Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Baldur52
    Jsem rád, že jsou tu tvůrci jako Fargo a Vincke, kteří neberou ohled na české Honzíky a rozmlsané "dnešní hráče" a dělají si hry po svém a klidně trochu staromilsky.
    • schali
      Dělají to dobře. RPG hry nemají za 20 let na PC žádný pozitivní vývoj kromě mmorpg. V singlu se ukazuje nekompetentnost na straně vývojářů podpořená snahou o zjednodušení. Domnívají se, že si to hráč žádá a prodeje jim dávají bohužel za pravdu, viz třeba Bethesda, která je ukázkový prznitel rpg žánru. Fargo se drží toho co umí a funguje to, výsledný hodnocení je pak v porovnání s herní konkurencí hrozně smutný a hlavně trapný.
      • zrovna u bethesdy kdyz srovnam arenu a skyrim tak ten pozitivni vyvoj vidim dost jasne a mimochodem, zrovna nedavno...no asi pred rokem, jsem hral fallout1 a uz to zdaleka nebyla takova pecka, jak nam nostalgie vnucuje a ikdyz je pro me system shock1 jedna z nejlepsich her co kdy vznikla, tak dneska uz bych ji hrat nedokazal....takze takove reci o tom, jak je vsechno v prd...me nechavaji chladnym
        • schali
          Fallouta jsem si zahrál znovu letos spolu s Baldurs gate, mýlíte se, pořád se jedná o vynikající hry. Problém je jenom v hlavě, nostalgie, aura legendy a s tím spojený velký očekávání(podvědomě) způsobí jiný pohled na hru, k tomu se přidá faktor času - řeknete si je to starý, dávno překonaný(opět podvědomě) a výsledné hodnocení je na světě. Co se týká Bethesdy, nerad bych to nějak víc rozebíral, subjektivně jejich přístupu k rpg nefandím, pokud to někomu vyhovuje proč ne. Myslím, že jejich problémy byly mockrát popsaný, jsou ve hrách jasně viditelný, za všechny zmíním jeden z hlavních faktoru rpg - vývoj postavy ve vztahu k obtížnosti soubojů a tím spojenou motivací něco vylepšovat zvedat skill, shánět lepší zbraně apd. - bethesdě to prostě nefunguje jak má, je to velký problém a zjevně to nejsou schopní řešit. *9*
      • konecne dorazily i nejaky chlapy.. ;)
  • PCfanos
    Tak po přečtení recenze v Levelu,už fakt nerozumím ničemu. Tady hra dostane 6/10 a v Levelu plný počet, doporučení bez výhrad. Přitom oba plátky vytváří jedna a ta samá skupina lidí. Měl jsem za to, že recenze by měla čtenářům dát co možná nejobjektivnější pohled na hru a hodnocení by mělo aspoň přibližně odrážet názor redakce. Šéfredaktor by měl zjevně extrémní názory jak do + nebo - odfiltrovat nebo jim poskytnout prostor jako Vávrovi a jeho 100 důvodů proč nenávidím Skyrim. Recenze Smejkiho na mě působí jako dopis zhrzeného fanouška vývojářům, kterým věnoval několik set doláčů aby vytvořili jeho vysněné pokračování Falloutu a ti jeho vysoká očekávání nenaplnili, tak jim to dal sežrat. Mám pro něj pochopení, sám jsem byl stejně nasr***nej na Bohemku kvůli Armě, nebo Bioware po DA2, ale to nic nemění na tom, že podobně ovlivněný pohled na hru by se neměl vydávat jako oficiální recenze.
    • ucho
      proto jsem od začátku věděl, že smejkiho recenze bude špatná. a světe div se, je špatná.
      • vonTossis
        A kdyby smejki dal 9/10, tak je recenze dobra, ze?
        • ucho
          ne, o známku tu vůbec nejde. smejki byl prostě špatná volba pro recenzování této hry, protože je zaujatý od samého začátku. to souvisí s různými očekáváními. ve finále pak nerecenzuje hru jako takovou, ale dostává se zde do stavu, kdy má na jedné straně vysněnou hru, kde vidí, jak by mělo vše fungovat, a pak to porovnává s touto hrou. tím ale dochází značně ke zkreslení názorů na určité věci v té hře, protože třeba nesouhlasí s něčím, co je nějak uděláno, přestože je to záměr a funguje to tak, jak má.
          podle mě je například chyba, že hru recenzuje někdo, kdo pečlivě sledoval její vývoj, kdo hrál betu a podobně. pro mě je ideální recenze taková, kdy si ke hře stoupne nějaký zkušený hráč/recenzent a prostě hru hraje. napíše pak své dojmy, klady, zápory a nějaké shrnutí. ano, bude to stále subjektivní názor, ale jen takto lze docílit nějakého univerzálního přístupu k hodnocení her. smejkiho rozbor bych bral jako nějaký blog, uživatelskou recenzi, který přiblíží hráčům hru z toho jiného pohledu. ale rozhodně ji neberu jako profesionální recenzi. smejki v tomhle prostě profesionál není. určitě není špatné mít "recenze" tohoto typu, ale podle mě není dobré je míchat s klasickými recenzemi.
          takže ve zkratce. ne, vůbec tady nejde o hodnocení, jde o přístup recenzenta a o to, jak vnímám, jak by se měly psát profesionální recenze. samozřejmě lidem, kteří toto nerozlišují, to nebude dávat smysl a bude jim to jedno.
          • vonTossis
            Chápu to a smysl mi to dává a přesto tady nemůžu souhlasit. Já vývoj nesledoval. Sledoval jsem jen úvodní kampaň na KS. Přesto jsem se během hraní setkal se stejnými problémy, které me štvaly úplně stejně jako smejkiho. Naopak si myslím, že jeho pohled je velmi precizní a vidím, že si dal hodně záležet. Bez ohledu na tuto recenzi je pro mě W2 zklamáním a hrou průměrnou. Navíc jsem hrál Divinity, které za menší oblast finanční obnos (alespoň z KS) přineslo opravdu funkční RPG. Wasteland má pravdu výrazné kiksy v samotném designu. Smejki, díky tomu, že to neodfláknul, je dokázal vypíchnout a hru zhodnotit rozumně tak, jak si to ta hra zaslouží. Mohl bych spekulovat o jiných hodnoceních na games.cz, protože i tak je Wasteland mnohem lepší než spousta zde výborně oznámkovaných her. To je ale jiný příběh. *4* Každopádně ti děkuji za hodnotný názor. *3* Prostě se akorát neshodneme.
    • vonTossis
      Ovlivněný asi budeš ty. Za a) recenze je individuální a je jedno, že je to stejný tým. Jednomu člověku něco sedne a druhému ne. Za b) alespoň mně ta recenze přijde kritická tak akorát. Spousta lidí si tu stěžuje, že se v tom schválně hledají chyby. Mně naopak přijde, že recenze poukazuje na podstatné nedostatky. Chce to akorát sundat růžové brýle. Můžeme se handrkovat o tom, že je to pro hardcore hráče. Ale to stejně neobhájí tu hromadu přešlapů v designu. Ta hra je většinu času prostě pruda a nikterak velká zábava.

      EDIT: Ale pokud tě ta hra baví, tak se můžeš vykašlat na nějakou recenzi na games.cz a prostě si to užívej. *4*

      EDIT2: Jinak však souhlasím, že by se mělo hodnotit podle nějakého mustru. 6 bodů je zasloužených. Pak by samozřejmě poslední CoD mělo mít max 4. (a ano dokonce jsem ho chvíli hrál)
      • Vrook
        Nebo může napsat svojí recenzi, abychom viděli, jak vypadá ta bájná objektivita.
    • mg, tak to hodnotili dva různí jedinci, představi si, že se dva lidi neshodnou na jedné hře, jaká to strašná troufalost, navíc ta hra je odpad a buď rád za recenzi od recenzenta, který se hře věnuje ve všech článcích už od oznámení a v tomhle žánru se vyzná.
  • Vubec nechapu jak na tohle mohl nekdo dobrovolne prispet... Pkus je napovazenou, kdyz to bylo delano s komunitou tak to ma dost malo... a hodnoceni vubec neni jako by dobre...Vyhozeny prachy
  • Veskoslav
    Necekal jsem,ze se recenze v Levelu a Games budou tak zasadne lisit a ukazi zcela odlisne nazory. Nic proti Smekimu,ale tady mi to prijde jako za kazdou cenu udelat rozbor aby hra nedopadla dobre. To je jako rozbor na Eurogameru na noveho Aliena. Podle hesla, kdo chce psa bit, hul si vzdy najde. Rec3nze je zajimava a obsahla, ale na pomery Games se snazi hledat chyby i v sebemensim detailu. O to vice jsou pak humorne recenze na Cod ci BF s vysim hodnocenim. Je to jenom cislo, ale nemyslim si,ze je to tak spatna hra, jak se Smeki snazi naznacit. Pokud by stejnou merou meril i Fallout 3, dopadl by jeste hur. Her jako W2 skutecne moc neni a clovek se zde vyradi do libosti, nachazi skryte lokace,potkava nove lidi atd a nediva se za 3 hodiny na zaverecne titulky a nezaplatil za to dvakrat tolik. Pokud Games hodla pzat timto stylem vsechny recenze,budu. Rad. Ale pokud to Smeki hodla aplikovat jenom tady, u W2 a to jenom proto, ze je to W2 a nasledne pak dostane nejaka hra typu CoD opet to same hodnoceni jako kazdy rok, tak je to spatne.
    • zase si napsal sranec Veskoslave. Takže protože takových her moc není a je to retro, tak musí padat 9 a 10 jo? Nezajímá tě, že ta hra má kompetně rozbitý rpg systém, příběhově je naprosto stupiní, level desing v podsatě neexistuje, nemá nějaký řád, prostě tam mrdali objekt vedle objektu atd. bych mohl pokračovat, ale tobě je to jedno, jelikož takových her tu moc není. Víš proč má CoD více než toto? Protože ta hra funguje jako hra, není zabugovaná, je tam funkční mp složka a akční složka není rozbita jako ta RPG u Wastelandu. Kapišto?
    • Chim
      V podstatě jsi napsal totéž co já, ale i tak ti za to plagiátorství plusko dám. *1*
    • Srovnávat CODY ci BF s tahovou rpg. Hmm hustý *1*
      • La_Furia_Roja
        On spíš srovnával hodnocení těch her.
        • No mne z toho tak nějak vyznělo - Protože je Wasteland exkluzivní a nejspíš podobná hra jen tak rychle nebude - mělo by to dostat lepší ohodnocení nehledě na kvalitu. *7* .

          Edit: A protože COD je tu každý rok, tak nehledě na kvalitu by to mělo mít slabší ohodnocení.

          Jinak COD nemůžu hodnotit - já je nehraji a nebaví mne, ale jestli je to povedená střílečka - tak proč ne? *4*
    • schali
      Myslím, že recenze je zcela bezpředmětná. Hrál jsem Fallouta v roce 1997 a zahrál jsem si ho shodou okolností i letos a tahle hra snese srovnání(kvalitativně je podobná). Výsledek recenze není otázkou jiného pohledu na hru, problém je úplně někde jinde a lituju lidi co se nechají zmanipulovat a odnesou si předpojatý názor nebo si hru ani nezahrají. Tohle by Anatasov nikdy nedopustil *3* .
      • Možná sis toho nevšiml, ale Andrej už asi 15let nepíše, dost pokrytecký jmenovat někoho, kdo už přes dekádu neni v oboru v kontextu s touto recenzí a považovat to za nějaký "argument"
    • to je za 10 plusiek
  • Po 121 hodinách strávených ve hře mám dohráno.
    S recenzí v pár bodech souhlasím, ale už ne s jejich rozborem. Pro mne, jako milovnici Fallout 1+2, byla tato hra perfektní jízdou. Ano, jsou přešlapy a slabší místa, ale tomu se snad vyhnout ani nedá *7*
    Mraky textu a jejich všelijaké varianty ( co člověk, to vlastní názor / podání ) jsou přeci předností. Nebo by autor raději hru s jednomyslnými roboty a bez textu ???
    Jak lépe vyobrazit osadu lidí, kde vám každý napovídá svou verzi událostí, vztahů a problémů? A pěkně si to cizinče v hlavě srovnej, než nám do života zasáhneš !
    Tak či onak, pokud máte rádi izoRPG, postapo a děj, neváhejte. Na KS jsem nepřispěla, osahání si bety mne dokonce odradilo. Ale po vydání prvního patche jsem do hry šla s jistotou. A nelituji jediné minuty, kterých jsem u hry strávila bezpočet. *16*
    PS: Outro je v duchu W1 či F1+F2, takže pozor na to, jak se zapíšte do dějin.
  • A já se tak těšil... škoda, velká škoda... vzpomínám jak jsem si zahrál Fallout 1.5 - Resurrection... na to nikdy nezapomenu, jako kdybych se vrátil do vydáni Falloutu akorát s jiným příběhem... první projetí mě doslova drželo několik dní u PC, chtěl jsem si vzít volno abych to mohl dohrát, doslova jsem to hltal, a přitom to byla hra krátká... jen na 20-30 hodin, skvělé udělané vše drželo přijatelně pohromadě. Doufal jsem že toto bude trošku vylepšené akorát na 50-70 hodin hry... škoda, nezbývá než počkat rok dva až se vychytají mouchy a pak "jestli si to udrží hráčskou komunitu" zkusit zahrát.
  • Tak bohužel jelito, které psalo tuto recenzi, by mělo dostat okamžitě přes tlamu. Toto není recenze ale pamflet s jasným cílem hodit špínu na recenzovanou hru. Jistě recenzent má z části pravdu, že hra potřebuje ještě trošku doladit (na čemž se již částečně zapracoval v první patch). Ale v této době prakticky žádná hra nevychází 100%-ní a vše se dolaďuje za chodu. Takže je s podivem, že u tohoto titulu je to najednou takový problém. A pak autor začne Wasteland 2 srovnávat s X-comem a Diablem III což je vrcholným důkazem diletance autora. Nemám problém s 6/10 ale s tím jak je recenze napsaná, na takovém webu, tak amatérský počin nemá co dělat.
    • Hra se hodnotí v takovém stavu, v jakém vychází. Budoucí patche jsou irelevantní.

      Naopak bych uvítal, kdyby se tohoto drželi všichni recenzenti a rapidně snížili hodnocení všech řádně nedodělaných her.
      • To je podle mě blbost, recenze by měla hodnotit aktuální stav hry. Měla by přiblížit kvalitu hry hráči, aby se rozhodl jestli jí koupit nebo ne. A mě nezajímá jak vypadá verze 1.0, když pokud se ke hře teď dostanu budu mít verzi např. 1.2 s tunou opravených chyb. Recenzent by měl udávat číslo verze kterou recenzuje. Popřípadě by měl novinář informovat pokud vyjde nějakej patch kterej zásadně mění zážitek ze hry. Sou případy, kdy by hra po půl roce po opravách dostala o 1-2/10 víc.

        Nemluvim konkrétně o W2, mam nahrano asi 20h a zatim se bavim. Recenzi sem zatim necet...
  • Mart9
    Kdyby takový verdikt napsal Martin, který se zuby nehty drží stupnice, dostalo by to 2/10.
    • asi tak...
  • Chim
    Ta recenze se mi líbí a i když jsem hru hrál spíš jen ze zvědavosti asi hodinu, jsem schopen s většinou toho co bylo v recenzi souhlasit. Co mi ale vadí je, že tenhle kritický (a dle mého zcela správný a oprávněný) pohled na hru, není aplikovaný na všechny zde recenzované hry. To, co je zde kritizováno, je u jiných recenzí zřejmě tolerováno, zamlčováno, v nejhorším případě vyzdviženo jako přednost, případně se to pak na bodovém hodnocení prostě neprojeví. Jestli je v dnešním měřítku Wasteland 2 průměrná až dobrá hra, co pak je asi těch zbývajících 90 % her?
  • Ahoj mam 12 rokov a rodicia mi kupili novy pocitac. Tato hra sa mi nepaci lebo ma strasne skaredu grafiku a moje nove PC zvladne ovela lepsiu. A aj tak nerozumiem anglicky tak len chodim a strielam a nebavi ma to. A tiez nerozumiem preco tomu niekto dal peniaze na KS, ja najskor chcem vidiet recenziu, lebo verim recenzentom a ich hodnoteniu a potom si samozrejme hru stiahnem nebudem predsa platit ked sa to da aj zadarmo. Za mna 4/10.. (koniec iornie)

    Mam ovela viac nez 12r, hru som zasponzoroval na KS a mam zatial nahranych len cca 15hodin. Grafika mi vobec nevadi, ano nie je to krasne dalo by sa to urobit aj lepsie, ale neriesim to. Hra ma zatial bavi, obrovsky svet, dlhy gameplay, vykecavanie, tahove suboje vsetko fajn. Zatial som nastastie na ziadne bugy nenarazil, mimochodom par dni dozadu vysiel jeden obrovsky patch ktory verim ze opravuje kopec chyb, nehral som to odvtedy tak neviem porovnat.

    S recenziou suhlasim ciastocne. Mrzia tie moznosti volby, mohli na tom este viac popracovat. Nesuhlasim vsak s autorovym vyplakavanim sa nad lootovanim a pouzivanim skillov. Ze z bedny vypadne nahodne generovany obsah ma vobec neprekvapuje, neviem preco sa nad tym autor vobec pozastavuje. To ze uspesnost skillu sa pocita pri kazdej konkretnej cinnosti zvlast je snad samozrejmost. Ved tak to bolo aj pri inych hrach, napr aj pri fallloute ci? Teda aspon ja som mal ten pocit.

    Na nejake zaverecne hodnotenie je u mna este skoro kedze mam len tych 15hod na ucte, kazdopadne zatial to bavi, necakal som od toho nic, stary WL som nehral, viem ze to nei je ani "pokracovanie" falloutu. je to pre mna uplne nova hra v pos-apo prostredi a s vysledkom som zatial spokojny.
    • Kein
      Pokud se už teda máme bavit o tom jak hra vypadá a ne o tom jaká je obsahově, tak mě nevadí ani tak grafika, ale stylizace a měřítka některých objektů, které doslova bily do očí - W2 je svět plný přerostlých vraků aut prapodivných tvarů, obřích tlustých vagónů a kolejí s roztečí dvou metrů. Každý nepřitel je pankáč s piercingem, mapy jsou chaos ze spleti úzkých cestiček. Takhle si jednoduše postapo svět nepředstavuju. Co si mám myslet o loudovací obrazovce, na které je ulice a zarostlé mrakodrapy a ve hře chodím neustále po písečných cestičkách a lokace nemají ani náznak nějaké reálné lokace - nádraží nevypadá jako nádraží, město nevypadá jako město, vesnice nevypadá jako vesnice, všude jsou hromady vraků aut nereálných proporcí a přitom asfaltku jsem potkal jen na dvou místech...a těchto věcí je ve hře hromada a strašně mi vadí, mimo jiné.

      Fallout byl super v tom, že kdejaká pr*el jako Klamath, Den apod. vypadaly uvěřitelně, byly to prostě rozbité čtvrtí měst, byly tam baráky, byly tam ulice a staré dopravní značení, byla to prostě uvěřitelná otevřená lokace, nikoli změt průsmyků.

      Ale pravda, hrál jsem to všeho všudy asi 3h (+ nějaký čas na alfa verzi) pak šla hra pryč z mnoha důvodů - některé jsou popsány v recenzi...takže třeba v pozdějších fázích hry to může být jiné...Mě odobně ale tahle hra vůbec neoslovila.
      • Pokud jsi hral hru 3h a tady blijes svoje radoby nazory, tak jses ..., Pokud bys hru dohral a mel stejny nazor, tak nic proti tomu.
        • Kein
          obávám se, že pokud mě hra nezačne bavit po třech hodinách, tak už to má u mě spočítaný.
    • Podle me jde s tim lootem o to ze se ma vygenerovat pri nacteni lokace, tudiz kazdy save v te lokaci nezmeni po jeho nahrani loot a tudiz vse pusobi alespon trosku realneji...navic v puvodnim falloutu bylo docela dost "pevneho" lootu mam ten dojem a clovek tak nak vedel - ano tadle bedynka vypada ze zni neco kapne a ne, tadle knihovna v rozpadle barabizne bude met jen 2 suseny masa a nuka colu beztak"....je docela mrzute ze vecina lidi co zde hru alespon trochu zkousi obhajovat vecinou zmini ze jsou take KS sponzori takze to se neda moc divit, taky bych to delal
      • Ano Fallout mal pevny loot, iba nepriatelia mali generovany. A aky je rozdiel medzi raz generovanym lootom a stale generovany? Za predpokladu ze pred otvorenim nespravis quicksave a nenagenerujes si do zblbnutia presne to co chces, co je svojim sposobom fixlovanie a zneuzivanie exploitu, ziaden. Recenzentovy ale vadilo ze neni nijaka umera medzi obtiaznostou zamku a hodnotou lootu. Cize taky klasicky TES, kde ti z very hard bedne v ultra brutal dungeone vypadnu kozene slipy a pat grajciarov. Ad hodnotenie, ja som to tiez backol a zatial tomu dam kludne "len" 7/10. Prachsprosty nadpriemer mi nepride ako ziadna katastrofa, mam pocit ze v dnesnej dobe uznavaju ludia len dve hodnotenia a to bud 11/10 best game ever olololol a zvysok je fail, sra*ka, proste hra co stoji za prd. Ale mozno ked bude uhorkove obdobie tak za pol roka, by sa Smejki na to mohol pozret este raz, po vsetkych tych monster patchoch co vysli a este vyjdu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit