Clair Obscur: Expedition 33 musí vrátit dvě ocenění kvůli využití generativní AI
-
Takže 3,3 prodaných milionu za 33 dnů, 32+1 pes pracující na hře, rozpočet 10 milionů dolarů, žádná umělá inteligence nepoužita při vytváření textur.
To je snad nejvíce vylhaná hra v historii, ne?
-
-
Jak si každý rád kopne 😐 Hru jsem nehrál, ale generované textury jako problém?!! Vůbec by mi nevadily, VŮBEC. Je ro naprosto nepodstatný.
-
Hra je to pořád skvělá, i přes tyhle okolnosti/lži/zavádějící informace.
-
-
jo to jo, jinak ale narážím jak z dost dobré sedmičky udělat GOTY.
Tohle se bude jednou vyučovat.
-
-
Dobrý (ulhaný) marketing je rozdíl mezi tržbami malými či až miliardovými. Bohužel je to smutné, ale běžným hráčům je ukradené, že se jim lže do očí.
Ti lidé v marketingovém oddělení by si zasloužili velké bonusy za tenhle výkon.
-
-
-
-
sam som proti vyuzivaniu AI pri tvorivom procese, ale toto je moc...
-
-
"Toto je moc."
Cože? Je to nějaká soutěž a ta má svoje pravidla. Jestli ty pravidla vývojáři nesplnili, tak se neměli přihlašovat. Jenže oni se přihlásili a vědomě lhali. Takže je zcela správně a férově diskvalifikovali a museli vrátit cenu.
-
-
to je pořád štráchů kolem jedný hry
-
Možná by KCD2 nemělo 50 postav s obličejem Čočíka, kdyby použili AI. V některých případech by to nemělo být na škodu.
Až budou hry s nekonečným náhodným obsahem a v každé instanci, protože questy bude psát a generovat AI, tak pak už třeba oddělování AI/neAI v nějakých oceněních bude na místě.
-
-
to nema nic s AI...hadam si nemyslis ze oni robia vsetko rucne, maju vytvorene generarory presne take ake pouzivas pri tvorbe postav v hre ty
-
Nedávno jsem dohrál Zaklínače 3 a taky mě ty stejné obličeje praštily do očí.
-
-
Indi neindi celé je to jeden veliký paskvil a nic jiného.
-
Za mna je jedno co sa pri tvorbe hry pouzije. Ma sa hodnotit celkovy produkt ako sa mi hra, ci ma bavi ako som ja spokojny. Mne osobne je uplne jedno ako ho vytvorili, ked sa pri tom bavim ako svin.
-
Prečo by Indie vývojár nemohol použivať AI ? To sa už nemôže ani GPT opýtať kedy má isť na WC ? Ale treba naozaj rozlišovať, či je AI pomôcka, alebo tvorca...BTW velmi ma udivuje tento hon na ocenenia, ešte toto a ešte toto a všeky...NIEKTO nevie prežiť, že KCD2 nie je Best of universe...a mňa pri tom nejaký Clair Obscur vôbec nezaujíma...😉
-
-
Problém není v tom, že vývojáři použili AI při vývoji hry. Ať si každý dělá hru, jak chce.
Problém je v tom, že se vývojáři přihlásili do soutěže, která má svá pravidla. A ty pravidla porušili a ještě k tomu lhali.
-
-
tak ale pak je otázka, co všechno tedy používání AI znamená - a jak je to pravidlo přísné a jestli dává smysl. Tedy, pokud se jeden z desítek vývojářů jednou zeptá chatu na jednu věc, jako co se rýmuje se slovem pomeranč, tak ano použili, že?
Tak možná je to potom celé cáklé, a povede to k tomu, že prostě nebudou indie studia která použila a nepoužila AI, ale ta, které o tom lhala a ta, která ne, protože ho použila všechna...
za mě by se hlavně mělo řešit, jestli si tím nechali psát scénář, dělat grafiku, hudbu a podobně. Zkrátka - o tomhle nás čeká ještě diskuze. A v rámci nějaké otevřenosti by se pak vývojáři měli vyjádřit, k čemu přesně AI použili....
-
-
"tak ale pak je otázka, co všechno tedy používání AI znamená"
Hele, četl jsi ten článek? A nebo jsi jenom přečetl nadpis a teď tu na základě nadpisu blábolíš??
Ta soutěž měla jasně stanovené pravidla. Co se může a co nesmí.
Jestli to nechápeš, tak ti to vysvětlím. Zeptat se AI na dotaz v programování a pak to zkopírovat do kódu hry je v pořádku. Nechat generativní AI vytvořit kompletní assety (např. architekturu a textury) a pak to celé vložit do hry povolené nebylo.
-
-
viděl jsem video na Indianu, přečetl jsem i článek - dle obou použili nějaký asset, který pak are nahradili "ručně" dělaným.
Tedy - a takhle to specifikovali na Indianovi - použili AI k tvorbě "placehoderů" a pomáhali si tím při návrhu konceptů. Nic z toho se "nemělo dostat to finální podoby hry". Čili to, co píšeš, tedy neudělali.....
a dle Indianu tam tak možná zapomněli někde jeden plakát generovaný AI.
-
-
To je hezké, že na Indianu napsali, že možná zapomněli jeden plakát. Ale dle Insider Gaming těch textur bylo víc.
Ale na tom nezáleží, jestli zapomněli jenom na jednu texturu nebo více textur. Důležité je to, že se přihlásili do soutěže, kde byly AI assety při tvorbě hry zakázané. A ještě k tomu tvrdili, že při tvorbě E33 nebyly použité žádné assety od AI. Což očividně není pravda.
-
-
-
neumíš číst?
V pravidlech bylo jasně napsané, že nesmí použít generativní umělou inteligenci. Snad ti nemusím vysvětlovat rozdíl mezi dotazem na umělou inteligenci a využití inteligence ke generovaní obsahu.
-
-
Jasně, ale dle mě je to to samé - i tady platí stejná diskuze. Dle vyjádření vývojářů využili inteligenci pro tvoru "placeholderů" které pak nahradili ručně dělanými assety. Za mě to generování obsahu rozhodně není...
Tak má se toto opravu brát jako využití AI? Hráči si prý pak všimli nějakého AI generovaného plakátu, který ve hře zůstal (a nevím, jestli jim tam toho "zůstalo" i víc, samozřejmě, jestli tohle vůbec byla chyba nebo se na to vykašlali)...
Dobře, jsme u generativní AI, zůstane ve hře takového rozsahu jedna textura - mají být vývojáři potrestáni?
-
-
tak samozřejmě,. Zavázali, že tohle nepoužili, podali přihlášku, i když věděli, že to použili. O čem je tahle debata. Použili to, lhali a ještě si udělali ostudu.
Navíc jak víš, že je to jedna textura, na tu jednu texturu se přišlo, opravili, až jim to bylo řečeno.
"AI generované assety byly zjištěny už při vydání hry. Tehdy to příliš velký rozruch nevyvolalo, ale někteří hráči si všimly, že jsou ve hře vygenerovány textury novin, vývojáři to v následném patchi opravili (nahradili je ručně vytvořenými texturami), přičemž v nedávném rozhovoru potvrdili, že tyto textury použili jako placeholder a zapomněli je před vydáním nahradit. "
Tady není o čem debatovat.
-
-
Reakce na příspěvek:
já nevím, kolik těch textur bylo, a nakolik jsou čestní. Ale jestli (o čemž lze samozřejmě pochybovat) bylo jejich cílem ty assety použít jako placeholdery, a jenom pak nějaké zapomněli vyměnit nebo jim tam jeden/pár zůstalo, tak - i když technicky to AI použili - tak bych to prostě nehodnotil jako použití AI. Já tady prostě neuznávám "you are technically correct - the best kind of correct", dle mě je mít technicky pravdu tady nanic.
A i kdyby tam vygenerovali schválně jeden plakát či noviny nebo co to bylo, tak bych to v takto velkém díle přešel...
A jestli se tady bavíme o "jelikož objevili jednu texturu, tak jich tam beztak bylo více" - tak to už je jiná diskuze
-
-
-
-
Lepšie by som mu to nevysvetlil, lebo Derpovi je ťažké niečo vysvetliť...presne tak... a lhali a lhali a lhali a myslím, že nemusia vyhrať každé ocenenie, a toto si naozaj nezaslúžia...ale pre iné dôvody...takže...krásne vianoce...všetkým.
-
-
"toto si naozaj nezaslúžia"
Četl jsi ten článek?? A nebo jsi jenom přečetl nadpis a teď tu na základě tvého pochopení nadpisu blábolíš???
Byla to soutěz. Ta soutěž měla jasně stanovené pravidla. Co se může a co se nesmí.
Vývojář se třeba může zeptat AI (např. ChatGPT) na dotaz v programování a pak to zkopírovat do kódu hry. Ale nesmí nechat generativní AI vytvořit kompletní assety (např. architekturu a textury) a celé to zkopírovat do hry.
Když nesplníš podmínky, tak by ses tam neměl hlásit. A když se tam navzdory tomu přihlásíš a lžeš a podvádíš, tak si zasloužíš diskvalifikovat.
Jesli to nechápeš, tak se nad tím zkus zamyslet z jiného pohledu: Někde se koná soutěž pro děti (či třeba ženy). A přihlásí se tam dospělý muž, který při přihlášení podváděl a lhal. A pak ten muž vyhraje tu soutěž. Jenže se na ten podvod přijde a organizátoři budou chtít, ať vrátí ocenění. Chceš snad říct, že se budeš toho chlapa zastávat, že si nezaslouží diskvalifikaci za podvod a lhaní??? "Toto si naozaj nezaslužia". Právě že naopak. Tu diskvalifikaci si zaslouží.
-
-
Derpe, ešte raz a posledný...toto ocenenie si nezaslúžia, Tak som to myslel...chápeš súvislosti??
A nezaslúžia si to preto, lebo tá hra jednoducho nie je Indie!
Porušili pravidlá, ktoré sú síce podla mňa nezmyselné, ale platné. Klamali, a prišlo sa na to...to je celé, a ocenenie si nezaslúžia. Tak som to myslel...!
Keby ich lož neodhalili, bolo by všetko v poriadku? Problém je v tom, že to ocenenie vôbec získali...Tak som to myslel !!
-
-
-
přesně tohle si zasloužili, nejenom že porušili pravidla, ještě vědomě lhali.
Taky takhle v osobním životě porušuješ pravidla a lžeš?
-
-
iSpirite: to je tá slovenčia taká nezrozumitelná? Vravím "toto si nezalúžia" a myslím toto OCENENIE...
-
-
-
-
-
Já bych si přečetl ale to hlavní. Tady jak to píše konkurence:
"Francouzské studio Sandfall Interactive, jež za Expedition 33 stojí, se sice při podání přihlášky zavázalo, že generativní umělou inteligenci pro tvorbu hry nepoužilo, to se ale nakonec ukázalo jako lež"
Problém je, že lhali při podávaní přihlášky a lžou pořád o všem. 😉
-
-
Jenže lhaní je to čím se lišíme od zvířat a všech ostatních druhů tvorů. Je to naše evoluční výhoda kterou by byl hřích nevyužít když máš tu možnost.
Pokud chceš být v něčem úspěšný, tak podvávění a lhaní jsou pomůcky který ti můžou nemálo pomoct.
-
-
"Jenže lhaní je to čím se lišíme od zvířat a všech ostatních druhů tvorů. To je naše evoluční výhoda."
To je hloupost. I zvířata umí podvádět a lhát.
Spousta zvířat imituje zvuky jiných zvířat, aby třeba zmátly predátory. (Lžou o tom, co jsou zač).
Stejně tak zvířata podváději (třeba kukačky) či se maskujou.
"Pokud chceš být v něčem úspěšný, tak podvávění a lhaní jsou pomůcky který ti můžou nemálo pomoct."
Jo, ale taky ti to může hodně uškodit. Když to praskne, tak vyhození z práce je jenom malý problém. Může to poškodit i tvou reputaci. Mnoho zaměstnání si ověřuje uchazeče a nebere lidi se špatnou pověstí.
-
-
To co popisuješ u zvířat je jejich zakódovaný lovecký/obranný pud. S lhaním to nemá vůbec nic společnýho. Tenhle koncept zvíře nechápe.
O reputaci jde až v posledním případě. Ty se totiž bavíš o zaměstnancích, já se bavím o zaměstnavatelích 😉
-
-
Potvrdil jsi mi, co jsem napsal. Co si myslíš, že je lhaní u lidí? Lovecký/obraný pud. Buď lžeš, aby jsi něco získal (ulovil) a nebo lžeš, ať ochráníš sebe. Princip je prakticky stejný.
-
-
Reakce na příspěvek:
No já ti to právě vůbec nepotvrdil. Ani nevím jak jsi na to přišel 😀
Ty si vážně myslíš že zvíře je schopné někomu lhát jen tak z plezíru, nebo aby někomu psychicky ublížilo protože dotyčnému chce ublížit? Nebo naopak ochránit milosrdnou lží? Ale pokud jsi tím opravdu tak jistej (jakože evidentně jsi), tak mi prosím ukaž zvíře které chápe koncept lži na takové úrovni jako člověk. Rád se poučím.
-
-
Reakce na příspěvek:
Tady nejde o to, jak moc zvíře chápe koncept lži. Že ho nechápe tak dobře jako člověk. Zvířata nejsou dostatečně inteligentní, aby něco takového byla schopná. Nemluví a nedokážou vypustit slovní lži. Tady jde o to, že spousta zvířat ten koncept zná a to mají společného s člověkem.
"Ty si vážně myslíš že zvíře je schopné někomu lhát jen tak z plezíru,
nebo aby někomu psychicky ublížilo protože dotyčnému chce ublížit?"To jsou extrémní případy. Navíc to není přesné, protože nikdo nelže jen tak z plezíru. Ti lidé vždycky z toho něco chcou získat. Třeba i jenom obyčejné uspokojení, že někoho obelhali. Lidé dělají spoustu věci jenom aby uspokojili své pudy, stejně jako zvířata.
-
-
Reakce na příspěvek:
Přesně a pouze jde o pochopení konceptu. Ty jsi je začal dávat na rovinu s člověkem a já ti říkám že je to naprostá kravina.
Znám třeba člověka co často lže jen proto aby upoutal pozornost. Potřebuje to k obživě? Ne. Potřebuje to k obraně? Ne.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tak za mě dočasné soubory generované AI, které slouží k vývoji hry podobně jako storyboardy u filmu a ve finální podobě hry jsou nahrazeny soubory autorskými, jsou naprosto v pořádku. Spíš by mi bylo divný, že by si někdo neusnadňoval práci (nebo alespoň tu nejméně kreativní), když tu ta možnost je.
-
-
"Dočasné soubory generované AI..."
Nebuď naivní. Vývojáři ty soubory změnili, jenom protože se jim na ten podvod přišlo. Kdyby se na to nepřišlo, tak to tam je dodnes.
Jinak je samozřejmě úplně v pořádku, že si někdo usnadňuje práci s pomocí AI.
Ale pak se nemá přihlásit do soutěže, která tu AI vysloveně zakazuje. A ještě nemá lhát o tom, že žádnou AI nepoužil. (I když očividně při vývoji využívali AI).
-
-
V tomto konkrétním případě devs prokazatelně lhali a pravidla skutečně porušili. V pořádku. Ale naivní? To fakt nejsem. Jenom jsem to o využití AI v tvorbě myslel obecně. Kdo to nedělá, ztrácí konkurenceschopnost v době, kdy to všichni ostatní dělají. Tak prosté to je.
-
-
-
A vrátí jim to až skončí tenhle směšný hon na čarodějnice?
-
-
ne, protože to ve finále není indie, měli by vracet všechny ceny v kategorii indie za mystifikovaní většiny herního světa, jelikož hru opravdu nedělalo 32 lidí někde v garáži.
Opravdu se tak rozhodli jenom kvůli A.I? Není tam více těch motivů pro sebrání ceny? Nevíme, ale víme, že ta marketingová kampaň malého týmu smrděla od začátku.
-
-
Třeba se tak rozhodli, protože zjistili, že ve Francii jedí žáby a šneky. Každopádně v jejich vyjádření o tom není ani slovo. Ale díky za odpověď k věci.
-
-
-
Ta hra hlavně není ani indie, tady ta akceptace lži, že je to Indie, je naprosto směšná. Měli by vracet všechny ceny za indie tvorbu, protože indie hra takhle fakt nevypadá.
-
-
Jestli je nebo není indie, je mi vlastně jedno. Ale tobě nejde jen o tohle označení, že? Ty tu hru zcela jistě nesnášíš, i kdyby se pojmem indie neprezentovala, že jo? :-)
-
-
Hru samotnou mám rád, řadím ji k tomu nejlepšímu, co letos vyšlo. Co nesnáším, když použiji tvoje slova, je to, že je tady vytvořen zcela falešný příběh, který se prodává masám za pomoci influencerů a novinářů.
Ne, ta hra není žádný zázrak z garáže a prostředníček hernímu světu.
-
-
Lžeš, nedávno jsi tu hru kritizoval a psal jsi, že pokud vyhraje Clair Obscur, tak je to smutná ukázka současné úrovně herního trhu a ukájel jsi se při tom nad Silent HIllem f.
-
-
ano, je, to se nevylučuje. Vylhaná kampaň, která hře zaručila x vítězství, o tom nepochybuji, přesto je to jedna z nejlepších her a solidní osmička, klidně si můžeš můj názor na hru přečíst i pod více zdejšími články. Můj názor na hru je konzistentní. Není to GOTY pro mě, je to jedna z nej her, ale to co se děje okolo je smutná úroveň herního trhu a vlastně se to krásně potvrzuje.
Jinak nemusíš na mě útočit pod každým článkem, užívej novou vládu, kterou sis tak moc přál :). Z celého srdce ti přeji, ať ti nová vláda přinesla to, co ti v současnosti chybí, i když se bojím, že si to budeš muset zajistit sám.
-
-
Díky za upřesnění. Docela se mi líbí to označení III pro tento typ her. Nevím, jestli jsi to zaznamenal.
-
-
netuším popravdě.
-
-
Já se o tom dozvěděl právě v souvislosti Clair Obscur, takže nic moc náskok. :D Z wiki:
"III" (Triple-I) has been used to refer to independently funded ("indie") games that meet an analogous quality level in their field; i.e., indie games that have relatively high budget, scope, and ambition; often the development team includes staff who have experience working on full AAA titles.
In 2018, GamesIndustry.biz considered examples of III games to include Ancestors: The Humankind Odyssey, Hellblade: Senua's Sacrifice, and The Witness.
Neříkám, že to sedí přesně, ale je to blíž než to standardní "indie", jak to vnímáš ty (a já plus mínus taky).
-
-
Reakce na příspěvek:
jako proč ne, ale třeba když vezmeme první Hellblade, tak ta hra pracuje na mnohem menší ploše, je tam jedna herečka, málo lokací, hra trvá pár hodin ne desítky, tam bych i věřil ,že to Ninja Theory neoutsourcovali někam do Asie a dělali to v těch pár lidech.
-
-
-
-
-
-
Už roky říkám, že by se jasně mělo definovat, co se může toho účastnit. S takovou tam může být studio, co udělá hru za miliardu, ale protože CIO bude miliardář, tak si to vydají sami a hned je z toho indie titul.
-
A čo vy si predstavujetě pod takým slovom indie Kefalín?
Máš nějakou jasnou definici? Protože třeba já vůbec.
-
-
Určitě ne hru, která má za sebou vydavatele, který týmu licencuje x externistů. Učitě ne hru, která má za sebou vydavatele, který týmu pošle budget na úrovni AA hry .Rozhodně ne hru, která dostane dotace od vlády apod.
Máme indie hry, AA hry, AAA hry když vezmu naprosto základní rozdělení, tak já nevidím rozdíl mezi KCD2 či Claire Obscure. Pokud se jedna počítá jako indie hra, proč se nepočítá druhá? Protože jedna nemá vylhanou kampaň, že hru dělalo 32 lidí v garáži?
Takže ne, není to indie hra, je to vylhaná marketingová kampaň podporovaná influencery a novináři, kteří nemají potřebu ověřovat si informace.
-
-
Můj point je, že indie je definice s hodně volnými okraji. Jo, měli vydavatele. Ale Kepler není tradiční vydavatel, ale spíš asociace nezávislých studií. A navíc, hru vyvíjeli pět let, z toho čtyři jako skutečně nezávislé studio. Kepler tam přišel někdy rok před vydáním a přispěl zřejmě jen na herce, orchestr, lokalizaci a reklamu. Jo, většina indie nemá ani tohle, ale stejně... definice TGA říká, že indie je podle nich hra, která vyšla mimo rámec tradičního herního publishingu, což na E33 sedí, a to je hlavní. Ty Indie Awards mají možná jinou definici, takže je vyřadili. Každému co jeho jest.
-
-
pokud si to někdo chce určit jako Indie, tak ať si to určí jako indie, respektuji každý slušný názor, za mě je ovšem tohle označení facka všem indie studiím.
Kojima Production jsou taky nezávislé studio. Budeme Death Stranding taky dává do indie her? S takovou mentální gymnastikou, co se děje u Obscure, bychom tam mohli šoupnout X her. Na TGA je tam za mě čistě kvůli vylhané kampani a infuencerům.. Jiná ha by neměla šanci se účastnit jako indie záležitost. Stejně jako tři herci v jedné katerogii. No, každý vidí vzorec, jak funguje herní svět, ocenění apod.
Myslím si, že je fajn alespoň na tohle upozornit.
-
-
Death Stranding mělo hodně tradičního obřího vydavatele - Sony, která pro účely hry dokonce poskytla jinak neprodejný engine. To bych do toho netahal. Podobně KC:D vydával Deep Silver tehdy patřící Koch Media. To je taky úplně jiný kalibr než Kepler. Když se podíváš na jejich portfolio, tak se skládá prakticky jen z toho, co bys normálně označil jako indie hry.
Ale v zásadě s tebou souhlasím. Kepler asi viděl v CO:E33 velký potenciál a tak do toho nacpal mnohem víc než svým předchozím titulům. Budget se tak musel dostat na úroveň AA titulů a v mnohém tomu odpovídaly produkční hodnoty a marketing. Z tohoto pohledu to indie není ani náhodou.
-
-
Reakce na příspěvek:
To už je mentální gymnastika na druhou, tak rozpočet podobný nebo možná i vyšší než u prvního KCD, ale jelikož ten vydavatel dělá indie, tak jsou to indie, tam ten vydavatel vydává vše, tak už to indie není ?:D. Takhle to přece nefunguje. Death Stranding dělalo zcela nezávislé studio, ve finále první DS daleko více indie hra než Claire a to herně, přístupy, masovostí, ale jelikož tam figuruje Sony a jejich engine, tak už to není indie? Jasně, za mě to v žádném případě není indie, ale nevidím důvod to tak nenazvat ve světě, kde Claire je indie.
Za mě je úplně jedno, kdo to vydává, pokud je dostatečný rozpočet, máš tam od vydavatele zaplacené desítky až stovky externistů, hvězdné herce, dotace, hudbu atd. tak už prostě imho nemůžeš být v indii kategorii.
Je to AA hra, ten úspěch by byl pravděpodobně podobný i jako AA hra, asi ne tak velký, ale pořád by ten úspěch byl, za mě by fér úspěch byl přijatelnější než vylhaný. Chápu, že příběh o 32 borcích z garáže, kteří se postavili herním standardům, zní lákavě, ale už je potřeba toho nechat, není to pravda, a i když opakovaná lež se stane občas pravdou, tak v tomhle případě to tak nebude, alespoň pro lidi s kritickým myšlením.
-
-
Reakce na příspěvek:
Pokud vezmeš nominace na TGA, tak v Indie kategorii měly vydavatele čtyři ze šesti nominovaných a v kategorii Indie debut tři z pěti. Raw Fury (vydavatel Blue Prince, vítěze IGA po vyřazení CO:E33) toho vydal o dost víc než Kepler o Devolver Digital nemluvě. Dotaci od státu dneska dostává taky kdekdo. TGA má asi seznam studií a vydavatelů, které nebere jako indie a ostatní projdou. Podobně asi i Indie Games Awards, protože když se podíváš na nominace, tak vydavatele má přes polovina her.
Budget jako limit pro nominaci brát nemůžeš, protože je většinou neveřejný. Počet zaměstnanců je taky zrádný, protože jak správně kritizuješ, dá se najmout hromada externistů (což je u hudebníků a dabérů spíš pravidlo než výjimka). A i když to omezíš na to, že hra nesmí mít vydavatele, nesmí být vlastněná jinou firmou a nesmí mít jiné aktivity než vývoj (abychom tam nepustili třeba hry od Valve), tak ti tam pořád bude viset Larian Studios. Co bys řekl na nominaci BG3 v Indie kategorii?
-
-
Reakce na příspěvek:
to nikde nepíši, že nic z toho nesmí, nevkládej mi do úst, co jsem neřekl.
Já tvrdím, že tady máme hru, na které pracovalo přes 100 externistů, má nejlepší dabéry z oboru(Ben Starr, English), má hollywoodského herce(Cox), má rozpočet na úrovni AA her a výš, má vydavatelé, který nejen tohle vše umožnil, ale umožnil jim i masivní reklamu a marketing, vytvořil jim i PR a naraci nějakého příběhu. Můžeme to okecácat, ale takhle indie hra nevypadá.
Pokud ano, dej příklad.
BG3 snad bylo nominováno na TGA za Best Independent Game? Jinak ano, pokud je Claire Indie, tak klidně BG3 může být indie, proč ne...
-
-
Reakce na příspěvek:
Nic z toho nepíšeš a pak napíšeš, že se ti nelíbí rozpočet AA hry, moc velký počet zaměstnanců/externistů, hvězdní dabéři a vydavatel. Napiš konkrétně, jak bys stanovil limity na to, co bys pustil do indie kategorie a co ne.
Chtěl jsem hlavně upozornit na to, že nastavit objektivní pravidla, aby tam neprošlo něco, co někomu bude připadat jako málo indie a zároveň to nebyla jen kategorie sólo developerů, je dost obtížné. BTW, nic jsem ti nechtěl vkládat do úst, jen jsem uváděl příklad toho, proč to není jednoduché.
-
-
Reakce na příspěvek:
ja nepíší, že se mi to nelíbí, opět vkládáš mi do úst něco, co jsem neřekl. Já osobně jsem rád, že ta hra měla takové možnosti, jen by bylo fajn se k tomu přiznat, bez těch zdrojů ta hry by byla zcela jistě horší. Já jsem jenom nějak shrnul, co je Claire zač, těch sporných bodů je tolik, že dochází k tomu to výsledku zcela automaticky, ač se mi to líbí, či nelíbí.
Objektivně můžeme říci, že nic podobného jsme tu neměli, pokud ano, klidě dej nějaký příklad, rád se přiučím. A Opravdu si nemyslím, že by tahle hra by měla být něčeho precedens do budoucna.
Víš jak, lhát se nemá a tady se lže o sto šest, takže nerad bych tohle viděl jako precedens pro budoucí měřítka her ač indie či jakýkoliv.
-
-
Reakce na příspěvek:
Tohle je vysloveně slovíčkaření. Kritizuješ to dost zarputile, říkáš, že bys nerad, aby to byl precedens do budoucna, tak se ti to asi nelíbí. Kdyby se ti to líbilo nebo ti to bylo jedno, kritizovat to nebudeš. (Teď asi řekneš, že ti vkládám do úst slovo kritizovat, které jsi opravdu nenapsal, ale nějakým slovem tu situaci popsat musím.)
Jen říkám, že pro nominaci v určité kategorii je potřeba splnit nějaké limity. Sám ty limity definovat neumíš nebo nechceš, ale vnitřně určitě cítíš, že nějaké překročené byly (jinak bys s tím snad neměl problém).
Samozřejmě souhlasím s tím, že to mělo budget vysoko nad tím, co je běžné pro indie hry a kdyby nemělo, nebude to tak úspěšné. Ano, lhát se nemá, ale externisti se do velikosti studia nepočítali nikdy. To, že to v tomto případě přesáhlo velikost základního studia možná několikrát, je spíš exploit systému (kterému by bylo asi fajn do budoucna zabránit zavedením nějakých omezení). Co konkrétně ti externisti dělali kromě dabingu, hudby, překladu a marketingu, nevím. Možná i testování, to je dnes naprosto běžné dávat externistům. Nevěřím tomu, že po čtyřech letech vývoje přišel Kepler, posadil tam sto vývojářů, grafiků a animátorů, aby to za rok dodělali. To by nedopadlo dobře.
Hry, které mají víc externistů než základní studio, samozřejmě existují a je jich hodně. Prakticky všechny, na kterých dělal jeden člověk mají někoho navíc, kdo testoval nebo skládal hudbu. Jeden příklad je Return of the Obra Dinn. Jeden vývojář, co ani nemá pojmenované studio a vydává to přímo pod svým jménem plus celkem početná skupina dabérů a překladatelů. V tomto případě není sporu o tom, jestli je to indie hra, ale opravdu na tom nedělal jen jeden člověk. Bylo jich asi padesát.
Souhlasím, nikdy tady nebyla hra, na které dělalo tolik lidí v indie kategorii. Líbí se mi to? Moc ne. Přiznám to a nebudu tvrdit, že jsem nikde neřekl, že se mi to nelíbí. Přiznám i to, že nevím, jak z toho ven a právě proto to nebudu tak vehementně kritizovat. Napadá mě akorát vyřazovat hry s externím vydavatelem, ale když existují vydavatelé, co se specializují na vydávání her velmi malých studií jako Devolver Digital a spousta vývojářů po tom skočí, tak mi to přijde dost přísné.
-
-
Reakce na příspěvek:
vlastně mezi sebou souhlasíme až na dobré nuance.
Myslím si, že ta nuance je v tom , že nejsi úplně přesvědčen, že ty nominace jsou za ten vymyšlený příběh o 32 lidech atd.
Hele, já bych neměl s tím problém ve finále, kdyby takové hry byly pravidelně nominované jako indie, jenže já opravdu věřím, že ty indie nominance jsou za ty lži, co okolo té hry vznikly a podobný případ už dlouho neuvidíme. Proto se tady tak snažím urputně napsat, co ta hra vše obsahuje a vysvětlit, že je to ze všech mých úhlu pohledu AA hra. Já se nesnažím ani kritizovat nominaci TGA, mně se moc nelíbila nominace datadisku na hru roku loni a x dalších věcí, co tady neřeším, ale spíše se snažím poukázat, že tady se dost urputně lhalo, aby se vyhrávalo.
-
-
-
-
Reakce na příspěvek:
Tak ten rozpočet opravdu není normální pro žádné indie. A ještě víc mě zarazilo to číslo 10 milionů - nevím, co do toho je nebo není započítané, ale ta hra rozhodně, v žádném případě nevypadá na 10 milionů.
-
-
Reakce na příspěvek:
to je samozřejmě kec, úplně stejný jako s těmi 30 lidmi.
https://www.reddit.com/r/PS5/comments/1pjz5u3/sandfall_say_the_budget_for_clair_obscur/
Ta debata je správná v tomhle případě. Kolik se zaplatilo za outsourcing? Ti lidi si asi nezaslouží uznání a nic neudělali, takhle to myslí Sandfall?
Tohle háže za mě velký stín na celou hru, tým.
-
-
-
-
-
-
-
Souhlas. A myslim, ze ta definice se možná i časem změnila. Indie je pro mě “low budget” o par lidech. Divinity OS byla Indie hra. BG3 je AAA s velkou značkou za zády, ale taky si to Larian vydal sám. Tam uz bych tomu třeba Indie nerikal.
Ale v případě herních cen, si parametry dane kategorie určuje samotný Game Awards a tam to je na nich, co kritéria splňuje a co ne. Moc bych se v tom asi nevrtal. To neni žádný ISO standard nebo neco.
-
-
-
-