Fenomenální RPG Clair Obscur: Expedition 33 zvažuje nový obsah i překlady
-
Super pecka užil jsem si to
-
povedzme si pravdu, tych postav tam bolo teda nie moc, uz starsie hry zp sveta FF napriklad mali viac psotav s hlbsim pribehom a to sa bavime o hrach z 90.rokov a obmedzenymi cardrigmi...
Hra to iste ani 10ina nebola.
Skor nez rozsirit v DLC/Datadisku jestvujuci obsah, radsej nech pridu s pokracovanim alebo, lepsie, s uplne niecim novym... A pak sa ukaze ci su ozaj taky fantasticky tym ako sa vravi. (a sice CORE malo tych cirka 34 vyvojarov, ale dalsie desitaky su outsource , aneb pripad Souncloud..)
-
-
navíc vývoj postav je nulový krom Maelle a vývoj postav neodpovídá vztahu v partě, od začátku to mělo dopadnout, jak to dopadnout mělo, protože tak si to představovali tvůrci, což není zákonitě špatně, ale v rámci této hry to působí, že tvoje aktivity jsou zcela zbytečné, působí to rušivě, když to dáme do rovnice, jak se Verso na konci rozhodne.
-
-
otázka, jestli to nebyla myšlenka tvůrců, aby ta hra byla nihilistická, aby všechno co uděláš, bylo úplně k prdu. Tak se mi to jeví, co uděláš, stejně to nikdo nebere v potaz. Tady se to může líbit i nelíbit.
-
Nemá hra dva možné konce?
-
-
ano, ale postavy se zachovají vždy stejně, konec je podle toho, koho si zvolíš v rámci finálního souboje.
-
-
Mam to skoro dohrané a po tom "plot twistu" mi to pak už nedalo a zjistil sem si jak to končí a jestli myslíš ostatní postavy tak to teprve uvidim jak se zachovají ale jinak mi přijdou ty konce celkem rozdílné a docela dost.
Mě spíš trochu vadí že hra ti dá postavy, seznámí tě s nima, hraješ za ně a pak ti naservíruje něco nového a řekne ti "ve skutečnosti tě má zajímat tohle". Myslím tim to že dostaneš do rukou expedici na 1-2 kapitoly a pak přijde Verso, úplně nová postava a vlastně celej příběh a hra se točí kolem něj a po tom plot twistu si říkám, má to vůbec celý smysl?
-
-
já bych zase řekl, že o tom ta hra je, pochybovat, jestli to vše mělo smysl od začátku do konce.
-
-
-
-
-
-
Ale copak drahý kolego, nelíbilo, tak nepřejeme ? :-)
-
fenomentalne prehypovane RPG...verim ze mnohi si s odstupom casu uvedomili, ze az taku hlbku ta hra teda nemala
-
-
Já to ještě nehrál, ale plánuju koupit, hned jak bude nějaká větší sleva. Fakt jsem zvědavý, jestli ten šílený hype odpovídá, ale spíš jsem skeptický.
Na druhé straně jsem byl skeptický i ohledně brutálně nahypované BG3, a pak jsem to hrál a jednoznačně 10/10. Tak uvidíme.
-
-
hra ma krasny artstyl a skvele herecke vykony, ale ten subojovy system budes milovat alebo ho neznasat, nic ine, potom su tu nejake minihry ale tie vobec nepasuju do sveta, ktory sa snazi byt utrapeny a smutny, taktiez rozvijanie vztahov medzi postavami tam urcite bolo pridane na poslednu chvilu lebo to nema ziadnu hlbku a co sa tyka role playing, teda vylepsovania postav, tyka, tam to je samozrejme zaujimave, ale chcelo by to viac moznosti, Pictosy su sice fakt fajn, ale okrem toho tam nic ine vazne nie je...taka sebavedoma 8cka
-
-
ty minihry a ty infantilnosti tam pasují, je to dětský svět vymyšlen dítětem a přepsan matkou v žalu. Jinak souhlas.
-
V zásadě souhlasím. Vizuál, audio a herecké výkony jsou špička. Lore mi přijde fajn a neokoukaný.
Minihry mi spíš nesedly mechanicky. Třeba na platforming to vážně není připravené. Svět (především hlavní postavy) působí melancholicky, ale ne úplně odevzdaně a odváží se i vtipkovat, takže mi i nějaké odvázanější pasáže nevadí. Naopak se mi líbí, že to nesklouzne k všeobjímajícího patosu a když už to tam nějaká konverzace směřuje, tak se najde někdo, kdo se tomu vysměje.
U boje bych neřekl, že je to jen o krajnostech. Většinou mi vyhovuje, ale chvílema si říkám, že nic moc. Ale dá se sestavit spousta použitelných variací, takže to celkově hodnotím určitě pozitivně. U vylepšování postav by to chtělo nějaké pictos nebo jiné elementy zaměřené na schopnosti konkrétních postav. Trochu tak fungují zbraně, ale to nejde do hloubky.
Vývoj postav po psychické a vztahové stránce by taky zasloužil větší péči. Trochu poladit by chtěl i level design. Ale i tak bych řekl že je to solidní osmička a když vezmu v potaz nižší cenu než AAA produkce, tak i devítka.
-
-
"Lore mi přijde fajn a neokoukaný."?
Nemyslíš si, že je to variace na hlavní postavu z Ashes of Ariandel a Ringed City, která maluje světy?
Mně to originální moc nepřišlo.
-
-
DS3 jsem bohužel nehrál (seznam je dlouhý a času málo). Máš pravdu v tom, že malování světů není úplně originální nápad, vyskytuje se to i jinde. Spíš mi šlo o ten koncept vymírání a boje proti tomu (jestli je tam i tohle, tak pardon za neznalost). A líbí se mi, jak to skládá zdánlivě neslučitelná témata. Umírající svět, který by měl být depresivní jako ten v Dark Souls, ale přesto je plný hravosti a vtipu. A k tomu krásně sedí, jak se nálada protagonistů přelévá z jedné strany na druhou. Kdy jsou si vědomi beznadějnosti situace, ale zároveň ji umí i odlehčit. Beru, že jednotlivé elementy originální nejsou, ale poskládané mi to přijde neobvykle a přesto funkčně.
-
-
Reakce na příspěvek:
To, že spousty lidí a i recezentů nehrálo ty dlc a ještě méně udělalo ten hlavní questline do konce, je velká výhoda Claire Obscure.
Protože to stojí na stejných premisách. Painting girl dokáže vytvořit pomoci namalovaného obrazu nový svět, namaluje svět a stvoří tak nový svět pro žití, v Ringed City je to obráceně než v Claire Obsure, už jsi na konci světa, kdy svět se zhroutil, už je jenom pokroucenina světa a ty v posledním boji o Dark Souls, díky Dark Soul dokáže "malířka" namalovat nový svět, které bude "Gentle place".
Takže ten koncept vymíraní bych řekl, že je taky okopírován či silně inspirován, jen je to naruby, v DS3 utíkáš před vymíráním pomocí úniku do obrazu, tady bojuješ proti vymírání v obrazu a dá se říci, že pro Maelle je nejlepší, když z toho světa uteče do toho reálného, i když tohle je samozřejmě na diskuzi. Ale ty podobnosti jsou prostě moc velké, tvůrci ty DLC museli hrát a museli v nich čerpat.
Kombinace infantilnosti a přitom depresivních nálad, těžkých, filozofických myšlenek je základ všech opravdu dobrých JRPG. Tady je výhoda v tom, že to mají moc pěkně pořešené v rámci narace díky tomu ,že ten svět vytvořilo dítě, takže nikdo nemůže moc remcat, že tam jsou infantilnosti.
-
-
-
-
-
-