Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • KrPa

    Moje před pár dny psaná recenze na RX5700XT, kupována 2. února:

    Po 15 letech jsem koupil znovu stolní PC s ryzenem a tak sem si řekl, že zkusím i AMD grafiku. Hodnocení byly vesměs dobré a poměr výkonu / ceny byl velmi příznivý proti Nvidiím. Jenže i sebelepší HW není schopen dorovnat problémy s SW. Karta má sakra velké problémy s ovladači ale i s Raden softwarem, který sám o sobě není třeba ale rád způsobuje pády ovladačů. Karta je venku od července 2019 ale zatraceně pořádné ovladače dostala až v březnu 2020. Karta má taktéž vyšší teploty než grafiky od Nvidie, což výrobce potvrzuje, ale prý je to normální chování.Po koupi sem bojoval s ovladači asi týden. Kvůli skládání PC jsem ale kartu nemohl vrátit ve 14 denní lhůtě. Tak jsem doufal o ovladače. Což se teď nakonec víceméně povedlo, takže misky vah se přesunuli na stranu kde: nelituji koupě. Karta má ale pořád problémy s DX9 u straších her a občas na nich padají ovladače (BSOD) a snižují i FPS. Starší ovladače taktéž padali při zapnutí HW akcelerace v prohlížeči a discordu (černá obrazovka, zvuky a počítač jel dále - nutný tvrdý reset). Dále někdy karta úplně ztratila signál, při zapnutí nějaké krávoviny v radeon, nezjistil sem co, ale když jsem vše vypnul, žádný problém nenastal. Radeon má hodně funkcí, nastavení a sledování hodnot, ale je problémový.Nejlepší jsou zatím ovladače 20.2.2. vydané na začátku března 2020. Výše vypsané problémy jsou téměř všechny eliminované. Původní hodnocení asi 50%, s ovladači 20.2.2. dávám 80%.

    • Po 7 letech s "hernim" notebookem jsem se rozhodl jit opet do pc. Jelikoz jsem mel pouze klavesnici a mys, musel jsem koupit komplet nove pc i s monitorem a docela zaskrcenym rozpoctem.

      Po procteni nespocet recenzi, testu a shlednuti tuny videi jsem mel jasno. Me nove pc bude na platforme AMD. Takze Ryzen 5 3600, Saphire rx 5600 xt, 2x 8gb ddr4 3600mhz, asus b450 zakladni deska, samsung nvme m2 Ssd, chladic, nap. zdroj a skrin od be quiet. Vse vybrano tak aby byl zachovan co nejvetsi pomer tcena/vykon/ticho. Sestaveno od nejmenovaneho prodejce na 1*. Od prvniho zapnuti jsem byl ohromen tim, jak pc muze byt temer neslysitelne. Po updatech OS jsem nainstaloval MSI afterburner, abych se presvedcil, jestli neni ticho vykoupeno vysokymi teplotami. Nainstaloval jsem nejoblibenejsi hry, u vsech nastavil 1440p/ max. detaily a zacal hrat. 

      Poprve mi spadla celist z toho, jaky vykon ma pc za celkem nasponovany rozpocet. Podruhe z teplot na procesoru i grafice ktere se pohybovaly mezi 45 a 55°C vetsinu herniho casu s obcasnym skokemgrafiky  na 60 °C a naslednym padem zpet k 55°C. Graficka karta je proste temer neslysna i pri zvyseni otacek. Pisu, ze pc je temer neslysne jen proto, ze ho mam na stole 40cm od hlavy.


      S nicim jsem si nehral, nezkousel stahovat nove ovladace, netaktoval ani neupdatoval bios. Tak, jak se mi pc dostalo pod ruku, funguje skvele bez nejakeho sekani, modrych nebo cernych obrazovek apod.

  • Dubik

    Budoucnost RT řešení je Microsoft už jen kvuli tomu že to bude standart a nvidia pokud dál nebude chtít uplácet vývojáře na to přejde taky..Konzole určují to , jak hry vypadají a jak jsou optimalizovány.. Logicky mít tedy AMD sestavu je dvojnásobná výhra , jak pro cpu tak gpu.. většina her tak bude taky optimalizována a veškerý bonusy tohoto výrobce budou i aplikovány , nějaký RTX už přestane kohokoliv zajímat, ikdyž neříkám že to nemá smysl, ovšem po stránce toho výkonu co to sežere to za to fakt nestojí. Snad tedy to řešení Microsoftu pojede líp, věřím , že jo..

    • clovicekO

      Fuj!

  • Docela by me zajimalo, jak na tom ty karty budou s pameti. Respektive jestli se AMD podari zajistit dost rychlych pametovych cipu pro tyhle Big Navi karty. Uz soucasne karty jsou dosti narocne na propustnost, kdy pro zvyseni vykonu je obvykle nutne pretaktovat jak jadro, tak pameti. Ted kdyz se do toho zapoji konzole a ta jejich unifikovana architektura pameti, kde se pocita snad az s 16-24GB GDDR6?

    Neco mi rika, ze se s dalsi generaci karet jak od AMD tak od Nvidie zadne cenove valky nedockame, alespon ne zkraje vydani, protoze nabidka naprosto neuspokoji poptavku.

  • scuRRa

    V posledních letech dávám ruce pryč od AMD GPU, ale jen ať jsou ty karty co nejvýkonnější, aby zde byla aspoň trochu konkurence pro Nvidii. I když to jsem asi až velký optimista :/

  • Tož, kdybych byl rejpal, zeptal bych se:

    A funkční, spolehlivé ovladače na to vyjdou taky ještě letos?


    Ještě, že rejpal nejsem :-) 

    • skaven

      dobre sme sa na tuto temu pobavili na diit.cz, a vyslo nam to, ze v podstate tie karty nie su v stabilite horsie ako ich nvidia naprotivky(sucasne turingy).

      diit

      • V ideálním rozpoložení určitě jsou to dobré karty, ale zkušenosti některých uživatelů mluví jinak. Nejde ani tak o samotný HW, spíš instalované ovladače na PC někdy způsobují problémy. 

        • skaven

          ak by si klikol na link, zistil by si, ze celosvetovo navi nemaju viac problemov s blackscreenom, nez turingy... sem tam niekto ten problem ma, z  dovodov, co amd sa snazi riesit...a hlavne identifikovat, ale nie je to celoplosny problem. skor sa biju niektore hw kombinacie s urcitymi nastaveniami v driveroch.

    • Johnny

      Mam RX 5700 a nemám problémy.  občas to zamrzne v prohližeči nebo tak. Ale je to zanedbatelný.  Při hraní je vše v pohodě a ještě se mi nestalo že by mi to nějak padalo či podobně)¨

      • To jsem rád, že problémy nejsou. Bohužel ne každý takové štěstí má. Stačí nahlédnout do diskuzí ke kartám od AMD a zkušenosti uživatelů se tam většinou dost liší.


        Hodnocení v diskuzích u NVidia karet většinou vypadá zhruba takto: "Ehm je to drahé, ale jinak dobrá karta".


        Hodnocení u AMD karet je buď: "Za ty prachy skvělá karta, nas*at NVidii" nebo "Hmmm, včera jsem po osmé musel přeinstalovat OS kvůli ovladačům".

        • Obavam se, ze u drtive vetsiny problemu s AMD kartami je zadrhel nekde mezi zidly a klavesnici...

          V techto diskusich totiz clovek narazi na odborniky, nad kterymi zustava rozum stat... napr. Vymenil jsem svou gtx 1060 za rx 5700 xt a zacaly problemy. Dotaz: odinstaloval jste ovladace nvidia? Odpoved:  ne proc? 

          • Johnny

            přesně :D

        • fixcz

          "přeinstalovat OS kvůli ovladačům" - say no more...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit