz osobního rozvoje. ,,Já si myslím, že každý by to měl dělat, když je vám 17 let a jste nejistí ohledně toho kdo jste, učí vás to být jistějšími a vyjadřovat vaše pocity. Akademie herectví mi dala důvěru v první řadě a víru v sebe. Měl jsem učitele Kevina Dowsetta, který byl fantastický, já nemohl chtít lepšího. Hodně vděčím němu. Povzbuzoval a podporoval mě celou dobu. Chybí mi nevinnost toho všeho. V té době ve svém životě děláte všechno pro správné důvody, máte možnost selhání, není žádný tlak a nedostáváte z toho nějaké peníze. Já myslím, že základ stát se hercem spočívá v tom poznat sám sebe, mít důvěru hrát a vystupovat před lidmi. Riziko je velké - musíte riskovat nebo se stane život příliš předvídatelným, dokonce jen když žádáte dívku, aby šla s vámi ven. Nejhůř co se může stát je, že řekne ne - ale co když ona řekne ano? Naučil jsem se přijímat rizika."
        • Re: Re: Re: Článek

          Hans o své práci a herectví....

          Hansovo první zlom přišel v jeho 19 letech, kdy ho jeho lektor Kevin doporučil Jezovi Butterworthovi do jeho tv show "Christmas". Další filmové nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat...

          Hans říká: ,, Když odejdete z dramatické školy a jsou vám nabídnuty hlavní role ve filmu, agenti jsou horliví o setkání s vámi, měl jsem v tomto ohledu štěstí. Dokonce ještě dříve než to viděli, oni byli horliví. Já se nemusel plazit. Nemyslím, že by se měl kdokoli plazit - jsou šťastní, že tě mají. Máte věřit v sebe."

          Hans o svém hereckém kolegovi Samovi Neillovi....

          ,, Sam je tak pokorný. Je to milý muž. Vzal nás několikrát na večeři, když jsme byli tady."

          Hans o Keiře Knightley...

          ,, Když jsem byl v jejím věku, nevěděl jsem o životě nic v té samé cestě, kterou ona dělá. Je moudrá hlava na mladých ramenech s takovou důvěrou."
          • Re: Re: Re: Re: Článek

            Hans Matheson o sexuálních scénách s Keirou Knightley....

            Hans říká, že je to těžké necítit se trapně, když jste úplně nahý v místnosti plné lidí.
            ,, Sleduje vás 20 nebo 30 párů očí, na sobě nemáte nic a musíte začít předstírat, že se milujete. Není to příjemné - musíte to jen dělat, nemůžete o tom přemýšlet. Máte ukázat, že se tito lidé milují, musíš se odevzdat a všechny bloky musí jít pryč. Může to být trapné. Dělali jsme scénu se mnou ve vaně a Keira mě musela mýt. Někteří lidé se přišli podívat na zkoušky, já jsem ležel minimálně oblečený ve vaně a mohlo si mě okolo prohlédnout 30 lidí. Některé dny chcete jen splynout s tapetou. Ale já nemám problémy s milostnými scénami, nebo s tím, jak vypadá moje tělo. Pokud se lidé budou chtít podívat na můj zadek, dobře, já to nemohu změnit."

            Hans o slávě...

            Po 4 měsících ve východní Evropě se Hans těší na trávení času doma. On ví, že anonymita, ze které se dlouhou dobu těšil, pravděpodobně zmizí po Doktorovi Živagovi a má z toho malinko obavy.

            ,, Až doteď, je to zcela jednoduché. Nejsem známý podle jména nebo prostřednictvím jakýchkoliv velkých filmů a miluju ten pocit svobody. Myslím, že by se to teď mohlo změnit. Líbí se mi jít na párty a setkat se s lidmi, kteří ještě na mě nemají názor. Musí být nudné, mluvit stále na stejné téma o vašich starších filmech s lidmi, které opravdu neznáte stále znovu a znovu. Ale jakmile jste jednou Doktor Živago, není cesty zpět. Pokud se to lidem nebude líbit, mám problém."
  • Interview

    Některé památné výroky z interview "You need Hans to be a TV pin - up" (EVENING TIMES; 7.prosinec 2002)

    O knize Borise Pasternaka "Doktor Živago" ....

    ,,Jeho poezie mě inspirovala nad moje očekávání."

    O natáčení Doktora Živaga - Hans věří, že během filmování v roce 2002 byl duch spisovatele B.Pasternaka s nimi. Vysvětluje:,, My jsme dělali scénu, kdy se Jury a Lara spolu setkávají poprvé po válce. Setkají se spolu na nádvoří a v knize je to popsáno tak, že mezi nimi fouká závan vánku a to samé se přihodilo mě a Keiře (Knightley). Režisér a já jsme se jen na sebe podívali a pomysleli si, že je s námi."
  • Interview

    Některé památné výroky z interview "There's Nothing Wrong with Sex on TV" (NOW MAGAZINE; 27.listopad 2002)

    Hans Matheson o hraní Doktora Živaga a o rozchodu se Samanthou Morton -

    ,,Keira ani já nejsme vystrašení faktem, že tyto role hráli před námi Omar Sharif a Julie Christie. Ten film byl magický moment pro životy mnoha lidí. Ale nyní si tento příběh zaslouží další pohled."

    ,,Jestliže by se herci příliš starali o to, kdo před nimi hrál role, pak by nikdo znovu nenazkoušel Hamleta nebo Romea a Julii. Moje jediné doufání je, že lidé kteří milují filmovou verzi a nikdy neviděli tuto budou po mě chtít házet na ulici shnilá rajčata jako výsledek."

    O svém hereckém kolegovi jménem Ioan Gruffud, který nepřijmul hlavní roli Juryho kvůli nízkému honoráři....
    ,, Je velmi dobrý, je to milý chlap. Ale já jsem mnohem levnější. Pro mě není honorář skutečně důležitý. Držím hlavu nad vodou. Já nebudu říkat, že to opravdu není o penězích. Nebudu říkat, kolik jsem si vydělával, protože byste byli šokováni, jak málo to bylo. Ale byla to báječná příležitost hrát báječnou postavu a pokus učinit spravedlnost velkému románu, jistým způsobem."
    • Re: Interview

      O sexuálních scénách a Andree Corr, která nepřijmula hlavní ženskou roli Lary právě kvůli množství sexuálních scén...
      Hans Matheson nemá žádné obavy ze sexuálních scén.
      ,, Nemyslím si, že si Andrea Corr uvědomila, co by musela provádět na obrazovce. Nemyslím si, že tam bylo něco, co nebylo viděno předtím. Tam v ději neexistuje nic, co by lidé neměli vidět v jejich vlastních ložnicích. Pro mne, já myslím, že sex na obrazovce byl příliš dlouho kontroverzní téma. Kdo se dnes nerad dívá na trochu sexu v televizi? Myslím, že jsme se už časem přes to přenesli. Není nic špatného na lidských tělech a není nic špatného v Doktorovi Živagovi."
      • Re: Re: Interview

        O rozchodu s britskou herečkou Samanthou Morton ....

        ,,Láska je divná věc. To byl silný vztah kvůli množství lásky, kterou jsme jeden k druhému cítili a bolest rozchodu." Při jejich rozchodu Hans poznamenal, že ukončením vztahu se z něho stal lepší člověk a lepší herec. To je citace, která ho nyní znepokojuje. K tomu říká: ,, Já jsem byl tehdy jen 21-letý, to je druh věci, kterou říkáte, když jste mladí. Já byl ohromen tím rozchodem. Ale co jsem řekl v té době, cítil jsem , že by bylo skvělé se rozejít, protože já bych byl schopný využít tuto zkušenost v mém herectví. Pravda v této záležitosti je, že život je bolestivý pro každého - nikdo neunikne. Všechny bolestné zkušenosti vás dělají více soucitnou osobou, protože vy se můžete vztahovat k bolesti ostatních lidí. Samozřejmě, všechny životní zážitky vás dělají také více dynamickým hercem. Ale to neznamená, že vy se těšíte z toho cítit bolest. Naučil jsem se od té doby nemluvit o těhle věcech. Vím, že jsem měl velmi snadný a privilegovaný život. Nikdy jsem neměl nějaké skutečné problémy."
  • Tragická love story...

    Tuto televizní adaptaci řadím k tomu lepšímu, co televizní obrazovky mohou nabídnout. Původní filmovou verzi Davida Leana z roku 1965 s Omarem Sharifem a Julií Christie jsem nikdy neviděla, novelu B. Pasternaka nikdy nečetla, příběh neznala a tak jsem k této novější verzi přistupovala zcela bez předsudků. Vím, že mnoho diváků, kteří měli možnost vidět původní verzi tuto novější odsoudili, ale já si myslím, že neprávem.. Italský režisér Campiotti natočil tento smutný příběh s tragickým koncem velmi citlivým a precizním způsobem. Hlavní ženská představitelka Keira Knightley coby Lara Antipova byla sice chvílemi až afektovaná, myslím, že příliš tlačila na pilu, ale vzhledem k jejímu velmi nízkému věku podala vynikající a celkem přesvědčivý výkon. Zkušený Sam Neill zahrál neřáda tak reálně, že se mi opravdu hnusil. Opravdová studnice negativních vlastností. Hlavní postava Jury Živago - rozpolcený doktor a básník v jedné osobě s romantickou duší, kterého hrál velmi přesvědčivě skotský herec Hans Matheson mě naprosto dojímal, okouzlil a učaroval. Po tomhle výkonu jsem si tohoto herce definitivně zařadila mezi mé herecké favority. Vzhledem k jeho tehdy rovněž nízkému věku a že to byla jeho první velká role se k tomuto úkolu i přes veškeré své pochybnosti postavil s odvahou a za svůj výkon se nemusí vůbec stydět. Charakter Juryho naprosto vystihl a krásně hrál očima, ve kterých jsem se po celou dobu ztrácela.. Opravdu velmi jemně, citlivě a dojemně zahraný příběh, ve kterém rovněž zaujmul herecký výkon Alexandry Marie Lary ve vedlejší roli Tonjy. Jediná námitka - nelíbil se mi český dabing, konkrétně mě přišlo divné, že Hanse Mathesona, kterému bylo v době natáčení 26 let nadaboval český herec Miroslav Táborský, kterému bylo skoro o 20 let víc.. Ten hlas se prostě k Hansovi nehodil. Jinak hodnotím samozřejmě 10 / 10.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit