Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vidím že tu naozaj platí 100 ludí 100 chutí. Pre mňa je najlepšia adventura jednoznačne Life is Strange, najväčšie prekvapenie tohoto roka, úplne famózny príbeh, ja som rovnako najskôr nadaval že čo to je za kravinu, hra pre puberťakov ako sa toto môže niekomu páčiť. Potom som si to zahral a na konci 5 epizody som bol úplne v šoku že čo som to práve dohral, tak dokonalo prepracovanú hru s takým super príbehom som už velmi dávno nehral a už asi ani tak lahko nebudem. Naozaj to nie je hra pre puberťakov ale pre všetky vekové kategorie. Ak vás baví krimi, vyšetrovanie, nadprirodzené schopnosti a nevadí vám prostredie školy tak rozhodne vyskúšajte. Prvá epizoda sa zdala tak poslabšia trochu ale potom sa to neskutočne rozbehne. A ten koniec.... Treba to zahrať celé a nie hatovať len preto že sa to každemu páči
    • dreamfall chapters je o 2 triedy lepsi...btw aj hry od bioware maju lepsi pribeh ktory mozes ovplyvnovat...s tym ze to neni len bezduchy interaktivny film
      • Dreamfall chapters je velká slátanina. Jako fanoušek jsem si hru koupil a opravdu mě to hodně zklamalo. Oproti LiS má prázdné lokace, kde není nic zajímavého a nelze v nich nic dělat. Pravda, jsou větší, ale kolikrát to je spíš na škodu. Stále také nevím, o čem ta hra vlastně je. Už vydali 4 kapitoly a nic se ve hře v podstatatě neděje. Všude jsou nějaké intriky, ale dohromady to moc smysl nedává. Kolikrát přemýšlím, jestli je to vůbec hra.. Poslední kapitola bude nevyhnutelně hodně špatná, protože budou muset všechno spojit do souvislostí, a když vezmu v úvahu, že kapitoly jsou poměrně krátké, nevím, jak to chtějí všechno najednou stihnout.
  • Osobně mi v tomto seznamu chybí Tales from the Borderlands. Pro mě určitě adventura roku a možná i hra roku. Jelikož jsem ještě nikdy před tím nehrál hru u které bych se tak nasmál. *15*
  • Zdálo se mi to, nebo tuhle nějakej trouba ve Fight Clubu prozradil pointu Her Story? Pokud to tak je, tak to prosím zcenzurujte, ať to nezkazí zážitek dalším hráčům. A pokud se mi to jen zdálo, tak to beru zpět.
    • jak dlouho bys chtěl držet spoilery pod pokličkou? pět let od vydání hry? nebo deset let?
      • Neomezeně. A není to o nějakém předpisu, ale o duševní vyspělosti každého jedince, protože pořád "dorůstají" další a další hráči/diváci/čtenáři, kteří dané dílo neznají a kterým spoiler zkazí zážitek (proto nedává smysl dávat nějaký "časový limit" na spoilery ve stylu "koho to zajímalo, už si to zahrál"). Dospělý jedinec podle mě může říct, že se mu např. konec Arkham City líbil, protože byl působivý a překvapivý a nepodlehne dětinské touze vyplácnout, jak tam XYZ udělal ABC, aby ukázal, že "on ví".

        Jedna věc je, že se někde v diskuzi zřetelně označí spoilery a pak se řeší, jestli je daný příběhový zvrat dobře vymyšlený nebo ne, co z něj plyne atd. Druhá věc je, vyplácnout dějový zvrat ve snaze být alespoň trochu zajímavý, čistě pro vlastní osobní uspokojení a na úkor druhých.
  • matthew451
    Opravte si chybu v popise pri víťazovi alebo víťaza v kategórii prekvapenie roku *3*

    Inak s víťazom maximálna spokojnosť.
  • bože Life is Strange je tak nadhodnocený, přijde mi jak kdyby byli všichni ožralí jenom já střízlivej... vy ste to nehráli? a nepřišlo vám to naprosto mělký? nevykreslený postavy? nerealistický dialogy? uhlazená hollywoodská odrhovačka která se snaží vypadat nezávisle? tak falešný že by se to mohlo líbit jen 15ti letý puberťačce která je pyšná na to že si sama vymalovala pokoj na černo?
    • Vidno že si tu hru vôbec nehral, alebo to len naschval hatuješ aby si bol zaujmavy. Tiež som si myslel že táto hra je blbosť pre puberťakov ale zahral som ju a totálne som zmenil názor, skús to aj ty pokial nemáš predsudky a nepotrebuješ za každu cenu všetko hatovať
      • já to měl přesně opačně - ze screenshotů a hlavně z videí (přišel mi dokonalej interface kdy procházíš kolem objektů a zobrazují se popisky) jsem byl odvařenej a příběh jsem neřešil. ale během hraní to mělo sestupnou tendenci a na konci jsem se už jen smál... nevim co bych z toho měl kdybych hatoval něco jen tak pro nic za nic, prostě jen řikám svuj názor a nechápu proč se to všem tak líbí. ale holt taková je dneska doba a mladí hráči nejsou odkojení Bergmanem a Tarkovskym jako já ale místo toho žerou marvel filmy o superhrdinech. tak potom je jasný že takto vybudovanej vkus zkousne podobnou prvoplánovou sra-čku
        • Týjo, já jsem víceméně taky odkojenej Bergmanem, Tarkovskym moc né, viděl jsem od něj jen jeden film, ale plácnu dál, Lynch, Trier,Hanneke,Tarr.
          A je mi 22 a Life is Strange je pro mě hra roku :)
          PS: A marvel mě fakt nebaví...
          • ok vyjmenoval jsi nejpopulárnější artový filmaře a líbí se ti jedna z emocionálního hlediska nejumělejších a nejnastavovanějších her, fakt nevim co si o tobě mam myslet, zda lžeš, máš schizofrenii nebo seš jen zmatený dvaadvacátník. cokoliv od tarra je přesný opak této hry, podobně jako je rozdíl mezi bílou a černou barvou. kdybys bral life is strange jako komedii podobně jako si hororový fanoušek oddychne a zasměje u sharktornáda, tak je to jiná a dal bych ti i za pravdu.. i když je to trochu smutná komedie, jak se tvůrci snaží vystavit určité zážitky
            • Ty to musíš mít při výběru her fakt těžký, co? Když od adventur čekáš Bergmana.
            • Ve sbírce mám Lynche, Jarmusche, Kim Ki-duka, starýho Johna Woo,....... na DVD, na blu-ray Marvel Cinematic Universe, John Carter, Blade, Total Recall, Evil Dead, Matrix, novou godzilu.... tohle pseudointoštví mě fakt baví, já si užiju i pro někoho akční blbost jako Captain America 2 stejně jako si užiju Pietu od Kima. navíc srovnáváš hru a filmy, sharktornádo je film, který nikdy nebyl myšlený jako intošský orgasmus, ale to se nesnaží být ani Life is Strange, hodnoť to jako hru, ne jako film od Bergmana, filmy od něj mám rád, ale kdyby z některých udělali adventuru, pravděpodobně bych zemřel nudou
        • i kdybys byl fakt tak vzdělanej a sečtělej člověk, za takovýhle vyjadřování tě nikdo v životě nemůže brát vážně
          • pozor s tím vzdělání nemá co dělat. bavím se o vkusu - pokud člověk bude vstřebávat špatné věci a kýče, bude se podle toho deformovat jeho kulturní postoj. trochu jako žít na fastfoodu a pak se divit že jsem tlusté prase. jaké "takovýhle vyjadřování"? jakože v jednom odstavci napíšu jedno sprosté slovo tak to najednou celý odstavec podstrádá smysl? však sprostá slova mohou perfektně expresivně vyjádřit co člověk myslí, naopak hodně nesečtělé je vidět sprosté slovo v textu a okamžitě celou myšlenku odsuzovat, nemyslíš? prostě tato hra je pro mainstreamové publikum a to já holt nejsem protože mám oči a mám je otevřené, za to se fakt omlouvat nebudu
            • Víš, koho lidi nemaj rádi? Samolibý nafoukance.
            • Zrzzek
              Aby ses nepřechválil, ono to pak lehce zapáchá. Jen s tím mainstreamem - ono je to něco špatného? Asi nejsem tak kulturně vyspělý jako ty...
            • Spíš jde o celkovou formu tvejch příspěvků. Jak zapomínáš v souvětích čárky a ignoruješ velký písmena na začátku věty, stává se to strašně nepřehlednym. Ale rozhodně máš malé, bezvýznamné plus za správný užití výrazu holt. To se zas tak často nevidí.
  • Ja bych to dal presne naopak. Prekvapeni roku LiS a adventura roku Until Dawn.
  • Chim
    Nezvolit Her story adventurou roku je děsivá chyba. *9*
  • soma

    adventuru pro holky na střední ne.
  • ...na světě je stále vše v pořádku...
  • klasicke adventury sa musia v hrobe obracat z toho jak ich zaner zdegenerovali
    • Skutecne je hlavni hodnota klasickych adventur to, ze chodis z pokoje do pokoje pul hodiny a nahodne zkousis vsechny mozne kombinace veci, dokud se netrefis a hra te neodmeni dalsi minutou pribehu, nez se cely proces rozjede znova?

      Adventury jsou hlavne o pribehu - to kolem je nejaka ta omacka. Napriklad I Have No Mouth And I Must Scream je vsemi strasne ocenovana hra a je oznacovana za jednu z nejlepsich adventur, i kdyz se bez navodu v podstate neda hrat - tak obtizna je. Jeji skvely pribeh to proste vyvazil.

      Ja ti nevim, ale ja si ten pribeh proste uziju vic, kdyz se do te hry naplno na dve tri hodky ponorim a nic me z toho nevyrusuje. Absurdni zaseky a nasledne googlovani je presne to, co mi dokonale zkazi pracne budovanou atmosferu, ktera je klicova.
      • del0
        "Ja ti nevim, ale ja si ten pribeh proste uziju vic, kdyz se do te hry naplno na dve tri hodky ponorim a nic me z toho nevyrusuje. Absurdni zaseky a nasledne googlovani je presne to, co mi dokonale zkazi pracne budovanou atmosferu, ktera je klicova."

        Největší ironí je, že tohle není problém adventur. On to ani není problém. Spousta žánrů byla takových. Problém je spíš přístup "nehci, abych u hry musel myslet a nějak mě to zdržovalo". Ten způsobil, že hry zdegenerovaly, což by nebyl problém (nedá se holt nic dělat, lidstvo hloupne a vše kolem s ním), pokud se ovšem ta degenerace nezačne stavět na piedestal jako přednost.

        Mimochodem, pokud chceš atmosféru s příběhem a zároveň nechceš, aby ti ho kazila nějaká "přiblblá" interakce hráče, tak se radši koukej na filmy. Hry asi nejsou pro tebe.
        • Ty tvrdíš o složitý herní mechanice jako o něčem, co by se mělo glorifikovat. On nepopisoval, že by se u her neměl používat mozek, ale že googlovat na netu nějakej návod mu kazí atmosféru, v čemž má pravdu. Hra může být složitá, atmosférická a zábavná i bez toho. Dark Souls budiž příkladem - pro mě je to naprosto absurdní titul a nepochopím, jak někoho může bavit neustále proběhávat stejným koridorem za stejným bosem 20x za sebou. Tahle mechanika se používala u her v minulým století pro umělý prodloužení gameplaye, protože nebyl výpočetní výkon na vytvoření velkýho množství obsahu.
          • del0
            DODATEK.

            "ze chodis z pokoje do pokoje pul hodiny a nahodne zkousis vsechny mozne kombinace veci, dokud se netrefis"

            Pokud zkouší kombinace náhodně, tak je buď hra špatně navržená (o čemž pochybuju, většina puzzlů mívá nějakou logiku), nebo je lazy hráč, který... pokračování v předchozích postech.
            • nema cenu im to vysvetlovat...dnesni hraci su uz proste vymleti a lenivi...takze cim jednoduchsia hra tym lepsie zjavne...pouzivat mozog pri hrani je dnes uz zjavne narocne...predstav si ze by dnesne rpg nemali šipku, ktora ta zavedie az ku questu...sak by sa vsetci zblaznili...nedajbože aby tieto ich interaktivne filmy mali nejake logicke hadanky
          • del0
            "Ty tvrdíš o složitý herní mechanice jako o něčem, co by se mělo glorifikovat."

            To samozřejmě netvrdím. To mi jen neobratně vkládáš do úst. Už jen to, že používat mozek hned překládáš jako složitou herní mechaniku, což nebyla vůbec pointa. *7* Hra by měla od hráče očekávat nějakou komplexnější interakci než jen odklikat cutscény a odchodit koridor, popř. nabídnout nějakou formu výzvy, jinak může koukat na film, nebo to odehrát na YouTube, když si stěžuje, že mu jde jen o příběh. Nevím, co je na tom k nepochopení.

            "On nepopisoval, že by se u her neměl používat mozek, ale že googlovat na netu nějakej návod mu kazí atmosféru."

            Hmm. Aneb jak si protiřečit v jedné větě. Pokud potřebuje u hry hledat návod, tak a) buď nechce nebo b) neumí používat mozek = hra není pro něho = ať si zahraje radši interaktivní film (který si zřejmě plete s adventurou), v pořádku. Jen bych netvrdil, že DOBRÁ adventura je o tom, že jen procházím nějakým příběhem. Příběh může být i v arkádě, ale příběh nedělá arkádu, stejně jako nedělá adventuru. Herní žánr dělají primárně herní mechaniky, ne příběh. Jednoduchá logika.

            Mimochodem, s tím Dark Souls si mě pobavil. Já se bavím o používání hlavy při hraní adventury (pro které byly puzzly vždy základním prvkem) a ty uvedeš jako příklad akční hru, která je primárně o reflexech a koordinaci. *7*
      • Jsi trochu v extrému. Samozřejmě i takové adventury byly. Velmi těžce hratelné, ale rozhodně ne bez příběhu a kolikrát velmi kvalitního (například hra Woodrof).

        Drtivá většina klasických adventur ale je naprosto v pohodě a zcela logicky hratelná a pyšní se, troufnu si říci, příběhy, kterým může LiS i tiše závidět.

        Nepochop mne špatně. Mě se LiS líbilo, jen mne mrzelo, že to skoro žádné principy hry ani nemá. Vyplněné prostory mezi cut scénami několika kliknutími myši, která ti hra i jasně sdělí, jak a kde máš kliknout, moc hru nepřipomínají - a se žánrem adventury opravdu moc společného nemají. Jako interaktivní film to ale vůbec nebylo špatné.
        • Drtivá většina klasických adventur má aspoň několik případů pixel huntingu a naprosto nelogických hádanek typu "zkombinuj havrana s lubrikačním legem a odpal ho pomocí želvy do starostova oka, který následně spadne na kliku a otevře dveře". Spousta starých adventur prostě používala těžké hádanky k prodloužení hrací doby, logická řešení byla na druhém místě.
      • Ty starý adventury si aspoň na nic nehrály, jasně, byly občas hodně hardcore, ale byly poctivý. Na druhou stranu používat jednu grafiku na pět her (tedy sérií) a dávat hráči možnost voleb které nemají žádný vliv mi nepřijde úplně košér..
    • I když pominu jakýsi "vývoj" žánru, musím souhlasit, že tyto klikačky nemají s žánrem adventury nic společného.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit