GOG mění majitele. Obchod míří plně k jeho spoluzakladateli
-
Me u GOG trapi jedina vec a to je ze na nektere hry si tam clovek pocka i nekolik let od uvedeni na jinych platformarch. Chapu proc. To mi nemusite vysvetlovat.
Ale proste i kdyz vetsinu her kupuju i tak delsi dobu po vydani a na GOG stale nejsou… tak holt u me stale vede Steam.
A pak mi taky chybi moznost se lepe probirat balastem. Funkce “ignore” u Steamu je moje velmi oblibena, jak se jednou a pro vzdy zbavit her, ktere opravdu kupovat nebudu.
-
-
Já u nich kupuji pouze "staré" hry. Bohužel u těch nových se dost často stane, že je vývojáři přestanou podporovat. Ne jen, že vaše hra zamrzne na verzi 0.5.x a to, že na streamu už je 3.2.x nikoho nezajímá, tak samozřejmě ani další obsah v podobě DLC už si nepořídíte, dokud si hru nekoupíte znovu jinde. Není to bohužel moc důvěryhodná platforma a "DRM Free" taky není pravidlem, zejména ne u nových her, které často bez složité registrace nespustíte nebo zůstanou okleštěné o "online" funkce, které mají někdy dopad i na možnosti v SP.
-
-
Nějaký konkrétní příklad takto nepodporované hry?
-
-
Stačí google a je to dokonce horší než jsem čekal. Osobně vím jen o několika hrách. Tady je tabulka, kde je každá hra (celkem 800+), která je nějakým způsobem na GoGu osekaná - typu chybí patche, chybí DLC, chybí lokalizace, chybí featury (často MP, podpora modů)
Games that treat GOG customers as 2nd Class v2 - Tabulky Google
-
No z poslední doby třeba Tomb Raider IV-VI Remastered, dokonce to tam je poměrně častá výtka v diskuzích.
Takže ano, opravdu u některých her a vydavatelů ten problém s patchováním zrovna na GOG existuje.
-
-
-
To mě spíš štve podpora starších her na moderních operačních systémech, například dragon age padá pod Windows 10 a 11 jako švestky na podzim, absence funkce ignore mě tak netankuje, protože narozdíl od steamu tam tolik balastu není. Cyberpunk 2077 jsem kupoval přímo na GoG, jednak abych podpořil vývojáře a druhak nechápu, proč bych měl dávat Valve 30% za distribuci.
-
-
Za distribuci CP2077 nedáš Valve žádných 30%. Velké hry od velkých vydavatelů mají na Steamu nasmlouvané privátní smlouvy a dávají Valve jen minimum za distribuci.
Těch 30% platí jen pro malinkaté vydavatele a vývojáře, především indie herní scéna.
-
-
-
Na jednu stranu to zní dobře, ale na tu druhou si říkám, jestli to Kiciński utáhne. Přece jen mít za zády úspěšnou vývojářskou a vydavatelskou firmu, která filozofii platformy plně respektuje, není k zahození. Aby to za pár let neskončilo u Tencentu, Microsoftu nebo tak něco.
-
-
Take mam z toho trochu rozporuplny pocit, nebot pokud se nepletu, GOG byl doposud ziskovy "jen tak tak", coz se spatnymi kroky muze snadno preklopit v dlouhodobou ztratu a pak to bud zariznou uplne nebo nekomu zase prodaji, jak pises. Ale treba ten jejich "ambiciozni plan vyvoje" bude dobry a nic takoveho se nestane.
-