Crimson Desert – recenze příliš ambiciózního RPG
-
Když jsem četl poslední patch notes, hodně jsem se nasmál.😂
[Keyboard/Mouse] Added the following shortcuts to open and close certain menus:
Inventory: [I]
Skills: [K]
Journal: [J]
Map: [M]
-
-
M pro mapu tam bylo
-
-
Mně to nevysvětluj, je to výcuc z jejich patch notes, já si to nevymyslel.😉
-
-
Je fér poznamenat, že těch změn ale bylo více.
-
-
To samozřejmě ano. Jen je prostě vtipné, že nedokáží udělat uživatelsky přívětivé ovládání, místo toho plácali prostředky na věci jako je grilování masa pomocí slunečních paprsků odrážejících se od tvého meče. 😂 (ale je to vlastně fajn "fíčura")
Každopádně ještě pár patchů a začnu o té koupi možná uvažovat.
-
-
No jsou na pěst, to každopádně :-D
-
-
-
Korejská hra prostě má svá specifika. Stejně jako jejich klávesnice 😂
-
-
Lidi hru milujou. Dneska mela peak skoro 250k. Vsechny ty chyby co ma ohledne ovladani a UI jsou vedlejsi kdyz prinasi zazitek co jina hra nenabizi. Zadny dalsi battle royale nebo extraction klon jako Marathon. Cista open world rpg zabava.
-
-
Moje řeč. Ta hra je famózní. Nasekal jsem v ní o víkendu skoro 30 hod.
-
Něco mi říká, že když by v hlavní roli byl Link, tak to má desítky a lidi kvůli tomu kupujou nintendo konzole :-D
-
Ale kecali že to není soulslike. Bossové jsou těžký jako sv*ne. Jsem u toho red devil...
-
-
A to pozor, reed devil už při vydání prošel výrazným zlehčením. A i jeho těžší verze, která už není k mání, byla naprostá limonáda v porovnání s opravdu až stupidními bossy z poslední třetiny hry. Takže zocel nervy =).
Na druhou stranu - PA chrlí patche jeden přes druhý, takže existuje možnost, že to stihnou vyvážit, než se k tomu dostaneš. -
Těžcí bossové nejsou specifikum pro soulsovky. Těmi jsou spíš nemožnost ukládat pozici, respawn pointy, u kterých můžeš i odpočívat a po odpočinku/respawnu se obnoví i potvory vyjma bossů.
-
-
-
Výborné shrnutí, výborné hodnocení.
Kritici číselných hodnocená by si měli uvědomit podstatnou věc - čísla jsou hodnocení kvantitativní a psaný test kvalitativní, z logiky věci nejdou srovnat. Podstatný argument pro číselné hodnocení je kvantitativní srovnání s dalšími číselnými hodnoceními v přepočtu na procenta (a je jedno, jestli hodnotíme jedna až pět, sedm, deset... vždy je tam přepočet).
A jelikož žijeme (naštěstí) v době ve volném přístupu k dalším zdrojům dat - ano, myslím třeba Metacritic - tak s rozumným počtem recenzí (uživatelů i novinářů) dojdeme k rozumně relevantními hodnocení.
A to třeba mně osobně extrémně pomáhá, protože času na hraní mám málo a musím si vybrat nejen hru samotnou, ale mezi hrami ostatními.
A to píšu jako hráč prioritně RPG, které času žerou úplně nejvíce a ano, nejsem nejmladší a ty RPG hraju skoro 30 let...
Je třeba reflektovat fanboy hodnocení i to, že někde dostane hra zbytečnou kritiku třeba za optimalizaci (nebo hate za to, že jsem noob a neumím to hrát). Ale v hrubém srovnání tato metoda funguje. Teď napříkald po prokousání se Personou 3 mám prostor na další větší RPG, vybírám z restů Final Fantasy 16, Metaphor a Crimson - v hrubém hodnocení uživatelů vím, že Crimson odložím na "někdy". A není to nic proti hře či hodnocení, holt jsem usoudil, že jsou tady lepší adepti, kterým chci dát prostor.
A je to třeba i dáno tím, že průměr za stovek (tisíc) hodnocení má nějakou váhu - například jsem se osobně "spálil" u Rogue Trader, ačkoliv miluji Warhammer (a věnuji se mu), znám velmi dobře reálie dané hry, ale jako hra mi to přišlo slabé. Adekvátně na úrovni průměrného hodnocení hráčů (7,9). Ale nechal jsem se nejen ovlivnit brandem, který mám rád, ale i recenzemi.
Takže díky za to, že ty hodnocení jsou takto nastaveny, autor je schopen legitimně popsat, co se mu líbí a co ne, a zároveň číselně ohodnotit, aby se to dalo srovnat.
-
-
FF XVI a Metaphor jsou skvělé hry, k těm restům ti přihodím Shin Megami Tensei V: Vengeance.
-
FF16 mě bavilo. Je hodně filmové, jsou tam hodiny luxusních cutscen. Ale obsahově je to trochu chudší proti jiným FF.
U Rogue Trader čekám až vyjdou všechny DLC. Ale warhammer je srdcovka, takže se na to brutálně těším. Ted hraju konečně Deadfire a je to výborné.
-
-
FF XVI je skvělá záležitost a vůbec se nenech ovlivnit hejtem, hrál jsem spousty dílů ságy a je fajn, že ne vše je úplně stejné. Je to sebevědomě odvykládané jungovské drama o boji s vnitřním já. Nepamatuji si hru z poslední doby, která by hráči nechala svoje ego bojovat se svým vlastním stínem a i ty stupidní questy v tomhle nakonec pomůžou, aby Clive to dotáhl dokonce.
-
Na deadfire jsem zvědav, ale pořád nejsem schopen dohrát jedničku a bez toho to nechci rozjíždět. Ale už se fakt musím donutit... Pokaždé, když se dostanu do Defiance bay, tak moc nejsem schopen pokročit :-D
-
-
PoE1 mělo pěkně založeno od začátku, ale v Defiance Bay se příběh hrozně rozplizne. Taky mě to tam přestalo bavit a snažil jsem se pak rychle dostat na konec. Pak se to zase zlepší, ale nebavily mě ani souboje a snažil jsem se je obcházet (což často jde a myslel jsem si, že je to super). Jenže pak jsem dorazil podlevelovaný a bez klerika (myslel jsem, že se bez něj obejdu) k finálnímu bossovi a toho jsem nedal. Loadovat starší pozici a grindovat už se mi nechtělo. Deadfire jsem kvůli tomu ani nekupoval.
Nedávno jsem dohrál první Divinity Original Sin a to mi přišlo o hodně lepší.
-
Chápu, Defiance Bay je moc velké a to sem tam ještě prokecavál všechny ty postavy od backerů. Osobně města v RPG nesnáším. V Deadfire máš taky jedno takové, ale je dobre rozdělené a můžeš ho objevovat postupně. Jinak me to nadchlo a od jedničky to působí vylepšeně. Od začátku mas třeba volnost se svou lodí prozkoumávat celé souostroví.
-
-
-
-
Jestli můžu tentokrát jinej POV - živím se marketingem - tak tady fakt je po dlouhé době vidět extrémní mrktngová masáž na různých kanálech na různý publika, a to tak že produkt je ze své podstaty úplně odtrženej od reality a u spousty lidí prostě nastává zklamání. Je to banální, ale jo, takhle to funguje. Já tomu dám šanci za měsíc, za dva v nějaké akci, protože mi to přijde zajímavý technicky a jako krátkodobá zábava, nehledám v tom spásu na další měsíc života 🫡
-
Co, jsem koukal, tak se mi to líbi, má to určitě v exploraci a dalších věcech potenciál. Je to spíše Zelda než Elden Ring či W3. V tom imho byla špatná komunikace na publikum, ale jinak tomu dám osobně šanci, až vyjde jeden dva masivní patche. Děkuji všem testerům. :)
-
Koukám, že vývojáři dostali bídu a explicitně zmiňují, že ovládání na klávesnici a myši fixnou ASAP. Tak snad to dobře dopadne
-
Já jsem se jednoho dne probudil a zjistil, že má tahle hra extrémní hype a já netuším proč. Vypadá to extrémně genericky a mechaniky slepenec něčeho, co fungovalo jinde.
Uplně mě to vrátilo do časů, kdy vycházely podobné generické hry jako Kingdom Come Amalur
-
-
Vetsina generickych her podobneho typu je extremne staticka, tedy zadna fyzika, zadne systemy, ktere ten svet ozivi. Tady snazili vsechno uzemnit kdyz to tak reknu, takze proste ten kus papiru drzis v ruce pomerne prirozene, ten kus rokniny rozmlatis pomerne relisticky a pozbiras valici se kusy ze zeme. Kdyz se rozpouta bitka, tak te nahaneji i po strechach, zacimco dav utika k branam pryc.
Ta kvalita animaci a jak bych tak pojmenoval interakce objektu se tu blizi urovni RDR 2, tak nepreberne mnozstvi systemu asi bude jen v GTA VI (trosku se take blizi nedavny Where Winds Meet), design sveta a explorace a-la Zelda.
Jestli tohle je genericke, tak jen houst dalsich :)
-
-
Ono to vypadá jako MMORPG, které nemá hráče.
Každá ta mechanika vypadá jen jako gimmick. To opravdu lidem stačí tak málo?
-
-
a která hra je plná revolučních mechanik? Nic novyho se vymyslet nedá. Diablovky jsou stejný, FPS jsou stejný, RPG jsou stejný, open worlds jsou stejný, crafting hry jsou stejný
-
-
Nemusí být revoluční, prostě jen dobře udělané popřípadě můžou mít nějakou specifickou evoluci. Tohle předvedla např Zelda BOTW nebo RDR2. Koukal jsem na nějaké gameplaye z této hry a vypadá to, jako jack of all trades, master of none.
-
-
Jako ano, dalo by se rici jack of all trades, master of none.
Na druhou stranu mi prijde, ze je tam vsechno udelane stejne dobre (a zaroven stejne blbe, protoze skoro vsechno ma mouchy), diky tomu ta hra pusobi velmi konzistentne az s podivem, jak se jim to povedlo slepit dohromady (pribeh zatim nedokazi komentovat).
Hlavne si na to udelej vlastni nazor az bude mozno, bez toho komplexniho ovladani, ktere chapu ze muze byt pro mnohe moc krkolomne, se ty mechaniky hry blbe hodnoti jen z videa.
-
-
Reakce na příspěvek:
S tím názorem si asi počkám až to bude za nějakou rozumnou cenu popř. v PS+. Za těch 70 euro to pro mě vážně nemá žádný hook a ani náznak toho, že by ta hra měla nějakou duši.
Ale určitě eventualně vyzkouším.
-
-
-
-
-
-
-
Huh... teprve jsem to spustil, ale ta grafika nevypadá ani na Cinematic, minimálně v té první scéně u horské chaty, nijak úchvatně. Vlastně je tam strašně moc artefaktů, flickeringu a já nevím čeho všeho ještě.
-
-
Přesně tak! Grafika není vůbec tak dobrá jak se to prezentuje.
-
mam to v cinematicu na 4k fsr quality...neni to tak pekne ako kcd 2 proste...
-
-
https://youtu.be/t8GVgxiQUTU?si=LQc5uN6RmcMZC4AC
tady je recenze po sto hodinách, pěkné shrnutí:)
-
-
Jo jo, musíš znát toho, kdo recenzuje a vědět, jak sedí k tvému vkusu. Tenhle týpek se specializuje na RPGčka a má rád, když je tam obrovské množství možností a věcí k objevování. Příběh až tak moc neřeší. Je to trochu i můj styl (i když jsem víc na příběh a trochu méně na hromadu možností), proto na něj občas kouknu.
-
-
Tak jsem se na tuhle hru těšil a ona je to totální pejczovina! Smutek, zklamání... -_-
-
-
A na co ses konkrétně těšil? Kromě příběhu to očividně v ničem nezklamalo
-
-
Takže lidi jsou spokojení s ovládáním a bugama? :-D
-
-
2h a bug jsem žádnej neměl, ovládání (styl i nabindovani) v podstatě stejný jak RDR2 akorát je tam ještě pár věcí navíc, není to pro casualy no:))
-
-
Hm RDR2 ma hodne kontextové ovládání a je diky tomu takové “pomalejší”. Jestli je toho tady ještě víc, tak ten soubojak musí být mňamka.
-
-
-
nebud fanboy, prvně dohraj, pak tvrď, že to v ničem nezklamalo.
-
-