Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Já jsem to chtěl jak dlouho vyzkoušet, ale EU IV na mě byla ze startu trochu moc, jakožto hráče, co tento typ her úplně nehraje. A taky ty roky na té hře už jsou vidět. Tak jsem vyzkoušel CK III a naprosto mě to pohltilo. Člověk, když tomu věnuje ten čas, tak zjistí, že to vlastně není vůbec složitý a už ovládá půlku světa. I když, samozřejmě nějaký ten loading, když se něco fest posere, občas byl. 😀 Ale teda v 95 % případů v momentech, kdy chcete něco udělat, máte to promyšlené a ta jednotka se na mapě z nějakého důvodu zasekne 😠

Každopádně na tohle se mega těším, asi to bude o dost složitější než CK, ale dám tomu ten čas a ovládnu svět. 😉

• Inquisitor

Jo CK je co se týče válek a ekonomiky mnohem jednodušší. Taky se soustředí na jiné věci.

• Tak se pochlubte, pánové, kolik máte ve čtyřce.
    Vykopnu to: 1879 hodin 😀

• 1890, moc ti nechybí :)

• Inquisitor

Jenom kolem 1200

• Marines

S EU jsem začínal s dvojkou, která byla tehdy div světa, pak přišla velice hratelná trojka, kde jsem také utopil moře času. Čtyřka i s DLC je už velice vyzrálá strategická hra, kterou velice rád hraji, čas už dávno nepočítám, no a s budoucí EU pětkou se velice rád seznámím, hned jak ji koupím. Ale chválit EU 5, ještě před vydáním nebudu, všichni dobře víte jak to s novými hrami od Paradoxů vypadá... !

• Ono to bude chtít vyzrát. HOI4 to trvalo skoro čtyři roky, než bych o tom prohlásil, že je to hotová hra, o CK3 bych si to zatím prohlásit netroufnul.

• triptich

paráda. to by sa zas mohol objaviť nejaký výhodný bundle EUIV a konečne si to zahrám s plnou paletou DLC a doplnkov.
    kým za pár rokov po vydaní novú hru opatria doplnkovým obsahom mám čas dohrať EUIV aspoň raz "do konca" (raz sa to predsa musí podariť).

• honcka

Jako hlavní značku bych přidal Stellaris

• Jevo83

Hry od Paradoxu pravidelne kupujem na zaklade recenzii na games.cz a este nikdy som sa nedostal k tomu, aby som sa do nich ponoril, lebo nemam cas 100 hodin sa ucit mechaniky....

Poslem do redakcie fakturu😂

• triptich

a) problém s naskočením do staršieho dielu je v tom, že novší je proste krajší a má modernejšie mechaniky (i keď... som dinosaurus a stále hrám CKII)
      b) CKII som sa učil systémom pokus-omyl / save-load. prvé hry som proste ukladal a nahrával ako besný a skúšal, čo sa stane ak urobím toto... trvá to dlhšie, je to náročnejšie, ale pre mňa osobne zábavnejšie. na druhej strane, do CKII som naskočil pár rokov po vydaní. netuším, či sa to tak dá naučiť teraz.
      c) s tou faktúrou sa pridám. istý nemenovaný redaktor Patrik ma namotal na snowrunnera. netuším, kto ho "preklína" viac, či ja, alebo partnerka 😇

• já většinou čekám, až vyjde pokračování, abych se mohl v klidu ponořit do předchozí hry se všemi DLC a konečně si ji zahrát. Problém je, že oni to dokáží za rok úplně překopat a pak je investovaný čas k naučení hry úplně vyhozený. Pamatuji si, že jsem se několik dní učil Stellaris, pak jsem chvíli hrál a super. Po nějakých 2 letech jsem na to koukal a absolutně netušil, protože překopali tolik věcí, včetně fungování planet, že bych se to prakticky učil celé od 0, takže čekám na Stellaris 2, abych si mohl zahrát 1. Teď to vypadá, že bude šance se začít učit EU IV.

• Derp_1337

Ne, tak Stellaris není zrovna dobrý příklad. Ta hra je fakt jedna z nejjednoduších grand stragií vůbec.

Člověk tam totiž začíná jen s 1 planetou a může dělat akurát maximálně tak pár věcí. Ostatní mechaniky se ve hře odemykají postupně, takže hráč pak není vůbec zahlcen.

• Derp_1337

Toho bych se zas až tak nebál. Já spustil Stellaris a začal hned hrát bez jakýchkoliv videí. A celkem v pohodě. Ta hrá má spoustu vysvětlivek, stačí chvilku myš nad něčím podržet.

Jenom člověk musí myslet na základní pravidlo sci-fi strategií. Ze začátku se soustředit na výzkum. Z technologické převahy se pak vyklube ekonomická převaha a z toho si pak člověk lehce vybuduje silnou armádu. Easy peasy.

• Jevo83

Uz som parkrat skusil zacat hrat CK3, s tym ze som pocas tutorialu poctivo cital celu tu encyklopediu postupne....a ono to bolo absolutne uzasne co do hlbky a zaroven som zacal mat pochybnosti, ci netrpim ADHD😂

Ale podobne som to mal kedysi s RDR2, chcelo to len ine, menej hekticke obdobie zivota, kym som tu hru naplno vedel precitit. A asi to tak bude aj s Paradoxom, musi prist taky pohodovy hispansky rok (magnana!)

• Na in-game tutorial a encyklopedii se vykašli.

Mrkni se radši na nějaká videa, jak to někdo hraje - jednak jsou přehledy pro nováčky a pak se mrkni na nějakou kampaň, jak to borec hraje od začátku.

• Jevo83

Ok, diky za tip, vyskusam👍

• Tak Steallri je podle mě docela v pohodě, protože mechaniky přidává postupně a dost pomalu (že si je stihne ošahat). Nevím co na tom změnily poslední DLCčka, ale v zásadě v úvodu ti stačí chápat jak provádět výzkum systémů a stavět outposty a nic moc víc stejně dělat nemůžeš. To přichází až pomalu postupně. Takže ta hra není takovej ten chaos ala CK, kde máš bambilion menu a možností a ani pořádně nevíš, co se po tobě chce a na co se zaměřit.

• Přesně tak, Stellaris využívá výukový systém známý od původní Civilizace (pokud nehraješ nějaký extra scénář), kdy začínáš s neobjevenou mapou a minimem možností, co dělat. Teprve za nějakou dobu potkáš další civilizace, vynalezneš technologie pro více staveb a více jednotek, které můžeš na bojišti kombinovat, řešíš pokročilou diplomacii... Všechno postupně. CK nebo EU je v podstatě podobné tomu, jako kdyby Stellaris nového hráče hodil přímo do middle game, kde máš objevenou většinu mapy, rozvinutou říši, navázané kontakty se spoustou civilizací a k dispozici většinu možností, co hra nabízí. Bohužel to pro hru z období, kdy se odehrává CK, EU nebo Victoria asi o moc líp udělat nejde, pokud nechceš úplně rezignovat na realističnost.

• Stellaris mi v tomhle přijde i mnohem přístupnější než civka. V civilizaci jde výzkum relativně rychle kupředu (v šetce tak v průměru co 3-4kola vynalezneš nové technologie?). Tím to na tebe chrlí možnosti a jednotky rychleji než je vůbec sthineš vyzkoušet, natož se je naučit. Stellaris na to jde o dost pomalej a s novými mechanikami se dá seznámit.

• honcka

teoreticky by takhle šla udělat nějaká tutoriálová "kampaň" a realisticky by šla např u CK3 naroubovat, že začínáš jako např nezletilý panovník a postupně ti přidávají pravomoce

• honcka

Možná buď rád, k EU IV stejně jako k Victorii jsem se nedostal, ale mám v CK2/3, HOI 3/4 a Stellaris dobře nahráno cca 3000 hodin a čas jsou peníze :)
      BTW 100 hodin bude tak na naučení celýho portfolia grand strategy her. Chce si na to vyhradit celý víkend během herního sucha, podívat se na pár výukových videí, že obecně tutoriály stojí za starou bačkoru, ale zase obecně mají dost dobře zpracovaný fanouškovský wiki. Ideálně poslat děti a manželku během toho někam pryč a pokud máš obecně rád strategie, tak se chytíš a bude další závislost na cestě :)

• No tyvole, kdybych si vynásobil hodiny strávené u grand strategií svou obvyklou hodinovou sazbou, tak to je už osmimístné číslo (v hrubém). 😀

• Jevo83

Ved to, ze viem, ze akonahle sa to naucim, tak to bude moj koniec.... dokonca uz som rozmyslal aj nad Victoriou, ale to mi pride zatial ako prilis niche hardcore...az sa divim, ze to ma take predaje, ze sa im to komercne zaplati a oplati.

• michaelfoucault

Aleši, vy jste mě prvotřídně vzrušil.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit