Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947
    Tady bych nerozlisoval kdo dela jakou praci. Je to pro vsechny ... kdyz nejaka novinarka je do toho blazen a hlavne ma rada hry a vyzna se v nich, neupiral bych to naopak.

    V tom vidim plus, i kdyz konkretne tuto osobu neznam. Preju ji to zase naopak to rozsiri obzory i ostatnim hracum a jejim pravidelnym ctenarum.
  • claymen
    cara píše skvěle a nebojí se jít na druhou stranu barikády, viděli jste toto?
    http://www.unwinnable.com/wp-content/uploads/2013/04/Sacrilege.html
    • claymen
      jo a ještě tady ten úvodní příběh je geniální http://www.rockpapershotgun.com/2013/05/11/the-rps-bargain-bucket-carappropriated/
  • tonnymontana
    lukasi (mel bych dotaz k autor clanku)

    Neber to spatne urcite se nechci hadat o tvem pohledu na rovnopravnost, preci jen kazdy na to ma svuj pohled a je to jine mesto od mesta ci stat od statu ale musis uznat ze zeny to maji v jistem smyslu daleko jednodusi pokud maji talent ne? prikladem kdybych vzal dvacet lidi se stejnym talentem 10 muzu prumerneho vzhledu nekdy trosku pri tele nekdy kostricka a 10 zen ktere jsou docela kocky popripade hezke od prirody, je mezi nema zrzka blondyna i "mlekarna" :) tak jsem si stoprocentne jisty ze vice rozhovoru a vice vip dostanou zeny. ono uz je to tak v evrope a svete ktery zname nastavene. Priklad uvedu treba club kde je dlouha fronta a extra kocka si klidne jde dopredu k ochrance. a stejne tak jsem to videl i u herni zurnalistiky, nekolik zen co psalo rozhovory se dostalo az k neuveritelnym informacim ci osobnim strankam vyvojaru a kdyby bylo vic casu urcite jim reknou jeste vice na party vecirku ci veceri:) abys me chapal me to nijak nevadi taky jsem rad kdyz na mem oblibenem mustangu 79 lezi kocka meho typu nez nejakej typek s houbickou a penou.
    • janchor
      Nemyslím, že to ženy ve světě, kde jim každej druhej mete do tváře "jak to mají jednodušší", opravdu jednodušší mají. Zvlášť v oborech, který jsou z tradice dominantně mužský - a ve kterejch se na ženský dívá buď skrze prsty, nebo nadrženě (případně obojí, jak dokládá i tahle diskuze, byť to nejhorší je z ní už pryč). Copak myslíš, že ženě automaticky vyhovuje, když ji někdo soudí jen jako hezkou dekoraci? Když jí dveře otevírá jen případná fyzická krása a jinak má smůlu? Tohle ulepený vnímání ženskejch dělá někomu něco "jednodušší"? Jo, možná krasavicím, který na svý kráse staví kariéru a je jim fuk, že jsou jen na ozdobu, ale co ty ostatní?

      Ostatně, stačí si pročíst zážitky herních novinářek / vývojářek z herních akcí. K tebou popsaný představě o VIP rozhovorech to má hodně daleko. Jo, možná se nějaký zavřený dveře otevřou, ale když za nima pak dotyčná slyší otázku, jestli ty hry jako opravdu hraje, tak to je fakt výhoda za všechny prachy.
      • tonnymontana
        lukasi:

        Ale preci ja nerikam ze to co jsi napsal neni pravda samozdrejme ze skrade zenska to ma tezke stejne jako skaredej chlap nebo lide s iq pod hranici 70. Jenom si stejne myslim ze to co jsem napsal ma hlavu a patu, proc si jinak myslis ze skoro v kazdem hernim poradu je ted nejaka slecna? popripade u casopisove konkurence velice oblibena redaktorka kterou zna urcite vice lidi nez nektere jine cleny redakce. Pokud zene vadi ze ji vezmou do prace jen na zaklade vizualniho vzhledu tak ma spise mindrak. Nebo tobe vadi ze si te poprve manzelka vsimla diky tomu pac si ji padl do oka a mel si krasne oci?:) tvuj prispevek me docela neprijemny ton kde zastavas pouze svuj uhel pohledu ale ja osobne si myslim ze diskuze je o kompromisech a porozumeni. Ano muzi jsou ve spolecnosti dominantni to je pravda ale je to zase biologie i kdyz to lidi neradi slysi tak muz proste unese vice kilo, neotehotni, necloumaji snim tolik emoce ( v globalnim meritku samozdrejme jsou procenta absolutne opacnych pripadu) a take diky tomu je spolecnost rozdelena jak je silnejsi "jedinec" si udelal prostor. a prave diky tomu to podle me zeny maji v hodne vecech snazsi pokud se to tyka dostat se na soukromej vecirek nebo exkluzivni rozhovor. Proste slecna co rozumi hram je sveho druhu unikat a lide ji berou jinak. Mas pravdu ze nedilnou soucasti je i sexualni naboj ale to je pro nas druh prirozenejsi nez internet tak proc si neco nalhavat. a mas to i u zen pokud ji zastavis s felicii nevleze ti do ni a pokud s porche, rada zajde i na kafe:)
        • janchor
          Biologický rozdíly vesměs začínají a končí u tý reprodukce. Tvoje generalizace typu "muž unese víc kilo" (každej?) a "žena si vybere podle hezkejch očí / auta" (každá?) jsou fakt jen generalizace - včetně zmínek o chlapským egu (opět, copak jsme všichni chlapi z jednoho těsta?) a hlavně toho, že "žena, co rozumí hrám je svého druhu unikát". Ani to neplatí, jen je pro ně extra těžký se prosadit v prostředí, uměle nastaveným jako "pánskej klub", kde i nevinná zpráva o herní novinářce dokáže rozpoutat flame o feminismu (narážím na tuhle debatu obecně, ne na tebe).

          A mimochodem, "pokud zene vadi ze ji vezmou do prace jen na zaklade vizualniho vzhledu tak ma spise mindrak" je absolutní překroucení jádra problému - to, že chceš, aby tě nevnímali primárně jako ozdobu, ale jako kvalifikovanýho člověka, není mindrák, ale prachobyčejná lidská důstojnost.
          • tonnymontana
            mno uz te nebudu otravovat tohle by bylo na dlouho a nebudu te nutit aby si to videl jako ja. ale psal jsem ze vetsina a proto to generalizovani nebo si opravdu myslis ze na svete je vice zen ktere maji vetsi musculaturu nez muzu? ale notak..:) stejne tak jako vetsina krasnych zen vyuziva svoji krasu k ucelum ktere se jim hodi, stejne tak jako vetsina vedcu vyuziva svuj intelekt na jine veci. pokud si myslis ze je hodne zenskych kvalitnich hernich zurnalistek pak samozdrejme nema cenu se hadat ja si myslim ze jich je malo. Pokud napises ze "macho" je jen u par procent lidi a muzi jsou jiny potom vlastne vyvracis svuj pansky club kde se zena nemuze prosadit. Beru to selskym rozumem a hodnotitm to tak jak vidim. Studie me nezajimaji jelikoz si o nich mysl sve a maji velke odchylky. Pak si staci polozit otazky proc neni tolik hracek her, proc neni tolik delnic ktere lamou kamen, proc neni tolik zen v cemkoliv. pak se podivam na sporty a vse je rozdeleno muzi/zeny nebo i tam by si chtel aby to bylo dohromady? vsichni tusi jak by to dopadlo. zeny by se tezko prosazovaly diky biologickym rozdilum. ale jinak ja s tebou v podstate sympatizuji a kdyz se mluvi o rovnopravnosti tak jsem pro totalni tzn stejne platy, sporty kde se nerozdeluje na zeny a muze, zadny kvoty na nasazeni procent zen do prace ale prijmaci zkousky na zaklade znalosti, bylo by to krasne a ja to zenam jen preju preci jen z kazde pochazime:) jen si myslim ze to je utopie stejne jako to ze se nekdy podivam na obeznou drahu:D bohuzel
            • tonnymontana
              lukas: ja sice do 30 uz nepiju ale uvystihl jsi to presne to je na delsi diskuzi nekde u piva/kofoli :D ale reknu ti ze treba v podnikani mi selksy rozum hodnekrat zachranil kuzi. pokud bych to prevedl na TV zpravy a veci ktere mi reprodukuje internet tak je jasny ze tam muze byt stejne ohnutej jako ty nove televize 89" :)
            • tonnymontana
              jinak diky za odpoved mam pocit ze pises do levlu nebo si to pletu ja ty redaktory neznam jen vim ze nemate vubec cas:) je fajn poznat nazor i nekoho kdo dokaze konstruktivne diskutovat. abys rozumel nevadi mi ze nekdo ma jiny pohled na problematiku podle me je to zdrave pro rozvoj spolecnosti jako takove. a sry za to tykani znam jen jmeno lukas:)
              • janchor

                Reakce na příspěvek:

                V pohodě. Tohle by bylo fakt na debatu někde u piva. Jen s tím selským rozumem opatrně - z vlastní zkušenosti vím, že mívá tendenci se dost rozcházet se skutečností.
        • tonnymontana
          jeste dodam k te bio rozdilnosti staci se podivat kolem sebe kolik ukrajincu kope nekde u cesty kabely a kolik znich je zena?:) mno ja moc zen delat chodniky na namesti nevidel a stejne tak namezni delniky. Naopak zeny maji zase jine profese kde vyniknou jejich prednosti. a pokud zena dela neco co do te doby delalo spise muzske osazenstvo a ma na to je to vzdy tezkej kalibr. Na zenskou co je v lese s motorovkou se divas jinak, pokuds uvidis delniky muze v lese tak to skoro tvuj mozek ani nezaznamena proste jen ze se tam neco deje. a tak je to podle me i stou herni zurnalistikou kde je zen jako safranu a proto ty vyhody. Ale myslim ze vím jak se na to divas kdyby jsme se bavil stebou o zurnalistice napriklad v blesku, tydnu, jakemkoliv papirovem casopise, fotografek atd tak tam uz je situace jina a to ze je nekdo zena neznamena extremni vyhodu i kdyz chlapske ego da daleko radsi rozhovor hezke reporterce nez teplemu tloustikovi s ofinkou jako vlna:)
      • Paulcz
        To je podle mě hrozně individuální a často založené na domněnkách a předsudcích z obou stran. Podle mých zkušeností pokud se někdo chová jako debil, většinou pohlaví ani nerozlišuje. Svět je různorodej přesto v něm existují určitá pravidla a nejspíše bude mužů, kteří koukají na ženy skrz prsty stejný počet jako žen dívající se skrz prsty na muže :) Tím neříkám, že by společnost k sobě neměla chovat hezky a že by na tom neměla pracovat. Mimochodem nedávno jsem viděl Čtyři dohody od Duška a asi to dost lidem otevře oči :)
    • a samozdrejme bych pripomel zenske progamin teamy klere maji vetsi pozornost nez muzske i pres to ze dosahuji horsiho "skillu" co si budem rikat mrknete na fotky, holky v tech pro znskych ligach jsou pohledne, coz patri i k podminkam vstupu jak jsem kdysi cetl. me to jako nijak nevadi kouka se na tech 5 holek fajn kdyz krici frag a nejsem macho ktere by zeny ponizovalo jen je proste rozdil mezi zenou a muzem jak biologicky tak psychologicky stejkne jako to plati skoro u vsech zivocichu. ale proto bych jim neomezoval jakekoliv prava popripade jim nedaval vyhody pokud chteji lidi rovnopravnost jako takovou i kdyz podle me ji dosahnout nejde uz jen diky tem rozdilum
  • To preview na Crysis sa citalo perfektne, fakt pekny clanok!
  • TheGGG
    Ženská nebo chlap, hlavně když umí psat. Na pohlaví by se hladět nemělo.
  • No co, já jí to přeju. Pročpak taky ne (jestli je dobrá). Jen je třeba mít na paměti, že kdyby šlo o novináře - muže, pravděpodobně by si ho nikdo nevšiml a nevznikla by ani tenhle článek. Že? :)
    • janchor
      Proč myslíš? Je to unikátní projekt s velkým potenciálem, kterej zaslouží pozornost zcela nezávisle na tom, jestli za ním stojí chlap nebo ženská.
      • Shaker
        Protoze novinar-muz se v Crytecu zepta na BDSM a odvede ho ochranka...
      • To je možné. Jen říkám, že by si tohoto projektu všimlo mnohem méně lidí, kdyby za ním stál chlap :)
        • janchor
          Kdyby za ním stál chlap, tak tohle vůbec nerozebíráme a diskuze by se obešla bez zastydlejch výkřiků. To mi přijde zdaleka nejvýmluvnější.
  • Ja jsem ji nikdy neprisel na chut. Svoje ctenare to zjevne ma, ale mam obavu, ze tu dochazi k zameneni zurnalistiky za plozeni tuny blogiskovych pocitovych textiku. Rad bych si myslel, ze z neceho takoveho herni prumysl uz davno vyrostl. Na druhou stranu stejne podobnym kultem plozeni pocitu trpi i jina media. Jen u nich je ten pomer profesionalni tvorby asi lepsi.
    • janchor
      Myslím, že zaměňuješ blogísky a někoho, kdo umí poutavě opsat realitu. Reportážní novinařina má celou řadu forem a zrovna tahle "pocitová", kterou razili leckteří velikáni, už svý místo na publicistickým slunci našla přece dávno.
      • Jo, ja tomu rozumim, s temi blogisky to samozrejme bylo trochu prehnane, ale ne zase tak moc a vyjadruje to muj postoj k tomu. Je to preci take o tom volit vhodne prostredky. A ackoliv reportaz muze takovy prostredek byt, pro me jim prestava byt respektive neni v okamziku, kdy jsou az prilis smazane hranice mezi ni a tim v uvodnim prispevku popsanem "pocitovani". Pro me k tomu dochazi prave v jejim pripade.

        A opet za to do jiste miry muze ten zakopany pes cele veci, kterym je uz take zminovana nedospelost herniho prumyslu. Ne nutne detinskost, ale absence nejakeho delsiho vyvoje s ustalenym koncem. Pral bych si v cele branzi vic... nechci to nazvat serioznosti, to neni uplne presne a zni to moc zaprdene. Ani profesionalita neni to slovo. Min detinskosti, min lacine hravosti? Neco v tom duchu.

        Nenapada me nejaky lepsi primer, ale vezmeme si treba sport - ktery je hram podobny v tom, ze ho sleduje take velke mnozstvi mladych lidi a ve svem jadru je to zabava, ackoliv take veliky byznys - ten timhle nesvarem tolik netrpi. Ne snad proto, ze by podobne "psani" o sportu neexistovalo, ale protoze je okolo sportu pro me daleko prirozenejsi prostredi s mnohem sirsim zaberem, kteremu vevodi ten pristup, o ktere jsem psal v minulem odstavci.
        • janchor
          To bych ti podepsal, i když se to podle mě zrovna na Caru vůbec nevztahuje. Píše zcela profesionálně a forma u ní nikdy nezastiňuje obsah.

          Ale jinak to myslím souvisí s tím, co zmiňuju v novince - herní žurnalistika neměla zatím tolik času vyzrát.
          • To s herni zurnalistikou je pravda, bohuzel. Ackoliv sam si rikam, jestli toho casu uz taky nahodou nemela vic nez dost. Preci jen tech odvetvi zabavniho prumyslu, ktera media od nepameti pokryvaji, je nespocet – a videohry nejsou az tak zvlastni a originalni, ze by na ne nemelo jit ve vetsi mire aplikovat uz to, k cemu se doslo jinde. Mozna je to stale to hloupe stigma toho, ze hry jsou pro deti, ackoliv pruzkumy nam pry cim dal tim vic tvrdi opak.

            Jinak na pani se asi neshodneme, pro me je prave ten jeji styl proste "az moc". Viz ta feature z Londyna. Presne ve mne evokuje to, co jsem psal vys, o tom nevhodne zvolenem nastroji, co akorat to pusobi blogiskove. Bohuzel pak navic se sklouznutim ke mnou neoblibenemu feel good, "us geeks & gamers :-)" pristupu k bande s prominutim hipsteru, co fusuji do indie veci. Ja v tom proste vidim, ze se nesetkal vhodny zanr s vhodnym tematem, ackoliv samy o sobe mohou byt jindy bezproblemove.
      • Je třeba si taky uvědomit, že to co pro někoho znamená poutavě, pro někoho jiného může znamenat nudně, nezajímavě. Proto je lepší se zdržet jakýchkoli glorifikací a zařazování do zlatých fondů, nebo alespoň uvést, že se jedná o zlatý fond můj a mých spřízněných lidí.
        • janchor
          Pochopitelně. Hunter S. Thompson taky nebaví každýho. Ale Cara je v herní branži, podobně jako on v tý klasický novinářský, uznávaná "obecně" - nejenom v kruhu lidí, se kterýma chodím na pivo.
  • Á lukáš robí osvětu:). Koneckonců proč ne, pokud nebudou hned muset bejt rytířky v Deliverance..
  • smejki
    Cara je boží, od málokoho jsem četl lepší články. A misogyni, vy se třeba poserte.
    • Jako pokud se Ti ty její články líbí, tak gratuluji, protože jsi tam našel něco, co já prostě nevidím. Četl jsem teda jen článek o Crysis v očekávání kvalitního článku, jako fakt nic moc a prostě se mi její styl psaní nelíbí.
      A to nemá nic společný ho s "mysoginstvim", me hodnoceni by bylo vzdy stejné.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit