Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ten musel dostat za život žihadel...zajímalo by mne, jestli se včely dají chovat na balkóně, hlavně s ohledem na sousedy.
    • Na balkonu paneláku bych to nezkoušel kvůli sousedům, ale na střeše paneláku to je jiná!
      Chov včel na střechách výškových budov je nová móda. Začali to údajně v Dánsku, ale dnes jsou úly na střechách v Berlíně, New Yorku i Hongkongu. Podle toho co jsem četl, má to ekonomický smysl asi do 8 patra, výše už produkce medu prudce klesá, ale v Hongkongu poblíž hor (začátek nejbližšího kopce do 50 m ) byly včely úspěšné prý i v 25 patře. Většina uživatelů těhto budov ani netuší že mají nad hlavami 5. i 10. let úly.
    • Bohužel většina laiků má včely spjaty s obrázkem včelína mezi poli, čítajícím stovky úlů a s potřebou vlastnit medárnu a další drahé pomůcky. Někdo si mylně myslí, že je nutné "lést do včel" obden. Naopak, včele je nejlépe bez včelaře a počet prohlídek je nejlépe omezit na minimum, stačí pár prohlídek za rok, tedy je možno včelařit, tzv víkendově. Někdo si jen neumí si představit, že by mohl úl umístit na své malé zahrádce, na svém balkóně či dokonce dát úl na střechu domu. A přitom včela je ideální domácí mazlíček. Neštěká ani nekdáká, nemusíte jí venčit, krmit stačí jednou ročně, nezapáchá a pokud odjedete na dovolenou, postará se o sebe sama. Pro ty, kteří si to doposud přestavit nedovedli, jsou určeny právě tyto stránky, aby pomohly zbořit tradované mýty a ukázaly, že včely k člověku patří. Pokud se chcete dozvědět více najděte si čas na tuto přednášku a také si přečtěte článek Jana Havelky.

      Co tedy udělat proto, aby i vaše včely vesele bzučely na vašem balkóně, vaší střeše či na vaší městské zahrádce? Zkuste nejdříve najít nějakého ochotného včelaře, který má s chovem včel ve městě zkušenosti, něco Vám o včelách poví a také si pokusně nechte dát nějaké to žihadlo ať zjistíte jaká je vaše reakce. Přesto, že plánujete chovat mírné včelky, asi se do budoucna žihadlu nevyhnete. Pokud žádného ochotného včelaře nenajdete, doporučuji přihlásit se na Letní školu nástavkového včelaření (LŠNV), kde Vám zkušení instruktoři ukáží co a jak. Doufám, že setkání se včelami ve Vás rozptýlí poslední pochybnosti o jejich nebezpečnosti a zamilujete se do nich.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit