Šéf Take-Two vysvětlil, proč GTA VI vyjde nejprve na konzole
-
Nastesti GTA nebyl nikdy muj salek kavy, takze tu saskarnu co se kolem toho deje, muzu sledovat v klidu zpovzdali
-
-
Já měl rád všechny díly, ale tímhle si přoád nejsem jistý. Od vydání posledního dílu uplynulo 13 let. Od té doby se změnil trh (game as service, mikrotransakce,...) změnila se firma (odešli klíčoví lidé).... takže je nutné počítat s tím, že tohle bude hra od jiných vývojářů pro jiné publikum než předchozí díly. Předchozí díly byly primárně SP hry. Dnes už se bojím, že se to tvoří pro online plný mikrotransakcí a SP tam bude spíš jen ze slušnosti, aby nalákal hráče na nostalgii.
-
-
ať si klidně celé gta vetknou za klobouk:)
-
Zapomínají, kde začínali. Kde je jejich hlavní publikum, bez kterého by nebyli.
-
-
"Kde je jejich hlavní publikum"
Tak já jakožto publikum, které hrálo GTA1 na PCčku v době vydání jsem teď na konzolích, těším se až si zahraji PS5 verzi a necítím se opomenut :-D
-
Hele asi takhle, poslední díl GTA 5 prodal na PC 50 milionů kopií, na konzolích 175, 90% zisku z online jsou taky konzole. Ano je dost možné, že na PC ti hrálo víc lidí než na konzolích, ale Rockstar zajímají ti hráči, kteří si hru koupili. Navíc první GTA vyšlo na PlayStation, o měsíc později než na PC, naopak revoluční GTA 3 vyšlo o půl roku dřív na PS2. V celé sérii nenajdeš jediný díl co by vyšel jenom na PC, naopak najdeš hry, které na PC nikdy nevyšly.
-
-
175 milionů rozdělených na 4 konzole - x360, xone, PS3 a PS4....
-
-
Ve skutečnosti mezi 7, pokud počítáš series jako 2 konzole, a? Pořád z toho vyplývá že nejvíc vydělávají na konzolích a že tam mají hlavní publikum.
-
-
-
Kde začínali? GTA bylo vyvíjeno multiplatformně už od prvního dílu. Na PS1 vyšlo 14 dnů po PC.
-
Jejich hlavní publikum rozhodně není PC.
Začínali možná, ale dnes je ten cut pro PC někde mezi 10-30%. Těžko se to odhaduje. Nicméně Konzole v rámci GTA drtí PC.
A ještě víc v GTA online.
-
-
Mam trochu pocit aby lidé kteří mají příliš velké očekávání budou velice zklamaní. Zatím ta hra není v ničem, co jsem o ni slyšel revoluční. Ano vypadá hezky ale co ten zbytek?
GTA 5 byla sice zábavná ale žádná revoluce se nekonala. Nepřinesla nic co by ostatní studia kopírovaly.
Schválně si počkám na recenze streameru co nejsou “placeni Take-Two” a pak počkám až to vyjde na PC.
-
-
Však nikdo moc netvrdí, že hra jako taková, má být revoluční. Nebude, GTA ani nikdo nebylo (snad kromě GTA 3 při přechodu do 3rd person pohledu). Pořád to má ale gigantickej hype, kterýmu ani moc ve finále nerozumím, ale tak dobře pro ně. Prodeje budou obrovský. Ale vždy mi přišlo GTA celkem normální obyč hra, která mě ani nijak zvlášť nebavila. Jedinej díl, kterej jsem dohrál, bylo GTA V (dohráno teprve minulej rok).
-
Nikdo žádnou revoluci neočekává a nepotřebuje.
-
Jen máš krátkou pamět :-)
GTA V přineslo spoustu věcí, co svět kopíroval či se snažil.
RDR2 to samé a do dnes většinu ani nezvládli zkopírovat
-
-
Který herní sytém co přineslo GTA V byl revoluční? Klidně se nechám poučit ale nějak si nevzpomínám na nic.
-
ja si pamatuju GTAV jako nezazivnej pribeh, nesympaticka uvodni postava, vykuchana hra co se tyce napadu od jednotky ke petce, a loading simulator v multiplayeru, kde byly zabavny snad jen zavody.... GTA3D a vice city mi utkveli v hlave na mnohem dyl nez GTAV ale tak muze to byt jen muj nazor...
GTAVI a ta parodie na zabavnost uz mne nechava chladnym.
-
-
-
Co je lepší, než hru prodat jednou? Prodat ji dvakrát.
K tomu si přidej PR zdarma, menší počáteční tlak na online architekturu (přihlašování do social clubu,obchod na mikrotransakce,etc), více času vyladit kód ..
a pak si můžeš plácat hovadinky o tom, že to cílíš na “core consumers".
-
-
Zapomněls na pirátství.
-
-
Na konzole to vyšlo o 2 roky dřív, 3 generace playstationu 100m kopií, 3 generace xboxu 50m kopií, 2 generace pc 40m kopií.
Když vezmeš v potaz, že to mělo náskok časový i počtem vydání, tak mi ten rozdíl teda nepřijde takový, abych se musel zaklínat pirástvím, ale jak myslíš.
-
Hele, někdo žije v minulosti a argumentuje tak 15 let starými argumenty.
Obzvlášť když i konzole jde "jailbreaknout" a hrát na nich upirátěné SP hry.
-
-
Teoreticky ano, ale jedná o starší verze firmware (několik let staré), takže na jailbreaknuté konzoli si člověk nepustí novější hry, které vyžadují vyšší verzi (a to ani legálně koupené). A navíc přijde o síťové funkce.
Takže jailbreaknutá konzole je jeden velký kompromis a jako celek nedává pro pirátění moc smysl a imho do toho půjde minimum majitelů PSka.
Navíc, pro vydavatele jsou zásadní první měsíce po vydání, jestli někdo "hackne" přislušný firmware několik let po vydání, budou dopady v kombinaci s nízkým počtem uživatelů zanedbatelné.
-
-
"jedná o starší verze firmware (několik let staré)"
Pokud vím, tak nejnovější "jailbroken" verze softwaru PS5 je verze 12.00 a to je update ze září 2025.
-
-
Ale jistě, brácho.
Je docela vtipný, že se odvoláváš právě na "15 let staré argumenty", když jailbreaknuté konzole byly běžné naposledy u PS2.
-
Tvůj argument by byl moc hezký, kdyby debata nebyla o GTA 6 které vychází jenom na současnou generaci konzolí, kterou se doposud jailbreaknout nepodařilo...
-
-
O čem to mluvíš? Na PS5 je jailbreak.
Nejnovější updaty firmware sice nejdou prolomit, ale starší verze firmware se lidem už podařilo prolomit. S odstupem času lidi najdou způsob jak prolomit cokoliv.
-
-
Tak ok, dohledal jsem že se tenhle týden zveřejnila informace že se na nižších verzích dá nabootovat linux z fleshky. To je pokrok, ale kdo reálně bude riskovat bricknutí konzole kvůli simulátorům PS3 a zůstávat na staré verzi systému v offline režimu a snižení využitelné RAM na 12GB, když chceš emulovat na linuxu tak základní PS5 je s omezeními ram se SoC na úrovni Ryzen 5 3600 si moc nepomůžeš, nativní PS verze hry vždy pojede líp než když budeš hrát pod linuxem navíc přes herního klienta/emulátor. Navíc na linuxu si GTA 6 zahraješ až bude venku pc verze protože jestli si něco Rockstar pohlídá tak to bude že si bez upgradu na vyšší verzi os nepustíš ani intro. Nepochybuju že jakmile vyjde pc verze bude během týdne na torrentech.
-
-
Reakce na příspěvek:
Kromě toho Linuxu můžeš na "jailbroken" PS5 hrát i starší hry.
(Novější hry budou vyžadovat novější update konzole a bez těch updatů tu hru nespustíš).
-
-
Byly nalezeny některé exploity, ale PS5 nebylo jailbreaknuto ve smyslu že si tam zahraješ hry nebo homebrew, jestli máš nějaké konkrétní zdroje klidně pošli link ale pochybuju že existuje. Sleduju videa od MVG který o těchhle prvních sw exploitech mluvil ale od té doby nic. Pokud by se takový průlom objevil tak on by byl první kdo by o tom udělal detailní video.
-
-
-
-
-
a najlepšie je predať ju 3 krát ako GTA5 najskôr na starú generáciu konzolí, potom port na PC a nakoniec enhanced edíciu na novú generáciu konzolí, tak to spravili aj s 5kou a dostali hru roku 3 roky po sebe.
-
-
Pokial ludia kupuju, tak predavac predava…
-
GTAV vyšlo dokonce už na ps3 a x360 (a ps4, a pak ps5 atd)
-
-
-
"""proč GTA VI vyjde nejprve na konzole?"""
Aby se nekradlo? Je to furt stejné, jako s jinými Rockstar věcmi.
-
Jak se říká, za vším hledej peníze, ale jaksi nevěřím tézi, že hráči si hru po roce koupí znova na PC, ano určitě se najdou takoví hráči, jen jich bude menšina. Těžko z našeho pohledu soudit, proč to nevydají najednou, když logicky ty prodeje by byly určitě mnohonásobně vyšší.
-
-
Na PC jim to rozkradou… co ba tom tak k nepochopení? Za rok se to na PC s kepší grafikou nějakým obsahem navíc prodal “znovu”..
A pak zase znovu na PS6.. U hry co bude stát 1miliardu$ to ani není možné udělat nějak jinak
-
-
To jsem nevěděl, že digitální hry jsou limitované zboží, které jde "rozkrást".
Jinak jasně, Rockstar má osvědčený model, kdy hry vydávají postupně na různá zařízení. Vydání na novou platformu v sobě taky obnáší grafický upgrade, aby hráči neremcali. Očividně jsou s tímhle modelem spokojení, protože vydělávají miliardy.
-
-
No pokud "kreknutí" hry a stažení odkudkoli tě napadne není ukradení, tak to potom jo. Pravda, nikde nic neubyde :)
Jak už jsem psal jinde. hru za miliardu$ musíš prodat 3x, jinak nemáš šanci něco vydělat. A když vydají na PC a za 3dny to vyjde na torrentu, to je tak na mašli.
-
-
-
-
Nabízejí se dva další důvody. První je. že v okamžiku vydání se pirátské skupiny zahájí prolamování protipirátské ochrany.
Druhý je, že vydají odladěnou hru na přesně stanovený hardware. Tím pádem budou všichni streameři hrát hru, která bude vypadat plus mínus stejně. Vypadá to mnohem lépe, než kdyby hru streamovali lidé na snížených detailech a nedej bože omodovanou tak, aby všechny postavy vypadaly jako Shrek.
-
-
na druhou stranu, odhadem 80% prodeju GTA delaji online hraci, kterym prolomena piratska ochrana nepomuze...
-