Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • NEkromanT

    Já jen doufám, že s vydáním další generace 4ku nezaříznou. Pokud si případnej sequel God of War a Spider-Mana budu moct na 4ce zahrát v "1080p verzi", tak mě to bude vlastně stačit

  • Derp_1337

    Tak jedno se Sony musí uznat, úspěch PS4 je fenomenální. Dotují studia, aby vydávali kvalitní hry jako exluzivitu na PS4, prostě slušný tah.

    Člověk snad ani nemůže věřit, že si to Micro$oft dokázal s Xboxem takhle pohnojit.

    • Když jsem se rozhodoval mezi Xbox One a PS4, vyhrála PS4 právě díky nabídce her. Jinak považuji obě konzole za povedené a vím, že Xbox One X je o fous výkonnější než PS4 Pro. Co ale Xboxu závidím je zpětná kompatibilita s X360, tady Sony trošku zaspala.

      • Derp_1337

        Tak PS4 přešlo na úplně jinou procesorou architekturu než mělo PS3, takže zpětná kompatibilita není možná.

        Ale na druhou stranu PS5 bude mít stejnou architekturu jako PS4 a lidi spekulujou, že Sony povolí zpětnou kompatibilitu s PS4.

    • Ch0b0t

      Na druhou stranu, ps3 si oproti xboxu 360 vedla hůře a to už v té době měly obě strany exkluzivity. Nám jen nezbývá než doufat, že Sony neusne na vavřínech.

      I když doufám, že se Mrkvosoft vzpamatuje a bude to pořádný konkurenční boj, tím hlavně vyděláme my hráči.

      • Derp_1337

        To vlastně není pravda, že PS3 si vedla hůře než Xbox360.

        První roky sice X360 měl náskok v počtu prodaných kusů, ale za ten náskok mohlo převážně to, že Xbox360 se začal prodávat o rok dříve než PS3 (2005 vs 2006).
        Sice to zní hezky, když se řekne, že Xbox360 v říjnu 2006 "vedl" v tržbách o 10 milionů prodaných kusů, ale je to úplně bezduché, když v té době prodaných kusů PS3 bylo 0 !!!

        PS3 ten náskok po pár letech stáhl a předběhl Xbox. Ten mírný náskok si PS3 udrželo až do konce produkce.

        • Ch0b0t

          Jo, celkový počet prodaných kusů byl nakonec pro ps3 o něco lepší. Já to spíš bral, a tady mně klidně oprav protože tohle opravdu nemám nastudované, že ps3 byla dražší konzole, snad o 100 dolarů a nejsem si jistý jestli aby dohnali xbox nešli s cenou dolů. Myslím, že se ke konci ps3 objevil článek, že konečně začal být prodej hardwaru k poměru jeho vývoje a výroby výnosný. Tak jsem to bral že xbox v náklady/výnosy byl s hardwarem na tom lépe.

          • Derp_1337

            To je asi pravda, že zpočátku bylo PS3 dražší než Xbox360... ale ta dražší cena byla dána BluRay mechanikou.

            Za pouhých 100$ navíc jste v tom měli přehrávač filmů BluRay a to bylo  v době kdy nejlevnější BluRay přehrávač stál cca 1000$ !!

            Ale pak Sony ještě zlevnilo na stejnou cenu jako X360 od MS a najednou si všichni hráči a diváci filmů mohli vesele mnout ruce. 😎
            To, že na tom zpočátku lehce prodělávali, koncové zákazníky nemusí vůbec zajímat. I při uvedení PS4 a XboxOne se zpočátku prodávalo za cenu výrobních nákladů a nic se na tom nevydělávalo. Sony a MS neskutečně vydělávají hlavně na prodeji softwaru.

  • iSpirit

    Do roka mají 100 milionů PS4 prodaných. Tipuji, že na PS5 zmigruje spousta PCčkářů. PS5 bude mít zpětnou kompatibilitu, čili všechny hity si budou moc zahrát na PS5 a možná i v lepší grafice.

    • Bobrkola

      A proč by mělo zrovna PS5 zkonvertovat spoustu PC hráčů? Netrolím, opravdu mě to zajímá ;). Přeci jen PS5 bude "pouze" výkonnější verze PS4 od které se zatím žádné extra nové funkce neočekávají. Ale jsem zvědavý, jestli půjdou cestou jako u PS2/3 (tedy hodně výkoného HW, který je dražší, ale opravdu nadupaný) nebo cestou PS4, kde už v době vydání byl HW spíše vyšší střední třída. 

      Vzhledem k tomu, že mým nejoblíbenějším žánrem jsou RTS hry, tak pro mě bude stále hlavní platformou PC + Switch na cesty. Na PS4 mě nějaké hry dost lákají, ale kupovat si konzoli kvůli 5 hrám, se mi vážně nechce :/.

    • Přesně to si myslím, nová generace konzolí přetáhne hodně PC hráčů. Mne teda v říjnu přetáhla už PS4 Pro, ale jak tak sleduji vývoj PC a PC hraní, kdy dnes grafická karta střední třídy stojí tolik, co celá nová konzole, kdy si do nového PC  musíme dát tu parodii na OS zvanou Windows 10 a kdy se nám na PC začíná rozmáhat stejná exklusivita jako na konzolích, je vývoj asi jasný. Jen doufám, že i Sony přidá nativní podporu myši a klávesnice. Přeci jen některé hry nejaou na gamepady úplně ono.

    • 0011

      Sony nikde nepotvrdilo, že PS5 bude zpětně kompatibilní. Ano, bylo by to hezké ale PS4 taky nebylo zpětně kompatibilní a přesto, nebo možná právě proto prodali tolik kusů. Upřímně nechápu jak se jim to povedlo s dlouhodobou absencí exkluzivit(remaster TLOU nepočítám), ale nějak jim to vyšlo, není důvod proč by to neměli vyzkoušet znovu. Doufám že alespoň přidají podporu přehrávání 4k blu ray, je ostuda že MS jí má a ten kdo s tím přišel ne.

      • Já doufam, že bude. Zpětná kompatibilita je to, co závidím Xboxu One. Zatím mi přijde, že se Sony chová relativně rozumně (v porovnání se všemi okolo). Takže zpětná kompatibilita a nativní podpora myši a klávesnice a není o čem přemýšlet.

      • iSpirit

        "Nyní John Linneman, uznávaný redaktor Digital Foundry, na twitteru zmínil, že konzole PlayStation 5 bude určitě zpětně kompatibilní s hrami pro PlayStation 4 a nemohou být kolem tohoto žádné pochybnosti. Dokonce věří, že půjde o jeden z taháků k nákupu nové konzole. „U PS3 se tak nikdy nestalo, ale u PS4 tomu nic nebrání. Proč myslíte, že šli do x86 architektury? Aby se nekompatibilitě v budoucnu zabránilo,“ dodává s tím, že PlayStation 4 nemá hardware na to, aby mohl emulovat Cell procesor a vůbec dost specifický hardware konzole PlayStation 3. "

        • Row

          Nemyslim si ze do x86 architektury sli primarne kvuli kompatibilite i kdyz... jestli meli v planu uz tehdy vydavat pulverze... rozhodne je to neco co odstrani velke mnozstvi prekazek a tedy i snizi cenu takove kompatibility na minimum... odpovida to systemu iteraci na ktery najely (ps4 -> ps4 pro -> ps5 -> ?ps5 pro?) a podpori prodej nove konzole kdy hraci nakupem noveho HW rozsiri moznosti her a neprijdou o ty stare... defakto prechodem na novou generaci akorat "osvobodi" vyvojare od problematicke nutnosti podporovat starsi HW jako u ps4 a ps4 pro.

