Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • VR rozhodně pořídím ale má to jediný důvod - letecké a jiné simulátory . Ale rozhodně více preferuji a preferovat budu 3 monitory a IR tracker . prostě je to pohodlnější a efektivnější . 

  • Johny404

    "Ano, Beat Saber je sice skvělý, ale to je jen jedna hra."


    Na VR je mnohem víc skvělých titulů než Beat Saber. Half-Life Alyx je sám o sobě skvělá hra, navíc hra má workshop a jsou tam různé komunitní mise. Boneworks je taky hodně zajímavá hra a lze ji také modovat, takže je tam hodně obsahu. Pak tu jsou multiplayer hry, kde když má člověk kamarády, tak si užije taky dlouhodobě spoustu zábavy. Pavlov VR, Population ONE, Walkabout Minigolf, VTOL VR, Township Tale, Minecraft, No Mans Sky, atd. Her je tam dost, jen člověk nesmí být líný je jít najít.

  • victor

    Řekněme to otevřeně ... VR je pro masovou potřebu naprostá zbytečnost. 3D brýle alespoň dosáhli nějakého rozšíření do masové elektroniky,VR je nejednotné ,mimo masový zájem , a bez reálné snahy protlačit technologii do segmentu spotřebního zboží...

    Metaverse je pojem , který nikdo mimo Facebook pořádně nepochopil a bojím se , že nic jiného ,než dceřinky Zuckerberga spojovat nebude .

    • Asi tak. VR brejle jsem ze zvědavosti koupil. A práší se mi na to ve skříni (už to ani nemám zapojené). Nabídka her a jejich kvalita je tam dost sporná. Ale o tom by se ještě dalo nějak diskutoval. Ale pohodlí při hraní je o ničem - headset na hlavě fakt není pohodlný. A ovládání je většinou neskutečně krkolomné. Hlavně pohyb. No a pak jsem možná už starý, ale VR = že mi dvě obrazovky svítí do očí z pár cm (a ještě mě 3D efekt nutí ostřit na jinou vzdálenost než ve které obraz skutečně je) a nikdo mě nepřesvědčí, že je to dlouhodobě zdravé. Takže jako zahrát si na tom dvě hodinky jednou za čas je asi v pohodě. Ale pařit na tom Skyrim? Na to mám svoje zdraví fakt moc rád.

      Výsledek byl ten, že koupě headsetu lituju. Párkrát jsem si to zkusil a bylo to cool (ale ot by šlo za zlomek ceny v nějaké VR herně). A pak jsem stejně dal vždycky přednost pořádné 2D TV, kde bylo hraní prostě lepší (lepší hry, lepší ovládání,...)

  • Však Second Life je tu už skoro 20 let. A víme kolik lidí to hraje.

    Zatím mi celej metaverse přijde jen jako věc vycucaná z prstu, která má lidi přesvědčit, že všechny ty NFT jednohoo dne určitě k něčemu budou :-D

  • ..a ani staré

  • Připomíná mi to: "K čemu chytrej telefon, když ho musím nabíjet každej den?? Moje 3310 vydrží nabitá skoro týden a stejně mi stačí jen volat a psát SMS a lepší hru než hada stejně nevymyslí" 😂

    • victor

      Nakonec nemálo lidí dnes tu starou Nokii obdivuje ( ...a ta výdrž ;) ) Na hraní jsou placky , na placení Nokie ( nenechá vás ve štychu s baterií ;) )

    • 3410 sem používal eště někdy před 10 lety :D. A celkově sem na smartphone přešel až letos a stejně je většinu času používaný jako čtečka knížek :).

    • Derp_1337

      Tak ale velká část uživatelů by si opravdu vystačila s telefonem, který nabízí stejné služby jako měla prastará Nokia 3310.

      A lidí, co si už zvykli na moderní telefony, jsou pomalu už znechucení z toho, jak se je appka na kdejakou blbost.

      • Nevystačila, to by si furt lidi nekupovali nové a nové smart phony za x tisíc, když by jim stačily obyčejné tlačítkové za pár stovek. 83,72% lidí na světě dnes vlastní smartphone (včetně Afriky, Indie nebo Jižní ameriky kde jsou lidi fakt chudí)  a číslo pořád roste.

        A to že jsou lidi znechucení, že existuje appka na kdejakou blbost bereš kde? Nutí tě někdo instalovat všechno co najdeš v Google Play? Na tom že je na výběr milión užitečných aplikací na počasí, finance, zdraví, seznamování, sociální sítě, hry, mapy, atd. (a většina zdarma) fakt nevidím nic k znechucení.

        • victor

          Lidí by si nekupovali nové a nové smartphony , pokud by těm starým vydržela životnost baterie déle než dva roky ;) Ono také to že baterii dnes vyměníte hlavně v servisu je "plán" ;) 

        • Derp_1337

          Přesně jak tady Smaug napsal. Když chceš přes prohlížeč v mobilu najet na nějaké stránky a ty stránky tě otravují s tím, že si máš nainstalovat jejich appku a toho upozornění se nedá zbavit. Je to fakt otravný trend, appka na kdejakou blbou stránku.


          A k problematice smartphonů: ačkoliv lidi si je kupují, tak kolik jich skutečně využije "plný potenciál" toho smarthphonu a nebudou přes nějak jenom volat a psát??

          Moji prarodiče mají smarthphone, rodiče mají smarthphone (protože chcou jít s dobou a být "cool") , ale stejně jenom přes něj volají a píšou zprávy.

          • A nezkoušel ses někdy zamyslet proč to ty firmy dělají a že k tomu mají objektivní důvody? Třeba že jsou ty aplikace mnohem optimalizovanější a rychlejší než v náhodném prohlížeči, můžeš si v nich customizovat hromadu věcí, některé funkce můžeš používat i offline (např. stáhnout si mapy), mají nad jejich chováním úplnou kontrolu na rozdíl od prohlížeče, atd. Můžeš se na to zeptat jakéhokoliv mobilního vývojáře. 

            A jestli si tvoji rodiče a prarodiče kupují smartphone jen proto aby byli "cool" tak je to jejich problém, ne smartphonů. Facebook, WhatsApp, Skype, email nebo nějakou blbou hru ve stylu Candy Crash používá na smartphonu tak 95% lidí. Nesuď všechno jen podle svého nejbližšího okolí.

            • a uz ta Meta je niekde ? Da sa to stiahnut ?

            • Objektivní důvody k tomu, aby vlastní webovou stránku totálně zmršili a nutili uživatele agresivním způsobem ke stažení aplikace? Jistě, především lepší kontrola nad uživatelem a jeho zařízením, lepší kontrola nad zobrazováním reklam a vylákání nějakých osobních údajů. V tomhle je prohlížeč samozřejmě omezující.

              Lépe optimalizované asi budou, ale neměl by se uživatel rozhodnout sám, jak se na to chce dívat? Zvlášť, pokud se chce podívat jen na jeden článek, na jehož odkaz klikl někde v diskuzi. Tu webovku musejí udržovat tak jako tak i v mobilní verzi a navíc si přidělávají práci s tím mršením a musejí to aktualizovat, když jim to začne nějaký blokátor reklamy opravovat. Co vím, tak nějaké menší portály dokonce rušily svoje mobilní aplikace,
              když se jim povedlo zařídit rozumnou mobilní verzi svého webu. Takže
              pokud to má být primárně pro pohodlí uživatele nebo vývojářů, tak to není rozhodně tak
              jasné, jak si myslíš.

              Offline funkce beru (pokud jde opravdu o solidní přidanou hodnotu jako to stahování map), takové aplikace mají cenu. Ohledně nastavení, to se běžně dělá i na webových stránkách.

              Jak by se ti líbilo, kdybys zítra přišel na games.cz z počítače a viděl přes půl obrazovky neodkliknutelný odkaz na stažení GamesCZ aplikace z MS Store? Přece by to bylo pro tvoje dobro, lépe optimalizované, s možností přistupovat k uloženým článkům offline...

              • Reakce na příspěvek:

                Tak mi pověz, které osobní údaje z tebe mobilní aplikace pokoutně vyláká a webová stránka ne (při zachování stejné funkčnosti)? Když jdeš na eshop, musíš logicky zadat svůj email k registraci a adresu na doručení zboží ať už máš appku nebo web. Stejně tak u seznamky - musíš logicky zadat nějaké údaje o sobě ať už tam přistupuješ jakkoliv. Když si stáhneš aplikaci na zdraví/fitness, musíš tam zadat výšku/váhu/věk aby smysluplně fungovala.

                K reklamám - buď je tam máš a aplikace je zdarma nebo si jednorázově připlatíš a budeš to mít bez reklam. Faktem je, že bez nich by většina aplikací zdarma nemohla existovat, stejně jako web GamesCZ. 

                Mnoho typů aplikací by ani přes web fungovat nemohly kvůli bezpečnosti (mobilní bankovnictví, VPN, atd.) nebo proto, že musí běžet na pozadí (antiviry, aplikace na fitness). Je to prostě celé mnohem složitější než jen že "ošklivé korporace se z nás snaží vytáhnout osobní údaje".

                A kupodivu aplikace GamesCZ z MS Store by mi nevadila, kdyby měla nějaké opodstatnění (jako mobilní aplikace) a daly se v ní např. vypnout reklamy (což je nám už několik let slibováno). Jelikož mám momentálně v PC nainstalováno 168 aplikací a her tak jedna navíc mi fakt žíly trhat nebude.

                • Reakce na příspěvek:

                  Jistě sis všiml, že se bavím o aplikacích, jejichž úkolem je primárně zprostředkovat funkci webových stránek. Tedy ne o internetovém bankovnictví nebo fitness záležitostech.

                  Takže konkrétně: Když mi někdo odkáže článek z Facebooku nebo Twitteru (a bohužel nejen z těchhle dvou), tak prostě na mobilu vidím na půlce displeje odkaz na stažení apky. K té navíc potřebuju účet, i když článek je přístupný pro všechny. Pak povolení přístupu ke kontaktům a kdoví čemu ještě. Pravda, na počítači je taky velký rámeček s výzvou na přihlášení, ale přece jen nezabírá půl obrazovky a navíc se ho jde zbavit dvěma kliky přes vývojářskou konzoli.

            • Derp_1337

              V tom tvém příspěvku je tolik nesmyslů jako kdyby to psal:

              1.) někdo "negramotný v informační technice", který vůbec nemá představu o čem píše.

              2.) a nebo ovečka, která zbaští kdejaký "PR marketingovou kampaň" jako svatou pravdu. Takový ten typ ovečky, která nejenže bude souhlasit s veškerými nesmysly, které ji někdo předhodí před ksicht... ale taky navíc bude obhajovat ty firmy s tím, že to očividně dělají z "objektivních důvodů" a vlastně pro naše dobro. LOL


              • Reakce na příspěvek:

                Aha, koukám, že došly argumenty tak jsme se uchýlili k osobním útokům, ovečkám, atd. 😉

                A jinak ses náhodou spletl, protože v IT a vývoji pracuji (i když ne jako programátor), takže jestli mi ty PR kecy chceš nějak smysluplně vyvrátit tak do toho.

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Sorry, že jsem nemohl reagovat dřív, ale zůčastnil jsem se diskuze (u článku o Zaklínačovi), v které se probírali negativní věci na seriálu. A já přihodil do placu, že mi vadila technická stránka seriálu, obzvlášť ty temné scény, kde skoro nic nebylo vidět.

                  Bohužel některé osoby v redakci Games jsou háklivé na kritiku jejich oblíbeného seriálu Zaklínač a všem zůčastněným v dané diskuzi rozdali ban na týden. Nádherná cenzura.


                  Po tom týdnu už nemám moc chuť to nějak rozebírat, když většinu negativních věci na appkách už rozepsal Smaug. Jenom zareaguji na jeden tvůj citát.

                  "Mnoho typů aplikací by ani přes web fungovat nemohly kvůli bezpečnosti (mobilní bankovnictví, VPN, atd."

                  A proč by nemohli fungovat přes web? Mobilní bankovnictví, VPN, atd. se běžně dá spustit přes webový prohlížeč.

        • Ke znechucení je, když si v mobilním prohlížeči otevřeš stránku a ta tě otravuje s tím, že si máš nainstalovat apku, aby ses plnohodnotně dostal k obsahu, ke kterému na počítači prohlížeč v pohodě stačí. Pokud pak trváš na mobilním prohlížeči, máš půl displeje zapláclou obřím odkazem na instalaci apky.

  • Hidden

    Ono jestli to nebude tim, ze se vsichni ohaneji metaverse, ale realne nema krome obecnych velkohubych prohlaseni nikdo nic poradne hmatatelneho, takze bych klidne tipl, ze vetsina respondentu ani nevi co to ma byt a proc by je to melo zajimat. Ale kdyz bude zabavny, dostatecne atraktivni a dlouhodoby obsah, ono si to uzivatele najde. Teda pokud bude mit penize na VR, pokud nebude existovat i non-VR verze daneho produktu (a zamerne pouzivam slovo "produkt", protoze zatim to na nic jineho nez neslany a nemastny produkt k naplneni financniho vyhledu nevypada).

    • Metaverza už existují, nejúspěšnější je VRChat a Rec Room. Rec Room není pouze pro VR, ale i tak má jeho VR verze 3 miliony aktivních uživatelů. Miliardy kterými se ohání Adam v článku to sice nejsou ale i tak to není marné.

      • Hidden

        To zalezi na definici, ja si pod pojmem "metaverzum" predstavuju trochu vice nez jen virtualni zvanirnu, pripadne vylepsenou tim, ze tam lze delat drobne hry. Rekneme neco vice smerem starickeho Second Life, coz mi z vagnich vyjadreni pripada, ze je i smer kterym chce jit Facebook. O pojeti jako ve Stephensonove Snow Crash ani nemluve... ;)

        • Já si pod tím zas představuji něco jako Ready player One nebo Free guy..


    • Asi tak. Až něco uvidím, začnu se zajímat. Navíc, vývoj předpokládám potrvá, takže je čas začít. Nepředpokládáme, že VR upadne... Pozvolna poroste

      • victor

        Dobrý gimmick v 90 .Trochu ohraná pohádka v roce 2022 ....Už základ je problém , odtržení od reality s tím že vaše tělo zůstává fyzicky v reálném prostoru znamená v tom lepším případě gumicuky a pohyblivý pás do všech směrů ..... Nemají všichni prostor k normálnímu provozování VR .A to jak fungují hříčky v dnešní metaverse VR je spíš velké ...uhmmm ( Uhmmm= Jako fakt to umí jen takové drahoty ,kde musím stát/ sedět a chodím v jednom případě ze sta a jen na ovládači ? ) 

        Navíc i ten Light Sabre je spíš minihra ,která se veze na jasném úspěchu Fruit Ninji než nějaká náhodná trefa do černého od malého českého týmu ....

        Zlaté 3D brýle ,ale už tam bylo vidět, že vícenáklady za podporu 3D nesou výrobci nelibě a když velcí hráči přestali 3D brýle podporovat , tak to všichni uvítali ( standard je ohlodaná kost - všechno co chcete vám dáme .Za příplatek ale 3D už nikdy )  ....Mimochodem tam kde byli 3D v televizích VR ještě ani zdaleka není .

  • dworkin

    Díky bohu. Jednak je Metaverse ultimátní nástroj k tomu, jak z lidí vytáhnout citlivá osobní data a pak s nima kšeftovat, druhak to poslední, co potřebujeme, je ještě víc omezit normální interakci mezi lidma ve skutečným světě. 

    Doufám, že Metaverse padne na hubu.

    • Derp_1337

      Tak na jednu stranu je blbé, že různé sociální služby zhoršili reálný kontakt mezi lidmi.

      Ale zase na druhou stranu je to plus v případech, kdy člověk nemá možnost, jak se vidět se rodinou a kamarády jinak než online. Např. během období nejvyšší paniky z pandemie covidu se člověk prostě nemohl někde sejít.

      • Na to není třeba metaverse. Stačí webkamera. 

  • tuco

    Zajimavej pruzkum. Ocividne Apple ma nejlepsi marketery ;)

  • Dcs world (study level flight sim) ve VR je fakt super. Ale má to obrovské úskalí. Počínaje tím, že ani pc hardware, ani vr hardware ještě příliš nestačí. Ale jak si člověk zvykne, na monitoru to už pak nepustí, to radši nebude hrát vůbec.

    • Zkoušel jsem ve VR, problém je že můj PC, který non-VR DCS rozjede bez problémů na 4k na +-50FPS naprosto nedává mise s více assety ve VR. Vypadá to krásně ale na serious hraní bych musel vykrást NASA.

      • Ghost47

        Jaký VR headset ? Jestli něco s WMR (HP Reverb), tak je tam obrovský propad výkonu kvůli komunikaci se SteamVR, dá se to obejít modem, kdy DCS jede přes OpenXR napřímo a podstatně líp.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit