Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • v rusku je zivotni minimum 3500 u nas v cesku 3400 a predrazene uplne vsecko *16* myslim že nemame pravo porovnávat rusko protože jsme na tom mnohem huř. oni totiž mají aspoň svou zem bohatou, mi nemame vůbec nic.
    • To je samozřejmě nesmysl. Hranice chudoby je u nás nastavena pod 10 500 KČ, kdo si vydělá méně, spadá zhruba do 1,02 milionů lidí (9,8%), který jsou považováni za chudé. V USA je to kolem 15%. V Rusku je hranice chudoby stanovena na 3500 KČ, pod touto hranicí žije 17% Rusů. Ovšem je samozřejmě důležité zohlednit i jiné statistiky. Tito lidé žijí většinou mimo města, neplatí tudíž žádný, nebo velmi nízký nájem. Problém jsou potraviny, za které nechávají 70% svých příjmů a které jsou stejně drahé jako u nás (samozřejmě ryby a mořské plody jsou levnější), potvrzeno slovy Rusky studující v Česku. Otázka. Jaké si myslíš, že jsou rozdíly mezi námi a Ruskem v životní úrovni. ,,No máte určitě o dost vyšší platy a stejně drahé potraviny, ale přijde mi, že u nás v Moskvě je větší výběr zboží (logické, čím více lidí, tím větší kupní síla = větší variace zboží). Také si myslím, že máte lepší školy a zdravotnictví u nás je hrozně velká korupce. Celkově se mi v Praze žije lépe. Otázka:Ale u nás jsou určitě dražší nájmy ne? ,,Záleží kde, ve velkých městech jako Moskva jsou nájmy ještě dražší než v Praze". Problém Ruska tedy je, že i když vyděláváte v Moskvě průměrnou mzdu kolem 11 tis. Kč (kterou má jen kolem 20% Rusů), stejně dáte většinu z toho za nájem. Potom tedy ani příliš nezáleží na tom kolik vyděláte, ale co Vám zbyde na měsíc a tuto statistiku nesplňuje 60-70% Rusů, ale také 30% Čechů, je tedy logické, že v Rusku je míra chudoby daleko větší, což je ještě podmíněno velkými sociálními rozdíly mezi jednotlivými třídami. Úroveň života v dané zemi stanovuje tkzv. index životního rozvoje (HDI) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index ,podle něhož je nejbohatší a zemí nejvíce vhodnou pro život (hodnoceno dle mnoha statistik, jako průměrné mzdy, délky dožití, zdravotnictví, školství, bezpečnosti atd.) Norsko, následováno Austrálií a Švýcarskem. Německo je čtvrté. My jsme 28, za Itálií, ale před Řeckem. Rusko je 49. To znamená, že od rozvojových zemí ho oddělují jen dvě místa. Tento index sestavoval pakistánský ekonom ( nikoliv Američan), studující na světově nejlepších školách. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mahbub_ul_Haq
      • Dobrý to souhrn.
        Nicméně se nabízí otázka, co se naučil pákistánský ekonom na světově nejlepších školách jiného než Američané studující tamtéž.
        • Poslední poznámka byla cílena hlavně na lidi, kteří nemohou Ameriku ani cítit a jsou vůči ní tak zaujatí, že by tuto informaci zavrhli, kdyby zjistili, že za HDI stojí Američan. :)
          • Já, kromě Američanů nemůžu ani cítit také Pákistánce. Prostě mi neseději.
            • Ano já vím, pro Vás by bylo úplně nejlepší, kdyby to vymyslel Rus a sám sebe ohodnotil jako nejvyspělejší zemi na světě, nikomu jinému asi ani nevěříte. :) Fanatici jsou vždy nejhorší, jsou neobjektivní a nesoudní. Asi byste chtěl, abych Vám řekl, že Rusko je mezi desítkou nejvyspělejších zemí na světě, kde se žije každému dobře že? Taková realita ale bohužel není a já se držím pouze reality, pravd máte mnoho, každý má tu svojí a každý uznává tu která se mu líbí, Vy máte svojí pravdu, která ale reálná není.
    • máme západní "svobodné a demogratycké" dluhy *8*
      • A to je to důležitý a to je to podstatný. A tak je to správné a tak to má byť!
  • Před vchodem do petrohradského metra klečí na kolenou žebrák v podivné jogínské pozici. Hlavu má zasunutou mezi nataženýma rukama, v nichž drží černou, notně umolousanou čepici s drobnými.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    jojo v Rusku jsou žebráci. To v Praze při průchodu z Václaváku na Staromák jsem "žádné takové žebráky neviděl". To co se tam v této pozici plazilo po zemi byli nejspíš pracovníci technických služeb čistící komunikace pro turisty. *8*
    • Jak sumečci v akváriu))
  • Pavel_Jegl
    Naštěstí v usa bída není, například taková Kalifornie jen samý luxus,
    říkal to už Václav Havel.
    https://youtu.be/04Z3Rd0rD_I
    Pravdu a Lásku soudruzi a až do dna! *1* *12* *8*
    • Tvl, americký sen...v románu "Hrozny hněvu" od Steinbecka ti nezaměstnaní lidé bez domova jezdili autama, tito bivakují na místě a po okolí jezdí na kolech.

      Místní sociální dávky asi nebudou nic moc, naši cikáni by se tomu jenom zasmáli.
      • Tak nežijí nezaměstnaní lidé, tak žijí pracující lidé, kteří nemají na nájem. Ti bez práce se stěhují do pouště a deviantní bohatí důchodci, demokraté a dobros.áči se na ně jezdí dívat v luxusních karavanech a říkají, jak je to tam úžasné. Ti úchylní zbohatlíci si udělali atrakci i z lidského utrpení a každý rok se na zimu jezdí ožírat do pouště a dívat se na tyto nebožáky do SLAB CITY. Prý je tam úžasná svobodná atmosféra.

        http://www.greetingsfromsaltonsea.com/slabcity.html
  • těm demokratickým zrůdám vadí v Rusku silný prezident, nejlépe by tam viděli nějakého drahoše, který by jim kýval a oni by mohli rozkráct celé Rusko
    • V CCCP jsou zvyklí na cara, vožďa, fýrera, vůdce, v Evropě mají země parlamentní demokracii, která je s vůdcovským principem neslučitelná. Kdo touží po silném vůdci, to není Evropan a měl by se proto odstěhovat na východ než tam bude "odsunut".
      • Jenom dotaz:
        Kde se ti Evropané tak najednou vzali?
        V CCCP byli přece tak zvyklí na cara, vožďa, fýrera, vůdce, Františka Josefa, Viléma, Alžbětu...

        Zachovej nám, Hospodine, císaře a naši zem!
  • Jinak, ruský prezident nechlastá, svede i kotoul bez psem shrnutýho koberce a ve světě má jméno. A ministr zahraničí Lavrov je pan diplomat. Kým se můžeme z naší vlády a té nejvyšší politiky pochlubit my? Na Putina se stojí ve světě té nejvyšší politiky fronty. Zbídačelou zemi dává do pořádku a my se modleme, že je ruským prezidentem právě Putin a ne třeba Brežněv, nebo Jelcin. *16*
    • Jó, to až se tam jednou dostane k moci nějakej ras, tak to budou mít potom demokrati stažený zadnice.
  • Jak? Podstatně lépe, než za časů ožraly Jelcina. *14*
  • Milý "odvážný" kritiku Juste: Chaos v Rusku nezačal za Jelcina, ale už za Gorbačova. Čímž nechci oba jen kritizovat, oba mají velké zásluhy: Slabý (i když abstinent) Gorbačov se zasloužil o to, že u nás samovolně padnul komunistický režim, který se bez podpory SSSR prostě zhroutil, a alkoholik Jelcin zase má velkou zásluhu na tom, že zabránil v Rusku návratu komunistů k moci. Oba ale znamenali pro Rusko totální chaos a hospodářský úpadek. Rusko potřebuje silného vůdce, a toho našlo teprve v Putinovi. Buďme rádi, že tam je, jinak by se asi k moci vrátili komunisti se vším nebezpečím i pro nás.
    A kritizuješ, že jsou v Moskvě vyšší platy než v regionech vzdálených od Moskvy ? Podívej se jak to vypadá u nás - platy v Praze a v regionech se taky obrovsky liší. A ceny a dostupnost zboží ? Pokud na venkově vůbec nějaké obchody přežily, tak mají ceny ne stejné, ale vyšší než obchodní centra v Praze. Máme větší hospodářský růst než Rusko ? Ano, ale většina zisků je odlévána do západní Evropy nebo do daňových rájů, zde se do rozvoje státu neinvestuje a infrastruktura chátrá.
    • Bůh ví proč se povídá, že manželka pana Gorbačova, Raisa, měla ve své kanceláři fotku svého mecenáše, pana Sorose. Neb byla šéfovou ruské OSF. Jistě si proběhlé historické konsekvence každý domyslí.
      No a k Rusku, pokud na ně budou hloupí chudáčci pouze plivat, tak se jednoho dne může stát mj. i to, žen se kohouty s plynem pro celou Evropu zavřou a trubky se nasměrují do Číny. A bude to jistě zajímavý pohled, jak si Rus s Číňanem důvěrně plácají po zádech. Ale co ti evropští chudáci, kteří budou bez plynu a když si ho časem zajistí, tak "za víc"?!
      Rusko má hromadu nedořešených vnitřních problémů. Kdo se tomu chce pošklebovat, je hloupý pitomec.
      *12* *16*
  • V Rusku se mají tak dobře, že v Karlových Varech začínají všechny hotely a kasína prodávat a jedou domů.
  • anglie se chová jako teroristi z USA, stejná teroristická stopa, vražda, upravené debilní důkazy a pak obvinění a terorizování Ruska, na takovou debilitu může skočit jenom američan, nebo pražský podplacený kavárník
    • Aha, teď už jsou zlí i Angličani, protože si dovolili něco říct, proti Vašemu nedotknutelnému Rusku. :( O tom se smí psát přeci jen v dobrém. Bože jak Vy jste jednodušší...
    • Lépe bych to nenapsal.
  • Dopravci, co jezdí Rusko tak nějak potvrzují, co je v článku... bohatá Moskva
    a venkov často ještě s blátivými cestami a mnoha nezaměstnanými opilci..
    Ale lidé kolem Putina... to je miliardářská liga...
    • My jsme malá rozkradená zemička a je to tady stejné ,o to je to u nás horší než neustále pomlouvané Rusko.
      • Když vyjdu na ulici, všude kam se podívám, se válí žebrák. Nejhorší je, když Vás ten bezdomovec osloví jménem a Vy zjistíte, že ho znáte z dob, kdy to ještě byl "normální" člověk.
        Ale prý je to jejich životní styl a prý tak chtějí žít, takže je to asi OK. A když je to OK u nás, tak proč ne v Rusku? Je vidět, že v Rusku mají také aspoň náznak demokracie. Žebráci všech zemí spojte se! V Rusku jsem nikdy nebyl, ale kromě armády žebráků v naší drahé vlasti jsem také viděl kvanta žebráků v Rakousku, Itálii a samozřejmě v úžasných USA.
        O čem vlastně ten článek je?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit