-
Porad si myslim, ze C0E33 je opravu hrozne precenovana hra a porad mi ty GA z min roku smrdi. Je to skvela hra, ale nikdo mi nebude tvrdit, ze je lepsi nez BG3 od Larianu. BG3 je hra desetileti, i presto ziskala jen 6 cen na GA, COE33 ziskala 9. Neverim...
Pro me je KCD2 a COE33 50na50 za hru a RPG roku.
-
-
Skoro jako kdyby počet ocenění vůbec nesouvisel s tím, proti komu ten rok daná hra stojí, což?
COE33 stálo proti sequelům - některým fajn (Silksong), většina ale čistej recyklát (Ghost of Yotei, Death Stranding 2). Poslední rok je sentiment hrát originální počiny místo zaběhnutných a nudných AAA her. A Expedice do toho poměrně zapadá, protože je to první JRPG, který není divný a je přístupný pro západní trh.
BG3 naproti tomu stálo proti Alan Wake 2 - což dodneška nepochopím, proč získalo nějaký ocenění. Ale ten sentiment vůči sequelům ještě nebyl takovej a AW2 zas takovej recyklát nebyl. Každopádně za mě byl tady BG3 robbed na úkor Alana Woke.
Kdyby BG3 nebylo robbed, měli by 9 ocenění. COE33 bych sebral obě nominace za indie (a obě kategorie úplně překopal), no a pak zjistíš, že jsou na tom cenama víceméně stejně. Nejde to prostě porovnávat jedna ku jedný a určitě bych na základě TGA cen netvrdil, že COE33 je lepší, než BG3.
-
-
"BG3 naproti tomu stálo proti Alan Wake 2"
Že sis zrovna vzpomněl na AW2. Já bych spíš řekl, že BG3 měl za největší konkurenci vynikající The Legend of Zelda: Tears of Kingdom.
PS: Jinak jsi to samozřejmě dobře popsal. Počet ocenění stojí hlavně na tom, jestli hra má proti sobě kvalitní konkurenci.
-
-
A pak Rogue Trader úplně zapadl, no není se čemu divit :-) Ten rok byl na RPG fakt silnej.
-
-
Jo, díky že jsi nám připomněl Rogue Trader. Další RPG pecka ve stejném roce.
-
-
-
-
"nikdo mi nebude tvrdit, ze je lepsi nez BG3 od Larianu. BG3 je hra desetileti, i presto ziskala jen 6 cen na GA, COE33 ziskala 9. Neverim..."
Tak nějak si nejsem u tebe úplně jistý, jestli jsi to myslel vážně. Je to vážně revoluční myšlenka tvrdit, že počet ocenění na komerční akci The Game Awards má nějakou korelaci s tím, jestli se daná hra bude považovat za "nej hru desetiletí".
Já bych jinak dal hru roku asi KCD2. COE33 měl fakt neuspokojivý konec.
-
Jo, chudáci ze Sandfall by měli chodit kanálama protože udělali hru, která se lidem líbí...
-
-
jojo, vyhrat 2x indie kategorii, kdyz dostali miliony od korporace je super, pritom lariani jsou vice indie nez oni 🙂
-
-
Jakou korporaci máš na mysli? Jestli Kepler Interactive, tak to je firma s něco přes 200 zaměstnanci (51 z nich má účet na linkedIn), která zatím vydala 10 her.
-
-
Jo, ale Kepler Int. už není nezávislý. Jeho částečným vlastníkem se stala čínská mega korporace NetEase. A NetEase nalila do Kepleru dost peněz.
NetEase počítá své roční příjmy v desítkách miliard dolarů, takže je to fakt mega korporace.
-
-
OK, to jsem přehlédl. Ale když už výše zmiňoval Larian, tak ten je na tom podobně. Část vlastní Tencent. Kolik tam nalil, těžko říct, ale podobné obchody se nedělají za már mega.
-
-
Reakce na příspěvek:
Tencent má mít až 30% prefrenčních akcií, tedy jen kvůli dividendům, ale nemůžou Larian nijak ovlivňovat. Na to jsou kmenové akcie.
-
-
Reakce na příspěvek:
Co se tím mění na faktu, že tam obří korporace nalila obří balík peněz? A že nemůžou nic ovlivňovat? Stačí nabídnout ten podíl pod cenou a Larianu najednou nikdo nic nepůjčí nebo s tím aspoň budou mít pořádné oplétačky, které Swenovi nebudou stát za pár drobných ústupků.
-
-
-
-
-
-
ona situace ve světě je dost opačná, tady je to možná tím, že jsou tady starší hráči a i hráči, co hráli i jiné JRPG. Jinak ve světě je okolo hry poměrně věrná sekta patnáctiletých, co to považuje za nej hru historie :D.
Zrovna včera jsem četl na ResetEra od nějakého borce, že by se měl přepočítat(myslím si, že už potřetí) počet GOTY roku 2022, i když už se přepočítaval spolu s BG3. Nechtěl přepočítat tento rok ani žádný jiný, chtěl, aby samozřejmě Claire bylo nejvíce oceňovaná hra historie.
To jsou starosti, co? Jinak bych upozornit, že tahle generace nám říká, co je dobré a co je špatné, tak až příště se někdo bude chtít užívat ostatními názory.
-
-
Jinak Claire m celkově už o 50 více GOTY už než BG3. Takže to znamená, že je to hra století?
BTW chtěl bych mít tyhle starosti. :D
-
No, všichni čekali že E33 vyluxuje všechny ocenění. I na Redditu se před vyhlášením ptali jestli myslím vážně, že z nominovaných je nejlepší RPG 2025 právě KCD2. Když jsem jim napsal víceméně to co bylo tady v článku, tak řekli že okay ale že si trvají na svém. Reddit je sice echo chamber, ale i tak často napoví co si lidi myslí.
Když jsem zpětně koukal na sestřih z vysílání, tak jsem o příliš nepřišel. Kojima který neunesl nevýhru a radši odešel. Bizarní vstupy s muppetí postavou. Z ohlášených her kromě Divinity nic pořádného, hodně free to play/pay to win/gacha nesmyslů. Nenapadá mě snad nic vyloženě pozitivního na letošních GA.
-
-
Ptát se, jestli myslím vážně, že KCD2 je lepší RPG než Clair Obscur, se může jen ten, kdo nehrál KCD2. Tečka.
Ti, co se tě ptali na Redditu, zkrátka nehráli KCD2, a ti novináři, kteří v rámci TGA hlasovali pro E33 jako nejlepší RPG podle mě taky ne.
-
-
-
Uvidíme co na to lito 🤔
-
-
Nevíš, kdy má přijít? :D
-
-
Asi vás zklamu, ale žádné drama nebude. Myslím, že Lito má banán na týden. 😂
-
-
Za co? Vždyť nenapsal nic za co by ho mohl vyfasovat. Sice prohlašoval o pár svých subjektivních názorech že jsou to objektivní pravdy, ale kdyby se to posuzovalo podle tohohle měřítka tak by tu moc lidí nezbylo...
-
-
"Za co? Vždyť nenapsal nic za co by ho mohl vyfasovat."
Očividně napsal. Ten komentář, za který dostal ban, byl hned smazán. Očividně mu ujeli nervy a přehnal to.
-
-
ouch... jen ze zvědavosti, na koho reagoval?
-
-
-
-
-