Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • unicz

    Přijde mi praštěné, že článek dává rovnítko mezi úspěšný Xbox = konzole. To je nesmysl. Xbox je herní divize MS. Včetně her a služeb. A je jedno, zda na PC, Xboxu něco PS.

    Ostatně, prodej HW je sotva výdělečný tak jako tak.

    Problém ale je, že jaksi prostě není od MS co kupovat za hry, to bez debat.


    • Hidden

      Tak nejak. Presneji receno, na kazdem kusu Xboxu MS trati (mam ten pocit, ze to bylo nejakych sto dolaru, ale nejsem si jist presnou castkou) a vzhledem k tomu, ze jejich strategie do budoucna ocividne neni prodat co nejvice hardware, ale dostat co nejvice lidi na Gamepass bez ohledu na platformu, nevidim pokles prodeju tak tragicky. Sony na druhou stranu nic takoveho nema a protoze hardware uz myslim neprodavaji se ztratou, tak toho zakonite chteji prodat co nejvic spolu s exkluzivitami, pro dalsi zisk.

      Ze MS nema "platform seller" je fakt, ale opet - chteji hlavne lidi na Gamepass, takze bych spise videl spise problem v tom mit dostatek zajimavych her tam, ne jen exkluzivne na jejich konzoli. Clanek srovnava dva ruzne cile a dve ruzne strategie a je otazka, jestli se vubec v kontextu clanku srovnavat daji. Uz to davno nejsou klasicke "console wars", kdy se soutezilo o prodej co nejvice hardware a mit na nej co nejvice exkluzivit.

  • ZOLLINO

    S tym Game Passom je to zaujmave, pretoze je to bez debaty najviac muziky za najmenej penazi (ked vezmeme ze predplatne sa da zohnat v zlave za cca 22e/m). A napriek tomu si ho neplatim, aj ked hry hram kazdy den (90min). Zistil som totiz, ze ja hram jednu hru aj 2 mesiace, multiplayerovky hrate aj rok-dva. A jednoducho nemam cas na celu tu plejadu hier. Este teraz mam serial key na dalsie predplatne na disku ale pouzijem ho az ked vyjde nejaka zaujimava MP only hra, ktorej budem mat chut a cas sa venovat. Pre beznu hracsku rodinu je ale GP naozaj vyborna vec.

  • Tak jsem si přečetl články od tohoto “redaktora” nebo jestli se tomu tak dá říkat a jako.. tomu říkáte novinařina? Mám par otázek

    1. MS nemá hry? Ok takze letos Age of Empires 2 a 4 na Xbox, RedFall, Forza, Starfield, Hi-Fi Rush, Minecraft Legends. Vše od Xbox Studios. Tohle nejsou hry? Nebereme kvalitu, každému něco sedne. 

    2. Ono vadi ze MS vydává hry na Pc? Ok tak když vám to vadi, proč nezmíníte Sony která vydává své hry na pc už taky? To vám nevadí? No asi chapu proč, ale rozebírat to nebudu

    3. Xbox to má zabalit? Za prve, v případě ze by Sony neměla konkurenci, nechci vidět jaké horší věci než děla teď by dělala. A za druhé, MS dávno nehraje na pocty konzoli ale na obsah do GP a co nejvíc her do nej. To ze to trvá protože začali proste pozdě Ok ale ty hry vyjdou. Letos má MS několik her, které vydá nebo vydal. Co má Sony? No v poslední době same remastery a letos dokonce nic kromě spidyho. A to ani nepočítám spoustu exkluzivit od třetích stran co MS letos má a mel minule roky.

    Takze.. tohoto autora fakt neberu vážně. Stačí si přečíst článek kde srovnává zeldu s Overwatch a vyčítá grafiku a hned vim, ze tento “redaktor” je hodně mimo mísu a asi velký Fanda Sony(gratuluji jinak k poklesu zisku o 27%). Nestačí ze pan Makal kopal do MS kde se dalo. Teď i pan Homola.. gratuluji vám.. ale tohle není novinarina ale čistý hate.

    • twicer

      Já mu to nemám za zlé, přijde mi, že už ztoho přehledu v herním rybníku trochu vypadl.

      Když pak člověk čte podobný tématický článek popisující současné časy, je to pro mě docela úsměvné počtení, kdy si uvědomím že mě to čeká taky.

    • Mikek

      Sony vydava hry na PC s velkym zpozdenim a ani zdaleka ne vsechny. To se neda s MS srovnat. 

    • Pokles zisku o 27% u Sony je způsobený započtením akvizice Bungie za 3 miliardy dolarů. To Microsoft nedělá, jinak by jeho čísla byla ještě více tragická. Z her, co jsi vyjmenoval, 3 ještě nevyšly, i když měly už dávno. 2 z nich jsou porty z PC a Hi-fi Rush byla hříčka, co si na sebe ani nevydělala. Takže velká bída. Jestli tomu říkáš mít hry, tak ti stačí velmi málo.

      • Mě stačí to co vychází.. z většiny části hraji multiplatform hry a exkluzivity jsou bonus.. jestli ty hraješ jen exkluzivity.. to sis na ps5 teda moc nezahral, ale každý hraje něco.. bav se.. ja o hry nouzi nemám.. a ano.. z toho co jsem vyjmenoval mě bavilo všechno.. aktuálně hraju Benedict Fox a bavím se hodně.. Indie záležitost a narozdíl od Sony her člověk u ni musi přemýšlet.. 


        Za chvíli RedFall a Ravenlok ještě.. do toho vyšly Star Wars, za měsíc vyjde Diablo.. takze nouzi o hry fakt nemám 🤣

    • Peete

      Pěkný komentář 👌😂

    • 1. Myslím, že nikdo nepopírá, že Microsoft má své hry, ale potíž je , že hry jsou na Xboxu a na PC současně a dokonce jsou i dříve na PC než na konzoli (AoE).

      2. Sony sice hry vydává na PC, ale s docela velkým zpožděním. Returnal vyšel na PC po dvou letech od PS5 a další hry na tom budou podobně. Jedinou výjimkou budou multiplayerové hry.

      3. Myslím si, že konzole u Microsoftu jednou skončí, protože současný směr Microsoftu je co největší dostupnost her a když televize Samsung mají zabudovaný GamePass, tak je jen otázkou času, kdy přibudou další výrobci a udělají to samé. A v tu chvíli přijde na mysl otázka, proč mít konzoli.

      • 0011

        K prvním dvěma bodům je problém, že spoustu lidí tohle = proconsumer orientation považuje za problém. Osobně nemám problém s exkluzivitou, pokud je ale časová, je to vždycky ekonomický tah v neprospěch určité skupiny hráčů a jsou tím vinni všichni 3 velcí hráči. K bodu 3 doporučuju shlédnout oficiální 6 dílný dokument od Microsoftu Power on: the story of Xbox a pak pochopíš, co byla hlavní motivace pro vznik jejich konzole a proč je nikdy nepřestanou dělat, nebo alespoň do té doby než je přestane dělat Sony.

      • Konzole určitě neprestanou, protože cloud není ve fázi kdy ti náhradi nativní verzi z konzole. Ne s internetem který v současne chvíli celosvětově je. To je budoucnost ale ne současnost 


        Ja nikdy neprestanu hrát na konzoli. Cloud je fajn ale spoléhat se na nej nedá a radši si dam verzi v plne kvalite než verzi která mění rozlišení a input jak se mu zachce a to mám 1gb optiku. Tohle je otázka třeba za 10 let ale ne momentálně 

  • Peete

    Že Microsoft vlastní hry nemá, víme všichni a..... A dál už ani číst nechci a nemyslím tím jen tento článek 🙂

    • MistrJakub

      Pravda bolí 

  • JohnyTheZik

    Games.cz články s implikacema z finančních zpráv jsou můj velkej guilty pleasure :D.

    Např. tohle je geniální: "Přinejhorším by mohly v chudých měsících stagnovat, ale propadat se o 30 procent?" V kontextu jejich Q2-Q3 2022 (9/21-3/22), kdy zažily rekordní nárůst z důvodu "poslední" vlny covid pandemie, je celkem očekávatelnej pokles zpátky na úroveň běžnýho provozu.

    Quarterly earnings cally mají tak málo detailů, že ty závěry a fabulace jsou fakt něco neskutečnýho (promiň, Adame). Rozhodně tu nechci hájit politiku MS, ale ty komentáře o růstu game passu, kdy v earnings callu není absolutně žádnej detail ("jen 3 %"?), navíc v porovnání s dost neobvyklým obdobím, jsou fakt mimo tenhle svět :D.

    Se spoustou věcí v článku se navíc dá souhlasit, ale chlapi, tyhle finanční analýzy je možná lepší si odpustit.

    • LessPh

      Článek jsem nečetl, ani nemám zapotřebí číst AH, jak je tady zmíněno je to účelově štvavý článek. Nechápu jeho motivaci, z dříve celkem oblíbeného redaktora se stal všemi opovrhovaný pisálek. Otázka je proč? Odpověď je však ještě jednodušší. 

      Nicméně i tobě bych doporučil se radši do žádných finančních analýz nepouštět, když si označil 7 měsíců za Q2 + Q3 - to už máš rovnou chybu cca. 15%.

      • JohnyTheZik

        Ano, samozřejmě jsem myslel na 30.9. až 31.3. a pak napsal zkratkovitě 9-3 (: rozhodně do toho sedmej měsíc nepočítám, jen jsem vyložil posunutej fiskál, moje chyba.

  • seky

    Jenze kdyby M prestalo delat X, tak by PS5 nebyl tam kde je. Konkurenci potrebujeme vsude.

  • sugyn

    Rikal jsem to davno, ze microsoft ma hromadu studii ze kterych nic neleze. Tehdy me malem utloukli kabelkama v komentarich jak to neni pravda protoze Forza. Kazdopadne byt Philem tak zacnu behat po tech studiich s bicem a dozadovat se vysledku nez Nadella mu sebere svoji penezenku.

    • unicz

      Je to tak, týmy "nedeliverují". Je třeba pročistit vzduch, nastavit limity a cíle, kontrolovat dodržování.

      Svoboda/demokracie je fajn, ale lidi musí mít nad sebou bič, jinak jdou prostě líní.

  • Podobná diskuze jako o streamovacích platformách. Nakonec z toho vychází, že mít svoji platformu a svoje technologie dost prodělává a vítězem je nakonec Sony (filmová divize), která žádnou streamovací platformu nemá, jen licencuje své filmy všem těm Netflixům a HBO a Hulu a skvěle rýžuje. Microsoft by se měl vykašlat na konzole a dělat jen multiplatformní hry. Ušetřil by balík. Protože lít miliardy do vývoje vlastní konzole bez exkluzivních her fakt nemá smysl.

    • unicz

      Bravia core, tak se jmenuje u Sony jejich stream služba.

    • Veskoslav

      Sony je oproti MS prtava firma. A Sony a jeho filmy? Opet, neni to kdo vi jak velike. V roce 2022 melo 14 filmu. A mezi nimi byly i takove skvosty jako Morbius, Válečnice, Devotion nebo Šoumen krokodýl. Vetsina i ostatnich filmu byla naprosty financni propadak. Jedine dve dila uspela relativne i komercne v kinech Uncharted (ale i ten trzby pouze 400 mega).

      • Derp_1337

        Tak ačkoliv ty filmy byly "propadák" a moc velké prachy z premiér Sony nevytáhlo, tak za licencování na různé platformy si určitě namazali kapsu. Sony je finančně v plusu a jsou spokojení.

        Otázkou zůstává, jestli by nemohli mít MNOHEM větší zisky, kdyby si na jejich filmové tvorbě dali více záležet.


        Např. Spider-man: je to neskutečně silná značka, ale přesto jim to několik let jen tak leželo v šuplíku a žádný film se netočil. Pak to prodali Marvelu (Disney) a najednou se sypaly miliardy a v Sony se bili po hlavách.

        • CHROCHT

          Nevěděl jsem, že se Sony práv na pavouka vzdala. Vždyť produkovala mimořádně úspěšné Paralelní světy a produkují i jejich pokračování ne?

          Ale možná se pletu. Máš nějaký zdroj odkud čerpáš?

        • J.V.Stalin

          "Např. Spider-man: je to neskutečně silná značka, ale přesto jim to
          několik let jen tak leželo v šuplíku a žádný film se netočil. Pak to
          prodali Marvelu (Disney) a najednou se sypaly miliardy a v Sony se bili
          po hlavách."

          Cožé? 😀 Pro tvoji informaci práva na Spidermana pořád vlastní Sony (a byly by padlý na hlavu kdyby je pustily). V šuplíku nikdy nic neleželo a naopak se pořád točilo, protože Sony má ty práva pod podmínkou, že s ním musí každých 5 let natočit aspoň jeden film a to samozřejmě pořád dodržují bez ohledu na jejich (ne)kvalitu. A to můžou (a pravděpodobně budou) dělat donekonečna :)

          Marvel se může stavět na hlavu, ale nic s tím nenadělá, protože jim ty práva dal ještě v době kdy nikoho vůbec nenapadlo, že někdy začnou svoji vlastní filmovou tvorbu. V té době potřebovaly nutně prachy a tak udělaly takhle pitomou smlouvu.

          V Sony se 100% po hlavách nebili, naopak zrovna stran Spidermana jsou teď vysmátější než kdy dřív 🙂

          • Derp_1337

            tady jde o to, že měli práva na Spidermana s Tomym Macgueirem v 2O07. Dost to vydělalo, ale Sony ten film nechal vyšumět do ztracena.

            Pak přišel Amazing Spiderman 2012 a 2014 a Sony to pět nechalo vyšumět do ztracena  a nebylo pokračování.

            Až pak Marven od roku 2016 ukázal, jak se žídme značka. V té době Sony prodala práva Marvelu a ten ukázal jak se ždíme značka.......

          • Derp_1337

            0"prává lezí na spidermana"

            právě že práva na X-spidermani to prodali.... Fakt nevím, kolik se objeví Spider-manů v kině v Marvelu. Ale vždy to mohlo být lepší než co z toho Sony udělalo....

        • redicius

          Spider-man filmy se netočily? Vždyť se před Disney točil co dva/tři roky novej film.. 2002, 2004, 2007 Toby, pak 2012, 2014, to jsou během 10ti let 4 spider-mani :D

          A to nezmiňuju seriály, který jely paralelně..

          • Derp_1337

            Tady jde o to, že oba Spider-mani s Tobey Maguire či Andrew Garfield byly celkem slušně úspěšní, ale Sony je úplně bezdůvodně pohřbilo a nenatočilo pokračování. Nechali ty filmy vyšumět.

            A pak přišel Marvel a od roku 2016 ukazuje, jak se ždímá známa značka Spider-man. Buď samostatné filmy a nebo se postava objevuje v jiných filmech.

            • hulibalda

              Ehm... ne. Spidermani s Garfieldem určitě nebyly bezdůvodně pohřbení a práva na Spider-mana má pořád Sony.

        • Veskoslav

          No on ani ten Morbius neměl moc veliký úspěch. A ano, licencování jim pomohlo, ale zrovna filmová divize je tak zanedbatelná z pohledu tržeb, že to má možná tak MS za měsíc, co oni za rok, jenom z předplatného One Drive:)

          • Derp_1337

            Jo, jejich filmová divize je zanedbatelná. Ale jak jsem říkal, kdyby si dali více záležet, tak by se jim určitě pořádně rozrostly tržby, protože ten potenciál tam měli.

            Jak jsem napsal výš, třeba ty Spider-mani s Tobey Maguire či Andrew Garfield. Byly to slušné filmy s přijatelnými zisky, ale Sony úplně bezdůvodně pohřbilo pokračování a nechali ty filmy vyšumět do ztracena. Pak přišel Marvel a ukázal, jak se ždíme známa značka jako je Spider-man.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit