Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • martin.mares.984
    Freedom Cry podle me splnuje presne co ma, te otrokarske tematiky a boje za svobodu v dane oblasti Saint Domingue se venuje samozrejme jen na pozadi zabavy, ale i to malo muze motivovat hrace k tomu aby si o danem tematu zacal po dohrani hledat informace i jinde (litaratura, odborne knihy, akademicke clanky apod), coz je podle me ucel toho, kdyz nekdo do AAA hry zabuduje nejake hlubsi tema nebo spise "nakousne". Hodne lidi musi nejdrive neco malo o tematu prvoplanove upoutat, aby se pak rozhodli, ze se tomu budou venovat v mene zazivne forme vice do hloubky. Zrovna o tomhle obdobi, vyznamu kultury "maroons" a boji za svobodu v Karibiku toho moc prumernych lidi nevi, takze je fajn kdyz neco dokaze vzbudit trochu zajmu - treba to muze i nektere lidi motivovat k tomu, aby pomohli na Haiti i dnesni slozite situaci. Jak to na cloveka emocionalne a citove pusobi, to uz je individualni - nekoho to donuti premyslet, nekoho kdo se jen zene za archievmenty to jinak nezasahne - otoci list a pusti si do dalsi hry.
    • Vtipný, že otrokářství v Americe vedlo k tomu, že se dnešní "afroameričané" (hloupý termín, co?) mají ze všech černochů nejlépe. Vlastně můžou děkovat svým africkým předkům, že je prodali arabům a dalším obchodníkům s ostroky.

      Každopádně černoši si zase tak moc nepohoršili od své situace v Africe. Když nepočítám fakt drsnou přepravu do Ameriky, kterou mnoho otroků nepřežilo, jejich kvalita života se o tolik nelišila. Ono se to často líčí, že hodní černoušci si v klidu žili v Africe jak v ráji a užívali si plnohodnotného života s plnou svobodou, ale tak to až tak moc nebylo a řada jich žila prakticky v otroctví už v Africe, případně pod neustálým nebezpečím kmenových válek, které byly velmi časté.
      • martin.mares.984
        Samozrejme ze si nezili jako v raji v Africe a pokud jde o nesvary mezi puvodnimi kmeny jako napriklad Samburu nebo Masajove, tak ty pretrvavaji dodnes. Otroctvi praktikovane mezi kmeny je na hony vzdalene hromadnemu zotrocovani v podobe toho, co predvedla Evropa. Zivotni uroven tamnich lidi nebyla mozna z Tveho dnesniho pohledu nijak velka, ale je porad velky rozdil v tom mit par kusu dobytka, nejake policko a zit svobodne nez aby Te nejaky bohaty beloch odtahl do Jizni Ameriky napriklad, abys tam pro nej v retezech obdelaval plantaz nebo tezil v dolech - caste bicovani, ponizovani, znasilnovani a smrt. Ti lide nemeli zadnou cenu, zachazelo se s nimi hure jak se zviraty a v mnohych pripadech nesmeli praktikovat ani svou kulturu, ritualy, zvyky a nabozenstvi. Byt svobodny, byt v nebezpecnem teritoriu je porad mnohem hodnotnejsi a plnejsi zivot nez v otroctvi, to je snad jasne. Pokud bydes mit sanci, zkus se treba nekdy podivat do Salvador de Bahia, kde zije spousta potomku africkych otroku a pochopis jak jsou jejich zvyky, ritualy a obecne kultura, kterou slozite udrzeli za dob otroctvi v podvedomi svych lidi dulezita a to nemluvim o svobode, ktera jim byla odejmuta. Tady prece nejde o serii AC a jestli ji nekdo ma rad nebo nenavidi, ale o to ze Freedom Cry se alespon pokousi tohle tema nadhodit, byt i z meho pohledu mohlo jit mnohem hloubeji a je to trochu promarnena sance. A ver mi, ze toho ma africka kultura puvodnich kmenu hodne co zajimaveho nabidnout...
        • Že otrok neměl žádnou cenu? no já neznám farmáře, který by bez pohnutí jen tak zabil svou krávu a podobně bych to viděl u otroků. Jistě že existovali excesy, kdy otroci umírali naprosto zbytečně, ale neviděl bych to tak zle jako ty.

          Že nesměli praktikovat svou kulturu? Jistě, místy ano. Ale jak mi vysvětlíš stále živé tradice pocházející z Afriky napříč celou Amerikou? *3*

          Zajímavý, že ten nejhorší typ otrokářství existoval až v 20. století a týkal se mj. třeba nacistického Německa, sovětského Ruska, Číny atd. a jeho cílem nebyli černoši.
          • martin.mares.984
            Otroctvi v jakekoliv forme je naprosto neakceptovatelny... nema cenu se to snazit at uz historicky nebo v kontextu soucasneho sveta nejak racioanalizovat - to je naprosto zrudne tvrzeni. To jak si kulturu uchovali bylo jen zaslouhou toho, ze se predavala vicemene tajne mezi generacemi otroku a casto za jakekoliv praktikovani byli trestani fyzicky - casto jedine co jim zbylo byla jejich hudba, tanec a lidova slovesnost predavana touto formou. Nejde jen o ty velke tresty, ale jakekoliv omezeni svobody, takze nema cenu o tom vest polemiku - jak by se treba Tobe libilo kdyby jsi nemel svobodu tady na Games do tehle diskuze napsat svoje nazory a dostal bys par ran bicem nebo holi? Nebo by sis nemohl provest osobni hygienu tak jak by jsi chtel, nemohl by ses najist kdy bys mel skutecne hlad... nemohl by sis treba ani koupit nic pro radost, protoze bys nedostaval za tvrdou praci zadne penize, nemohl by si prakticky nic vlastnit. Neni to dobry zivot, neni to zivot dustojny lidske bytosti a neni to ospraveditelne zadnym zpusobem. Otazka soucasne pozitivni diskriminace jiste existuje a je to nekdy problem, ale neni to absolutne srovnatelne s hruzami otroctvi... Je mi jasne, ze muj nazor na to neni kdovijak popularni, ale to je mi jedno, diskuze o takovemhle tematu neni soutez popularity.
            • martin.mares.984
              oberstleutnant: Sice se ne neco nase nazory rozchazeji, ale stejne se mi Tvuj prispevek libi - jsi slusny, nikoho neurazis a neni to nejaka znet nepodlozenych vlastnich radoby teorii nebo rasistickych zvastu. Kapitalismus ma mnoho uskali, to je jasne a napriklad ted je vice nez kdy jindy znat to co Marx nazyval "alienation", tedy odcizeni pracovnika od finalnhio produktu nebo vysledku prace, coz pusobi nechut k danemu povolani ci frustraci a jde o velky problem v soucasnosti .Jinak otazka ekonomickeho modelu nebo napriklad modelu fugnovani trhu jestli napriklad Keynesova nebo Smithova verze je opravdu vec dlouhe a hluboke debaty a musim Ti dat za pravdu, ze sem do tehle diskuze to tak uplne nepatri.
            • Tak zapojení do pracovního režimu mi nevadí. Svojí práci zrovna nemiluju ale že bych jí nesnášel to taky ne asi jako většina lidí si občas zanadávám ale jinak jsem v celku spokojený se svojí prací a pracovní náplní. Martine nemůžu s tebou souhlasit že kapitalismus a demokracie je to nejlepší co jsme tu zatím měli jsem spíš toho názoru že je to jedna z nejhorších možností. Když to nebudu brát jenom z materiálního hlediska tak jeden z hlavních problémů je ta velká míra svobody, lidé potřebují pevný řád (tím nemyslím aby jim bylo nařizováno co jsi mají myslet a co říkat nahlas) aby vše fungovalo tak jak má ale zároveň s lidmi nesmí být zacházeno jako s otroky (nebo snadno nahraditelným zdrojem např. v zaměstnání jak je tomu dnes). Přičemž by měli mít i dobrou životní úroveň a ne jako dnes doslova přežívat z ruky do huby. To když to vezmu jenom tak letmo co mě trápí ale na tenhle web to nepatří tudíž to nebudu dál rozebírat to by bylo na dlouho.
            • martin.mares.984
              "x" : Chapu Tvuj uhel pohledu, ale neztotoznuju se s nim...
              - Zapojeni do pracovniho procesu v modernim pojeti je proste dusledek kapitalismu a demokracie ( neni to dokonale a neni to ferove vuci vsem stejne, ale je to zatim to nejlepsi co mame... navic nejde jen o materialni pohled na vec - krome prace, kterou nemusis mit rad, ale delas ji pro penize jinak pozivas svobodu jak nalozit se svym volnym casem, svobodu vyznani, orientace apod. tedz veci pro otroka nemyslitelne...

              -Svoboda existuje, ale vzdy je ohranicena spolecenskymi pravidly a zakony, bez nich by to nebyla svoboda nybrz chaos/anarchie (doporuju si o tom precist prace Platona, Russeau nebo Locka)

              -Byt lenik nebo nevolnik nebylo ve stredoveku kdovijak lehke, to se Tebou souhlasim a vse bylo umocneno jeste tlakem katolicke cirkve, odevzdavanim desatku apod, ale porad neslo o otroctvi (mel jsi zakladni lidska prava a za praci Ti cast penez zustavala.. v otroctvi jsi prakticky jen pracovni silou ci sexulnim objektem napr. "body slave" bez toho abys mel nejaky vlastni majetek a zakladni lidska prava (vyjimkou byli nekteri otroci v Recku a Rime, kteri si mohli za delsi dobu sluzby vykoupit svobodu nebo jim byla darovana v testamentu dle prani jejich majitele, coz bylo ale velmi vyjimecne). Stredovek byl obecne upadek po vsech strankach oproti Antice, coz status obycejneho obcana jen potvrzoval, ale neslo o otroctvi

              -Otrok v dobach kolonizace JA a Karibiku byl velmi levny a jeden zivot pro plantazniky nemel prilis velkou cenu a navic neslo jen o praci na plantazich... otroci byli casto byti, trestani, "prevychovavani" a mnohdy i zabiti (casto i jako varovani pro ostatni - jen jako vystraha). Pridely jidla byli male stejne tak jako vody a to jen aby se udrzeli otroci praceschopni, ale mnozstvi v zadnem pripade neodpovidalo potrebam organismu pro tak tezkou praci jako vykonavali. Nemluvim o prespavani a pobyvani v hromadnych prostorach opet v nelidskych podminkach. Prace otroka se musela vaplatit pro jeho majitele, a tak dava rozum, ze nemohl dostavat tolik jidla, vody a zit v podminkach odpovidajich jeho pracovnimu vytizeni - to by pak jeho prace stala majitele vic nez by byl schopen zpenezit vysledky prace danych otroku - napr tabak, cukrova trtina apod.

              -Otroci vzpoutu casto zapocali, ale mensim odbojum napr. na Jamajce nebo zminemen Haiti se nejake zakladni poznatky o historii tolik nevenuji, protoze nejde o z globalniho pohledu tak dulezite udalosti, ale pokud Te dane tema zajima, tak o nem existuje spousta primarnich i sekundarnich zdroju, akademicke zurnaly apod... otroci nebyli mnohdy organizovani a postradali moznost ziskat zbrane, vybaveni a vycvik jak bojovat, takze i jejich vetsi pocet jim nebyl nijak k uzitku.
            • Moderne se tomu rika zapojeni do pracovniho procesu, ale je to jen jina forma otroctvi. Protoze pokud se zapojit odmitnes, tak ti to stat necha pekne vyzrat. Zkus si jen tak proste zit, trebas z toho, co ti tvoje vlastni zahradka da. Nic po nikom nechces, a presto musis ... nekde brat prachy, ktery po tobe chce stat a dalsi slozky. Nejde rict "milej state polib mi sos, nic od tebe nechci, tak me nech bejt".

              Zadna svoboda neexistuje, tak mozna kdyz se odtehujes nekam do kanadskych lesu, tam mozna jeste kus svobody je, protoze nejblizsi otrokar je moc daleko => vykasle se na tebe a necha te napokoji.

              Realita "klasickyho" otrokarstvi byla takova, ze to fungovalo defakto naprosto presne stejne, jako stredoveka evropa a poddani. Ti take defakto patrili majiteli pozemeku - coz byl bud nejaky slechtic nebo cirkev. Nemohli se bez jeho souhlasu zenit/stehovat/... Vetsina otroku mela pro svyho majitele celkem slusnou hodnotu, protoze jejich dovoz nebyl rozhodne zadarmo. Samo, dopravci se snazili je dopravit co nejlevneji a tomu odpovidaly podminky, na druhou stranu, bylo v jejich zajmu, aby zbozi bylo dopraveno pokud mozno ve stavu prodejnem. Ve velky vetsine pak rozhodne netrpeli otroci hlady, protoze tim by klesala jejich pouzitelnost na farmach. Jak bylo receno, chtel bych videt zemedelce, kterej podrizne svyho kone proto, ze zarechtal.

              Ostatne, z logiky veci, otreku bylo v mnoha lokalitach radove vic, nez jejich panu. Pokud by se vsem vedlo tak strasne zle, nejspis by to moc dlouho nevydrzelo. Ale realita byla takova, ze vetsine z nich se zas tak zle nevedlo, a tudiz ruzne vzpoury byly velmi omezene a casto se proti vzbourencum staveli jejich vlastni soukmenovci.

              Tim netvrdim, ze to bylo uzasny zrizeni, ale je treba se na to divat realisticky. Otroctvi je ostatne zcela beznou soucasti lidske historie po tisice let, poslednich nekolik desitek let, kdy je vice mene potlaceno, je v tomhle ohledu spis extremni vyjimkou.
            • Jak tak čtu tvůj příspěvek tak bych řek že život spousty lidí u nás a jinde se až tak moc neliší od té dávné historie otroctví.
        • když je tak zbožňuješ, tak se k nim nastěhuj a přitom jim můžeš vykouřit ptáky jako satisfakci
      • Afrika je furt stejnej bugr. Akorát vyměnili bederní roušky za maskáče a oštěpy za kalachy. Mozky jsou ale stejný jako před staletími.
        • Paulcz
          Máš pravdu, mnohem lepší je např. civilizovaná Evropa, která zatáhla svět do dvou světových válek a teror postoupil do ještě strašnějších dimenzí. Nebo, když tu byl komunismus to také bylo krásné. A také ty hrozně správné koncerny, co třeba těží drahokamy v Africe a podněcují tam občanské války, aby se jich nevytěžilo moc a cena by byla se spoustou 0 na konci. Opravdu nádherné. Řada lidí si nevidí na špičku nosu..
          • První "světová" válka byla spíše válkou evropskou (a blízkého prostoru) s přispěním USA, Austrálie atd. Boje mimo evropský a jemu blízký prostor byly docela nevýznamné.

            Druhá světová válka byla vlastně více válek v jedné, kdy Evropa (Německo, Sovětské Rusko, Maďarsko, Itálie) vyprovokovala tu evropskou část, která se přirozeně roztáhla do Afriky, Atlantiku a některých oblastí západní části Asie, zatímco Japonsko vyprovokovalo tu asijskou část. Není tedy pravda, že by jen evropské státy stály za vznikem druhé světové války. V jihovýchodní Asii byl konflikt už rozhořelý a byla jen otázka času, kdy splyne s tím evropským. *3*

            Afričani si vládnout neumí - to vidíme všichni. Dílem je to jejich vina, dílem vina evropských států.
  • Hrát za černocha mě baví daleko víc s mačetou je to super...
  • AC je mrtvá hra
    • Jako tvůj mozek.
  • Další díl AC bych zasadil do Protektorátu Čechy a Morava. Vrcholem by bylo odstranění Heydricha. Kubiš a Gabčík jako asasíni *8*
    • Jo!! Budeme krást auta jako v GTA, střílet kulometem do nacistů, budeme osvobozovat koncentráky, skoncujeme válku a nakonec zemřeme při brutálním sexu! *14*
    • Jenze bys od zacatku vedel, jak to nakonec dopadne. Pokud by se tedy hra drzela historickych realii. Utechou by mohla byt jen mise navic, kdy bys nasel a zlikvidoval toho zradneho zm*da Curdu, ktery je prozradil:-)
      • Tilwaen
        Nedělala bych si iluze, za našimi (a potažmo slovenskými) humny tolik lidí nemělo ani potuchy, jak to dopadne, zas tak velký pupek světa nejsme :-) Ale nápad na dodatečnou misi je brilantní :-)
    • A co zasazeni do doby 3-0. pred nasim letopoctem. A tam by se mohl Jezis mstit za sve krestany > vznik novodobe cirvke.
      • Tobe vzdelani moc nerika, co? To ze nevis, ze nas letopocet se formalne datuje od narozeni Jezise, to je smutne, ale to, ze Jezise spojujes se mstou misto milosrdenstvim, to je doslova tragicke. Ty si muzes klidne i myslet, ze cernosi v americe zotrocovali bily lid. Povez mi, mas volebni pravo?
        • sirWallace
          Tak Ty jsi to rozsekal chytroline :D Bez se ucit prosim Te
      • jestli se nepletu, v letech 0-3 (rok nula navic nikdy neexistoval, slo o pouhy okamzik mezi rokem -1 a 1) bylo jezisovi 1-3 roky...sice to podle nekterych pisemnych pramenu byl calkem frajer, ale asi ne dvou lety ninja, takze bych to s tou mstou nevidel moc ruzove
        • Navíc se Ježíš narodil v roce 7. před sebou samým. To by bylo na obsah AC příliš složité *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit