Přejít na výpis diskuzí

Bleskovky

BLESKOVKY 8.11.2010 
79619 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • MickeyMutant

    Planescape Torment – alternativní recenze

    Všichni, kteří nebyli spokojeni s recenzí na modernizovaný Planescape Torment, který tu dostal 5/10, si můžou jít spravit náladu na (zřejmě) sesterskou stránku Games s názvem Hry.cz. To je portál, který přebírá texty recenzí a dojmů z Games a upravuje je na tělo svému komerčnímu účelu přepisováním a sem tam nějakou změnou číselného hodnocení.

    Planescape tam dostal 91 %, to je první dobrá zpráva pro všechny nespokojené. Článek je totálně překopaný, největší kritika zmizela a místo ní jsou zařazeny obraty jako "zážitek, jaký by si žádný fanoušek dobrých her neměl nechat ujít" nebo "běžte si to koupit". Nepodepsáno, původní autor vykuchaného torza Ondřej Švára nezmíněn a text přepsán do královského plurálu nejspíš kvůli potlačení nepatřičných myšlenek okolo autorství. Tak pěkné počtení přeju.
    • Nevím, co je horší. Jestli to, že někdo tohle považuje za poctivý způsob, jak podnikat na Internetu, nebo to, že to přijde v pořádku hernímu kritikovi, který ten text napsal. Mně tohle jako recenzentovi udělat jednou, už nikdy pro ty lidi nenapíšu ani čárku.
      • Mart9
        To jsou kecy. Napíšu recenzi, předám ji šéfredaktorovi a mam hotovo. Víc mě nezajímá.
        • Jack1947
          Existují lidi kterým není lhostejné kam jejich dílo vytvořené jejich vlastní rukou se dýl dostane. Duševní vlastnictví...
          • Mart9
            To bych pochopil leda tak u obrazu. Ale recenze je jen vypocený text bez hodnoty.
            • Jack1947
              Jasně není to kniha ale když to přeženu o kolik je to menší dílo než nějaký třeba vědecký fakt... který taky znamená pro autora vlastnictví.
          • 0011
            Není to tak jednoduché, pokud se autor vzdal autorských práv, nebo je to regulérní zaměstnanec tak patří článek zaměstnavateli, vzhledem k tomu, že redaktorovi poskytnul hru k recenzi. Něco jiného by byla např. smlouva o dílo, pokud by to v ní nebylo ošetřeno, ale pokud jsi někde zaměstnaný a vytvoříš cokoliv v pracovní době na služebním počítači, patří to zamněstnavateli( i když je mi jasné že redaktroři dopisují články u sebe doma v noci před uzávěrkou).
            • Jack1947
              Možná něco na tom bude to nepopírám, tak nevím takj asi to lze a když se to nestalo poprvé možná to je dokonce normální ( morální to už musí posoudit sám autor)

              Jinak redakce se nevyjadřuje k jiným podstatným věcem tak se asi nwevyjádří ani k to,muhle bohužel *12*
            • No právě nepatří, zaměstnavatel pak vykonává majetková práva, osobnostní pořád zůstávají autorovi, má i právo na dodatečnou odměnu, pokud by to dílo přineslo zaměstnavateli nějaký extra velký zisk a pokud zaměstnavatel zanikne, tak se i ta majetková práva vrací k autorovi.
      • MickeyMutant
        Herní kritik pravděpodobně kdysi podepsal smlouvu, kde je podobné zacházení s jím vytvořeným textem šikovně ošetřené, takže si s tím majitel práv může nakládat dle svého zvráceného uvážení. A kdyby nepodepsal, tak nepíše. Jen tipuju, právník jsi tady ty.
        • Mart9
          Proč "šikovně ošetřené"?? Prostě tam bude napsáno něco ve smyslu, že předáním toho díla zadavateli se vzdává autorských práv.
          • MickeyMutant
            Člověk se, myslím, nemůže úplně vzdát autorských práv, i kdyby nakrásně chtěl. Zákon mu v tom brání i proti jeho vůli. Myslím, hádám, tipuju, nejsem právník. Pointou tohohle postu ale není zákonnost, ale morálka, profesní čest, svědomí atd.
            • Je to tak, mohou být udělěny třeba výlučné licence, uzavřeny smlouvy o dílo, může to dokonce vzniknout jako zaměstnanecké dílo, ale výlučných osobnostních a majetkových práv se úplně vzdát nelze, takže autor se prostě nemůže např. vzdát autorství a dovolit někomu jinému, aby jeho dílo podepsal za sebe (ale může dovolit zveřejňování anonymně) nebo jeho dílo používal dehonestujícím způsobem a tahle ochrana jednoduše trvá i po smrti autora, ať chce nebo ne. Nejsem odborník, takže si netroufnu určit, jak moc ok by to bylo po právní stránce v tomhle případě, ale minimálně dobré mravy tady nevycházejí úplně bez úhony a byť by to po té právní stránce třeba prošlo, po morální je to prasárna a dost bych ocenil i vyjádření někoho z redakce.
            • Mart9
              Proč by se nemohl? To je hloupost.

              Morálka, profesní čest a svědomí je to, že odevzdám recenzi, kterou mi šéfredaktor zadal.
      • Jack1947
        I kdyby potřebovali peníze tak sakra existuje nějaká etika a hrdost ne nebo... to už se taky v dnešní době nenosí *7* Je to v rozporu s pravidly jako takovými.
    • Tilwaen
      To je síla. Snad za psaní sem aspoň všichni autoři dostávají zaplaceno dvakrát, když už musí dvakrát přemýšlet i nad hodnocením.

      Edit: S velkým vypětím sil jsem dokonce objevila hru, která má na Hrách nižší hodnocení než zde. Čím si to zrovna Evolve zasloužilo?
      • ucho
        Autor dostane zaplaceno jednou a svou práci "prodá". Někdo jiný ji pak může upravit do obecnější podoby.
        No a pro jiné hodnocení může být víc důvodu: hodnotí to někdo jiný, výsledné hodnocení může vznikat dle jiných pravidel, hra časem zraje (tedy i její hodnocení), při nové recenzi se tam prostě něco střelí, co nemusí korespondovat s názory většiny, ... prostě s odstupem času můžou být názory na hru jiné.
        To hodnocení není něco, co danou hru definuje a musí být všude stejné. To se prostě jen někdo snažil oznámkovat/zhodnotit pomocí čísla. Je normální, že se dotyčný ne vždy trefí do názoru všech.
        • MickeyMutant
          Co ti mám na to, ucho, napsat? Snad to, co tak rád píšeš ostatním: Nepochopil.

          "No a pro jiné hodnocení může být víc důvodu: hodnotí to někdo jiný, výsledné hodnocení může vznikat dle jiných pravidel, hra časem zraje (tedy i její hodnocení)"

          Ano, k cizímu textu někdo namontuje jiné hodnocení, proškrtá a vhodně doplní tam, kde rozdíl slov a známek bije do očí, a ejhle - vzniká "nová" recenze (podle tebe). Výsledné hodnocení se opravdu tvoří podle jiných pravidel, možná by ti mohly napovědět linky na obchody po straně upravených recenzí. A že hra časem zraje? Některé opravdu možná zrají. Jisté je, že za těch pár hodin nebo dní, po kterých se okopírované články na Hry.cz objevují, určitě nestihnou přezrát*4*

          Pokud ti podobný kanibalismus kuchání textů nevadí, musím jen zopakovat, co jsem ti nedávno už psal – my dva pravděpodobně žijeme v jiném vesmíru.
          • ucho
            nejedná se o žádné kuchání textů. prostě máš text A a někdo z toho úpravou udělá text B.
            zjevně má dotyčný úpravce na ten text práva. to máš to samé, jako když nějaký překladatel vyhotoví pro nějakou firmu překlad. překladatel dostane za svou práci zaplaceno a firma si může dělat s překladem, co chce. může pomocí něj vyhotovit dabing, může ho zkorigovat, může ho upravit, může udělat dramaturgické a jiné zásahy. práva autora dotčena nejsou. nic špatného se nestalo. já tě jinak chápu moc dobře, řešíš jako vždy kokotiny :)
            • Pan_Klobouk
              ucho: Tys to clovece zjevne vubec nepochopil. :) Neresime jestli text recenze a hodnoceni sedi. To casto nesedi ani v originale, tedy primo od autora te recenze. Jina vec je, ze mu to pak editor zmeni, podle toho jak se to zda jemu. I takove veci se deji. ;D

              Resime nejaky text, v tomhle pripade recenzi hry, ktery vyjde na webu A, pak ho nekdo vezme, vyda ho na webu B, ovsem vyrazne upraveny. A je celkem jedno, jestli k lepsimu, nebo k horsimu. Nebo jestli tam necha puvodni cislo, nebo ho zmeni nahoru/dolu. Jde o to, ze ten clovek (editor? herni buh?), ktery se pod to ani nepodepise a nevis o koho jde, natoz aby byl zminen puvodni autor, si to pise podle sveho, jak se mu to libi, pritom danou hru zna klidne maximalne z traileru a PR povidacek. Ostatne PR kecy jsou casto prave tim doplnenym obsahem do clanku.

              Tohle nam tady opravdu neprijde normalni. Mluvim tak nejak za normalni lidi. V ustavu nezijeme, mame dum na oblacku a velkou zahradu s bazenem. :D
            • ucho
              Pan_Klobouk: možná sis toho za ty roky ještě nevšiml, ale text recenze kolikrát s hodnocením korespondovat nemusí. jinými slovy hrám se dá vytknout spousta věcí, přesto to neznamená, že hra nedostane dobré hodnocení. ono někteří recenzenti se zaměřují právě na ty negativa, protože je to důležitá věc. ale věc se má tak, že jednak co vadí jednomu, nemusí vadit druhému, a druhak každé negativum má různou váhu. a najdeš tu i recenze, kde toho příliš vytknuto není, popřípadě blbosti, a hra dostala nízké hodnocení.
              není mi moc jasné, proč zde v diskuzi mají někteří problém pochopit, že text recenze nerovná se číselné hodnocení. to číselné hodnocení je prostě něco navíc a když tomu chce dát někdo jiné hodnocení, tak ať si dá. je to jeho věc.
              většina her je zakoupeníhodná a s většinou her se dá užít kopec zábavy. stačí chtít.

              jinak nevím, kde je to "u vás". to je nějaký ústav pro idioty?
            • Jack1947
              ucho je ušnově smýšlejicí jedinec... takže mu příjdou věci v pořádku a ostatním zase ne *4*

              Autor je prodejná... a to je asi v pořádku inu Sapkowsky taky nějak nehledí na to kam jeho dílo směřuje Komiks/kniha film když to hází proč ne *5*
            • Pan_Klobouk
              "práva autora dotčena nejsou. nic špatného se nestalo." Jasne. Mas recenzi hry ohodnocene 5/10, nekdo ji proskrta, z pulky prepise a pod clanek praskne 9/10. Mimochodem ten nekdo hru samozrejme nezna a ani ji nehral, on jen upravi text tak aby byl pekny. Respektive aby z toho hra vysla jako pekna a zakoupeni hodna. A to cele je maximalne v poradku a nic zleho se nestalo.

              U vas v Ucholandu asi ne, ale tady u nas... jsme lehce znepokojeni. ;)
          • Jack1947
            Ne nadarmo si asi říká právě ucho, ale v pohop když ucho řekne že to je normální takhle to funguje a takhle se to dělá... tak asi to bude normální.
        • Jack1947
          Nějaké autorství letí nahoru komínem...

          Verdikt stejnej hodnocení jiné...

          Tak jsem zvdavý, kdy to tu promáznou *12*
    • Draken69CZ
      Tenhle hnůj už se tu někdy řešil, pak tady něčemu věř, hlavně jak hned prskaj když jim člověk něco řekne škoda námahy tohle řešit.
  • Alex81
    Tomb Raider v prohlizeci.
    http://xproger.info/projects/OpenLara/
  • Ptákovina, ale pobavila. :)

    https://www.youtube.com/watch?v=C8rFnefnKhA
  • Jack1947

    Outlast 2 Trailer

    https://youtu.be/EOrTuPljfPU

    Kdo by neveděl tak COD:WW2 bylo konečně officiálně oznámeno! ( bude i živý stream středu 19:00 s více infem)

    Ještě abych nezaopoměl Outlast2 bude mít i DRM free verzi na Gogu.
  • N0isy

    Kickstarter Hellpoint

    Pro fanoušky DS/BB, určitě podpořte tento zajímavý projekt:
    https://www.kickstarter.com/projects/hellpoint/hellpoint-a-dark-sci-fi-rpg
    • Koukam ze se rozhodli vykrast Dark Souls opravdu bez skrupuli.
      • Na tom je snad něco špatného? *7* Pokud to bude dobré, tak je to alternativa, navíc to má působivý vizuál.
    • Jack1947
      No jasně tohle je scifi Dark souls, stejnej styl boje a pomalu by se dalo říct že i graficky bez rozdílu ( pořádně tmavý to je taky *5* ) +splitscreen.

      Prostě indie reskin soulsů - kam se hrabe nějaké Surge ( které "vykradlo" LOTF)
    • Art styl se mi moc líbí, ale nelíbí se mi, že ti zdejší magoři jen tak dávají mínus, když odkážeš na zajímavý projekt.
  • Alex81
    Eurogamer už nefinancuje xzone? Zavítal jsem tam po dlouhé době a koukám, že snad v každém článku je "koupit na Alza"
    • Xzone koupil hrej
    • jindra.veliky
      jo, to tam maj uz celkem dlouho skoro v kazdy druhy vete *1*
  • ringmancz

    Little Nightmares poběží na PS4 v rozlišení 1080p při 30 fps, na PS4 Pro v rozlišení 1620p při 60 fps.

    tak už to není ani to Dynamic 4K Gaming, jak slibují reklamy
  • Veskoslav

    DoW III beta

    Kdo zapomněl, tak běží otevřená beta. Klíč přišel během 5 minut.


    A za mě osobně zatím skvělé. Je to takový hybrid mezi 1. a 2. dílem.
  • MickeyMutant

    Bleskovky

    Smázli jste mi příspěvek, který upozorňoval na problém ve včerejší bleskovce. Zřejmě došlo k nedorozumění, možná jsem měl věc formulovat lépe. V poslední době jsou bleskovky plné překlepů, jazykových nesmyslů a logického balastu, když už neobsahují mrtvé odkazy a faktické chyby nebo dezinterpretace. Snažil jsem se upozornit, že obraty jako "vyšla nová aktualizace" nejsou úplně nejšikovnější, což, uznávám, rozhodně nepředstavuje největší problém ve vesmíru. Přesto nechápu, krom neporozumění vycházejícího snad z mé špatné formulace, proč má podobné upozornění někdo z redakce potřebu odstraňovat.
    • Skoro jako by od stálého bleskaře převzal dočasně službu jistý redaktor, kterého z obavy o životnost tohoto příspěvku nemůžu jmenovat, což je smutný. *4*
    • Jack1947
      Možná že už tě mají dost (nevím)
  • https://www.youtube.com/watch?v=uvVGLLF-7jY

    Je to kvalitou videa nebo už začali s downgradem? Přijde mi to ošklivější než dřív. Konkrétně 0:57 mě dost nemile překvapilo. Koně jak z papundeklu, chlap netrefí třmen, ale tak co, stoupnout se dá i na vzduch, druhej kůň má asi kolečka v kopytech, podle toho, jak se otáčí, a čokl má buďto infarkt, nebo vzpomíná na krásné chvilky s něžnou fenkou...
    • skaven
      podoba sa to cca na witchera 1 :)
    • MickeyMutant
      On třeba ten šíp (1:08) by člověk tímhle způsobem z toulce taky nikdy nevytáhl. Ošéfovat všech tisíc podobných věcí (třmeny) je ale zřejmě nad síly malého studia jako Warhorse. Mají s tím problémy i v několikanásobně větších firmách.
      • Možná není problém v tom, že by postavy a animace byly tak hrozné, ale spíš v tom, že prostředí a nasvětlení se fakt povedlo. Potom to vypadá, jako když někdo do Skyrimu naplácne něco, co za deset minut spáchal v 3D studiu MAX. Prostě kontrast ve kvalitě.

        Ale jestli skutečně začali osekávat grafiku, tak se jim to ještě může podařit sladit. Sice tím pro hráče méně příznivým směrem, ale možná skoro lepší, než kdyby na mě v realistickém živoucím lese vyskakovali papundekloví zajíci.
    • jamar28
      Zdá se to horší. Ale nebyli psi náhodou už před časem vyškrtnuti z plánu? Možná jde o nějaké staré záběry, koneckonců je to video, které jen představuje herce, takže tam třeba použili starší věci.
      • Jack1947
        Já se tomu nedivím když je to studio kde si vše dělaj sami tak postupně vyškrtávaj a upravujou určité věci aby to zmákli, jenže Donwgrade takovej zase nebude ne graficky tolik spíš v hratelnosti... teda jestli upgrade už byl.
        • MickeyMutant
          Jistě, pokud byl upgrade, musí následovat downgrade. Podle hesla "What goes up must come down", jestli si teda tenhle Newtonův zákon pamatuješ z angličtiny.
      • MickeyMutant
        Pes snad byl vyškrtnutý jen jako společník, kterému můžeš dávat příkazy, jinak by tam asi psi (s inteligencí slepice, ktálíka nebo prasete) pobíhat mohli.
    • Lukass
      Vypada to nejak hur, myslim ze tam downgrade je.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit