Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ne, s budoucností videoher to nevypadá růžově :-(
    • Jakto? Hry hraje víc a víc lidí a vydělávají víc a víc peněz. Fakt katastrofický scénář. Ano - na jednu stranu to znamená, že vychází i víc casual her. Víc remasterů apod. Na druhou stranu když se podívám na to co vychází toto jaro tak vidím Dark Souls 3 (parádní záležitost), Ratchet and Clank (parádní záležitost), Uncharted 4 (o tom snad nikdo ani nepochybuje), Dirt Rally (opěvované závody), Hitman (sice po epizodách, ale jinak návrat ke kořenům série), No Mans Sky (vypadá moc dobře a snaží se o něco nového). Do toho vychází průběžně Kings Quest (krásnej návrat starých humorných adventur). A velice brzy by měl vyjít druhý velký datadisk do Witchera 3 To jsou jen ty věští a dost aktuální.
      Takže i když úplně bojkotuji jakýkoliv remaster, f2p hry, nehraji na mobilech, nebaví mě online střílečky typu Division, tak si fakt není na co stěžovat. Zajímavé hry se mi doma kupí rychleji, než je stíhám dohrávat.
      • Souhlas, vycházejí dobré hry, které navíc vypadají pochopitelně čím dál lépe. Ale subjektivně mi přijde, že minimálně od generace PS3 je nastolen trend přílišného zjednodušování. Srovnej třeba první Deus ex s DE:HR - ikdyž je to podle mě jedna z nejlepších her vůbec, hodně jí oproti DE okleštili. Série The elders scrolls (mimo jiné) kvůli zjednodušování šla úplně do kytek. Původní a nové fallouty nemá vůbec smysl srovnávat. Jediná hra, kterou jsem měl v poslední době problém dohrát, bylo GTA IV - ale jenom kvůli nechutnému bugu, kdy se při určitém pořadí plnění misí neobjeví ta finální. Nemůžu si pomoct, ale mně v nových hrách trocha výzvy chybí (čest výjimkám). A teď se dozvíme, že vývojáři záměrně upravují (a čím dál víc upravovat budou) design her pro sledování záznamů, čili minimální nároky na soustředěnost nebo nedej bože myšlení - to je přece z tohohle pohledu naprostá katastrofa.
        • Já ani tady až tak nesouhlasím. Ono na staré dobré časy se dobře vzpomíná. Ale to jak se na ty hry díváš ovlivňuej nejen kvalita (ta samozřejmě taky), ale spousta dalších faktorů, které se ve srování ignorují a všechno se automatický svádí jen na kvalitu. Při srovnávání starých her se imho zapomíná, že:
          1 - Srovnávají se "hry co hraji teď" s hrami co "vyšly 1993 - 2003". Prostě se nebere ohled na to, že dříve taky hra jako Deus Ex vyšla jednou za hooodně dlouho a nebyl to standard. Ale pouhá výjimka. V průměru vycházely mnohem větší blbosti než dnes! A i dnes se jednou az čas ukáže nějaká kvalitní hra (i když třeba na poli indie. Třeba nejde srovnávat přímo s Deus Exem, ale vyniká zase v jiných vlastnostech)
          2 - Zapomíná se, že se člověk mění. Když mi byly 4 roky, bavilo mě hrozně lego. Dnes mě nebaví. Je lego horší? Je méně zábavné? Není. Je úplně stejné. Já jsem se změnil. Není možné očekávat že ve 30 letech budu mít na hry stejný pohled jako jsem měl v 10ti letech. Jak kvůli věku, tak kvlůi tomu, že jsem od té doby hrál stovky titulů. A to co mi tehdy přišlo strašně revoluční a zábavné, mě dnes už může nudit a otravovat (i když by to bylo paradoxně lepší a propracovanější, už to není jako poprvé)

          Jako zkus s na nějaké hry podívat objektivně. Uvádíš The Elder Scrolls - jako sorry, ale ta hra je díl o dílu lepší. První dva díly jsou zabugovaný brak, který nešel ani dohrát do konce. trojka byla teprve pořádně hratelná, ale s monotóním světem beu duše (všichni měli skoro stejné hypertextové dialoy). Oblivion to maličko vylepšil, ale pohnojil přehnaným level scallingem. A Skyrim už mi přijde víceméně úplně v pohodě a opravil většinu nedostatků Oblivionu. Fakt bych chtěl vidět hráče, který nehrál ani jeden z dílů a objektivně řekne, že se mu jednička nebo dvojka líbí mnohem víc než Skyrim. To řekne někdo jen z nostalgických důvodů.
          Já bych prostě ne vše sváděl na hry a jejich kvalitu. Ale na to, že v dospělosi už mě žádná nemůže nikdy ohromit tak, jak když jsem poprvé hrál Wolfa a tvl ono to bylo 3D!!!!
          • "První dva díly jsou zabugovaný brak, který nešel ani dohrát do konce."

            Brak? Daggerfall lze *s patchema* normálně dohrát. Krom toho je to nejpromakanější (co se týče mechanik) a nejrozsáhlejší hra série. To je jednoduchý fakt...
          • Že se hry globálně zjednodušují je fakt, to skutečně neokecáš ani 1000 stránkovou esejí o dobrých časech a zážitcích z dětství. Já začínal na ZX Spectru a 286 PC, na hrách typu Prince, Scorched Earth, Goblins, Arkanoid atd. Přesto mám nejoblíbenější hry ze zlatý éry (System Shock, Half-life, Deus Ex, Quake, Crusader, Diablo, Planescape...). Spousta těchto her dodnes v určitém směru nebyla překonána.
            • Hmm. Tak schválně sem si zagoogloval. Příklad:

              Level 66: Deus Ex, Diablo II, Earth 2150, Ground Control, Terminus, Vampire the Masquerade.
              Level 61: Asheron’s Call, Battle Zone II, Final Fantasy VIII, Messiah, Thief Gold, Mechwarrior 3.

              Stačí si projet prvních 5+ let Levelu a Score. Každý měsíc minimálně 2 pecky...
            • Jasně. Ale jak jsem psal - jmenuješ hry které vyšli v dost velkém časovém rozmezí. A rozhodně zdaleka nejsou ideálním statistickým vzorkem toho, co tehdy vycházelo. Tohle nebyl ani zdaleka standard. I tehdy vycházeli převážně jednodušší a blbější hry.
              A i dneska vycházejí hry, které zase v té minulé době neměli žádnou obdobu (když by jsi mi v roce 1995 ukázal LittleBigPlanet nebo Witchera 3 asi bych hodně slintal a rozhodně to nehodil do koše s tím, že mám přece lepší hry :-D)
          • OK, ten můj příspěvek opravdu vyzněl hodně staromilsky, byť bezděčně. V těch dvou bodech máš samozřejmě pravdu, jenom k 2) bych dodal, že když mě hra ne/bavila před 15 lety a ne/baví mě pořád, tak nemusí být chyba/hodnota ve mně - nějaká stará nehratelná kravina člověka naopak z nostalgie velice rychle vytrhne. Obecně zjednodušování her (nejde mi o obtížnost, ale hlavně herní mechanismy) mi vadí, což je můj osobní problém. Co se ale tématu týče, přijde mi uhozené, že se upravují hry pro lehčí stravitelnost divákem youtube. Vývoj je potřeba, ale tenhle směr mi nepřijde správný. Proti přehlednější grafice nic nemám, ale nevěřím, že to končí u ní. Pochopitelně mě nikdo nenutí hry kupovat, ale minimálně se tím může znehodnotit řada potenciálně výborných titulů, což je podle mě škoda.
  • Ohledně takových her, které si nejspíš nekoupím nebo jen část z nich, tak mi bohatě udělá obrázek třeba AngryJoe. Navíc se u toho i člověk pobaví a složí poklonu, že se do toho musel ponořit a tu hru dohrát. Jako velký fanda Godzilly jsem moc a moc a moc rád, že jsem si tu gamesu nekoupil, protože jestli jste neviděli recenzi na Godzillu od AJ, tak se určitě podívejte.
    Další z herních recenzentů, který ještě za něco dle mého názoru stojí je třeba TotalBiscuit, The Cynical Brit nebo Jesse Cox. Jsou to vesměs vtipní lidé s svým názorem.
    Kdo mě docela začal bavit, tak to je TheLazyPeon, který hraje MMO hry a poslední videa umíral u DarkSouls, takhle podobně hraju hry i já, proto se snažím nemít u sebe nic skleněného. :)
    Hodně povedená dvojice na rozbíjení her je pak BirgirPall s jejich pořadem We Broke, ta vás však nemá ani tak navnadit na hru, jako se jí spíše vyhnout.
    Týpci v čele s Kwebbelkop zase dokážou z minima vytěžit maximum, jen do toho mikrofonu víc řve.
    A u velkých youtuberů?... To je už trochu přes čáru nebo alespoň už mě nesedí valná většina - v čele PewdiePie, Tobuscus, Yogscast, atd. - lidi nebo už spíše týmy lidí, kteří s velkou popularitou musí udělat něco navíc, mnohdy ukrojit z normálního stavu do stavu šílenosti, materiál na psychinu. Dost věřím i těm povídačkám, že dokážou ovlivňovat vývoj her, protože jejich základna jde do miliónů.
    Kdo mě poslední dobou hodně překvapil je Boogie2988, protože jsem narážel jen na videa s jeho vymyšlenou postavou Francise, ale přitom jde o normálního chlapíka, co si prostě jen rád zahraje na pořádného nerda.
    Nutno podotknout nakonec, že žádný z českých letsplayerů mě ještě neoslovil, možná je to tím, že čeština se musí používat správně u recenzí, možná že všichni mají divný hlas nebo prostě jen nesplňují moje požadavky. Vsadím, že polovina toho co jsem napsal, se zase nebude líbit vám, tak by to mělo být - mějte svůj vlastní názor a ne nějakého youtubera...
    • kua, kedy stihas tie hry hrat, ked len cumis na youtube? *8*
  • Zdravím,

    mě je teprve 23 a obecně let's playe taky moc nechápu. Jediný co se dá sledovat (ale to je spíš pro oldschool hráče) je banda z www.cinemassacre.com. Navíc jsou to spíše recenze, ale hlavně je to o nostalgii. Nikoho nechci urážet, ani to nedělám (kdyby to někdo takhle pochopil). Vůbec nechápu jak někdo může odebírat třeba i více než 10 youtuberů? Vážně se na to díváte? Všichni totiž řvou, že nemají čas... Ale tak SAKRA! Když ho mám (a třeba až přítelkyně usne *15* ), tak si radši prostě zahraju. Při sledování 10-ti youtuberů naráz, to si dokážu představit, že není čas, vskutku.
    Mnohem větší "prdel" je, když se s bráchou sejdeme a hrajeme - SPOLU - nějakou hru. Sdílet radost a přehazovat si ovladač na gauči. Společně nadávat proč je ten boss tak zkurv*ně těžkej a jak ho zabít! A vůbec, ten osobní kontakt je na tom docela důležitá věc. Někdo by mohl říct, že jsem let's playe vůbec nepochopil - a budou mít nejspíš pravdu. Můj názor ovšem je, že hry NEJSOU drahé. Na to kolik je s tím práce. Živím se jako programátor aplikací na platformě .NET. Hru jsme s kolegy zkoušeli x-krát.. a víte kde to uvízlo? Jasně, vyhledali jsme ideální engine, založili projekt, repozitář a.... konec. Někdo zmiňoval ten první dojem - myslím takový to, THIS IS IT! O tenhle moment se fakt nenechám obrat. I třeba když si stáhnu titulky k filmu a koukám jestli "sedí" tak, se bojím abych se nedozvěděl něco co nechci! Ale asi je to tím, že dneska už nikoho nebaví něco vymýšlet. Člověk se sekne ve hře na 1 minutu a místo toho, aby zapojil mozek, tak zapne internet a koukne se jak na to. Z toho prostě nikdy nebudete mít ten správnej uspokojivej pocit.

    Nevim no. Zásadně se vyhýbám psaním do diskuzí (chodím sem denně a roky, ale píšu poprvé), protože můj projev není kdoví jak dobrý. Holt jsem měl nějakou potřebu. Snad jste to přežili.

    Lidi proboha, pařte!

    PS: upřímně, měl jsem to sice těsné, ale jsem rád, že jsem stihl, alespoň kousek SNES, SEGA, PSX, atd. Ještě větší radost mám z toho, že to pařím ještě dnes! - A TO GAMES.CZ-ÁCKY: PŘÍSPĚVEK OBSAHUJE MOC ODSTAVCŮ JE NA ZASTŘELENÍ! MOHL BY DO TÉ HLÁŠKY NĚKDO PROSÍM NAPSAT CO JE TO MOC? TO JE JAKO 5, NEBO 10, NEBO CO?!?!
    • kubi-wan
      Piš sem častějš, tvůj příspěvek je dobrej *3*
  • jenom co jsem dnes ráno přišel do práce, pustil počítač a kouknul na games, uviděl tam obličej toho uřvaného blbečka pewdie-pyje, tak mám pokažený den *16*
    • FattyPillowFan
      pew je borec zawidish mu ty love a fans co ziskal swou prací a tim co umi
      • No jenomže narovinu - čím on ty fans získal? Svou prací? Imho měl dost štěstí založené na nepředvídatelnosti internetu. Natočil pár nesmyslných videí kde při hraní hororů řval do mikrofonu.... lidi to virálně rozšířili "podívejte se co je to za vola" a najednou o něm vědělo lidí. To stejné Francis. Myslší, že se o něm lidi dozvěděli kvůli kvalitě obsahu? Nebo protože slintal rozbrečnej na klávesnici a lidi to šířili "podívejte se na toho chudáka. To je vůl". Co Angry Joe? Vždyť ten už to má v názvu kanálu, že nesmyslně zdrbal a do obchodu vracel i dobré hry...
        Tohle je prostě nejsmutnější na celé youtube scény. (a nemůžou za ani tak youtuři, jako diváci). Pokud chceš být úspěšný, mít velké odběry a s tím spojené zisky, tak to bohužel nezískáš kvalitní těžkou prací :-/ Ale tím, že ze sebe uděláš dobrovolně vola kterému se ostatní budou moci posmívat.
    • Není jednodušší to neřešit a nakazit si tím den?
  • Nesnášim jůblbery z celého mého srdce :) a fakt že mají dokonce nějakej sraz ve většim městě a že ze sebe dělaj dementy už i v tv v totálním sračkoidním pořadu na COOLu mě sere ještě víc. Když to začlo v zahraničí aspoň sem si toho nemusel všímat ale teď se toho chytnuli čecháčci a musí nám to s*át už i do TV na jedinej program na kterej občas koukám. Twitcheři, youblbeři a všechny tyhle podobný lejna mě irirtujou a ještě to serou už i do TF2 a nejde to vypnout, pokaždý když zapnu hru mam tam nabídku streamů... *11* *11* *11* *11* *11* a teď doufám, že mě 12letý fanoušci tlustýho týpka co na sebe hází žrádlo umínuskujou.
    • FattyPillowFan
      khamo nic newish, sou good youtubeři a bad yotubeři, musish poznat kwalitu
      • Používáš vypatlátor nebo takhle píšeš normálně? Kvalita mluvící hlavy na YT se pozná podle základny fans, jako jsi ty? No potěš koště :).
        • FattyPillowFan
          Pishu normalně nashtěsti mame swobodu slowa tag si každej řiká a pishe a mluwi jak chce diskusujici i youtubeři tak je to ok
          • Jdi zpátky do normální školy a nauč se psát normální češtinou a ne retardštinou
      • No jelikož všichni ti youtubeři dosahují zhruba tvých "KWALIT", není o co stát. *11*
  • Magister_Peditum
    Taky se občas kouknu na nějaký lets play video, ale většinou je to u hry, kterou i sám hraju, tudíž se v tom orientuju. Pokud ale někdo výhradně sleduje lets play, tak se ptám, jde ještě pořád o hry? Když se toho aktivně neúčastním?
    • "jde ještě pořád o hry?"
      Nejde o hry. Jde o koukání na lets play videa.
  • Pravda, o pár hrách jsem slyšel, že jdou opravdu hodně na ruku určitému typu youtubera (pištělům, vřískalům a podobným). Tyhle hry jsou ale vesměs pro mě odpad, takže to neřeším. Vždycky tu budou hry, které mají svůj koncept a toho se prostě drží nehledě na tom, co je zrovna populární. Osobně mi nevadí, když vývojáři usnadňují natáčení videa ze hry. Naopak ze srdce nesnáším sociální tlačítka ve hře. Ale to už je jiné téma.

    Mně youtubeři obecně nevadí. Pokud jde o ty herní, je jich řada opravdu dobrých. Samozřejmě to nelze poměřovat počtem fanoušků, sledovaností apod. McDonalds taky není nejlepším stravovacím zařízením, přestože tam chodí fakt hodně lidí, no ne? Uznávám ale, že je fakt těžký najít solidního youtubera. Hodně bych uvítal nějaké lepší možnosti filtrování a taky mít možnost některé youtubery a veškeré jejich výtvory zcela blokovat. Já odebírám mj.:
    Squirrel, Scott Manley, TheXPGamers, Gopher, DigitalFoundry, FRANKIEonPCin1080p, Nozi87,
    AngryJoeShow, Worth a buy, TotalBiscuit, kanály Martina Roty, Hrej.cz, GamesczTV, gameranx, ArcticMetal, TheLazyPeon, Zdeněk Princ a pár velkých herních kanálů (IGN apod.) a spousta neherních kanálů. Neříkám, že tito jsou ti nejlepší. Nejspíš ne, ale narazil jsem na ně a vesměs byli snesitelní až dobří.

    Každopádně by se měli autoři her zásadně držet vlastního plánu, vlastní vize a neohýbat se pod vlivem komunity a už vůbec ne pod vlivem youtuberů. Nechť vymyslí a udělají vlastní hru a uvidí se, jestli jejich vlastní schopnosti na to stačí. Nakonec co člověk, to jiný názor a autoři by si měli stát za svým - teda pokud díky své neschopnosti neprodukují naprostý odpad. Samozřejmě nevylučuju určitou komunikaci s komunitou a její částečné vyslyšení, je-li to nezbytně nutné. Ohýbat se ale před youtubery - ne, to fakt ne.
  • Ještě dodatek - dokážete si představit kdyby youtubeři začali natáčet tzv. "Let's Watch" videa? Youtuber by si vysílal film, třeba nové Hvězdné války, a v pravém horním okénku bychom sledovali jeho reakce, poslouchali jeho prupovídky a názory na film. No nebyla by to zábava? To by asi lidi řvali jak dotyčný ničí umělecké dílo. U her je to ale v pořádku. A nebo toto - holka na videu předčítá nejnovější knihu Stephena Kinga, co minutu se zastaví a reflektuje svoje názory, zamýšlí se nad chováním postav... Ne, určitě by to nerušilo zážitek z knihy. Tady máte odpověď proč se videohry nikdy nebudou brát seriózně jako dospělá umělecká disciplína.
    • vlastik.plaminek
      Jenomže podobná věc už tu je. Říká se jí režisérský komentář a funguje minimálně od nástupu DVD. Sice ti tam nežvatlá noname kiddo, ale pořád platí, že ti někdo kecá do filmu.
    • TheGGG
      ale něco podobného u seriálů existuje... ne jen reaction videa na krátké pasáže, ale třeba i na půlku nějaké episody... ženské a holky co ječej nad scénama v GoTku nebo TWD, toho máš plný YT...
    • VonHayek
      Není to sice asi úplně to samé, ale například web REDLETTERMEDIA dělá kompletní "alternativní" zvukové stopy k různým starým filmovým peckám (opravdu kvalitním i těm spíše Béčkovým) a je to de facto jen pokec několka týpků, kteří sledují daný film a mají k němu vtipné i poučné poznámky.

      Takže když se taková věc zpracuje dobře, je i takový "let's watch" fajn...
    • Reaction videa na všechno možné jsou naprosto běžná. Nevím jestli celý film (nějaké short filmy určitě). Ale frčí videa, kde koukáš na youtubera jak kouká na trailer na film.
    • Magister_Peditum
      Ono už to vlastně existuje. Nevím jestli u celých filmů, ale existují různé "reakce na nějakou scénu nebo trailer". Přirozeně většinou naprosto dem*ntního charakteru. *15*
    • Hra není film, ani kniha. Je to specifický žánr.

      Já myslím, že hry se už docela berou vážně. U nás je to pořád všelijaké, ale v zahraničí je to podstatně lepší. Mezi hráči je řada skutečných osobností - i těch velmi známých, které se netají tím, že hry hrajou a vůbec se za to nestydí. Myslím, že je jen otázka času, kdy hra bude zcela rovnocenná s filmem a knihou. Samozřejmě vždycky tu bude nějaký rozumbrada - to máš dneska taky lidi, co nedají doplatit na černobílé fotky, koukaj na fakt divný filmy a čtou divný knížky, případně chodí na divné divadelní představení atd. To bude vždycky.

      Ve hrách se točí strašný prachy a tohle bude tlačit na vydavatele, aby udělali z her tu nejnormálnější zábavu pro všechny, protože to znamená peníze navíc. ;)
  • Největší problém je, že se divák letsplaye sledováním byť jen začátku průchodu hrou připraví o první dojem který už ničím nevrátí - ani tím že si poté hru sám koupí a zahraje. Prostě ten prvotní moment kdy spustí hru a všechno vidí poprvé je nenávratně pryč.
    • Upřímně se domnívám, že ten prvotní dojem je dávno pryč kvůli recenzím, článkům atd. o hrách. Přecijenom třeba já, a nedivil bych se, kdyby tak činilo mnoho lidí či dokonce většina, kupuju hry zásadně až na základě prostudování recenzí a posledních pár let i podle videí na youtube. V podstatě vím o hře vše, protože hry jsou pro mě drahé, tak si sakra rozmýšlím, jestli hru koupit, nebo nekoupit. Časy stahování nelegálních kopií už u mě minuly - hlavně kvůli lenosti a strachu z virů a taky kupodivu kvůli blbému pocitu. Samozřejmě si dávám pozor, abych hru neviděl skrz na skrz, protože to bych se opravdu připravil o mnohé. Ale taky záleží na typu hře - např. u budovatelské strategie, simulátoru, sportovní hry můžu vidět desítky hodin videí a číst všechnomožný a nevadí to. U koridorových her, případně adventur, hodně příběhových her je naopak sledování videí rizikem, že se člověk dozví o hře až příliš.
      • Jasně, u těch "zážitkových her" - atmosférické adventury, příběhové hry obecně - to je nejzásadnější, souhlasím. Nesouhlasím ale s tím, že si o hře přečíst nějaké dojmy, ať už recenzi nebo i návod/walkthrough je to stejné jako hru "vidět v akci" - text je zprostředkovaný psanou formou, někdo ti pomocí slov popisuje svoje dojmy, co vidí, co slyší - ale ve videu to vidíš a slyšíš přesně tak jak to je, ten člověk co to hraje to nijak nezprostředkovává, jen to komentuje a předvádí. To je ten kámen úrazu - když ty si potom hru koupíš a spustíš, dojde k jakémusi "dejavú" momentu, a ty místo toho abys měl "čistý zážitek", ničím neovlivněný, místo toho se ti, i kdyby jen podvědomě, vybaví moment ze sledovaného videa.
        • Jasný. Máš tu určitý vývoj. Když jsem byl mladý, dostal jsem od kamaráda diskety s nadpisem "hry". Netušil jsem, co tam bude. Šel jsem úplně naslepo. Většinou tam bylo více her a řadu z nich jsem buď ani neuměl pořádně spustit, nebo jsem netušil, jak to hrát a zjišťoval všudemožně co a jak. Pak přišly časopisy a já si o hrách četl. Už jsem nebyl vystaven tomu naprostému neznámu. Něco málo jsem znal. Některé články byly dokonce podrobným popisem, jak hru hrát a dohrát. Pakpřišly fora, weby a tak a člověk mohl diskutovat s ostatními o hrách. To byla další fáze. Dosud zcela neznámé příběhy nebo dokonce i samotný smysl hry se nyní konečně člověk mohl dozvědět. Představ si, že to dé doby řada her byly prostě jen "hra" a příběh jsem vůbec nechápal. No nakonec tu máme youtube a zcela kompletní průchody hrou včetně všech podrobností o hře samotné. Je to prostě vývoj. Bůh ví, kam to povede. Netuším.

          Víš co, vždycky je tu tvá svobodná vůle ta videa sledovat. Když nechceš, nemusíš o hře vědět prakticky nic. Je to jen a jen na hráčích. Jak jsem psal, strašně záleží na žánru hry.

          Jinak souhlas. Mimo mě šla třeba všechna videa z Darksouls. Tam je strašná škoda vidět ty bossy předem. Není nad to to vidět nejprve sám a být v úžasu a až pak třeba sledovat, jak se dařilo v hraním ostatním hráčům. Např. video na hrej.cz či u games.cz jsem jen poslouchal a neviděl obraz, abych se nepřipravil o ten svůj zážitek. A to je další možnost - jen poslouchat a nesledovat obraz. ;)
          • Hezky jsi to shrnul ohledně bossů v Dark Souls - přesně tak to je. To jsou ty momenty které zpátky prostě nepřetočíš pokud jsi je už viděl a člověka nezachrání ani když si koupí sběratelku. Co já ale řešim - nemáme my, co si uvědomujeme tento "fenomén kazení zážitků", nemáme nějakou morální povinnost na to upozornit ty ostatní kteří to prostě takto nevidí? Hodně těch lidí co hltají letsplay videa si představuju jako mladý týpky na určité vlně, kteří se sami připravují o své potenciální zážitky a nevědí o tom, právě díky nějaké nesmyslné módě. Ty píšeš "je tu tvá svobodná vůle ta videa sledovat", to vím a taky je nesleduju, ale pak je druhá věc - nesobecky a nenásilně otevřít ostatním oči. Kolik kuřáků stále kouří ze svobodné vůle? :)
            • Určitě není žádná škoda na to upozornit, jak ty píšeš. Rozhodně si myslím, že bude řada hráčů, kteří si neuvědomují, že sledováním některých videí mohou přijít o zážitek z hraní třeba i celé hry. To je fakt. Na druhou stranu je to jejich blbost. Já nejsem kuřák, ale nechodím za kuřáky a neříkám jim, jak moc si kazí zdraví a nedělám to dokonce ani v rámci své rodiny. Je to jejich věc. Ale ano, má smysl určitě zmínit názor, že sledování nekterých videí prostě může kazit potenciální zábavu, to ano.

              Dneska je rychlá doba. Dokonce ani ti nejmladší hráči nemají čas hrát tak, jak jsem hrával já. Já u jedné hry dokázal strávit i několik let a znal jí dokonale se vším všudy. To dneska už moc není, řekl bych. Spousta mladých jede od hry ke hře. Protože ale hry nejsou úplně levné, řada hráčů volí snazší cestu, jak se s hrou seznámit - skrze video.

              Tady jde hlavně o to, aby nevznikalo moc her nalajnovaných čistě podle přání youtuberů a jejich komunity. Jak jsem už psal jinde, autoři by si měli stát za svým výtvorem a přání komunity splňovat jen tehdy, když je to přijatelné i v rámci původní vize o hře.
  • Jack1947
    Mor herního průmyslu ještě že - peníze nevládnou tolik herním světem omg.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit