Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947

    Problém je v LCD panelech, polovodičích a hlavně plastu a dotýká se to všeho, Kdo to koupil ještě za "lidovou cenu" před vánocemi tedy spíše stihl koupit ten se má, i když není vyloučeno že nové revize těhle karet budou výkonějších než referenční verze.

    Nojo ještě že nejsou ty hry, to bych byl naštvanej, ono už i ta představa solit za tu kartu i těch 30klacků je docela hrozná!

    Jo štve mě to ne že ne, dokonce roku asi šmitec. Njn, co se dá dělat, už aby ta kryptománie se trochu uklidnila ta tomu zrovna dvakrát nespěje takY 😬 proste zoufalá doba. Já ted mám možnápoaučení měnit každé 3-4 roky! Grafika je jako by byla, srdcem počítače. Procesor je důležitý taky ale kolikrát ne tak razantně.

    Prostě je třeba doufat. ( To nezminuji že málem by nebyli ani disky ... naštěstí to bylo přehnané ale vystrašilo fuj náký chio).

  • Ono aj to vydanie konzol tomu nepomohlo. PS5 uz pol roka od svojho vydania beznadejne vypredana ...nove zasoby v nedohladne ... to co sa dostane na nase trhy su omrvinky...

    • Jack1947

      Mě stačí ta nevyýkonná za lidových (1050) 8,3k to by stála 3060! heh jako příklad za všechny.

  • x_ander

    Sice nejsem ekonom, ale není místo těchto polovičatých řešení pro nVidiu lepší prostě navýšit výrobní kapacity? Samozřejmě chápu, že to nejde lusknutím prstem, ale pokud je o jejich karty takový zájem, že jsou permanentně vyprodané (a je v pdostatě jedno, kdo to koupil a na jaký účel), tak prostě oslovím další fabriku, protože čím víc vyrobím, tím víc vydělám, ne?

    • jiri.svak

      Ty fabriky ale bohužel nejsou. TSMC, který produkuje na 7nm procesu, je plně vytížený další výrobou, takže na Nvidii "zbyla" 8nm výroba Samsungu. Moc dalších alternativ není, jedině zvýšit výrobní kapacity stavbou dalších továren, o což se společnosti snaží, ale nejde to hned. Navíc je třeba brát v potaz, zda to není jen krátkodobý výkyv, kvůli kterému by se v dlouhodobém horizontu taková investice nemusela vyplatit.

    • Oni by rádi prodávali víc, problémy jsou myslím následující: 

      1) Nedostatek materiálu, hlavně snad křemíku. Může za to zvýšená poptávka. Obecně stoupnul prodej počítačů kvůli pandemii covidu, ‚na vině‘ jsou karantény, distanční výuky, home-officy atd. (známe to u nás, české školy na podzim prakticky nemohly nakoupit dost počítačů pro děti, přestože peníze na to byly, jenže takovou poptávku najednou trh nedokázal zásobovat). 

      2) Problémy s výrobou a distribucí kvůli covidu - karantény a izolace zaměstnanců, a to ve fabrikách i logistických firmách, tedy dělníků, řidičů, všech.

      3) Další problémy s trhem kvůli covidu - například krachují některé obchody, které měly nasmlouvané zboží, atd. 

      4) Cena kryptoměn pořád stoupá, takže těžaři (investoři) vykoupí v podstatě jakékoliv množství a hráči vždycky ostrouhají, tady řešení není.

      ‚Řešením‘ by bylo nastavit cenu na hranici toho, co se vyplatí těžařům, za tu cenu (tj. za několikanásobek prodejní ceny) si to už teď můžete koupit od překupníků. Kdyby to Nvidia udělala, hráči by ji roztrhali zaživa. A to firma nechce, protože trh s kryptoměnami může kdykoliv zase spadnout, zato hráči jsou stálý zákazník.

      • Jack1947

        Třeba televize zdražili skoro o deset tisíc taky nové... pokřivená to doba🤮

        Auta taky, nic moc... Kdežto jich je hodně takže nevadí že některá krachnou zejména elektra by mohli 🙂

      • Derp_1337

        Trochu sis to popletl s tím jak vyníš Covid v bodech 3 a 4:

        Krach nějakého obchodu nemůže vyvolat globální nedostatek zboží. To zboží prostě půjde do jiných obchodů.

        Stejně tak ty "karantény a izolace některých zaměstnanců" nijak rapidně neovlivní ty velké fabriky. Od června minulého roku všechny jejich továrny jedou na 100%.


        Největší dopad Covidu na tohle odvětví je v tom, že spousta lidí sedí doma a nudí se! Takže spousta z nich chce novou konzoli a nebo novější PC či grafiku, což způsobilo ohromný nárůst poptávky.

        • Krach obchodu - zboží také může někde zůstat viset (třeba ve skladu zavřeného obchodu, když se trochu zamyslíš), soud nějakou dobu rozhoduje o insolvenci, firma musí vyjednat uhrazení pohledávek, bla bla bla. Souhlasím, že to asi není ani zdaleka ten největší problém, ale třeba právě kamenné obchody s elektronikou jsou (nebo byly) v mnoha zemích dlouho zavřené, zároveň musí třeba platit raketu za místo v zavřeném obchodním centru, což je pošle ke dnu, atd. atd. 

          Karantény a izolace - kromě těch samotných montoven musí někdo vyrobit komponenty, někdo je musí přivézt, někdo musí prodat ten výrobek, distribuovat ho, nakonec třeba fyzicky s kamionem přejet hranici, za kterou ale musí do karantény , což ho na nějakou dobu odstaví (některé státy se víc izolují než jiné), bla bla bla. 

          Kdyby šlo skutečně jen o zvýšenou poptávku, jak tvrdíš (lidi se nudí a proto kupujou), tak by prostě výrobci rozšířili výrobu. Jenže to není tak jednoduché a na vině je mimo jiné covid. Pandemie výrazně ovlivnila mezinárodní obchod, grafické karty nevyjímaje. Zkus použít Google, ten ještě funguje.

    • Nedostatek na trhu se resi zvysenim ceny. Coz nechapu proc davno neudelali. 

  • victor

    3060 kdo vlastně stojí o tyhle kastráty ? ....Cenově nezajímavé , paměťově  doposud podvyživené. Situace na trhu mne jen utvrdila v tom že takové lowend karty nekupovat .

    • Derp_1337

      Tak RTX3060 není zrovna low-end. Spíš taková nižší střední třída.

      Pokud necílíš na hraní ve 4K a stačí ti "pouhé" FullHD a nebo třeba WQHD (2560x1440), tak to v současnosti má nadmíru dostačující výkon.

    • Jack1947

      Já Entry model na 2k proč ne ( zvládne i 4k, jen... to bude třeba ubrat s nároků)

    • zapomnel jsi napsat, vykonem naprosto dostacujici

  • Grifus

    Ono by to šlo, ale to by se reálně muselo chtít. Ne jenom tyhle divadla co předvádí marketingový tým Nvidie a pak tvrdí "mi se snažíme".

    • Derp_1337

      Jo, taky bych řekl, že to je spíš takové marketingové divadlo.

      Obzvlášť trapná byla ta situace, jak potichu vydali drivery, které odemknuly těžení na 3060.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit