Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Duncan66

Krome recenzentu, streameru atp., muzete mi prosim napsat, k cemu slouzi realne takove zarizeni a proc si dotycny za ty penize radeji nekoupi notebook? To je vazne tolik zavislaku, ze se bez toho hrani neobejdou na tech par minut pri cestovani atp., kde nemuzou pouzit poradne herni zarizeni? 

Osobne se mi to hodne libi, ale vlastne vubec nevim, k cemu by mi to vlastne bylo, kdyz vsechny tituly si radeji zahraju na poradne obrazovce na plne detaily bez kompromisu. V dnesni beztratove dobe klidne v posteli, nebo z pohodli gauce atp., takze by me opravdu zajimalo, kdo toto, jak a kolik hodiin tydne realne pouziva. 

Toto nema byt hate, jen snaha pochopit jine lidi, k cemu pouzivaji realne tento typ prodktu v dobe supervykonnych mobilu, tabletu, notebooku atp.

• iSpirit

já osobně nechápu ani herní notebook. Já jsem ze staré školy čili konzole či herní PC. Hlavně v rámci imerze mi to připadá strašná škoda si kazit hry na malé obrazovce či jestě v ultra low detailech. 

Ale jsou případy, kde to chápu. Pokud v rámci práce hodně cestuješ, tak proč ne.

• Denně strávím cca 1,5 hodiny v MHD ((17 minut vlak+30 metro)*2) a je to jediný čas, kdy můžu hrát. U PC ho mám tak 5x do roka. Někdy čtu knížky, absolvuji online kurzy, učím se, hledám. Ale poslední dobou toho mám v práci dost. A zatímco značná část osazenstva MHD si dává svou dávku dopaminu s nenávistí a pracuje na odstranění své šedé kůry mozkové za stejnou dobu pomocí cca 500 videí na TikToku, já se nabíjím pozitivní energií - hraju. SteamDeck byl nejlepší PC hardware, co jsem si kdy koupil. Od zakoupení loni v dubnu jsem dohrál už tak 20 her, které jsem si posledních cca 15 let střádal. Hraju teď snad nejraději v životě. Vím, že na to mám omezené množství času, ale ne tak brutálně jako u PC. Vím, že nezanedbávám něco jiného a můj mozek je s tím díky tomu v pohodě. Vždy se na to těším, ale zdravě. Neřeším lepší textury, protože už je to stará hra, neřeším módy, protože hra má neodladěné mechaniky, neřeším Windows a závislosti a ovladače. Pustím a hraju. Neuvěřitelně osvobozující zážitek. Nehraju aktuální hry (s výjimkou Suit for Hire dohraném předminulý týden), výkon mě tak netrápí. COD z roku 2014 tam jede na plné při 10-12W TDP. Dorfromatic při 6W.

• U některých her nepotřebuju velkou obrazovku a jen tak mimochodem, z mého pohledu není notebook nijak zásadně pohodlný a s velkou obrazovkou. Mám velký backlog her, takže Steam Deck mi pomáhá dohánět testy a prostě volím hry, které se dobře ovládají na gamepadu

• michaelfoucault

Lol, na tohle se nedá vážně reagovat. Prý notebook...

• Pro mě je těch pár desítek minut během cestování vlastně jediná doba, kdy se k hraní dostanu a zároveň na něj mám chuť. Tím pádem jsem ani neměl důvod si pořizovat velkou konzoli ani výkonné PC (přemýšlel jsem o Switchi, ale tam mě odradila cena a nabídka her).

Další lidi, co něco takového vlastní, to většinou používají doma, když mají chvilku pokoj od dětí a dalších členů rodiny. Je pro ně jednodušší vzít handheld na chvíli do ložnice, když je v obýváku dětská párty nebo naopak do obýváku na gauč nebo do kuchyně ke stolu, když se děje něco jiného. Ano, s notebookem to jde taky, ale ten nemá tak dobře vyřešené ovládání pro hry (většinou potřebuješ myš nebo ovladač). Pro mobil a tablet platí v zásadě to samé. Technicky vzato, ten handheld je vlastně malý tlustý tablet s integrovaným ovladačem.

Podle odhadovaných prodejů to rozhodně není mainstreamová záležitost, ale určitá skupina lidí to ocení.

• iSpirit

mně připadá na tohle právě nejlepší switch 2, i když ho já osobně nepotřebuji aktuálně, ale u TV máš dock, pokud je u TV plno, vezmeš konzoli a jdeš jinam, navíc tam máš first party her, neříkám, že mě zajímají nějak masivně, ale pro hry typu Metroid, Zelda či Xeno sága prostě je nejlepší varianta přenosné konzole Switch imho

Zatím jako tam není nová Zelda či ani Xeno X, ale bliží se Metroid, takže do budoucna možná.

Jinak telefon jde obejít pomocí https://www.alza.cz/gaming/backbone-one-pro-iphone-lightning-mobile-gaming-controller-gen-2-d12557785.htm

Takže spíše bych viděl problém v nedostatku her. 

• Souhlasím s tím, že ohledně přenositelnosti je Switch 1 i 2 bezkonkurenční řešení. Steam Deck a další PC handheldy můžeš taky připojit do docku. Není součástí balení, ale spousta lidí už dock má k připojení notebooku. Odehrál jsem na tom pár her FP her, které na touchpadu ani na páčce nefungují tak dobře.

Když máš na Steamu a GoGu spoustu nedohraných her a rád hraješ i retro kousky, které v obchodech ani neseženeš, tak to na Switchi prostě nejde. First party Nintendo záležitosti můžou být fajn, ale budovat kvůli tomu novou knihovnu na zařízení, které nezvládne ty další knihovny, se mi nechtělo.

Píšeš, že jsi stará škola a chceš nejvyšší kvalitu. No, asi jsem ještě starší, protože jsem začínal v době, kdy standard bylo 14" CRT, hry v rozlišení většinou 320x200, framerate kolem 20 FPS a na pořádnou zvukovou kartu už rozpočet nebyl. Tedy malá obrazovka a snížené detaily mi fakt nevadí.

• iSpirit

tak já tak hrát taky, nepotřebuji se honit za 120FPS a 4K s RT, ovšem taky nepotřebuji se vracet dvacet let+ zpátky, na to už jsem pohodlný a rozmazlený. 

Chápu, že pro retro bude lepší varianta Steamdeck

• 0011

Já teda nevím, ale za mě cokoliv kde po umístění zařízení musíš ještě navic propojovat kabelem není dok, ale USB hub se stojánkem. Od doku chci vyndám/zandám jednou rukou.

• I u notebooků se už dávno přešlo od masivního proprietárního konektoru vespodu zajištěného "odpalovacím tlačítkem" na dokině k USB-C dokině, které říkáš USB hub.  I když pod tím pojmem si nepředstavím zařízení, které zajišťuje napájení, síťové připojení, obraz, zvuk a aby se neřeklo, tak i ty USB porty. Kdysi se používalo pojmenování "port replicator", ale s tím bych dnes byl v obchodě opatrný.

Zacvakávací se to nedělá, protože by to potřebovalo kolejničky nebo něco, aby se během manipulace konektor nevylomil a taky aby ta věc nebyla zbytečně velká, drahá, specifická pro jeden typ zařízení nebo neblokovala obrazovku jako dock u Switche.

• 0011

Reakce na příspěvek:

O notebooku nemluvím, sám mám Dell, oni a HP mají opravdové doky dávno, mluvím o tom co mají PC hanheldy. Na co u handheldu potřebuješ aby ti dok neblokoval obrazovku, když ho máš připojený k externí obrazovce a ovládacím periferiím? "Dok" který má Steamdeck je přesně to co označuju za USB hub se stojánkem, jasně, je to nadsázka, ale Dell, HP a Nintendo to mají vyřešené elegantně, jako vzhledem k ceně SD doku bych fakt očekával víc, i kdyby se tam měl dávat vzhůru nohama.

• Reakce na příspěvek:

Už jsem to párkrát použil v konfiguraci, kdy displej SD fungoval jako sekundární obrazovka, takže blokování displeje během dokování je za mě minus. Taky mám Dell (služební) a jeho oficiální dock je prostě cihla s ocáskem (která funguje i se SD). Nevím, co je na tom tak elegantního. Jednoduché, funkční, nic nechybí, ale taky nic extra. Ocásek musíš připojit ručně tak jako tak. Ano, uvnitř je trochu víc elektroniky, ale navenek není rozdíl tak velký. Nintendo to má vyřešené tak skvěle, že se o dock snadno poškrábe displej. To bych nepokládal za ukázku dobrého designu. Jo, oficiální dock ke SD je relativně drahý (a to i když započítám, že součástí balení je nabíječka), ale není nutné ho kvůli připojení k perifériím kupovat. Koupit můžeš skoro libovolnou USB-C dokinu nebo použít tu, kterou už máš k notebooku (totéž u dalších PC handheldů).

• 0011

Reakce na příspěvek:

Jo ty myslíš tu Dell krabici, ok přiznávám dlouho jsem to nesledoval, tohle považuju za ještě horší řešení, protože to nemá ani ten stojánek. Starší mají porty zespodu pro dokovací stanici bez nutnosti připojení pomocí kabelu, zatímco můj fungl nový služební Dell v práci propojuju USB C-C kabelem přímo do monitoru, odkud si bere i napájení, takže nepotřebuju vytahovat nabíječku a můj dok je v podstatě displej, z kterého vedou i ostatní periferie. Redesign doku u S2 se jim povedl, "nepodařilo" se mi poškrábat ani S1 tam jsem si sice pořídil ochranné sklo, ale až později, u S2 ho nemám zatím vůbec a dobré pevné pouzdro mě vyšlo na 300 Kč. Využití sekundárního displeje rozumím, ale ne u 800p 7" displeje, u hraní maximálně na emulaci některých Wii U her a na práci už vůbec, to už je lepší mobil a kabely nepotřebuješ žádné.

• Reakce na příspěvek:

Jo, tu krabici :-) Spodní konektor se už u nových modelů moc nevidí a upřímně, jsem za to rád. Měl jsem s tím vždycky problémy. USB-C dokina v monitoru je určitě fajn řešení pro stabilní pracovní místo, ale krabice pod monitorem poslouží taky.

Sekundární displej používám, když tam zprovozňuju nějakou nepodporovanou (typicky starou) hru. Druhá obrazovka pro hledání v návodech a diskuzích je fajn a 800p stačí (lepší jsou rovnou dvě velké obrazovky, ale ty doma nemám). Na mobilu je hledání na prd a není tak snadné dělat copy/paste konfigurací. Jo a taky když chci dát něco stahovat, tak to tam jen zmáčknu a nemusím SD odpojovat ani zapínat velkou obrazovku. Na práci to opravdu není.

•  Pokud jste zvyklí na dvojici velkých trackpadů na Steam Decku, rychle si odvykněte.”

Takže za mě konec. Hraju x-com2 a do budoucna bych rád i jiné “podobné” hry, ale na joyconech si to neumím představit.

• honcka

Za mě je na strategie na cestách ideální dotykový ovládání, XCOM občas hraju na 11" Ipadu a ovládá se mi dobře, ale je to ios verze, tak netuším, jak je windows verze na to přispůsobená

• frank.horigan

8.8" display, není už lepší před sebou držet book?  Ten můj má 13". 

Tohle přeci nemůže nikdo v rukou udržet déle než pár minut. 

• 8,8 palců už je dost, ale při srovnání se Steam Deckem je třeba vzít v potaz to, že Steam Deck (LCD) má  mnohem širší rámeček kolem displeje. Skleněná plocha má přesně 8 palců úhlopříčku, ale displej samotný jen 7. OLED verze je na tom trochu líp (7,4). Spolu s ovladači po stranách je pak široký jako malý notebook (s 12" displejem). Legion bude ještě o trochu širší.

Při hraní většinou nestojíš a máš ruce opřené alespoň o lokty a ergonomie je velmi dobrá. Steam Deck zvládne i osmileté dítě (vyzkoušeno), takže zdravý dospělý by měl o trochu těžší Legion přežít taky.

• Díky za recenzi. Steam Deck bude muset ještě vydržet. Bez použitelného touchpadu (který jsem si navykl používat i ve FP a TP hrách) a s příliš hlučným větrákem (Steam Deck taky není zrovna tichý, ale snést se dá) to prostě není pro mě. Nižší výkon přežiju.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit