Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Grimnenbulin

    Jenom technická:) Na zálohy se ani ve středověku dlouhou dobu nehrálo. Mimo jiné to bylo považováno za nečestné a nesportovní :) Otáčí se to okolo nějakého 13. století mám pocit. 

    • Inquisitor

      Je to tak. Obyčejní pěšáci de facto nemohli útočit na (nedisciplinovanou) urozenou jízdu. Bitva byla forma turnaje s napevno danými pravidly. To se prakticky zlomilo bitvou u Azincourtu(1415), kdy angličtí lučištníci zlikvidovali výkvět francouzské šlechty

      • To vyprávěj vlámským soukeníkům. 🙂

      • vaclav.pechacek

        Jinak, lučištníci hráli svou významnou roli (i jako zbraň proti elitním jednotkám) už daleko před Agincourtem, dokonce někdy byli chránění rytíři sesedlými z koně, když k tomu byl taktický důvod. Myslím, že ta představa "rituálních bitev" jako formy turnaje je trochu mýtus, chvíli jsem hledal a třeba tohle je zajímavé shrnutí: https://deremilitari.org/2013/06/the-myths-of-medieval-warfare/ (tam mimochodem i píšou, že se zálohy používaly, ale většinou ty mobilní - nechali si čerstvé jezdce na pronásledování/obchvat). Ale klidně sem hoď alternativní zdroje, rád si počtu.

        • Na druhou stranu nezapomínejte, že třeba u zmíněného u Agincourtu Francouzi nevyužili svoji "početní" převahu, neboť nebyli schopni se domluvit a zaútočit společně. Hromada bitev se odehrála ve scénáři: Sir takový a makový prohlásí, že teď bude útočit on. A zbytek Pánů mu max fandil, nebo se mu posmíval. A když neprorazil, tak ze zbytku pánů se zase někdo zvedl, tak teď půjdu já. A tak do kolečka.

          Na Trubce se dají najít videa, které víceméně prokazují, že ani anglický tisový Longbow nedokázal prorazit zbroj rytíře na koni.

        • Grimnenbulin

          Díky za odkaz, já se též rád přivzdělám. Jsem spíš zaměřenej na třicítku, kterou želbohu všichni včetně herních vývojářů opomíjejí :)



        • Článek je fajn, ale trochu příliš zaměřený na Anglii, což byla ve středověku menší země, která byla, no, nechi říct zaostalá, ale rozhodně ne na špici technologického a vojenského vývoje.

        • Inquisitor

          Tak jasně, to že prostý kmán neměl šáhnout na rytíře, ještě neznamená, že se to nedělo. Obraz rytířství se hodně měnil od dob  Guillauma le Maréchala, kdy turnaj byl bitvou a naopak. Realita byla často jiná. Azincourt se udává jako takový vrchol změn v přístupu k bitvě. Resp. stoletá válka. Kdy účel světí prostředky a počítá se vítězství a ne jeho způsob. Jenom příklad je Wiliam Wallace a bitva u Bannockburnu nebo bitva u Courtrai. Kter proběhly ještě před Azincourtem.

          Ale máš pravdu, nebylo to žádné dogma. Ono nakonec nic není jenom černobílé.:)

      • vaclav.pechacek

        To říkejte Vilémovi, jak ho huskarlové nechávali po vylodění na pokoji :D

        • Grimnenbulin

          Tak tam se to rytířství ještě úplně nepěstovalo :) Ale třeba kdyby takovej Přemysl přežil na Moravskym poli, asi by ho nefér přístup Rudolfa docela namíchnul :)


          Navíc zálohy se daly fakt blbě koordinovat a tehdy se velení v průběhu bitvy zas tak  moc neřešilo (resp. nemohlo řešit).

          • vaclav.pechacek

            Jo, to je asi obecně pravda o bitvách starověku i středověku, že ta úroveň kontroly, co nám poskytují strategické hry, je na tom všem to zdaleka nejmíň realistické ze všeho. On i ten náš geniální Hannibal asi ty jednotky u Cannae mohl na začátku chytře rozestavit a rozdat základní instrukce, ale jakmile se začalo bojovat, už toho moc neovlivnil - a to měl z velké části profesionální vojsko.

            • Grimnenbulin

              Mám pocit, že takhle to měl udělanej stařičkej Centurio. Tehdy mě to strašně štvalo a vlastně to bylo docela realistické pojetí.

              • Duncan66

                Reakce na příspěvek:

                Hehe, to jsem taky hral, jen tam to byl podle me random a na rozlozeni vlastne vubec nezalezelo. Zkouseli jsme ruzna nesmyslna rozestaveni a stejne byl vysledek nahodny a vice zalezelo na velikosti vojska nez na cemkoli jinem.

                • Reakce na příspěvek:

                  tak to tedy prrr

                  centurio miluju, i kdyz je to na prvni pohled spis jen takova blbinka jako defender of the crown ze stejny lihne, preci jenom tam misto pro taktiku a strategii je vetsi

                  v centuriu nejvic zalezelo na tom utocit na jednotky aspon ze dvou stran

                  ono kdyz se to hraje na nejtezsi obtiznost, kdy rim ma jednotky s mene muzi, se to ani jinak vyhrat neda, pak je to totiz takove dark souls mezi casual strategiemi

                  to byl prave ten majstrstyk, s mensi armadou vymanevrovat vsechny ty hordy barbaru nebo overpowered parthskou risi celou na konich

  • Vašku, toto je nejlibovější úvod do recenze.

    #historynerd

  • Houdini

    Mňa navnadil gamesplay a musím povedať, že to má niečo do seba. Najprv ma odrádzala dĺžka jedného scenária, ale to len tie epické sú také extrémne dlhé. Má to viac módov a niekedy si len tak dám quick battle alebo nejakú custom a to je taká jednohubka. Keby sa Vašek s Alešom rozhodli urobiť ďalší gamesplay, vôbec by som sa nehneval😉

  • KIMCID

    diky za nápad na víkend

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit