Přejít na výpis diskuzí
Šest hodin budovatelem - jak nás okouzlila preview verze SimCity
25.1.2013 | Jan Horčík
82 příspěvků
-
"Můžete sledovat každého jednotlivého obyvatele, každé jednotlivé auto."
Hra podle předlohy George Orwella, "1984" - Velký bratr tě vidí! -
Nelíbí se mi všeobecný trend, kdy si namísto "produktu" kupuju pouze službu. Kdy je moje možnost zahrát si hru závislá na nějaké 3. straně. Dnes není problém si na GOGu nakoupit 15 i více let staré hry a kdykoliv si je bez problému zahrát. Naopak s takovým Diablem 3 se to má tak, že si ho člověk bude moci zahrát přesně do doby, do které bude Blizzard bavit se starat o servery. Obdobně to bude předpokládám i se Sim City.
A prodávat služby za stejné peníze jako dříve produkty (to je totiž to, jak vnímám steré dobré offline hry), to mi přijde jako hanebnost. Nic z toho, co jsem řekl, se samozřejmě nevztahuje na online hry. -
-
Asi chtěli v tomhle případě snížit systémové požadavky (vzhledem k enginu Glassbox). Jestli je to oprávněné nevím, ale tady je distribuovanost asi oprávněnější než u D3.
Ale je mi jasný,že nálada je asi taková, že kdyby byl autorem např. CDProjekt RED, nenadával by skoro nikdo a počkalo by se na výsledek.
PS. Na Steamu se dá dneska pořídit Human Revolution za 3 EURa. -
Je to vysloveně dobrý trend. Tyto hry nepůjde hrát bez koupení originálky a tak budou mít autoři dost peněz na to nechat běžet servery nějakých 10-15 let, což je doba kdy zůstane hru hrát tak 5%lidí max?
Doufám, že tato ochrana bude ve všech hrách. Sám si všechny hry kupuji a přijde mi to správné. -
-
Jsi asi jeden z milionu *2*
-
Jo, a proto hawx2 na kterou se warez grupy domluvily s experimentem a neudelali crack byla nejprodavanejsi hra v historii. *7*
-
-
nevidím zde kauzální nexus:o) O prodejnosti hry rozhoduje více faktorů. Kdyby např. D3 nemělo nutnost připojení tak by se ho prodalo klidně tak polovina.
V naší zemi mají lidé prostě zakodované komunistické myšlení. Myslí si, že všechno je všech a soukromé vlastnictví není. Pak mají pocit, že hry, filmy,serialy, hudba jsou zdarma, že jsme jedna velká komuna...vtipné -
-
Rozhodně si nepřipadám jako někdo, kdo by měl zakódované komunistické myšlení. Ovšem když za něco dám peníze, tak za to něco očekávám. 60 nebo 70 euro za hru není málo, na to "že je to jen pro zábavu".
Nechápu, co bylo tak špatného na přístupu např. Diabla 2, kde si každý hrál na svém písečku a momentě, kdy si chtěl zahrát s kamarádem po lokální síti, tak si zahrál a když si chtěl zahrát na internetu, tak se připojil na battle.net.
Jsme snad v době, kdy by měl každý dostat to, co sám chce. Když si chce člověk koupit televizi např. tak má obrovský výběr a každý si najde výrobek, který mu nejvíc sedí. Proč tedy každá hra nenabízí obdobnou variabilitu. Proč jsou všichni tlačeni do socializace. Já hraju hry pro to, abych se u nich pobavil a někdy i odpočinul po práci. Rozhodně nemám náladu se socializovat s nějakým (jak by řekl Dan Vávra) joudou.
Podotýkám, že tento příspěvěk je psán spíše v obecném duchu a ne pouze na Sim City, pro případ, že by mě chtěl někdo brát za slovo.
-
-
-
-
Vzhledem k vice nez 10 lete podpore D2 bych se o vypnuti serveru pro D3 opravdu nebal :D
-
-
Nepochopili jste pointu. Jde o fakt, že já si budu moci hrát hru od chvíle, kdy se Blizzard rozhodne, že si ji zahraju, to je ten problém. To, jak servery poběží dlouho, je irelevantní. V momentě, kdy bude hrát posledních pár hráčů a údržba serverů se stane neúnosnou, tak je prostě vypnou. A o to jde. Nezávisí to pouze na jenom na chuti hráče, kdy si hru zahraje, ale je tu také podmínka, kterou on sám nijak ovlivnit nedokáže.
-
-
naprosty souhlas, D3 a SimCity se mely od pocatku prezentovat jako MMO ve kterych je hlavni online "featurou" protipiratska ochrana *4*
-
Souhlas, mám to stejně. Proto si kupuju hry na konzoli, a až to tam bude taky, budu už hrát jen z nostalgie starý hry.
-
-
>Když k tomu připočteme věkové hodnocení PEGI 7, okamžitě v mysli fandů série začne blikat výstražné světlo.
Všechny předchozí Sim City měly PEGI 3, takže co jako? Pokud někomu někomu bliká výstražný světlo z PEGI, ukazuje to jen na neznalost významu PEGI ratingu. Sorry kolego, ale tyhle konstrukty podle vzorce "My pamětníci... a blablabla a blablabla... pobouřeni... a blablabla... (ne)omyl" z duše nesnáším.
... nicméně pár otázek:
1) Striktní navázání typů zón k typům cest mi nepřijde zrovna šťastné. I když tedy úplně nechápu, čím se to řídí. Jestliže mám čtvercový blok, který sousedí s bulvárem jen z jedné strany, řídí se touto příslušností celý blok, nebo jen domy na té které straně? Musím takový blok obehnat bulvárem ze všech stran? Další varianta - bulvár a z něho vedoucí malý pármetrový odštěpek, obyčejná malá silnička, vedle toho rezidenční zóna. Čím se v tomto případě řídí, zda vyroste titěrná roubenka nebo moderní činžák? Masivním bulvárem co by kamenem dohodil, nebo tou venkovskou příjezdovou cestičkou?
2) Jsou náklady na bourání budov úměrné jejich ceně a je takové počínání ve velkém měřítku ekonomicky neúnosné?
3) Jak dlouho zhruba vydrží vyčerpatelné zdroje? Lze na nich dlouhodobě postavit ekonomiku města, nebo jde o bonusy s jepičím životem?
4) Jak rychle ubíhá herní čas?
5) Je z toho spíše cítit samostatně se stabilizující sandbox, nebo jde, dle tradice, o ekvivalent roztáčení dvaceti talířů na tyči, tedy si hráč musí neustále dávat pozor na to, co s městem činí a k čemu procesy v městě směřují? -
-
1) Jde o vzorec počítající "hustotu" silnic v nejbližším okolí zóny.
2) Buldozer je zdarma
3) Hráli jsme asi 6 hodin, během té doby jsme si vyzkoušeli vybudovat dvě a půl města, zdroje držely celou dobu. postavit na nich ekonomiku určitě lze, nejde o vyloženě jepičí život.
4) Tři rychlosti času - v nejvyšším trvá hodina herního času (po hodině přibývají peníze) asi 5 minut
5) Z hraní preview verze nám to přišlo jako od obojího trochu. Město může fungovat jen tak samo o sobě, ale samozřejmě nebude prosperovat, protože se neustále objevují nejrůznější problémy - ať už vycházející z reálných potřeb obyvatel, nebo z toho, že hra se vás snaží neustále něčím zabavit. Když třeba necháte dlouho město nečinně ležet, objeví se zombíci, kteří město ničí a které pak chytá policie. -
-
Zombíci?! To musí ta stupidní móda ničit i SimCity.
-
ad 1) a 3) good
ad 2) a 5) začínám se bát -_-
-
-
Jak říkáš... vždyť PEGI je každýmu jen pro smích, určitě i těm dětem! *15*
-
-
Aneb, co dělají ty děti u GTA? *8*
-
-
-
SimCity som si vyskúšal ešte v lete, ale to asi tak na pol hodinku, takže preview mi povedalo viac, ako som mal možnosť sám vidieť. EA sa zjavne inšpirovali Blizzardom, keď celý SimCity pobeží online, mne táto (jediná úspešná) forma ochrany vôbec nevadí, navyše sociálne služby (burza, výmenný obchod) sú tam spracované geniálne. Ak to pôjde v retail zohnať za 30 pri vydaní, prečo nie
-
Nejlepší budovatelská strategie na dalších pár let? Bez EA možná... *16*
-
-
Serie Anno je uz hezkych par let neprekonana. Obzvlastne posledbni dva dily jsou nirvanou. Od SimCity toho moc necekam prave kvuli EA *2*
-
-
Jestli to bude skvělá hra tak škoda nutnosti připojení k internetu.
Po čase hrozí,že to hrát nebude možné jestli jsem to pochopil.
Navíc asi to nepůjde tak modifikovat jako Simcity 4 -
-
Bez připojení k internetu nebude možné hrát, to je pravda. Modifikace jsou podle Jasona Habera, producenta, pro vývojáře "hodně důležité"... ale nejde všechno hned. I do původního SC4 vyšly modifikační nástroje až po dlouhém čase.
-
-
Tak jsem si zahral hodinku bety. Dojmy jsou:
EA - F U
Maxis - Awesome
Na SimCity 4 nemam zrovna nahrany stovky hodin, kazdopadne po srovnani z pohledu casual hrace: Libi se mi hodne celkove mechaniky ve hre, graficky hra vypada taky velmi skvele. Glassbox Engine je super, je zabava obcas pozorovat nahodny auto co si vyberu, a videt, ze kazdy ma nejaky urcity opodstatneni a tvori cast mesta, a neni to jen nahodny vozidlo co se jen tak nahodou za cas vypari. Krome mensich problemu s Vsyncem a Antialiasingem ktery jsem musel forcnout pres Nvidia panel, protoze ve hre takrka neexistuji, a nasledne divnej stuttering i pres framerate 60 FPS se mi hra opravdu velice libi.
Kupovat ji vsak nebudu, aspon teda ne za originalni cenu 60€. Praktiky EA s forcovanim Maxisu do always-online DRM, a dalsi ruzny day-one DLC zalezitosti opravdu neuznavam.
Maxis na hre z vetsiny udelal co mohl, ale EA dela s marketingem uplny voloviny, a nedivil bych se, kdyby po par letech Maxis corruptnuli, stejne jak to udelali s Bioware, a Activision s Blizzardem. -
-
Já jsem byl překvapen když jsem u loga hry a na webpage viděl logo Maxis, myslel jsem si totiž že už toto herní studio zakinklo a EA Games je prásklo do svých pozic, jako to udělali s The Sims 3 a tak dále.
-
za 60€ to kupovat nemusíte, dá se sehnat digital preorder za 700-800 Kč záleží od verze
-
-
Tedy dám postavit barák dle lokace se nějaký postaví?Zajímalo by mně jak moc to je přísné aby šlo postavit to co potřebuji a nemusel hledat ideální místo ale takové kde by to mělo fungovat.
Jak funguje vyčerpání zdrojů?Jak rychle se vyčerpají?
Pak hráč musí mít pouze vodní elektrárny?Uran se dá vyčerpat?
Vizualizace dat je tedy jako v Simcity 4 když jsem si zapnul namísto grafů zobrazení dat do hry. -
-
Zdroje se jen tak nevyčerpají, můžou město podporovat dost dlouho (řádově hodiny až desítky herních hodin, záleží mapa od mapy). Vodní elektrárny ve hře nejsou, uran jako zdroj také ne.
-
-
zajimalo by me jaka je tam engame kdyz je to ted mmo, postavim mesto a co pak?
-
-
Není to vyloženě MMO, ale jsou tam prvky MMO. Endgame není, prostě zakládáte další a další města, stavíte různé speciality apod.
-
Pak postavíš další a budeš se dívat, jak se díky výkonným serverům EA odehrávají pokročilé simulace ovlivňování se.
-
-
Skor sa bude divat na to, ako tie servery vypnu
-
-
Pak se můžeš třeba šťourat v zubech! *15*
-
-
Hm, me se to celkem libi, ale 60 ecek je moc.