Gothic 1 Remake – recenze návratu kultovního RPG
-
ta 7cka je strasne prisna...recenzia posobi skor na 8/10
-
-
Ona tam 8 původně byla. Viděl jsem recenzi ihned jak vyšla a byla tam osmička. Jakub to pak změnil na sedm s tím, že to slovně podložil "Kdo má rád Gothic, dá si 8"; což předpokládám je i jeho případ.
Jinak souhlasím, sedmičková hra to opravdu není. Krásných 8,5, ale za mé Gothic srdce 9,5/10.
-
-
zajímalo by mě, kolikrát a jestli vůbec autor dohrál originál :)
stará queena šla doje,bat s obouručkou bez zranění, protože na hrdinu nedosáhla. nová jde ujebat s basic fire bolt runou a jedením věcí, které mají +mana/sec taky celkem jednoduše. zemřel jsem na ní méněkrát, než na prvním goblinovi.
-
-
Dohrál, hodněkrát. Naposledy 2 roky zpátky na Switchi: https://games.tiscali.cz/recenze/gothic-recenze-portu-kultovniho-rpg-na-switch-566981
A taky dvojku: https://games.tiscali.cz/recenze/gothic-ii-complete-classic-recenze-legendarniho-rpg-na-switch-571743 -
-
jakube, dostal stalker 2 10/10 ??? byla to naprostá trash hra, animacemi mutantny, všechno bylo cca 15 let zastaralé. bohužel politika tady opět ovládla hodnocení. tak já se nebojím říct, že dát gothic remake 7 je podlé až nesympatické.....
-
-
-
a v hodnocení by stálo doplnit, že pro fandy a srdcaře je to +2 body.
-
-
Hele, jsou fandove, pro ktere to je 10/10 a splneny sen. Me se to taky hodne libilo, jak, doufam, je z recenze patrne, ale pri psani jsem se musel od fanouskovstvi taky trochu odprostit a uvedomit si, ze to pisu treba pro lidi, kteri Gothic budou hrat poprve.
-
Na konci recenze to je, ale teda jen +1 bod. Osobne bych take asi nebyl tak velkorysy se dvema bodama, i kdyz jsem take fanda puvodniho Gothic. ;)
-
-
-
25 let, vim ze jsem to hral a dohral, ale moc detailu si uz fakt nepamatuji. Nastesti nemam ted vubec cas si to zahrat, ale mozna tak za 25 let v duchodu ;-) skoda ze tu recenzi nepsal nejaky mlicnak aby rekl jak to vypada bez nostalgie ;-)
-
Za mě 9/10. Naposledy mě tak chytlo akorát KCD 1 a 2. Návrat do kolonie se vydařil, doufám v remake dvojky. Jinak na mé obstarožní sestavě s GTX 1080Ti jede hra v FHD na full se staženým dohledem o jeden stupeň velice slušně.
-
Poznámka k vaření:
ve hře několik receptů je a člověk nemusí dělat jenom grilované maso. Snaf má kromě ragů ze štěnic ještě další 2 úkoly s vařením a všechny recepty je možné se naučit. Ve světě jsem jinak našel asi ještě další 2 recepty na celkem slušná jídla.
-
Jen drobný dodatek: DOUFEJME, že Alkimia Interactive dostanou na starost i ještě proslulejší Gothic II. I kdyby pokračování tvořili dalších 5 let. Fakt si to přeji.
A mimochodem Björn Pankratz (ex-Piranha Bytes) se svou ženou založili zbrusu nové Pithead Studio a pravidelně prezentují koncepty ze svého nově připravovaného RPG... Inu stará láska nerezaví.
-
-
Ta hra Cralon uy vysla a je to absolutna s...a!! Vzali peniaze z nemeckeho fondu, splacali trapnu hru a vydali ju ... Je to s..t.
-
Bjorn je priamo zodpovedny za pad piranha bytes, takze nie dakujem. Za kazdu cenu si musel presadit svojich piratov, po prvom Risene vyhnal zo studia vsetkych co stali za gothicom a odmietal cokolvek nove. Elex je jedina dobra hra, co pod jeho vedenim vznikla(aj to sa divim).
-
-
Já ho ale nijak nehodnotím, pouze píšu, čím se nyní zabývá.
Mimochodem jeho nová hra je dokonce už k zakoupení na Steamu. Což mě velmi překvapilo. Jde o Cralon - 3d immersive sim dungeon crawler RPG.
NEDÁVNÉ RECENZE: Velmi kladné (20)
VŠECHNY RECENZE: Spíše kladné (165)
Myslel jsem, že na tom ještě dělá a ono to je už venku, včetně dema... -
Elex není dobrá hra, poslední dobrá hra Piranhí je první Risen.
-
no mě Elex jako dobrá hra úplně nepřišla. Nesourodý těžkopádný bordel, který snad ve všem o parník zaostával oproti Gothicu
-
-
-
Já Gothica tak nějak míjel, přestože miluju fantasy RPG, nikdy se mi moc nelíbil už na pohled, myslím, že až trojku jsem si pořádně zahrál, dvojku si nepamatuji a jedničku jsem určitě nehrál, přestože kamarádi na tom ujížděli. Toto je ale už jiná hra, graficky nádherná, to mě asi dostalo, herně už jsem bohužel namlsaný moderních bojových systémů a lepšího ovládání, takže tady se krapet nudím, ale zas je to taková ta poctivá klasika, jsou horší systémy. Tak jsem zvědav jak dlouho u toho vydržím :)
-
Jako staromilec, který prošel Gothic sérii v době vydání několikrát (na závěr jedničky ve tři ráno, abych ihned po dohrání objednal dvojku nezapomenu) si remake užívám doslova královsky. Přihazuji si ne bod, ne dva, ale rovnou tři. Pro mě jde o událost roku, respektive spíše událost poslední pětiletky. Nemám žádné výhrady. Ano, jsem v tomto případě naprosto nekritický a zaujatý a je mi to úplně jedno :-D Soundtrack valím při práci na PC a bambuch žehne faktu, že mistr Kai Rosenkranz je zpátky a opět mohl mluvit do vývoje. Aspoň někdo z původního týmu otiskl svou stopu do remaku.
Grafika je parádní, hudba dokonalá, je skvělé, že byl zachován (a dokonce rozšířen) humor, hromada easter eggů a dokonce i oblastí a úkolů. A protože MILUJI v RPG hrách horolezení (explorace a lezectví jsou mé dvě nejoblíbenější činnosti ve hrách) kde to je jen trochu možné (i nemožné) ihned jsem prubnul zda v prvním jezírku není za vodopády něco ukrytého. Není, ale už hned ve druhém případě (zívající skalní otvor, ze kterého proudí potok, byl i v nedávném demu) skrýval masivní zamčené kamenné dveře (v původní hře nebyly), které se vážou na nový úkol ve hře. Vyskákal jsem tam po několika pokusech hned za Směnnou oblastí (vlevo od provazového mostu) a samozřejmě, jsem tam objevil tajemství. První kolemjdoucí krysokrt mi natrhnul řiť až k páteři doslova jedním kousnutím a už jsem loadoval. A v tu chvíli jsem byl 100% zpátky.
Opět se píše rok 2001, sedím v malém pokojíku. Na stěně visí obří obraz (čerstvě dokončený na zakázku) s Maxem Cavalerou z digipackové deluxe edice pralesního debutu Soufly. Jsou tři hodiny ráno a já s loučí šmejdím ve Spáčově chrámu. Druhý den musím na šestou do špitálu, kde jsem si kroutil civilku místo vojny. A odpoledne vyrazím s kámošem do garáže drtit struny na elektrické kytaře. Hluk vycházející z komba Marshall přiláká hrobníka s ikonickou větou: "Pánové, ztište to, rozptylujeme na loučce nebožtíka!" (bez legrace, to se fakt stalo). Dny se zdají být nekonečné a člověk neřeší žádné problémy (ani ženské!) :-D Kde jsou ty časy...
Gothic Remake mě vrací do let, kdy pro mě byl vrchol neštěstí, kde vydělat na nové album Type 'O Negative a jestli si mám po 198 pustit Pána Prstenů! O hře roku mám samozřejmě rozhodnuto. Jak to dohraji na těžkou obtížnost zatím netuším, ale jsem zpátky! :-) -
-
To je nádhera číst, díky za vzpomínky.
Taky miluju exploraci a lezení, to objevování nemá chybu. Fakt návrat do doby, kdy člověk na střední po škole odhodil tašku do kouta a vrhnul se do kolonie. A pak hned na dvojku jj.
Ty easter eggy jsou vážně cool, [menší SPOILERY] zatím jsem našel plno seriálových i filmových, a dokonce i na Bethesdu - kostra s hrncem na hlavě 😅, no a top byla zatím asi pizza na střeše 🤣.
Akorát si dávám pauzu a je update, smažím to od osmi od rána non-stop 😁.
-
Zmíněné dveře: Dveře do Morie? :-) Řekni Sleeper a vejdi!
-
-
Mě hra baví. Jedničku jsem kupodivu nehrál, ale ostatní díly jsem projel několikrát.
Nejvíce mi vadí, že napadnu nějakou postavu a oberu ji. Když se probere, tak se spolu bavíme, jako by se nic nestalo. Předpokládám, že tak to bylo i v originále, ale je to stupidní.
Souboje mi přijdou v pohodě. Ze začátku jsem trošku trpěl, než jsem se do toho dostal, ale už je to cajk a celkem si to užívám. -
Jsem skalní fanoušek Gothicu, ty hry jsem všechny 3 dohrál několikrát, Gothic 1 naposledy před 2 lety na Switchi.
Remake mě neskutečně baví, hrozně si ho užívám, mile mě překvapují úpravy příběhu, nové skilly, uchvacují panoramata.
Konzolová verze je evidentně a nepřekvapivě více vychytaná, já bugy nepozoruji. Nicméně 30 fps lock je bída.
Ale i jako velký fanda s hodnocením souhlasím. Ten soubojový systém je na dnešní dobu opravdu špatný a nepředvídatelný, přepínání zaměření na nepřátele v boji s více cíli prakticky nepoužitelné. Dále bych určitě zmínil mechaniku uzdravování - to jídlo je opravdu otravné, kor když s každým masem musím čekat tak 2-3 vteřiny, protože běží animace. To jsou opravdu zastaralé mechaniky.
Je tam spousta wow momentů, rideable Scavenger totální haluz, ale více jak 7 si to objektivně asi opravdu nezaslouží. Nicméně i tak je to pro fanouška jako jsem já splněný sen a dám tomu minimálně druhý příchod s odstupem času!
-
-
Ještě doplním, že po letech je to jediná hra, která mě opravdu pohltila, zkrátka má svoje jedinečné kouzlo, ta nostalgie tam hraje obrovskou roli.
Ale objektivně pro hráče nepolíbeného Gothicem jsou RPG, např. vč. KDC2, které jdou herními mechanikami mnohem dál.
Ale stejně mě tohle prostě baví víc.
-
„Právě jsme vydali aktualizaci pro Xbox Series X/S, PlayStation 5 a PS5 Pro. Patch přináší opravy stability pro všechny verze hry. Současně přidává možnost odemknout limit fps. Nicméně, tato funkce je zatím poměrně experimentální, proto ji doporučujeme používat pouze na Xboxu Series X a PlayStationu 5 Pro,“ uvedlo studio na sociálních sítích.
-