Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • x_ander

    Já to mám tak, že když mě hra baví, tak skutečně chci vymést obsah, nicméně nejsem takový ten 100% sběratel, který potřebuje najít každou pitomou sošku/peříčko/otazníček/cokoliv. Jen obsah, který mi něco dá (tzn. když je to nějaký vedlejší quest/lokace/postava). 

    A zkrátka to řeším tak, že když mám nějakou oblast ve hře "hotovou", tak si prostě na netu otevřu nějaký guide a mrknu, jestli jsem právě nějaký zajímavý quest neminul. A pokud jo, tak to takto zjistím a jdu ho udělat. Na jednu stranu to sice je určitá forma "podvodu" vůči hře, na stranu druhou prostě nechci minout něco zajímavého.

    Což se mi např. stalo a dodnes mě to mrzí u Kingdom Come. Kdo hrál, tak ví, že tam je výborný a zábavný quest s ožralým farářem. Z vyprávění jsem věděl, že tam ten quest je, těšil jsem se na něj. Jenže když už jsem byl tak ve 2/3 hry, tak jsem si říkal, že je divné, že jsem na ten quest furt nenarazil. A přitom kolega říkal, že ho už dělal  a to ve hře nebyl zdaleka tak daleko jako já. Tak jsem pátral a zjistil, že ten quest je opravdu docela zkraje hry. No a já ho minul tak, že jsem zkrátka měl hodně namakaný perk na ukecávání, takže když jsem tehdá přišel za farářem, že od něj něco potřebuju, tak jsem ho hned "ukecal" a tím pádem minul celou tu sekvenci, kdy se to řeší tak, že s farářem chlastá v hospodě. A ani jsem tím pádem nevěděl, že jsem právě toto minul. Na jednu stranu je to sice opravdu dobře udělaný role-play, na stranu druhou tak člověk prostě mine dost dobře vymyšlené scény.

  • UnCool

    Tak Cyberpunk jsem dohrál 2x a Skippyho jsem nikdy nemissnul. Stačí projít značky ve východní části Heywoodu, nejde říct přesnou lokaci, protože pokaždé je někde jinde, nemyslím si že by Skippy měl být někomu narván do chřtánu, toto má být odměna. :D Jsem zvědav, kde ho naleznu teď, s tím patchem a DLC se dost věcí změnilo, tak jsem celkem zvědav. Naštěstí tím FOMO netrpím, je mi to celkem jedno. Nenajdu, tak nenajdu... Konkrétně ale v Cyberpunku jsem splnil 100 % misí a chybí mi asi jen 3 achievementy. Popravdě od dob Fallout 2 mě žádná hra takto silně nepohltila.

    • Od určité části hry jsem to hrál jako vnucený speedrun. Nejsem si jistej, jestli bylo scénáristicky dobře zvládnuté, že měl "V" poruchy vidění, třásla se minimapa apod. Před samotným hraním jsem si o příběhu nechtěl nic zjišťovat, takže jsem nevěděl, v kterých částech hry vidí "V" normálně a v kterých se o mě bude pokoušet epileptický záchvat. Jako, čučet na to 6h v kuse bylo prostě otravné. Hrál jsem až verzi 2.0 s Phantom Liberty.

      Pak to všechno nabralo rychlé obrátky a najednou byl konec hry. V té době jsem už sice věděl, v jakém zhruba pořadí mise hrát, aby mě "Johnny" a poruchy vidění otravovaly co nejkratší dobu a já si mohl Night City projít pěkně v klidu a vyzobat zajímavé lokace, ale...vlastně proč?. Viděl jsem dost, bavilo mě to (po letech jako jedna z mála her), ale nic, v čem bych musel utopit znovu dalších 50 - 150h.

      • Tenurri

        Byl to bug (stalo se mi to taky a po hodině, kdy mě z toho začala bolet hlava jsem to vypnula :D)a je to už opravené. Já to v tomhle stavu třeba hrát nezvládla, tak jsem hledala, jestli to takto má být a kde se toho zbavím a čekala jsem na patch.

      • Tohle se stalo po té misi v tom divnym bordelu, kde pracovala Evelyn, že? To je velmi otravný bug, který bohužel nešel řešit jinak, než nahráním starší pozice. Údajně to bylo opraveno v patch 2.1.

