-
Už je doma. :-)
-
60 fps? Možná tak pro tituly od Nintenda...Cyberpunk padá až na neskutečných 21 fps. A 120 Hz display je pro Swith naprostá zbytečnost, protože to nikdy žádná hra nevyužije. Ono GPU v tom je někde na úrovni mezi 2050M a 3050.
Je také s podivem, že autor naprosto nezmíní to, že je naprostá nutnost si pořídit ochranné sklo, protože by to nebylo Nintendo, aby pernamentní ochrana displaye bylo plastikové "bláto", co se poškrábe prakticky okamžitě...
Navíc je to Nintendo, firma horší jak EA pomalu, takže jediný důvod, proč to nemá OLED je ten, aby za tři roky vyšla "nová" verze a Nintendo mohlo osolit ještě více cenu. Což je také krapet děsivé, že autor ani nezmínil, kolik vlastně celá ta sranda stojí a že oproti první generaci je nárůst ceny téměř 67% (499 vs 299). Což i po započtení inflace je pořád o cca 50-70 dollarů více... -
-
"Navíc je to Nintendo, firma horší jak EA pomalu, takže jediný důvod,
proč to nemá OLED je ten, aby za tři roky vyšla "nová" verze a Nintendo
mohlo osolit ještě více cenu."Je ti ale jasné, že to přesně samé udělal i Steamdeck.?
Jinak je to ale pravda, OLED navíc má mnohem menší úpsoru, takže díky OLEDu, by měl Switch 2 klidně hodinu navíc na baterku.
"60 fps? Možná tak pro tituly od Nintenda...Cyberpunk padá až na
neskutečných 21 fps. A 120 Hz display je pro Swith naprostá zbytečnost,
protože to nikdy žádná hra nevyužije. Ono GPU v tom je někde na úrovni
mezi 2050M a 3050. "Vůbec tomu nerozumíš. 120HZ display není důležitý pro 120 FPS ale pro 40FPS, to samé se týký PS5/PS5Pro, kde 120FPS je rarita, ale dost her nabizí 40FPS mody a ty jsou právě zavislé na 120HZ displayi. Jinak výkon je dobrý, je to daleko výkonnější než Steamdeck.
Problém Switche je v tom, že ten dock neumí VRR, umí to jenom display, což je věc, která by se měla kritizovat.
Kritizovat cenu mi přijde zbytečné, když to je ve stejné cenově hladině jako SD, navíc je výkonnější.
-
-
Když přišel OLED u SteamDecku, tak cena byla stejná pokud vím, jenom nahradila modelovou řadu a nejlevnější LCD zůstalo (ale je to už delší doba, co jsem to sledoval.)
To je další věc. Včera jsem se díval na testy a baterka je snad horší než 1. verze Switche, co mám sám doma.
Já vím, že není důležitý pro 120 FPS, ale nemyslím si, že by Nintendo aplikovalo technologie, co má Sony.
Myslím, že nejvážnější problém Switche je to, že nejsou hry. Nová hra je snad jenom Mario Kart, zbytek Nintendo exkluzivek vychází až někdy v červenci, co jsem se díval. -
-
je to úplně stejná politika, uděláme po x letech OLED a prodáme stejný a zastaralý HW dalším nebo i stejným ovečkám.
Štve mě to u Nintenda a štve mě to i u Valve. Je možné, že Valve u dvojky, pokud někdy bude, tak rovnou udělá OLED, ale Valve prodává miliony, Nintendo desítky milionů. Pozice Nintenda je královská a může si diktovat podmínky.
Ty 40FPS mody tam budou stejné jako na PS5, to právě záleží na tom 120 displayi, ten umožňuje, že tam není ta interpolace(snad používám správné slovo), prostě aby to vypadalo plynule, pokud je samozřejmě ten 40FPS mode stabilní. 40FPS mody jsou budocnoust a absolutně nechápu, že to není standard, rozdíl mezi 30FPS a 40FPS při 120Hz je masivní. 30FPS by se mělo zakázat a rovnou dělat hry při 40FPS.
Pokud není FPS stabilní, tak nastupuje technologie.
Ty technologie jsi myslel asi LFC s kombinací VRR, což znamená kompenzace nízkého FPS a to má zdaleka nejlepší Xbox, oni mají VRR+ v kombinaci s LFC daleko před PS5, PS5 spoléhá na vývojáře jednotlivých her, Xbox to umí sám od sebe, navíc mají i nižší VRR, myslím že od 40, PS5 má 48. Tohle Nintendo bude mít max na úrovni PS5. Problém je dock, pokud dock neumí VRR, tak to je fail a nepochopím, že se to nekritizuje.
Obecně konzole je dobrá, výkon kolem PS4 Pro- Series S v malém podání, hodně jsme se posunuli za pár let, na druhou stranu mohla být konzole lepší, kdyby Nintendo nabídlo rovnou OLED třeba za příplatek.
S hrami souhlasím, ale my se na to dívame z určitého hardcore pohledu, Mario World je nejvíce prodávaná hra na Switchi 1 a to ani není Switch 1 hra. Já osobně nemám potřebu konzoli koupit, kdyby tam vyšlo nějaké must have JRPG či hack and slash, tak o tom přemýšlím, takhle si počkám.
-
-
Valve udělalo první komerční handheld PC a už v tom roce 2021 věděli, že tam dají pak OLED. Jasně. Akorát že vůbec, Nintendo mělo Switch 1 dříve a pak udělalo OLED - OK technologie dál. Proč ale nedá na Switch 2 rovnou OLED? Čistý kalkul, srovnání s Valve je mimo.
"Daleko výkonější" to jsou dost silná slova. Je výkonější, ale daleko výkonější tedy data neukazují. Navíc kdyby byl méně výkonný, než hardware z roku 2021 vyrobený pro nishe klientelu, no bylo by to přinejmenším trapné.
-
-
tvl, fakt je to kalkul? To by jeden nevěřil, vítej v kapitalismu. Jasně hodné Valve v roce 2021 vůbec netušilo, že by mohl existovat něco jako OLED. OLED v roce 2021 bylo scifi. OLED už měla PS Vita, tak přestaň být fanboy.
A když chceš používat cizí pojmy, tak se je nauč, je to niche proboha. Jinak pojem niche se Steamem je fakt vtipný. Kolik že má uživatelů? To, že SD prodává bidně bych rozhodně neházel na niche klientelu, sami vidíme, jak Switch frčí.
-
-
Reakce na příspěvek:
Když v roce 2017 uděláš konzoli bez OLED, následně po pár letech uděláš update na OLED verzi, beru to jako technologický update. Když pak po dalších pár letech uděláš konzoli iteraci 2 a nedáš tam OLED, je to kalkul a ojebávka zákazníka. Jako fanboy se tady chováš ty tak nechápu, proč máš potřebu tady na mě útočit se slovíčkařením. Ty jsi ten, který srovnává 4 roky starý hardware s novinkou a plácá se po prsou, že je "daleko výkonější" i když samozřejmě "daleko výkonější" není, na to si trochu zapomněl zareagovat.
Jinak počet uživatelů Steamu souvisí s první komerční handheld PC konzolí jak? Asi jako když Honda udělala vodíkový auto a koupilo si to 10 lidí. Jak je to sakra možný, když je to na světě jedna z nejprodávanějších značek... Ty jsi opravdu totálně mimo.
-
-
Reakce na příspěvek:
Přečti si, co píši, sám jsem s Veskoslavem souhlasil, že se mi nelibí, že to nemá OLED. Dále tady píši, že konzoli nekoupím, není tam pro mě žádná hra, navíc bez OLEDu je tam horší baterka. Takhle se chová fanboy?
Co jsem jemom zdejším hejtrům vytkl, že ostatní firmy se chovají stejně a to včetně Valve. Asus se svým high-end zařízením do teď nabizí také LCD. Že Nintendo jede kapitalismus stejně jako ostatní, není nic překvapivého, ovšem zdejší fanboys Vavle/haters N to přiznají jenom u Nintenda. Takže jediný fanboy či hejtr si tu ty, protože si lžeš do kapsy, že to dělá jenom Nintendo. To samé udělalo Valve. Předpokládám, že Asus se postupně taky dopracuje někdy k OLEDu.
Počet uživatelů platformy úměrně souvisí s šancí prodat svůj produkt. Vavle nešlo do neznáme vody, Nintendo jim tu cestu ukázalo, to že SteamDeck dopadl, jak dopadl v prodejích, není o tom, že je to niche produkt. PC komunita je silná, má nejvíce uživatelů ze všech platforem, má nejvíce her ze všech platforem, potenciál je nekonečný. Vždycky je o tom, jak oslovíš svoje publikum. Nintendo to dokázalo se Switchem, Sony s Vitou ne a Valve? Ať si každý odpoví.
Utočení? Ale prosím tě, dej se do klidu, jen je fajn se ty slova naučit, když je používáš.
-
-
Reakce na příspěvek:
PC komunita je silná, ale neříká se jim master race jen tak pro nic za nic. Hrát na něčem, co má výkon jako konzole předchozí generace a sedmipalcový displej, co není ani FHD? I v diskuzích u gameplayů, kde se předvádí teď třeba nový Switch, jsou pravidelné otázky, jak někdo může hrát velký hry jako Cyberpunk na tak malé obrazovce. SD je spíš pro hipstery než normální PC hráče a nezahraješ si na něm nic, co není na normálním PC (což je velký rozdíl oproti Switchi). Valve se SD jen trochu rozvířil vody, ale ani Lenovo nebo Asus z toho nedokázali vykřesat prodejní zázrak. Asi nikdo nečekal, že by se SD prodával jako Switch. Několikaměsíční čekací doby po vydání SD spíš naznačují, že to byl od Valve takový sranda pokus "co kdyby se to náhodou ujalo" připravený minimalizovat ztráty v případě průšvihu.
S OLEDem je jeden problém, který není moc zmiňovaný. Výrobní kapacity jsou obsazené displeji pro mobily a Nintendo si nemůže dovolit, aby Switch 2 byl nedostatkové zboží. To tam radši nacpe LCD. A u Valve bych dokonce tipl, že jako společnost, co moc hardwaru nedělá, by s požadavkem na nějaký ten milión kusů nestandardního rozměru v krátkém časovém horizontu prostě a jednoduše neuspěli. Takže jak Nintendo tak Valve uspokojili většinu poptávky snadno sehnatelnými LCDčky a OLED přijde (přišlo) na řadu až jako nová verze pro průběžný prodej. BTW, OLED nemá ani Asus ROG Ally. Pravděpodobně ze stejného důvodu.
-
-
-
-
-
-
-
-
A co jsem tak četl, tak Nintendo solidně osekalo sdílené hraní nebo půjčování her kamarádům. Nyní, pokud půjčíte někomu hru na Nintendu, tak musí být na druhé konzoli Váš účet nalinkovaný a lze tak mít jenom jednu konzoli:-D
-
-
Jsem líný, tak se zeptám tady. Už byl kromě Lenovo Legion S oznámený nějaký další handheld se SteamOS?
-
-
Počkal bych i na Rog Xbox Ally X. Microsoft prý upravil Win11, osekal ho a po zapnutí konzole windows běží bez balastu a zbytečných procesů v pozadí. Zároveň upravili UI a tento update by se měl zřejmě týkat i ostatních windows handheldů.
-
Chápu, že koupit zařízení s předinstalovaným SteamOS je asi dobré z pohledu uživatelského komfortu, ale podle mě není potřeba se na to upínat.
Jednak, už teď má Valve k dispozici beta verze SteamOS které jdou vyzkoušet i na zařízeních Asus ROG Ally a už podporují i zařízení s novější řadou AMD Ryzen AI 300. Je tam vidět vývoj a posun, dá se očekávat, že se podpora časem bude rozšiřovat i na další zařízení, převážně s AMD hardwarem.
Ale hlavně, není potřeba se upínat ani na SteamOS. Existuje open source alternativa Bazzite kterou jde nainstalovat na prakticky všechny (nejen) handheld pc, včetně třeba Steam Decku. Má to velmi aktivní komunitu a i benchmarky ukázaly, že oproti Widlím je tam citelný nárůst FPS.
-
-
Pořád je ale Legion Go S nativně se steam OS odladěný. Třeba na Rog Ally steam OS zatím moc dobře nejede. Nejde jen o "předinstalaci", ale i optimalizaci. Bazzite neběží o moc líp než windows, Oproti tomu Legion Go S se steam OS má lepší benchmarky i co se výkonu týče.
-
-
Jasně že je na Legion Go S SteamOS odladěný když to mělo komerční prioritu, aktuální beta buildy ale ROG Ally podporují naprosto v pohodě...
Bazzite oproti Windows zcela běžně i 20 % vyšší framerate, samozřejmě záleží na hw, verzích ovladačů atd...
-
-
No píšeš, že není potřeba se na předinstalovaný steam os upínat, že jde pouze o uživatelský komfort. Ale optimalizaci, o kterou se stará přímo výrobce hardware a software, jsi opomněl. Proto jsem to zmínil...
Co jsem četl na redditu, tak to neběží úplně ok. Ale je pravda, že to asi bude otázka času, než to optimalizují. Ty máš vlastní zkušenost? Prý jsou třeba problémy s větráčky.
Bazzite oproti Windows podobné framerate z benchmarků, které jsem viděl. Někdy se objeví zase článek, který ukazuje právě to 20% zvýšení. Nejlepší porovnání jsem našel asi tady:
https://www.youtube.com/watch?v=HuIK1AZc5QI
https://www.youtube.com/watch?v=duBBlo-nbwQ
-
-
-
-
prý něco od Ayanea? nevím
-
-
Je displej zase plastovy?
-
-
Plastový asi ne, ale na skle je aplikovaná ochraná fólie (která by se neměla sundavat), a na té jsou pak vidět rýhy např. od klíčů nebo mincí. Viz video na yt od jerryrigeverything.
-