        • 0011

          "Franta z Brna si myslí že PS5 bude mít zpětnou kompatibilitu" má stejnou váhu co si myslí John Linneman. Ano je to logické, a pokud nechtějí naštvat spoustu fanoušků tak by to měli udělat, ale dokud nic nepotvrdí Sony, nic to neznamená. Pachter je taky uznávaný odborník ve svém oboru a jak se mýlil ve spoustě svých prognóz.

          • iSpirit

            ne, nemá to stejnou váhu panebože😂.

            • 0011

              Ale ano, má. Pokud nemá interní informace přímo ze Sony nic jeho prognózy neznamenají, stejně jako dnes nic neznamenají Pachterovi prognózy o krachu Switche. Naprosto stejně logické by od Sony bylo udělat remastery ze současné generace a podojit svoje IP co to jde, vzhledem k tomu, že zisky z prodeje konzolí pro ně nejsou tak relevantní jako z prodeje her.

              • iSpirit

                Reakce na příspěvek:

                Ale ne, nemá. Franta z Brna ani nemusí vědět, co je to PSko. Takže prostě ne. Takže člověk co spolupracuje s Eurogamerem, má největší channel o těhle věcech, má prostě větší váhu než Franta.

                • 0011

                  Reakce na příspěvek:

                  Hele můj Franta z Brna má VUT a ví o elektronice víc než Linneman :-P Sony jde především o peníze záleží na jejich rozhodnutí a ne na tom co si myslí kdokoliv. Pachter je v USA největší autorita na analízu herního trhu, o switchi řekl, že za 300 USD nemá absolutně šanci, stala se z něj nejrychleji prodávaná konzole na jejich trhu všech dob. Dělá to z Pachtera šaška? Ne, jenom to z něho dělá někoho, kdo nemá patent na pravdu, stejně jako Linneman a protože Linneman stoprocentě není "insider" Sony, takže neví co bude = jeho názor má úplně stejnou váhu jako Franty z Brna nebo když si hodím mincí. Já sám si přeju aby zpětně kompatibilní byl a měl to přehrávání 4k blu ray, protože sbírám filmy a u sběratelek pár 4k disků mám, ale vůbec nebudu překvapený, když zpětně kompatibilní nebude.

            • Mart9

              No on John Linneman ale říká jen to, co již všichni víme. Stejně jako on se i já na základě těchto faktů domnívám, že PS5 bude mít zpětnou kombatibilitu.

              • Reakce na příspěvek:

                sony zivi prodej software nikoliv hardware, kde okrada vyvojare podobne jako steam, zpetna kompatibilita se bude hodit i pro jejich loupezivy plany

                • Ch0b0t

                  Reakce na příspěvek:

                  Ale no tak. To jsi opravdu takový socialista, že nevíš jak kapitalismus funguje? Nikdo nikoho nenutí to vydávat na JEJICH hardwaru, můžou si udělat vlastní. Stejně tak nikdo nikoho nenutí vydávat něco na Steamu, každý si může udělat vlastní online store. Takže když už chceš říct něco moc chytrého, tak si aspoň odpusť to "okrádání".

                  • Reakce na příspěvek:

                    asi by sis mel otevrit alespon zakladni ucebnici ekonomie a nalistovat kapitolu "bariera vstupu na trh"


                    vsak taky kapitalismus je zalozenej na loupeni, jinak by 10% lidi nevlastnilo 90% veskeryho majetku

                    • Ch0b0t

                      Reakce na příspěvek:

                      No jestli bereš jako neférovou bariéru to, že se musí se Sony domluvit na tom, že chtějí využívat jejich hardware a software, tak to pak jo. Jak ti zlí loupežníci za něco podobného můžou něco chtít. Raději by si měl každý vývojář udělat vlastní konzoli, ať se nehádají. A ty bys to měl nahlásit na antimonopolní úřad, takhle to dál nejde.

                      No jo 10% zlých kapitalistů. Kéž by se toho dožil soudruh Lenin, ten by se postaral abychom všichni měli stejně.

                      • Reakce na příspěvek:

                        ano, vydirat nekoho z dominantni pozice na trhu je nefer


                        a proc je oligopol? protoze jsou tu ty bariery, kdyby to bylo tak snadny, tak ma svuj eshop a konzoli kazdej


                        tvoje argumenty jsou smesny jako soudruh jakes

                        • Ch0b0t

                          Reakce na příspěvek:

                          1. Pokud by Sony zneužívala své postavení na trhu, tak už je někdo vyšetřuje.

                          2. Koho tak vydírají? Máš Microsoft, Nintendo a pc jako alternativu.

                          3. Pokud by se to vývojářům nevyplatilo platit za využívání Sony, tak by se na ně vykašlali.

                          4. Konzoli a shop nemá každý, protože né každý má na vývoj a provoz. Jestli tohle je nefér, tak jak bys to vyřešil.

                          5. Mé argumenty jsou možná směšné, ale ty jsi ještě žádný neuvedl. Jen že kradou, že existují bariéry a že existuje oligopol. Fakt ohromné.

                          • Reakce na příspěvek:

                            to je na tom to nejsmutnejsi, ze gigant typu microsoft v tomhle pripade hraje roli uzitecnyho idiota a legitimizuje praktiky sony

                            pokud by to nekdo vysetrovat chtel, tak se ukaze na druhou stranu, na krovi jmenem ms


                            i pripad zjevnyho hazardu typu lootboxy dlouho nikdo neresil, to nic nemeni na tom, ze to je loupeni primo z kapes deti (i naivnich dospelych)


                            kdyz si vzpomenu, ze ms vyfasoval flastr i za to, ze nedal ve svym operacnim systemu na vyber webovej prohlizec, tak je s podivem, co sony vsecno prochazi a nikdo to neresi, asi nestaci desitky milionu zarizeni, musely by to bejt aspon stovky nebo nevim

                            univerzalni vselek neexistuje, ale treba tato cesta vnucovani otevrenosti platformy jako to kdysi provedly s windows je jednou z nich,

                            coz momentalne ochutnava steam, ze na otevreny platforme to neni az tak pevne dany, tam totiz staci jen ten kapital

                            • iSpirit

                              Reakce na příspěvek:

                              Můžeš nám vysvětlit, co Sony prochází? 


                              Dle příspěvků jsi hloupější komunista, co nemá co do huby, ale tohle snad dokážeš zodpovědět.

                            • Ch0b0t

                              Reakce na příspěvek:

                              Zrovna co se týče lootboxů, tak se divím, že se řeší nákupy kartiček ve hrách jako fifa ale nikdo neřeší nákupy reálných kartiček, kupříkladu Magic the Gathering, funguje snad na stejném principu. Jinak lootboxy a mikrotransakce mě nikdy nebrali, takže o tom moc nevím.

                              A Steam potřeboval konkurenci už dlouho, tam je jen zvláštní, že to ve stejném měřítku zkusil až Epic store. Škoda jen, že zatím se snaží konkurovat jen tím, kolik chtějí po vývojářích a konečný zákazník pravděpodobně rozdíl nepozná, alespoň co se ceny týče.

    • To su vsetko este len dohady a nic nieje potvrdene... Skor to zavisi od launch titulov na PS5. Ja napr. nevidim dovod prejst na PS 5 z PS 4 Pro ak pri launchy budu mat 3 hry napr... To skor tak o rok neskor je idealne. Nezabudni, ze novou generaciou sa vzdy posunie grafika v hrach aj na PC ( tym PR kecom o maximalnej moznej grafike na PC neverim, len nechcu spravit velke rozdiely medzi konzolami a PC ).


      Edit. Ak nastavia rozumnu cenu tak nevidim dovod preco nemoze mat clovek aj PC aj konzolu.

      • Mart9

        Hlavně není důvod, proč nemít PC a PS4 zároveň již nyní.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit