Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • maros.goc
    fakt je tá hra krátka a orezaná, čo vidieť hlavne v druhom meste?
    • mam odohranych 9 hodin a este som sa nedostal mimo 4 prve obrazovky v saguse - namestie, circus atd ;)
      • edit: 14 hodin, horna cast sagusu, doteraz bez boja...
  • Parádní recenze děkujeme Vašku!
  • Teda, zatim mi ze světa Numenery jde docela hlava kolem, tolik bizarnosti na jednom místě jsem naposled viděl... no, asi nikdy. Btw. doporučuju v Order of Truth pokecat s jednim z místních o sexuálních praktikách. Nevim, co ten, kdo to vymejšlel bere, ale chci to taky.
    • Odřízneš si hlavu a máš děcka ve vedoucí funkci, praktické *4*
      • Velmi, ovšem pokud by takovýmu dítku zůstal můj způsob myšlení a mentální kapacita, civilizace by se nejspíš pod jeho vedením do dvou tejdnů rozpadla.
  • Proč neustále někdo čeká dnes na češtinu? Sakra práce.... Jestliže vám již není mnoho let a máte normální práci i život, tak je čas se naučit jazyk. Zejména tak v základu snadný jazyk jako je angličtina. Na tuhle hru základy nestačí ale i tak se angličtina učí snadno a netřeba umět jazyk jako Shakespeare....

    Ale naučit se AJ tak, aby člověk mluvit plynule a získal CPE je rychlá záležitost oproti jiným jazykům... A pak navíc máte ihned šanci makat v dalších firmách. Umíte mluvit spisovně jak má... a to kupodivu neumí každý.

    Tady neustále lidi kecají, kecají...a raději si rok počkají na češtinu která bude mít nějakou úroveň ale kdyby věnovali 2 hodiny denně jazyku, tak mají rychle znalosti a mají i šanci na zlepší životní úroveň.... Ono je něco jiného naučit se jazyk přes hry a naučit se jazyk na certifikát abych uměl napsat obchodní dopis, uměl rozumět obecně všemu a řekl to vhodně. A hlavně nečekal celej život na blbej překlad.
    • Jen je nech. Cim min se jich domluvi, tim vetsi mas hodnotu na trhu prace. Sedim v praci kousek od HR a fakt nekdy nestacim zirat jak narocne je sehnat cloveka s maturitou, co se domluvi anglicky a dokaze pouzivat zdravy rozum. (Coz fakt nejsou velke naroky) To si pak muzou diktovat podminky a firme nic jineho nez kejvnout nezbyva. Pak lidi nemaji nadavat na to ze stoji za minimalni mzdu u pasu. Kdyz takovych zivotopisu ma ctyri plne sanony a nestiha je ani ze slusnosti informovat ze zivotopis mame ale o pohovor bohuzel nemame zajem.
    • Veskoslav
      To je tak naivní představa. Pillares mají jedny z nejtěžších anglických textů, co jsem kdy četl. A řekněme, že 1/3 herního času jsem strávil tím, že jsem si to překládal. Občas musel pomoct i slovník, protože mi to nedávalo smysl. Ale tvrdit, že tvou metodou se naučíš angličtinu na takové úrovni, aby jsi zvládl bez chyb Pillares nebo tento Torment je hodně, ale hodně naivní. Navíc obchodní, ekonomická či technická angličtina, co používám v práci není tak květnatá a rozvinutá jako ta, co mnohdy používají hry.

      Mimoto certifikát je cár papíru s prominutím a i když vlastním jak na Němčinu a Angličtinu, při pohovoru či v zaměstnání se na to nikdo nedívá. Ono to totiž nezaručuje, že v té angličtině umíš plynule konverzovat a neumíš pouze naučená témata, co jsi měl na zkoušce na daný certifikát. I státní jazykové zkoušky jsou podobné. Konverzační téma je osekané, zbytek tvoří otázky, co si taháš a písemné testy.

      Tvou metodou se možná naučíš základy a nějaký ten pokec a na hry stylem dvě věty hlavního hrdiny to bohatě postačí, ale tady akorát strávíš věčnost se slovníkem v ruce.

      Příkladem pěkné a přitom jednoduché angličtiny je například Elder Scroll série. Není těžké, ale když to strovnáš s Pillares či Torment, tak je to jako srovnávat pěkné, ale obyčejné auto a superauto.
      • Inquisitor
        Mně třeba to překládání Pillares a teď Torment baví. Protože tam člověk objeví zajímaví slova a slovní spojení. Hezky se to čte. Na druhou stranu chápu, že si chce někdo počkat na češtinu, tak nevim proč to navážení od Jana. Nikdo si tu nestěžoval na to, že nevychází v češtině, ale jenom zmínka o tom, že si počkají. Kdo chce ať si počká. Co je na tom špatnýho? Nechápu tohle věčný moralizování. Já jsem čistě samouk, protože jsem chtěl a baví mě to, ale taky to nikomu necpu.
      • A to je jeden z nejlepsich zpusobu jak anglinu nebo jinej jazyk dostat do krve. Cist snazit se pochopit kontext,pomoct si slovnikem. Poslech audioknih. Treba obycejnej Harry Potter. Ma to jednoduchou anglictinu ktera se z kazdym dalsim dilem trochu ztizi a je to krasne a srozumitelne namluveny a treba na p***tebay se ti da koupit za rozumnej peniz. Pislechem si clivek zvykne na spravny pouziti gramatiky, pichopi vyznam nekterych slov i bez slovniku atd...jen se trochu snazit a jde to. Smutna statistyka je ze aktivniho pouziti anglictiny je pry schopna jen necela ctvrtina nasich obyvatel...
        • Čtvrtina mi nepřipadá jako tak špatný číslo. Když uvážíme, že nejstarší člověk, kterej se učil angličtinu od základky se narodil někdy kolem roku 1980. Ostatní do toho naskočili buď pozdějc, nebo vůbec (protože když jseš třeba malíř pokojů, nebo popelář, je ti angličtina totálně k prdu). Plus minimálně prvních deset let po roce 89 ta výuka nestála za moc, vzhledem k tomu, že ani učitelé, coby přeučený ruštináři o 3 lekce napřed před třídou, tu angličtinu dvakrát neovládali. Z nuly na čtvrtinu za 27 let (a za 17 od doby, kdy se začala učit nějak inteligentně), to neni zlý a dá se poměrně jistě předpokládat, že to procento dál poroste poměrně stabilní rychlostí. Akorát ten proces nějakou chvilku trvá, víme.
        • Veskoslav
          Ono je smutné, když poučuješ o angličtině, ale nakonec neumíš ani vlastní jazyk. A nebavím se o překlepech.
        • Koukam, ze i cestiny..
      • SugarCoffeeTeaRumBoom
        Teraz si nie som istý, či si reagoval na mňa, alebo tak nejak všeobecne :)

        EDIT: ak teda na mňa, musím uviesť na správnu mieru, že žiadnu metódu nemám ani nevravím, že sa ňou dá niečo naučiť, jednoducho preto, že som sa angličtinu nikdy neučil. Aj tak, čo fungovalo u mňa, nemusí a zákonite nebude fungovať aj u ostatných. Každopádne pri Pillars ani PST som nemal problém s textami ako skôr s náročnosťou bojov.
        • Veskoslav
          Spíše na Jana, abych se přiznal.
    • S tomhle nemohu souhlasit, anglictinou bezne komunikuji v ramci sveho zamestnani, ale planescape bych bez cestiny proste nedokoncil, protoze bych si hru neuzil kvuli prokousavani se tunou obtizneho textu. To same plati i pro ToN...bez cestiny to pro me nema smysl
      PS: napr elder scrolls pro me v pohode v en
    • SugarCoffeeTeaRumBoom
      Nemusím mať certifikát, aby som dokázal napísať obchodný dopis, dohovoril sa a rozumel, nie len obecne, všetkému. Stačí aj hrať hry a pozerať od malička cartoon network a byť tak nejak obecne neustále v kontakte s angličtinou. S Planescapom som čo sa týka angličtiny nemal problém už na strednej škole. Inak v zásade s Tebou súhlasím :)
      • s planescape som problem nemal, ale napr s Pillars of eternity som mal, a predpokladam aj s Numenerou problem mat budem.Pillars mal velmi tazku anglinu
        • kostejnesmrtelny
          Huh. Pillars jsem teda dohrál jen do Defiance Bay, ale angličtina mi tam nepřišla nijak problematická...

          Takový Sunless Sea, to bylo jiný kafe *4*
          • Ono to má tendence místama sklouzávat do, jak to jenom říct... poněkud archaický angličtiny? To by moh bejt správnej výraz. A to si dovedu představit, že dokáže hodně lidem, včetně rodilejch mluvčích, působit značný problémy.
    • zdá se, že místní nesouhlasí....
      • Mistni samozrejme nesouhlasi protoze kazdej blbe snasi kritiku. Ale Jan ma naprostou pravdu. Ale tohle je trend v CR radeji si pockat na preklad nez se venovat jazyku. Jsme pohodlnej a linej narod co si rad ztezuje :) Bohuzel jsme mrnava zeme s desti milionama obyvatel. Z nas a nasich narku si nikdo ve svete na zadek nesedne. Hlavne pro to ze nasim narkum ve svete nerozumi. Proto - ucte se jazyk at je vas pak slyset :))
        • a mozna mistni nesouhlasi ne kvuli kritice, ale treba protoze anglicky umi dostatecne na to, aby s tim vystacili v profesnim zivote, ale nestaci to na bezproblemove vychutnani si takovehle hry
          • Mozna ano. Coz je prave kamen urazu. Kdyz di lidi reknou me to prece staci a na dalsi sebe-rozvoj kaslou a jen podporujou mineni zbytku sveta(kdyz teda vubec maji nejake povedoni o nasi existenci) ze jsme jen post-komunisticka zeme plna barbaru, ktery zijou na stromech. Jsme mala zeme a neduletity trh. Proto se temer nikdy nedockame ofiko lokalizace velkych titulu. A diky tomu se i jako zakaznici neumine ozvat. A dat na jevo ze i na nas zalezi. Neumime/nemuzeme..protoze nam to prece staci. Jsme preci hrdi patrioti. Pritom preklad nejakyho nadsence treba nedokaze dobre vystihnout to co autor chtel rict, pouzitim nevhodneho slova, nepochopenim kontextu, nebo neznalosti univerza...
  • Jo, tohle si prostě budu muset zahrát, ačkoliv si od toho nic extra neslibuju. Snad budu mile překvapen.
  • Fargo fail opet jako u Wasteland 2
    • no ja hral az Director Cut a ten byl skvely
      • Inquisitor
        Já taky a bavil jsem se dobře, žádný problém. Možná to bylo tim, že jsem to před vydáním nesledoval, takže nemohlo dojít ke zklamání.
        • Jo, mě to taky bavilo. Asi jediný, co mě mrzelo je, že trochu nerozvinuli Angelu poté, co se odpojí od skupiny. Ať by to bylo třeba jenom stejnou formou, jako vrak Normandy v Mass Effect 2, prostě to nějak uzavřít. Jo a taky jsem ani napodruhý nenašel toho slibovanýho Limonádovýho Joa. Skoro bych řek, že ho tam nakonec nedali, darebové.
        • flash789
          wasteland 2 je fajn...na dalsi dil se tesim, vypada vzhledove daleko lip..
      • madPav3L
        +1
    • Jak si k tomu došel? Podle týhle 9kový recenze nebo podle toho, že si to dohrál? *15*
      • Došel jsem k tomu jednoduše. Early access, s tormentem se to nedá ani srovnávat. Kdo tvrdí že ano, tak ho nehrál a v té době tahal kačera po pískovišti. K těm hadrovým panenkám co vás následují, jako loutky na provázku se nebudu vyjadřovat sic je rok 2017. Jinak k Wastelandu, ta hra po technické stránce je katastrofa, UI směšné, vzhled postav je neměnný, pokud nechcete běhat v převleku gorily, jediný světlý moment byl v AG centru, tam měla hra atmosféru.

        Pan Fargo by si měl uvědomit, že když dělá pokračování úspěšné hry. Tak jí nemůže dát řemeslné zpracování té doby jen s upgradem na 1080x.
        • Hele hošku, já Torment dohrál 13x, je to moje nejoblíbenější hra vůbec a podobně jako ke knihám se k němu pravidelně, jak stárnu, vracim, hledaje novou perspektivu. Pravda, poprvý jsem ho hrál v době, kdy jsem kačera vskutku tahal, ale dokončil jsem ho víckrát už ve věku, kdy si na tahání kačera umim sjednat lidi. A po deseti hodinách ve hře si pořád nejsem srovnánim s původnim Tormentem jistej. Čim si ovšem jistej sem, je, že ta hra je vážně dobrá.
        • Mě se řemeslné zpracování líbí absolutně. Ten pohled z ptačí perspektivy mi úplně sedí a naopak si myslím, že to je opravdu nádherné. *2*
        • early access lol

          ok
        • Kompost
          no to je ale sranda, neda sa to s tormentom ani zrovnavat? hral som prvy ked vysiel a rozhodne som netahal kacera po pieskovisku. musim povedat ze si zatial absolutne chrochtam blahom. nekopiruju pribeh predosleho dielu, kazda absurdita ma ked uz nie funkciu tak aspon historiu, rozhovory su extremne putave, svet prepracovany a nadupany k prasknutiu, rozhodnutia maju zmysel.
          navrch netusim preco k tomu patlas wasteland 2, tie hry nemaju nic spolocne.
        • Blue.Shark
          No...pan Fargo může a udělal to. A doufám, že to bude dělat dál.
        • No kazdy ma u her trosku jine priority...jinak na mych postavach se vzhled castecne meni a UI mi prijde uplne normalni. Proste stara skola, pro ty z vas ktere to urazi jsou tady hry jako Horizon, na ty zase hazim bobek ja.
  • No počkám si na češtinu :) at si to poradne vychutnam.
    • ani najlepsi preklad ti nesprostredkuje kvalitu ktoru mas s originalnym textom. pri preklade vzdy citas prekladatela a nie autora.
    • jsou tam hromady textu, takže 1. verze češtiny nebude dřív jak za půl roku a to jen když vše půjde jak po másle...

      Připravte se i na možnost, že v horším případě čeština vyjde až v roce 2018
      • Tím lépe, pak už člověk koupí za 1 ečko v HB. *1*
  • Já jsem s XO verzí velmi spokojen, hraje se to parádně a rozhraní je opravdu dělané velmi pěkně pro gamepady (jediný problém byl, že mi hra zatím jednou spadla).
    Samotná hra mě velmi baví, doufám, že si hra udrží stejnou kvalitu.
    • SugarCoffeeTeaRumBoom
      Ty to hráš na konzole? Zrovna som rozmýšľal že si to tiež kúpim na PS4 ale úprimne, čítať na TV, nechcem prísť o oči *15*
      • Tak ono tam jde nastavit velmi velký font. Na druhou stranu ale ja taky hraju na normálním pc monitoru (cca 20 palcu) a nejsem od toho tolik daleko.
  • "Od hry, která se nekompromisně pouští do nepříjemných, kontroverzních témat, bych možná čekal o něco více morálně šedivých rozhodnutí, která nemají ani jedno správné řešení"
    ---
    to mně zase nevadí. Na PoE mi vadilo, že tam byla spousta questů, které ústily pouze do dvou špatných voleb - podpořit Raedrica nebo vzbouřence, ani jedno pozitivní, a takových questů tam bylo plno. Není potřeba aby hra byla černobílá, ale dobré volby se dají zpracovat i inteligentně. Tlačit někoho do voleb zda by si raději nechal uříznout pravou ruku nebo podstoupil kastraci je zas není taková legrace. Nemám rád questy kde není žádný pozitivní outcome.
    • Taky souhlasím, vynucení jenom špatných voleb nemám rád.

      Třeba na Dragon Age 2 mě štvalo to, že ačkoliv se člověk snažil sebevíc, tak nakonec stejně obě stany konfliktu zdegenerovali v totální blbečky.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit