Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Připadá mi, že pan recenzent patří do kategorie skalních fanoušků staré série simcity a tím pádem totálních haterů nového simcity. Za mě osobně je nové Simcity 100% lepší než to staré a to díky tomu, že to město doopravdy žije, né že pouze na oko vypadá jako živé. Když se dívám na videa ze Simcity 4000, přepadá mě neuvěřitelná nuda, člověk prostě jen něco postaví, plácne utilities tak aby jejich zóna pokrytí byla co nejlepší a pak se jen na to může dívat a to je tak všechno, sem tam přistaví R nebo C nebo I, podle toho co je zrovna potřeba. Simcity 4000 vás absolutně nijak nenutí nad tou hrou přemýšlet. Je to čistě jen stavění města a absolutně žádná simulace.

    No abych to zkrátil. Nové Simcity není pokračovatel série. Je to prostě jiná hra, zaměřená na jiné spektrum hráčů. Mě například sedla velmi hodně. Jelikož jsem min/max šílenec, tak hnipat se v takto živém městě aby vše šlapalo jak hodinky je pro mne ráj. Nejsem designerský tip a proto mi vůbec nevadí to co vadí zarytým fandům série. Tahle hra má obrovský potenciál a rozhodně jsem bezproblému ochotný zaplatit za DLC pokud budou stát za to. Abych taky přišel s kritikou, tak souhlasím že města by mohla být možná o trochu větší, každopádně by to ale neřešilo recenzentův problém a to je to, že místo by mu jednou došlo ať by měl rozlohu jakoukoliv. Vždyť je to i logické, protože s delším hraním město začíná nabírat na hustotě, takže pokud vám na 2x2 km stačila jedna elektrárna, tak teď je potřebujete dvě a rozhodně vám k tomu 4x4 km nestačí, neboť jestli by vám na 4x4 km ze začátku stačily 2 elektrárny tak ke konci by to byly 4, takže opět se dostáváme k problému toho, že se musí bourat. Tohle je ale způsobeno novým stylem vývoje města a né malou rozlohou.

    Závěrem bych chtěl říct že někdo rád holky a jiný zase vdolky. Takže kdo miloval minulé Simcity 4000 a strašně rád jen staví města aniž by ho zajímalo jaký dopad mají jeho rozhodnutí (kromě velice nedostačujících statistických tabulek) tak pro toho asi nové Simcity moc nebude, protože neposkytuje takovou možnost volby. Ostatním, kteří neřeší nutnost online, dokážou překousnout menší rozlohu měst a hlavně se zajímají o simulaci, kterou tato hra nabízí, ji vřele doporučuji.

    P.S. Hru jsem hrál od pátku v 95% času naprosto bezproblému. Ono si stačí totiž chytře vybrat server a nehrnout se na ty plné a pak psát do recenzí jak to o víkendu stálo za prd. Navíc nějak nemůžu najít, že by se zde na tiscali snížilo hodnocení Diabla III za jeho launch problémy. *3*
    • SC4
      Ono můžeš rychle vystavět RCI a potom koukat a nudit se, ale využiješ tak 3% potenciálu hry co nabízí.
      Ono různá kombinace s propracovanou dopravou, parky, službami, terénem apod. se dali dělat takové věci, který pochopí opravdu jen hráč co se tý hře plně věnoval.
      • Jak jsem říkal, někdo rád holky a jiný zase vdolky. Mě nebaví stavět něco, na čem pak není doopravdy vidět, že to funguje. A každopádně, to co si vyjmenoval to jde i v novém simcity taky.
        • Njn já mám rád holky.. :D
    • Keyz
      Právě,že jak město bylo v SC4 velká a trvala to dlouho + bylo tam více možností tak tam si vyžil strategii. Zde sice čumíš jak se vše krásně mění ale to je i FB hrách kde postavíš krávě novou ohradu.
      Sice v SC4 nebylo vidět jak rozhodnutí dopadnou na nějaké NPC ale bylo vidět jak to ovlivní město, dopravní zácpy,odliv obyvatel atd to vše bylo vidět.
      A hlavně si na to mohl lehce dojet.¨

      - To je jako SIMS 3 nádhera jak každý panák něco dělá a ovlivňuje ho vše okolo atd. Pak zjistíš, že jde na hajz 3 hodiny a je to celé debilní ale maskované pod tím,že se tam pořád něco děje a vidíš co se děje.
      • To mi prosím popiš jaké strategické rozhodnutí se v SC4 odehrávalo? Jaké strategické rozhodnutí mělo to že jsi postavil školu? Pokud si dobře pamatuji tak si pouze a jen ukojil nějaké tabulkové potřeby. Jaké strategické rozhodnutí mělo postavení univerzity? Nebo hightech průmyslu? Opět jen tabulkové hodnoty nic víc, nuda. Dopravní zácpy? To samé, engine statisticky vyhodnotil že tady a tady má být dopravní zácpa. Tak ji tam prdnul a jaké to mělo pro město následky? No mohl bych pokračovat donekonečna. Každopádně poprosím tě o porovnání SC4 v základní verzi, když to vyšlo a né aby jsi to porovnával teď, když je na to milión módu atd.

        Jo a ještě něco mi vadí na nynějším Simcity a to je trochu nedotažené chování AI agentů. K tomu ještě chybějící metro. Ale tyhle věci můžou být vylepšeny nějakým patchem a nebo DLCčkem, což je asi přeci jen pravděpodobnější *3*
        • ja myslim ze strategickeho rozhodovani je v simcity 4 docela dost, treba to postavení školy ovlivnuje nabidku i poptavku po sluzbach, nove pracovni mista atd. treba ze mas nizkou poptavku po nečem a musíš premyslet jak to zvednout, tak když mas penize treba postavis 10 univerzit a das jim dotace a vida mas v meste novou tridu profesoru, kteri protahnou obchod
          • To samé v novém simcity. Akorát to všechno vidíš na vlastní oči. Plus vzdělání lidí se nevztahuje jen na hightech industry ale ovlivňuje úplně všechno, včetně spotřeby atd.
        • Keyz
          Tak statistické údaje ale nejsou vymyšlené, tam kde je dopravní zácpa tak tam má být protože k tomu jsou důvody a to,že nevidím každé auto a každou postavu v dopravní zácpě mně opravdu nevadí.

          - Strategické rozhodnutí je, když přecházíš na jiný typ energie, měníš dopravní tepny atd.
          Protože tam jsou velká města trvá to déle je to složitější (týká se to více lidí) atd.
          Hightech průmysl je dobrý příklad, nevím ale mně trvalo než jsem se zbavil naprosté většiny fabrik a nebylo to jen tak, nové nároky z nového průmysl, najdou to méně smrdělo jak využít prostor co zbyl?Jak přesunu průmysl do města protože již tolik nesmrdí?
          • Asi mne stále nechápeš. Je hezké, že ti tam engine zobrazí dopravní zácpu. Ale jak tebe to ovlivní? Jak to ovlivní město? Nijak. V novém Simcity jakmile máš problém s dopravou, tak se můžeš jít klouzat, protože ti přestane všechno fungovat. To nejsou už jen autíčka nakreslená jen tak. Hasiči se nikam nedostanou, popeláři, lidi do práce, děti do škol atd.

            Za strategické rozhodnutí považuješ přejití na jinej typ energie? To myslíš těch pár sekund co ti dá zbourat starou elektrárnu a prdnout tam novou? Ale no tak. Měníš dopravní tepny ok to je hezké, ale to pouze ukazuje, že si se ze začátku špatně rozhodnul a tím pádem špatně to navrhl, navíc to souvisí s výše napsaným, když ti dopravní zácpa nic nezpůsobí tak k čemu měnit dopravní tepny, tvé město kvůli tomu nezkolabuje? Navíc to samé můžeš řešit i v novém simcity, tam to aspoň má smysl a dopad.

            No a když už narážíš na smrad, tak v SC4 bylo fakt super když si měl smradlavý továrny a hned vedle v jiným políčku najednou smrad úplně zmizel. *4*
            • regant
              Sir, you are epic fail. V realném životě se jen plní tabulkobé potřeby. Stejně tak i v tomm novém SC. To co tady popisuješ je asi ten případ, že ti do monitoru vlezou skřítkové, kteří předstírají, že jsou občané simcity...
        • A jak to funguje v reálným životě? Jenom ukojíš tabulkové potřeby. Nikomu konkrétnímu se nevěnuješ.
  • Tak po shlédnutí mnoho videí na youtubu musím říct, že zklamání se ještě prohloubilo. Jak já jsem se na tu hru cca. před půl rokem těšil. Vypadá to všelijak, ale jako město rozhodně NE! Už to hlavní menu je hrozné, koupil bych si hru za 1300 a budou mi tam běhat reklamy na eifelovku, big ben.. kup neprohloupíš.. I kdyby města měla větší rozlohu, která by byla přímo spojená ze sousedním městem a hrál to offline tak stejně tam bude stokrát míň strategických rozhodnutí než v SC4 Deluxe, módy raději ani nepočítám.
    No nic jdu rozehrát dalších tisíc hodin v sc4 :D
    • reklama na eifelovku a big ben? co to je snad nejaky produkt? :D
      • V podání EA ano :D
    • Keyz
      Dle toho co jsem viděl se navíc hodně rychle město dostane ze smradlavého města kde bydlí tupci do čistého města kde bydlí vzdělaný lidé.
      Když se podívám, jak jsem se s*al bych se zbavil těch hnusný fabrik v SC4 kde to smrdělo, kazilo to vodu a navíc tam pořád hořelo tak to byla doba. Lidé se tak rychle nepřešli na lepší vzdělání atd. Někdy jsem si přál aby se již do města nestěhovali jak jsem to prvně nestíhal.
      Ta rychlost v novem SC je zarážející, to vypadá, že se člověk ani nestihne na nic těšit.
  • Města by mohly být větší, ale určitě nejsou malá, spíše dostačující.
    Oproti předešlým dílům se snaží vývojáři o větší realističnost. Můžete postavit velké město stojící hlavně na obchodu, turistech a kasínech, ale logicky tam vedle kasína nepostavíte továrny, ropné vrty, nebo uhelné doly. Ale kde vzít turisty? No nejspíš z okolních měst, kde naopak města staví na ropnym, nebo uhelnym průmyslu. Hra je plná kompromisů a ve vašem městě prostě nemůžete mít vše, dost často se taky může stát, že sem tam něco musíte zbořit aby ste zavedli tramvajovou dopravu, silnici atd...
    Co se recenze týče, verdikt jak kdyby autor viděl Simcity jen z videa a jediný co ho trklo do očí je velikost města. Hry tu dostávaj 10/10 jen proto, že místo jednoho koridoru vedou dva a hra se chváli na tu spoustu možností, kolika dvěma různými způsoby může člověk hru hrát. A tohle dostane 5/10 za něco, co mě osobně přijde ku prospěchu. Jakej význam by pak hra měla, kdyby si každej moh stavět město jak velký chce, nacpat do něj co chce? Tím by nějaký regiony a MP ztratil smysl, jen by mohli např. Simcity 4 převést do moderní grafiky, pak by hra zase odstala 5/10 za to, že je neoriginální a kopíruje 10 let staré principy.
    • trolo
      simcity bolo sandbox stavby mesta. obmedzenia typu tvoje mesto musi byt bud alebo nech si strcia do rite. ked si kupim hru o stavbe mesta a chcem mat mesto co je velke a ma vsetko aj ropu a kasina tak nech to tam je.

      a ani nechcem zacinat o fiasku launch day a podobne.
      • Nové Simcity je o něčem jiném, pokud ti to vadí, zůstań si u starších dílů, co je v tom za problém?
        To že hra nesplňuje přesně to, co od ní očekáváš neznamená, že je špatná. Trocha objektivity by neuškodila. U tebe ji rozhodně neočekávam, ale u recenze mi to trochu vadí.
        • trolo
          tak potom to nemali volat simcity a prizivovat sa na znamej znacke. to co je potom toto za system? kludne mohli urobit aj nove simcity tak ako je 4 s vylepseniami noveho ale nemuseli vymazavat aj dobre z 4
  • Po delší době opravdu dobra recenze, za sebe dávám 4/10.
  • Keyz
    To by mně zajímalo jak to půjde modifikovat když to jako MMO.
    • S tim bych asi nepocital protoze pak by se mohlo stat ze odpurci EA politiky by si mohli veci keter se jinak plati namodovat do hry. A to EA nehodla riskovat...
    • no jednoduse pres placene DLC od EA *1* kazdy si to zmodifikuje podle sve penezenky nebo toho jak moc se necha oholit
      • Keyz
        To bude modifikace typu, nové skiny budov atd *4*
  • Velmi "specifická" recenze. Každopádně co se hry samotné týče tak mi ani nevadí velikost měst,ale hlavně logický nesmysl v multiplayeru kdy si specializujete město a ostatní hrači se na svá města vyprdnou. Co se týče online singleplayeru,tak mě zas tolik ta omezenost měst nefrustruje.
    • Btw. Hráči The Sims připravte se,že pokračování bude v lecčem podobné Simcity
  • Aneb jak to dopadne, kdyz se nenarocnost The Sims promitne do The Sims-city.
  • Trisska
    Jelikož sem budovatelskej typ, tak sem se na tuto hru fakticky moc těšila a je převeliká škoda, že to nedopadlo... No nic, nezbejvá než čekat dál... Snad to bude příště lepší!!!
    • Black_Hand
      no...ona to hlavne neni budovatelska hra. budovatelska hra se neustale rozviji, porad se deje neco novyho, porad je tam nejaka casto nespecifikovana vyzva, nespecifikovany ukol, ktery si hrac sam vytyci a k nemu smeruje. ve chvili, kdy je mesto dostavene tak nazdar, s mestem uz nejde moc co delat.
    • nebude, dokud se kolem motá EA, nebude
  • Tak ja jsem si SimCIty take vyzkousel, stravil jsem 2 hodiny hranim u znameho. Nejdriv jsem se pripojoval na server vychodni evropa 1, kde to po chvili spadlo, takze sem zacal hrat na serveru antarctica. Moje dojmy jsou takove, ze jde o mnohem blbuvzdornejsi hru, nez sem cekal. Jelikoz nejsem zadnej zapalenej fanda budovatelskych strategii, cekal jsem, ze v tom budu nejaky cas plavat. Nicmene po 2h jsem mel zcela funkcni mesto s cca 50tis obyvateli a prijmem 10 000/h. Samozrejme jsem udelal nejaky zacatecnicky chyby, jako ze jsem si nezkontroloval kde jsou loziska nerostnych surovin a nasledne jsem je zastavel obyvatelnyma zonama (rafienerie stojici mezi vilkama se vyjima fakt dobre :D), ale i tak jsem mel slusne rozehranou mapu. Takze pro nejake hardcore fandy co radi piluji ekonomiku do posledniho detailu to asi uplne neni, tady to jde temer samo. Mozna az moc snadno...

    Male mapy me s*aly take. Ten prostor urceny pro mesto naprosto neodpovida realite. Mnohem vice bych uvital, kdyby jedna mapa, ktera je rozdelena na nekolik samostatnych mist pro mesta, byla jedno velke hriste, kde bych se mohl vyradit. Mohl bych postavit jedno obrovske mesto, nebo nekolik mensich. Sam bych si mohl stavet dopravni sit -zeleznice a dalnice. Bylo by to podle me lepsi, protoze soucasna velikost nedava moc prostoru pro opravdove staveni mesta.
    • Jednoduchá rada. Kup si Sim City 4 Deluxe a tam budeš mít vše co jsi zmínil a mnoho navíc :D
      • Jo taky nad tim premyslim. Jsem rad, ze jsem si to nejdriv vyzkousel. Kdybych za to dal tech 1200 a jeste musel instalovat pitomej origin, asi bych si ted rval vlasy. SC4 na steamu to jisti, jen mam trochu obavy, aby to nebyl opak noveho SC - tedy az moc hardcore.
        • Keyz
          Já se vždy držel rady který bylo u recenze v levelu a ta zněla abych prvně prodělal :) pak dostaneš budovu která není populární ale vydělává. No a pak stačí hlídat si prachy a postupně to jde. Hlavně stáhnou státní služby tak aby byli využité. Tedy je na nic mít školu kde se píše,že je pro 2k lidí a je tam 20 lidí. Stáhneš dotace a když budou protestovat tak to zase zvedneš.
      • Keyz
        A do toho dobrou modifikaci která umožní aby ve fabrikách makalo více lidí jako v reálu.
        Pak nemusíš mít tolik fabrik a konečně tam maká dost lidí.
  • smejki
    Co se týče rychlého zaplácnutí mapy, jde o i bleskověji - ihned. Stačí si na začátku půjčit maximum peněz (3 x 25 000), což znamená, že celou mapu dokážete posít silnicemi dostatečné kapacity a tak ze 70% i všemi zónami. Kdo by si myslel, že takové masivní půjčování povede k zatížení rozpočtu, mýlí se. Během opravdu pár okamžiků, kdy se nastěhuje pár tisíc (opravdu pár, stačí tak 3-4000) simíků, jste v plusu. To už pak jenom vyděláváte peníze, z nichž ty první investujete do zbylých 30% zón a na zlepšování služeb (bagr je gratis, tak vás bourání zastavěných zón nebolí) a koukáte, jak "město roste". Zábava ani ne na dvě hodiny, výzva nulová.

    Schválně si tohle zkuste v SC4 na nejmenší mapě (která je větší než ta největší v SC5). Krachnete, anebo ze z toho rozhazování budete zotavovat pár dlouhých let (nehledě na to, že vám mezitím budou vznikat problémy,na jejichž řešení nebudete mít peníze).

    EDIT- koukám, že to autor v druhé půli sám píše. Teprve teď jsem se tam pročet.
    • Keyz
      Zlatá SC4 Kde i park navíc znamenal vrásky navíc *5* a doufání,že se to vyplatí.
      Pak ta radost, když jsem měl konečně atomové elektrárny které byli skvělé a vydělával jsem již tisíce.
      A následně kámoš buldozer vyřešil dopravní problémy,zboural co bylo v cestě a hotovo :)
    • JJ naprosty souhlas, viz muj prispevek vyse. Jsem cekal, ze kdyz vyuziju vsechny 3 uvery, spadnu do nejake dluhove pasti a ono nic. Splacite cca 500 USD/h a nemate zadnej problem.

      Take jsem mel po dvou hodinach pocit, ze uz skoro nemam co delat - cela plocha zastavena, infrastruktura a sluzby rovnomerne rozlozene. Jediny na co si simici stezovali bylo znecistene ovzdusi, ale s tim sem nic moc nedelal. Jestli takova lama jako ja, prakticky bez jakychkoliv zkusenosti z prechozich dilu, zvladne hned na prvni vicemene seznamovaci pokus vsechno rozjet, tak skutecni hardcore hraci asi zaplacou.

      Jeste si dokazu prestavit, ze rozjedu dalsi tri ctyri mesta, kde se poucim z prechozich chyb a vyzkousim ruzne specializace, ale jaka je vyzva hrat to dal, fakt netusim.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit