Best of 2025: Nejlepší „sedmičkové“ hry
-
Khazan!
Sice dostal osmičku (od mistra Slavíka), proto tu jistě není. Ale stejně si říkám že by sem padnul jako p.... na hrnec (pokud se neumístí jinde)
-
Ještě by to chtělo výběr redakce "Top 3 ze sekce komentářů".
Myslel jsem si, že by se mohly založit články s random nadpisy pro argumentační diskuzi Derpa s umělou inteligencí (nebo lidskou náhražkou), aby měl web dostatek komentářů, ale lito a Smaug si to tady pěkně rozdávají.
-
Nevím, jestli je sedmičková, ale opakovaně píšu, že pro ně největší překvapení bylo letos Eriksholm. Ačkoli je to jedna z nej her, co jsem hrál, je to tak 7-8. Těžko se ten paradox vysvětluje.
-
-
Eriksholm jsem doteď nezaznamenal. Díky za tip.
-
-
Pozri vzdy na konci roka tento typ videa, je tam sumar jeho recenzii za uplynuly rok a mozes sa spolahnut, ze ak vyslo nieco co stalo za to bude to tam
https://youtu.be/jzwgKwwypLk?si=ZQb4m6GMvySLU81K
-
-
-
Claire Obscure!
-
-
To už je fakt trapné
-
-
proč? Claire Obscure je v základu eurojank s příšerným levely, s diskutabilní hratelností, nulovým exploringem. To vše jsem hře desítky hodin odpouštěl, protože mám rád combat z Persony(ano, je to kopírka z Persony + QTE), také proto, že je tam okolo super hudba, art, sympatické postavy a hlavně vytvořené mystery, díky kterému jsem úspěšně ignoroval jasné herní problémy Po rozplynutí mystery a vytvoření rodinného dráma jako z Netflixu, tady nebudu zavírat oči před jasnými problémy hry.
Za mě skvělá sedmička.
Věř tomu, že za pět let se mnou budeš souhlasit.
-
-
Připomíná mi to takový to "Quit having fun!" meme. 😀 Hele já si taky myslím, že Forspoken je skvělá sedmička. Hold každý máme pár vlastních herních unpopular opinions, který jsou úplně mimo od všeobecnýho mainstreamu, to je v pohodě. Není třeba se za tyhle názory do krve bít, nedělali bychom nic jinýho.
-
-
Zlatá slova. Bylo by fajn, kdyby se někteří lidi z nich poučili a začali být tolerantní k názorům jiných lidí. 😇
Bohužel to dopadne jako obvykle... Znovu a znovu se bude objevovat nějaký nýmand, který bude nadávat a dohadovat se, že hra XYZ si zaslouží vyšší/nižší hodnocení. 😂
-
Do krve se nikdo nebije, jen se tady diskutuje a se vším respektem. Spíše někteří nezvládají, že ne všichni maji uni názor na vše.
Mainstream je v současnosti posunut na hráče a novináře, kteří jsou mladší než já. Mainstream nehraje JRPG, herní mainstream je ovlivněn youtubery kteří vše berou jako kšeft. Opravdu si nemyslím, že by někdo měl sledovat herní mainstream.
Jinak zrovna si nemyslím, že sedmička je něco špatného, sedmičku hra dostala např. i od Vortexu.
Určitě rád uslyším, proč si myslíš, že je to herně skvělá hra, proč má dobré levely, že se dobře exploruje a další věci, které kritizuji.
-
-
Do krve se nikdo nebije? Čtu teď příspěvky za poslední tak dva týdny, a u každého článku, kde byla zmíněná Expedice 33, jsem se stoprocentní úspěšností viděl od tebe nějakej rejpavej nebo negativní komentář. A to nerozklikávám komentáře u všech článků.
S levely já osobně nemám problém, je to rozdělený na koridorovky a mírnou exploraci. Tu já ke štěstí nepotřebuju a level design těch koridorovek mi hodně připomíná první Mass Effect tím, jak se zbytečně nevětví. Nevím, možná je to právě tím, že jsem tím žánrem nepolíbenej, ale vyčítat absenci explorace COE33 je jako vyčítat Doomovi, že si nemůžeš customizovat postavu. A co jako? Ten combat tak nezištně říkáš, že je to okopírovaná Persona s QTE. Personu neznám, ale řeknu ti, že QTE a to, jak je to kolem toho postavené, je právě to, co ten combat dělá tak zatraceně dobrej. Učit se patterny mobek a bossů mi dává stejnej feel jako v soulsovkách.
Jinak teda, taky hraju hry už nějakej pátek, tak od 97' a něco ti řeknu. Sám píšeš, že mainstream nehraje JRPG a já ti dávám za pravdu, jen tak bych si Personu nebo Yakuzu nehrazál, protože ty hry prostě vyadaj divně. Necítím se jako cílovka. Možná Chrono Trigger někdy bych si zahrál. A víš, v čem je ta Expedice 33 tak skvělá? Jasně, možná nemá dokonalý jednotlivý herní mechanismy. Jasně, inspirovala se něčím a vylepšila to, ostatně jako všechno na světě. Jenže ona to všechno poskládala dohromady tak dobře a v tak hezkým a přístupným hávu, že právě díky téhle hře si možná pár lidí řekne, že nějaký to další pravý JRPG od Japonců zkusí. A já se řadím mezi ně, protože mě to tak nadchlo, že si možná minimálně zahraju Metaphor a FF remake.
-
-
Reakce na příspěvek:
Tak Mass Effect je 360 Xbox hra, takže více jsi shodit Claire asi nemohl. Mass Effect vznikal s omezením HW, proto jsou tam daleko horší mapy než ve starých Kotorech.
"Nevím, možná je to právě tím, že jsem tím žánrem nepolíbenej, ale vyčítat absenci explorace COE33 je jako vyčítat Doomovi, že si nemůžeš customizovat postavu. "
To je pěkně stupidní přirovnání. Claire je JRPG a JRPG se dávno vyvinulo do her, které umožnují exploraci, smysluplné mapy a promyšlený level-design. I kdybychom tedy ignorovali, že je to JRPG a brali bychom to jako RPG, tak opět máme tady nějaké standardy a Mass Effect Xbox koridor na rok 2025 je nedostatečný. Kdybychom to brali jako Souls hru, tak to bude patřit s level-desingem ještě k horším hrám, než dělají Číňani.
"Personu neznám, ale řeknu ti, že QTE a to, jak je to kolem toho postavené, je právě to, co ten combat dělá tak zatraceně dobrej. Učit se patterny mobek a bossů mi dává stejnej feel jako v soulsovkách."
Hmm, ok, pak ale zase můžeme namítnou, že tedy to není nic nového, že je to další recyklát Souslike, který jenom okopíroval Dark Souls, parry ze Sekira, také tahový combat z Persony a zjednodušil to pro noobies, že tomu dal QTE element. Jak říkám, mainstreamu stačí málo tady ve finále zmačknutí tlačítka.
"Jenže ona to všechno poskládala dohromady tak dobře a v tak hezkým a přístupným hávu."
Zcela upřímně ne. Ta hra máš objektivně špatné mapy, zastaralé mapy, jak jsi napsal na úrovni 360 hry, nemá smysluplný level-design, hra spoléhá, že hráč půjde pořád rovnou a nebude se zajímat, co se děje vpravo a vlevo, tohle za mě fungovalo u JRPG na PS2 a PS3. I ten Metaphor, který si zaslouží stejnou kritiku, má alespoň otevřenější města, kde můžeš něco nalézt. Tady není nic. To, že je to přístupný, tak to neznamená, že je dobré a vlastně to tady svým přísvěvkem podepisuješ. Jednoduchá hra se zastralýmí principy ale přístupná pro všechny= úspech. Já ti vlastně dekuji za podespaní mých slov :D
-
-
Reakce na příspěvek:
Tvůj problém je v tom, že se tu hru snažíš zaškatulkovat a hledáš tam věci, které tam nejsou a za to hru kritizuješ. CO:E33 vyniká ve vizuálu a hudbě, má solidně napsaný scénář a dobré herecké výkony. V dalších jednotlivostech (jako vylepšování postav, QTE nebo level design) by sice propadla, ale to, jakým způsobem ty slabší mechaniky drží pohromadě, to zase vytáhne nahoru.
Tedy ano, není to moc dobré JRPG (ani RPG), není to dobrá soulsovka ani nemá nejlepší příběh. Jenže ten mix funguje a zpracovává i další mechaniky z her jako třeba Balatro, kdy podporuje přesílená komba a lidi baví je sestavovat. A to, že nenutí k určitému stylu hraní, můžeš na jednu stranu odmávnout tím, že je to tím pádem pro mainstream, ale když lidi ten jejich vybraný styl baví a neskřípou u toho zuby, že musejí používat nezáživné exploity, tak nemůžeš jen tak říct, že je to tak špatně. Prostě se dobře hraje a hráči nemají tendenci si dávat pauzu jako třeba u delších klasických (J)RPGček.
A super jednoduché to na doporučenou obtížnost taky není. Jo, hrozí přelevelování a pak se v hlavní lince ztratí výzva, ale spousta lidí má ráda mechaniku "těžko na cvičišti lehko v boji," kterou se některé moderněji pojaté hry snaží vymýtit. V tomto mi to skoro přijde jako osvěžující závan nostalgie (ale ne, nechtěl bych, aby to bylo v každé hře). Podobně někomu mohl připadat i zjednodušený level design jako z prvního Mass Effectu (mně se nelíbil, ale neberu jim to).
-
-
Reakce na příspěvek:
"Tedy ano, není to moc dobré JRPG (ani RPG), není to dobrá soulsovka ani nemá nejlepší příběh."
Ok, takže to není moc dobré JRPG, není to moc dobré RPG, není to moc dobrá Soulsovka. Takže vlastně v tom, co hra by měla být dobrá, není moc dobrá, ostatní věci to dělá lépe, ale to už se dost často netýká herní složky.
To vše, co píšeš, ale podporuje spíše to o nejlepší sedmičce roku, jak píši ja.
:)
-
-
Reakce na příspěvek:
Ne, jen zapomínáš, že hra není jen součet ani průměr jejích elementů, ale je hodnocená jako celek a to především podle toho, jak dobře se hraje. To je záležitost, co se dost blbě kvantifikuje nebo vysvětluje. Nijak ti neberu, že pro tebe ten celkový dojem je na úrovni 7/10, pro mě to taky není desítka. Jen mi tvoje snaha to exaktně dokázat tím, že jednotlivé elementy nejsou špičkové mezi hrami, které se soustředí primárně na jeden z těch elementů, přijde trochu úsměvná.
-
-
Reakce na příspěvek:
A od čeho jsou, prosím vás, diskuze? Za mě od toho, aby byl člověk slušně schopen svůj názor obhájit. Pokud někdo plácne, že je to „sedmička“, a není schopen svůj postoj nijak argumentačně podložit, přijde mi to spíš úsměvné. Pokud naopak vysvětlím, proč je to podle mě sedmička, pak je takový příspěvek relevantní. Reálně je mnohem úsměvnější a irelevantní hanit někoho jen proto, že si svůj názor obhajuje a argumentuje k věci.
"Ne, jen zapomínáš, že hra není jen součet ani průměr jejích elementů, ale je hodnocená jako celek a to především podle toho, jak dobře se hraje."
A jak se dle tebe hraje hra, která je dle tvých slov průměrné JRPG, průměrné RPG a průměrná Soulslike hra, přitom je to hra, která je mix JRPG, RPG a Souslike?
-
-
Reakce na příspěvek:
Jenže ty vydáváš názory za objektivní fakta a vyvozuješ z toho důsledky. Pokud někdo napíše, že level design je jak z prvního ME a líbí se mu to, tak hned píšeš, jak je to všechno špatně. Dobře, pro tebe možná je, ale pro jiné to překryjí jiné vrstvy nebo se prostě nechtějí prodírat příliš složitým prostředím.
Mix žánrů může být lepší než jednotlivé součásti. Napřílad některé velmi oceňované JRPGs mají extrémně dlouhé animace útoků, na které se můžeš akorát koukat, protože nemáš možnost je ovlivnit. Nebo to mají urychlené skoro až na pouhé odečtění HPček. Tady do toho přidali tu soulsovskou mechaniku ve formě QTE a najednou mi nevadí delší animace útoku, když mají význam pro hratelnost. Hned je ten souboják zábavnější, i když ani jedna z těch mechanik není tak dobrá jako u her, co sloužily jako inspirace.
Nebo si myslím, že dobře zvládli tempo a délku hry. S tempem má problém spousta RPGček a dost hráčů je pak nedohraje nebo si od nich musí dát pauzu (to je podle mého největší problém KC:D). Chápu, že se to špatně porovnává, protože je to hodně individuální, ale je to velká část toho, jestli se člověku hra líbí a jak dobře se mu hraje.
-
-
Reakce na příspěvek:
Jsou to moje názory, to jestli to ty aplikuješ jako objektivní fakt, je tvůj problém. Ovšem v konkrétním příkladě pokládám na svůj názor i argumenty a uvádím jenom fakta. Mass Effect má uzavřené koridory, má horší mapy než KOTORy, hra byla designovaná na Xbox 360, proto je to spíše v rámci level-desingu Gears of War. To jsou dohledatelná fakta. Pokud někdo argumentuje, že je level-desing v pořádku, protože to vypadá jako 20 let stará hra, která byla vytvářená na 512 MB, tak je to pro mě to nejhorší možná obhajoba dané hry. Pokud to někomu stačí, jsem za něho rád.
"Mix žánrů může být lepší než jednotlivé součásti."
Používáš moc pěkné fráze. Ovšem dle tvých slov, jsou všechny aspekty hratelnosti průměrné, pokud mixuješ tři průměrné věci, bude z toho průměrná věc. I když se to snažíš hezky okecat, tak ti nevěřím, že píšeš upřímně. Jen se z toho snažíš vybruslit.
"Napřílad některé velmi oceňované JRPGs mají extrémně dlouhé animace útoků, na které se můžeš akorát koukat."
Jaké z poslední doby ?Většina tady těch Metaphor her to umožňuje přeskočit, Metaphor ještě přidal real-time souboj pro nizké levely mobek, což je daleko lepší pro pacing než jít do každého souboje.
"Nebo si myslím, že dobře zvládli tempo a délku hry. " Tak to ti přeji, pro mě to byla jedna z největších slabin her. Jelikož herně ta hra nic pro mě nenabízí zajímavého krom pár soubojů s bossy, tak vlastně pro mě ta hra přestala být zajímá, když padlo to mystery, jelikož když už RPG hraji, tak ho dohraji, tak za mě endgame a chození pořád dopředu bylo velké utrpení, ta hra vlastně nic nenabídla, naopak spíše mi tu hru zkazila. Na co je např. budovaní vztahu se všemi postavami, na co pomáháš Luně, která Versa má na tajnačku ráda a on také, i když třeba má Sex se Sciel, když Verso absolutně ty postavy dvakrát zradí, udělá to, co je ve scénáři a zcela ignoruje hráčovy rozhodnutí. Proč mě hra nutí si myslet, že mám nějaké možnosti, když jsou to vše falešné možnosti a ztrácí tak můj čas. Přesně tak jak jsi psal, není to moc dobré JRPG a není to moc dobré RPG a zcela zbytečně plýtvá hráčovým časem. Mám rád filmové hry, miluji třeba první Hellblade, ale ta hra si nehraje na nějaké volby, možnosti, neplýtvá mým časem, tady je Claire v základu mnohem více Hellblade čili filmová hra, ale hraje si na RPG, JRPG, Souslike a plýtvá časem. Kdyby hra přijala svoji identitu lépe a zkratila ten balast, tak nemám problém klidně s 9/10.
-
-
Reakce na příspěvek:
"Většina tady těch Metaphor her to umožňuje přeskočit." Tím vlastně přiznávají, že jsou tam v zásadě k ničemu. A přeskakováním ztratíš plynulost. Real time pro nízké levely nepřátel je další možnost, jak to ozvláštnit, proč ne. Taky z toho vyjde kombinace několika přístupů, kterou i ty sám považuješ za lepší, než kdyby použili jen jeden. A upřímně, má to jeden z nejlepších real time soubojů i mezi hrami, které se na ně specializují? Pochybuji, ale přesto to pomáhá.
S ořezáním balastu v zásadě souhlasím, ale nepřišlo mi to nijak zlé. V endgamu jsem uvítal šanci si projít místa, kam jsem se předtím nedostal a když měl to přestalo bavit, šel jsem do finále. Nejsem z těch, kteří musí projít všechno a nejspíš jsem tam i tak strávil příliš dlouho, protože finále bylo celkem jednoduché.
Máš pravdu v tom, že Verso je divná postava a vlastně jsem ho nikdy nepřijal za hlavní postavu a skoro nikdy nebyl v hlavní partě. Podle mého je největší fail, že ti ho hra jako hlavní postavu vnutí. To, že zradil, je celkem logické, protože nějakým způsobem nejspíš podrazil nebo využil i předchozí expedice, které potkal. Nejspíš jsem ten systém prokoukl a přijal brzy na začátku a bral volby jen jako způsob, jak se odehraje scénka a ne jako zásadní rozhodnutí v ovlivnění příběhu. Nenaplněné očekávání umí hru znechutit, to chápu. Vyhnul jsem se tomu a proto hru považuju spíš za kvalitní osmičku. Tedy vlastně nejsme tak daleko od sebe.
-
-
Reakce na příspěvek:
No, jen abych to špatně nevyznělo, Metaphor je za mě fajn hra, ale taky si zaslouží kopanec do zadku za ty levely, hra sice nabízí krásná města, ale vše mimo města je na úrovni opět Xboxu 360. U Expedice více ty nedostaky vyniknou, jelikož hra nenabízí žádná města či huby. Ten real-time prvek je fajn, jen si myslím, že je hodně basic a více ho propracovat by nebylo od škody.
Já už jsem tady psal, že combat v Expedici je fajn, jen mezifáze mezi combatem a cutscénami je pro mě tak velký problém, že ho nedokážou přehlédnout. Vlastně jsi to popsal dobře, proč mě ten combat bavil, ty Balatro přesílená comba tomu dávají dobrý aspekt, což je za mě lepší než QTE real-time prvky. Ovšem musíš tomu dát také zajímavé protivníky, když nejtěžší boss je Simon v témne hrobce, kam se propadneš, což je 1:1 k x Dark Souls bosům, tak za mě motivace není dostatečná.
Pokud jsi dělal platinu, tak najdeš deník o Versovi a jeho bývalé expedici, což ukazuje i Versovu minulost. Verso tam píše doslova, že není zrádce jen zbabělec, z mezí řádků vyčteš, že tu ženu miloval a snažil se je všechny zachránit. Takže tady máš nějaký background story, mezi řádky probíhá i nějaký hlubší vztah mezi Lunou a Versem. Po první zradě, tedy Verso musí najít cestu zpět k postavám, Verso dělá pro ně ty stupidní malé questy, hráč očekává nějakou odměnu krom tedy odemčení perku v combatu. Takže rádoby zradil první expedici, pak zradil znovu 33, následně tedy se snaží získat jejich důvěru, aby je v závěru opět zradil a všechny postavy doslova vymazal. Pokud akceptujeme, že ty postavy jsou lidské, mají lidské pohnutky, motivace, city, navíc Verso má vztah hlubší např. k Luně, tak ta konečná fáze jeho chování není koherentní s dějem, vývojem postavy, mini questy a hráčovým rozhodováním a celkově to není ani průměrný storytelling. Hra ti takhle řekne f*ck off, ten čas, co jsi strávil vytvářením vztahu s postavami, je úplně ztrátový a deal with it. Pokud hraješ JRPG, tak víš, že hlavní postavy JRPG opravdu dobrých JRPG, jsou nosná brána dost často celého storytellingu, postavy mají psychologické traumata, postavy se vyvíjí, ty postavy okolo ho hlavního hrdinu postavu motivují , i když pro ně neděláš miniquesty, tak mají dopad na jeho chovaní, které se ve finále projeví. Jenže tohle nefunguje ani u Vesra ani u Maelle. Obě postavy se nechovají logicky dle pravidel světa a je to jen takové pozlátko bez vnitřní logiky a koheretního vyprávění.
Já jsem rád, že se bavíme na úrovni, považuji tě za člověka, co píše k věci a má názory, které si vždy rád přečtu.
-
-
Reakce na příspěvek:
Skoro mi z toho vyplývá, že jsem udělal dobře, když jsem to zabalil po dojetí příběhu a prozkoumání pár dalších lokací, které mi připadaly zajímavé. Nekompletuju achievementy, jen občas projedu nějaké, které mi přijdou zajímavé a nepříliš složité. Ani seznam expedičních deníků jsem neměl kompletní, což mě trochu mrzelo, ale tohle vymetání mě nebaví u žádné hry. Jen u obou dílů Ori jsem se kousnul a aspoň našel všechny lokace a skrýše, i když achievementů mi chybí dost (speedrun a one-life-run fakt zkoušet nebudu).
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
A za pět let to bude vidět jinak proč?
-
-
protože čas ukáže, jak hra sestárne.
-
-
No ved preto dostala cenu za r2025, nie za 2030
-
-
Reakce na příspěvek:
Tady je debata o cenách? Já jsem myslel, že se diskutuje o sedmičce pro Claire :).
-
-
-
-
vyjde spousta japtrashe a coe33 poskoci na 10/10
-
-
myslíš ten japtrash, který kompletně okopčili a připravili v lehké formě pro západní noobies?
-
-
Reakce na příspěvek:
Ved a nie je ten styl akym to urobili prave hodny ocenenia? Napriklad pre mna to je dovod vyskusat Personu
-
-
Reakce na příspěvek:
takže když smícháš dohromady Soulslike, vykradeš Personu combat a x dalších JRPG a vytvoříš z toho mainstream pro západní publikum, tak je to hodné ocenění? Neměla by ty ocenění dostat třeba právě ta Persona? Takhle podporuješ moje slova, že je úplně zbytečné řešit mainstream a co se líbí mainstreamu.
-
-
Reakce na příspěvek:
No pozri, ja v urcitom zmysle suhlasim s Tvojou argumentaciou, pretoze to je 1:1 s tym, preco kritizujem AI slop… ze to nie je kreativna, ale len generativna AI, ktora robi mashup uz vymysleneho.
Lenze o com su jednotlive zanre hier? Neustale prerabanie a inspirovanie sa a zdokonalovanie. Pretoze inak sa to neda, to by vlastne kazda existujuca hra musela tvorit ako jedina samostatny zaner.
A nejde len o to, co vytvaras, ake aj o formu, ktoru tomu das. A Claire podla mna nesdostala to uznanie za originalitu, ani nemam pocit, ze by si ju uzurpovali. Skor ide o to, ze sikovne skombinovali jrpg prvky a obliekli ich do kabata, ktory je pristupnejsi europskemu publiku (kulturne) a podarilo sa im vytvorit nejaku formu zazitku, ktory oslovil vela ludi.
Mozno vdaka tomu buduci rok vyjde nova Persona a bude o to uspesnejsia, tento rok neviem ci nejaka vysla popravde
-
-
Reakce na příspěvek:
Ono je potřeba si říci, co považuješ za úspěch. Jsou to GOTY? Je to hodnocení na MT? Je to popularita u mainstreamu. Jsou to prodeje?Opravdu si myslíš, že kvalita jde opravdu ruku v ruce s úspěchem v cenách popularity či současné herní scény. Já si to totiž nemyslím.
Persona 5 má na OC 94%, na MT 93%, ovšem na nějaký úspěch v rámci západních cen, to prostě nestačí, protože je to pořád mimo mainstream záběr. Takže může být ta hra ještě lépe hodnocena? Ano, může, Royal má 95%, Metaphor má 94% na MT. Takže Persona VI může atakovat 96% a budou kvality hry znamenat úspěch? Ani náhodou, západní mainstream a západní ceny fungují úplně jinak.
Loni vyšla Persona 3 Reload(remake trojky) a Metaphor, což je takový důchodvní nástupce Persony ve fantasy světe.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Když vezmu v potaz Kubovo hodnocení Metroid Prime 4 - s kterým osobně nesouhlasím, protože MP v podstatě nemá konkurenci, protože se jednoduše čistokrevné 3D metroidvanie nedělají a remake jedničky měl za mě příšerné ovládání, tohle se hraje jako sen - tak za mě je nejlepší "sedmičková" hra právě MP4.
-
-
Metroid by mě být jako zklamaní roku. To rozhodně není ani dobrá sedmička. Metroid Prime jako jedna z nejlépe hodnocených her historie dostala sequel, který je úrážkou původní hry a je utopen v naprostém balastu moderní doby.
-
-
Nesouhlasím, první Metroid Prime byl tak dobře hodnocený proto, že to bylo něco nového a na svojí dobu měl skvělou grafiku, ale také nebyl dokonalý a měl slabší konec. MP4 není ani nejhorší hra v sérii, "moderní balast" tam je, ale pořád je to solidní Metroid a to že je v něm hra utopená bych si netroufl tvrdit. A přijde mi že na pouštní hub world nadávají nejvíc lidi, co si udělali názor z "hraní" na YouTube, stejně jako názor na Milese. Desítku si nezaslouží, ale méně jak 8 bych jí nedal.
-
-
když už metroidvania jako žánr, co takhle mandragora?
-
-
Žánr dobrý, ale pořád to je 2D metroidvania, když budu hodně natahovat definici tak jediné co se za poslední dvě dekády blížilo k tomuhle žánru ve 3D byla "nová" Tomb Raider trilogie a první Bioshock. 2D a 2.5D metroidvanie mám rád taky, například serii Shantae, ale tam zrovna netrpíme nedostatkem, je i spoustu dobrých indie her.
-
-
Darksiders.
-
-
Přesně, Darksiders 3 byla pro mě skvělá kombinace soulsovky s 3D metroidvanií.
-
-
-
-
-
Ježiš to je super kategorie. Že to nenapadlo i velké zahraniční weby. Hell is Us jsem si dal do wishlistu.
-
-
Ja by som v tomto duchu kludne zvladol kategoriu “Nejhorší zlá hra”😎
-