        • Je to možné. Už si nepamatuji přesně. Ale těch momentů bylo víc. Většinou to přišlo, když dostal "V" nával a čip v hlavě začal zlobit (Johnny si chtěl povídat) Většinou to otravné zrnění ale brzy přestalo a obraz se po pár minutách po "záchvatu pana V" zase ustálil. Jednou to epileptické zrnění a problikávání HUDu trvalo ale fakt snad 6 hodin a to byla teda mňamka :( 

          Plnit s timhle viděním questy byla neskutečná otrava. Nakonec se to nějak samo vyčistilo, když sem v průběhu hry začal misi se záchranou prezidentky (DLC). No ale :-D už jsem kvůli tomu byl neustále v pozoru a Johnnyho prostě z principu nenáviděl, protože za prve jsem fakt nebyl zvědavej na nějaký vnucený alter ego a za druhé, Johnnyho zjevení často přišlo ruku v ruce s těmi poruchami obrazu (většinou krátkodobé).

        • Bug se spravil už s patchem 2.0

          • No nevim. Já hrál hru až s příchodem datadisku, tedy verzi 2.0 a tento bug jsem měl taky.

        • zanek.s

          To je zajímavé toto. Hraji teď CP po třetí a první dva průchody co ještě nebyli moc opatchované a v poruše vidění se mi to nikdy neseklo. Vždycky max pár vteřin, tak jak ta porucha měla být. Asi jsem měl kliku

          • Ten bug záležel na volbě dialogu s Johnnym - bylo to vždy dané a dalo se to před patchem 2.0 vyřešit jedním side questem s automatem na kávu, který nakopnul stejnou animaci a poté ji správně vypnul

  • tomasrippl

    Co se týče skippyho tak není nějak důkladně schovaný, vím že je nějakým způsobem označen na mapě, formou vedlejšího úkolu nebo policejní akce. 

  • SouleateR12

    Přesně tenhle syndrom mám taky. Asi nejhorší to bylo u Fallouta3 a New vegas. Každý šuple, každej kout prošmejděnej. A to rozhodování. Jel jsem to save/load a zkoušel. Jen aby mi náhodou něco neuniklo. Raději nechci vědět kolik hodin jsem u toho tenkrát musel nechat. Dnes pokud mě hra nějak víc nechytí za srdce tak se na to můžu vykašlat. Naposledy jsem tohle udělal u tebou zmiňovaného CP2077 a teď se to projevilo na plno zas u Alan wake 2 ta hra je super.

    • pichpe

      Tak pak doporučuji System Shock remake. To je super FOMO hra ;-)

  • GliderMan

    Mám to podobné jako autor. Proto mám raději koridorové hry s jasným začátkem a jedním koncem a minimem rozhodovacích možností.

    • UnCool

      Tento typ her nemám rád, naposledy jsem se takto spálil u jednoho dílu Rainbow Six, kde jsem byl zvyklý si celý úder naplánovat od začátku do konce, kde akce trvala 2-3 minuty a plánování klidně hodinu a tady jsem nemohl ovlivnit nic, dokonce přicházení nepřátel bylo naskriptováno, hrozné... To samé když je RPG které není open world, úplně se mi ztrácí k čemu taková hra je? Ano byl pro mě šok první díl Falloutu, tenkrát v 90. letech jsem podobný hry nikdy nehrál, vůbec jsem nevěděl jak to chytit, ale když jsem se do toho dostal, tak to byla herní extáze.

      • Derp_1337

        I  lineární RPG může být celkem dost zábavné. Obzvlášť když tam je občas nějaké zpestření s trochu větší lokací či možnost vydat se 2 různými příběhovými linkami. 

        Třeba takový Zaklínač 2: Vrahové Králů. To žádný open world nebyl a přesto to dodnes považuji za jedno z nejzábavnějších ARPG. Maximálně tam občas hráč narazil na nějaké trochu širší údolí, kde mohl chvíli běhat okolo. Ale většinu času to byla koridorovka.

        • zanek.s

          Nebo Dragon Age, Mass Effect, Dark Souls, Dragons Dogma... Otevřený svět je fajn, ale není nutností

        • Pethulla

          Chápu, že je to reakce na open worldy, ale zrovna druhý Zaklínač musí být pro lidi, co sice nechcou nic prošvihnout, ale znovuhratelnost jim nic neříká, učiněná noční můra. 

          • zanek.s

            Právě naopak. Je tam obrovský kus hry který se zpřístupní jen v případě opačného rozhodnutí. W2 projít 2x je povinností  ;)

  • Proky

    Teda přijdemi, že autor spíš popisuje nějaké svoje OCD spojené s ADHD než FOMO. Hroznej článek, škoda času číst 

  • Inquisitor

    Já tomu nechávám volný průběh:)

  • zanek.s

    Mám to stejně. Možná nějaké ADHD, či co. Ale raději mám Zaklínače 3 kde je nad vším otazníček a já tuším že nic neminu když je sesbírám všechny, než Elden Ring kde něco minete raz dva. Prostě mě to taky štve a i proto úplně všechno čtu. Každé písmenko co najdu, snad jen v Oblivionu a Skyrimu jsem to porušil. Ale to se fakt nedalo, když už jsem pak zapomínal co už jsem četl a co ještě ne  😉

    • delO

      Nevěřím, že po Skellige jsi Zaklínače nenáviděl s tvým přístupem.

      Jinak mít rád otazníky je fakt diagnoza. 

      https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fi.redd.it%2Fa5370gdbcye71.jpg

      Tohle je peklo a umělé natahovaní hrací doby s loot trashem. Hlavně pokud si měl Zaklínačí výbavu, tak pro tebe otazníky jsou v 95% naprosto zbytečné.

      • zanek.s

        Iritovali mě, ale MUSEL jsem je vysbírat. Stejně jako v AC Odyssey   😂

        • delO

          hele, měl jsem to podobně, ale v roce 2015 přišla změna. Velen jsem měl ještě 100%, Skellige mě vyléčil navždy, celou hru mi to znechutilo, hrál jsem letos podruhé bez otazníku a byl to mnohem lepší zážitek než napoprvé, i když je tam pořád dost balastu.

          Hlavně tam ti někde možná umírá dcera a ty se posté ženeš za rezavým mečem, který prodáš nejbližšímu obchodníkovi. 😂. Narušuje to role-playing. 

          To dáš, já to dal.😉😀

          • Tak buď tě víc zajímá dcera nebo ten meč a prachy za něj, to je jasný roleplaying ;-) Hráč ví, že mu záchrana dcery neuteče a má fůru času vyzobávat nepovinný obsah. Tak je hra navržená a kdyby byla navržená třeba s časovým limitem a shitty endem po jeho překročení, tak bude nadávat mnohem větší skupina. Taky nemám rád časová omezení, ale snažím se aspoň trochu vžívat do postavy a rozhodovat se podle toho. Třeba Tomb Rider: Támhle spadl vrtulník, musím se k němu co nejrychleji dostat a zjistit, jestli posádka přežila! Hmm, a tady je vchod do nepovinné kobky, kde by mohl být nějaký loot! Já běžel k vrtulníku a kobku vyřešil až po dokončení příběhu, ale tipl bych si, že většina hráčů odbočila do kobky.

            • zanek.s

              Ano, ale možná z jiného důvodu. Někdy se stane že když něco "necháš na potom" tak o to přijdeš definitivně. Procházím všechno hned jak jde, bo co já vím jestli mě hra dovolí se tam vrátit? 

              • Reakce na příspěvek:

                Ano, tak jsou hry navrhované. Příběhové questy, ať se tváří sebenaléhavěji, tak je nemůžeš propást. O vedlejší obsah možná přijdeš, když se dostaneš do dalšího aktu. Tak je to u všech her, co nejsou striktně lineární. Je jen otázkou, jestli ti vyhovuje se hrabat v hromadě generického balastu, žít příběhem postavy nebo mít nad sebou od autorů časovač, který tě prostě donutí jít dál nebo selhat.

    • Inquisitor

      Já jsem si v zaklínači všechno vypnul. Zajížděl jsem jenom tam kde mě něco zaujalo. Ale nedávno jsem dojel základní hru a nějakých 200 hodin:)

      • delO

        tak hlavně ty otazníky jsou v next-gen edici už začátku vyplé v defaultní mapě, protože sami tvůrci ví, že je to sh*t game design. Ten tvůj přístup je legitimní a určitě zábavnější než sbírat otazníky jako ovce.

        • zanek.s

          Dává mi to nakonec určitý pocit uspokojení. Kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám. Třeba teď hraji RE8 Village a tam musí být všechny lokace modré (vysbírané). Přes to nejede vlak. Na druhou stranu  hry typu: najdi v lokaci 86 kalichů (např.) vůbec neřeším. Co není označené, tak nesbírám.

  • dworkin

    Není to zdravý a radil bych se toho zbavit.

  • frank.horigan

    Hraju Cyberpunk a přiznám se, že se občas jen kochám a projíždím městem, prozkoumávám boční uličky a netajím se tím že z toho chci vidět co nejvíce :)

    Ale je to tak určitě ve více dobrých hrách.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit