Gothic 1 Remake – tipy a triky, jak přežít v Kolonii
-
Je velká škoda, že je to pořád eurojank. Takhle si nepředstavuji remake, je to remaster a na tom ne moc hezká UE5 vrstva. Není to sice taková prasárna jako Oblivion, kde na původní verzi nahodili UE5, ale není to ani, co to mělo být. Jako animace, combat jsou tak na úrovni 20 let staré hry a je to opravdu jak zpátky do zlatých vod eurojanku. Jako u remasteru by to nevadilo ,ale eurojank v roce 2026 u remaku za AAA cenu jako opravdu ne.
Vím, že fanoušcí Gothicu jsou extrémně nekritičtí a budou tomu dávat z deseti, ale tady je potřeba si říci, že takhle se remaky nedělají, takhle se dělají remastery. Když jsem tady četl kdysi, že to bude nejlepší remake vůbec, tak jsem se začal těšit, teď se musím smát autorovi. Těch 70% na MT tomu sluší a já tedy jako fanda původní eurojanku Gothicu jsem čekal, že to už eurojank nebude.
Oblivion alespoň byl fér pojmenován jako remaster, tady je remake opravdu zavádějící.
-
-
Já vlastně neporozuměl tomu, proč to podle Tebe zůstává eurojankem. Zmínil si animace a combat a to je vlastně všechno, jinak ten svůj názor neopíráš o žádné argumenty nebo příklady. Souhlas, obojí výše zmíněné nepatří k současnému topu, ale ani to není propadák a snese to srovnání s nějakým průměrem dnešní produkce. Pořád ale, jde v obou oblastech rozhodně o remake. Audiovizuál je za mě úplně perfektní. Došlo k přepracování spousty questů a herních mechanik (crafting, mount) tak, aby vyhovovali více dnešnímu hernímu publiku. Co je potřeba ale zdůraznit. Remake neztratil vůbec nic z kouzla původní hry. Čili za mě Remake po právu. Navíc udělaný velmi citlivě a vhodně.
-
-
nezlob se na mě, ale proč bych měl dávat argumenty, ty máš někde argumenty? Jako nemáš, jen tvoje pocity, od toho jsou diskuze. Jinak ne, ten combat není současný průměr, je to absolutní podprůměr, a když většinu času rubáš potvory a potřebuješ se zlepšit, tak je to už dostačují argument. Přesně takhle se hrál Risen, Elex a další tenhle typ her, není tam za posledních 20 let her progres a to já měl sílu hrát i Risen 2 a nějaký ten Elex.
Jako by levitující animace a směšné pohyby s kontrastem poměrně líbivé UE5 je do očí bijící. Ono jde krásně vidět, jak UE5 je pro tvůrce přívětivý v assetech, ovšem na animace či NPC na to potřebuješ určitý talent, rozpočet a to tady chybí, proto to hra nepůsobí konzistentně. K tomu připočteme zamrzávaní nepřátel, A.I občas úplně vypne, postavy se najednou dočtu pár centimetrů před obrazovkou, či se zaseknou v textuře. Stačí?
Za mě zneužívaní slova remake je v této době až trestuhodně ignorován. Nová grafika na starou a občas nefukční slupku, za mě není remake. Oblivon bys nazval jak tedy, protože to co píšeš jako argument pro remake, Oblivon obsahuje taky. Stejná kategorie jako MGS 3, Oblivon či tohle. Jsou to všechno remastery.
-
-
Jenom 5x slovo eurojank? Podobně remake a remaster. Za sloh 5, do kolonie s tebou.
-
-
ano, eurojank je důležitý kontext v tomhle remaku. Jelikož děláš remake hry, která je proslulá jako eurojank, tak bys měl opravit ten jank, pokud chceš doručit dobrý remake, jinak doručíš ok remaster.
Takže tu máme opět hru ze série Gothic/Risen ve formě jako eurojank. Ta série se už asi nikdy neposune z janku.
Za mě je škoda, že ta hra nedostala péči, kterou by si zasloužila.
-
-
-
Dýchání pod vodou zní zajímavě... Jak to funguje?
-
-
Klasicka lista s kyslikem, ktery ubyva, jak v jinych hrach.
-
-
Trochu jsem trolil, ale taky si vybavil žaberník z Harryho Pottera :-)
-
-
-
autor clanku aj gothic realne hra ci len preklada zahranicne weby? mount NESTOJI ziadne skill pointy ani rudu.(vsetok material na quest sa da uplne v pohode zohnat za par susnov)
doteraz si pamatam recenziu na Elex, kde autor hru totalne odflakol a napisal recenziu po par hodinach z coho pramenilo mnoho lzi.
Tak dufam ze tentokrat to v redakcii niekto hra fakt poriadne.
-
-
Špatně jsem to tam popsal, myslel jsem tím, že získat jej stojí LP a rudu na naučení doprovodných skillů, hlavně na lov kožešin vlků (pokud si je samo neobstaráte jinak). Formuluji líp.
-
-
I ty vlčí kůže jde koupit, takže nestojí získání mounta žádný skill point.
-
-
-
taka otazka, viem ze ide o remake/remaster ale recenziu mate v plane ci nie?
-
-
Ve čtvrtek
-
-
Hraju chvilku a ještě nemám ověřeno jestli funguje strategie co byla u původní verze - vylézt na šutr a pálit po nepřátelích co nemohou za vámi =ez win. :D
-
-
Několik kusů zvířectva jsem takhle upižlal, ale většinou je buď schopný vylézt za mnou, anebo po prvním zásahu šípem odsprintovat mimo dostřel 😬.
btw všiml jsem si, že na mě neútočí bandité, jen různě po mapě hlídkují u svých jeskynních brlohů - není to bug, jsou neutrální?? Minimálně v G2 rovnou útočili, co vím.
-
-
jo ti šmejdi zdrhaj :D to je škoda, stejně ale půjdu primárně na luky.
-
Nevím, jestli odpovím správně (starý Gothic jsem hrál naposledy někdy před Koronou, takže si ho už prakticky nepamatuji), ale za tu dobu co hraji remake, jsem zaznamenal následující:
Pozor spoilery..
"Bandité" spadají do Nového tábora a pokud jsi se k nikomu nepřidal, nejsi členem nějáké "proti frakce" např.: Starý tábor nebo jsi přímo členem Nového Tábora, tak útočit podle mého nebudou , pokud nechtějí vysomrovat prachy. Ale to musíš přijít prakticky na dva metry k nim a spustit dialog (nemám zdaleka projitou celou mapu za těch 15hodin). Ku příkladu kousek od Nového tábora je taková jeskyně a pokud nejdeš vyloženě dovnitř, zaútočí na Tebe jen, když vlezeš až na konec a to až konkrétní osoba po spuštění dialogu.
Ve dvojce byli bandité už odloučeni (buď to byli uprchlí vězni z jedničky, nebo třeba guilda zlodějů atd..)A proto na Tebe asi útočili sotva Tě spatřili.
Jak říkám, je to dlouho, co jsem to hrál, takže to ber s rezervou.
Jinak si hru náramně užívám. Prakticky nemám žádné problémy (1 crash za 15 hodin).
Je to jako se vrátit do dětských let.
-
-
Díky moc za odpověď, tušil jsem, že by to nějak takto mohlo být 🙂.
Mám nahráno nějakých 24 hodin, je to pecka největší, super nostalgický návrat do doby před 25 lety 😎, a užívám si to pomalými doušky - v podstatě se jen pořád motám kolem tábora a po nocích lootím truhly všem po celém campu 😀.
-
-
-