Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Veskoslav

Dva bugy. Dva. V týden vydání. Nikdy to neměli vydat na staré toustovače.

• Xbox One X a PS4 Pro je výkonnější než Switch 2 a na Switchi 2 to běží dobře na daný HW. Takže se to jednoznačně odfláklo. 

• bodmrazu

Ted se jim asi lepe dycha, kdyz maji dostatecny penezny polstar. Ale pri vydani Cyberpunku byli fakt financne na konci a potrebovali tu hru vydat, protoze uz nemohli delete cekat. Problem byli stare generace konzoli, kde to slibili, ale proste to tam vubec nefungovalo a nadelalo to hodne spatne krve, meli je proste hodit pres palubu. V kazdem pripade byli ve spatne situaci a na vyber byli jen sama spatna rozhodnuti jak z toho ven. Rozhodne tu situaci manazementu nezavidim. Ale nakonec to dopadlo okay, prezili to a hra to je vyborna.

• Někdy je méně více a poslední dvě jejich hry to povrzují. U Zaklínače se to přešlo, protože tam byly fajn questy, ale obě hry maji doslova kulisy, kde není rewarding za exploring, takže je ten ope-world zcela zbytečný a jen natahuje hráčův čas. 

Cyberpunk i přes milion patchů je pořád v základu prázdná hra, kde není co dělat a ve finále o hře rozhodneš na střeše a nějaká znovuhratelnost neexistuje. Jsou tam dvě tři dobré linky s těmi postavami jako Judy nebo ten detektiv, nic více si ze hry nevybavím. Zaklínač 3 přece jenom měl daleko více zajímavých questů, zakázek a hlavně postav díky autorovi, takže tenhle neduh dokázal daleko lépe maskovat. 

Já jim fandím, ale opravdu bych chtěl menší svět, aby ten svět nějak lákal k průzkumu, více reagoval na hráče, nebo ať se vráti k tomu semi ow, ten jim šel velice velice dobře.

• toka

Znovuhratelnost neexistuje? V základu prázdná hra? Já teda na jeden kompletní detailní playthrough mám momentálně 220 hodin a byl to po Mass Effect trilogii za posledních deset let jeden ze tří podobně silných herních zážitků. Pořád se k tomu mentálně vracím, jak strašně mě to bavilo a jak dechberoucí ten svět je. Já bych si teda radši znovu zahrál CP77, než další tuctovou generickou "triple A" hru typu Wolverine nebo Borderlands 4.

• Tvůj názor, neberu ti ho. Ta hra je naprosto prázdna např. i o oproti Deus Ex: Mankind. Tam každý level nabídl x variant, jak dojít k cíli, promyšlený level-design, tady nic takového není. Vše je nalajnované. Dechberoucí svět, ok, v čem? Je to krásně vytvořené město, ale nikdy ti město nedá zpětnou vazbu, že by žilo, že by se měnilo, že bys něco sám našel, co jsi najít třeba neměl jen tak. Jsou hry, kde můžeš missnout x hodin obsahu v jiných lokací, které nemáš šanci vidět bez daného questu či vlastního úsilí, nic takového hra nemá. 

Za mě je právě Cyberpunk vyprázdněná AAA tvorba a ten potenciál, co to město mělo, využívá na pár %.  Nevidím tam znovuhratelnost, vyzkoušel jsem x buildů, konce jsem viděl všechny, můžeš je udělat na trofeje na jednom sejvu, není tam NG+, že by sis svoje skilly přenesl. Nejsou tam nějaké volby jako třeba v Zaklínači 2, že by ses přidat k Veverkám místo lidem a měl jiný zážitek. Pro mě tam nic není a nic jsem si tam nenašel.

Že jsi tam strávil stovky hodin, ok, to ti přeji, ale stovky hodin se dá strávit v jakékoliv hře, když budeš chtít, ale ve finále to není argument pro nic.

• toka

> Vše je nalajnované. Dechberoucí svět, ok, v čem?

Lore, world building, příběh, historie Night City, nevím, jak líp to popsat. V tomhle je to dechberoucí. Edgerunners teď oznámilo druhou řadu, dej vědět, až Deux Ex bude mít taky vlastní seriál. Nebo víš co, dej vědět, až tu bájně skvělou sérii dokončí v první řadě.

> Je to krásně vytvořené město, ale nikdy ti město nedá zpětnou vazbu, že by žilo, že by se měnilo.

Jmenuj mi hru, open world hru, která je takhle moc dynamická.Ani to živý Kingdome Come tohle nesplňuje, Sázava je pořád celou hru stejná.

> Že jsi tam strávil stovky hodin, ok, to ti přeji, ale stovky hodin se dá strávit v jakékoliv hře, když budeš chtít, ale ve finále to není argument pro nic.

Jenže já nechci strávit v jakékoliv hře stovky hodin. Nemám čas. U takovýho famózního Elden Ringu jsem vyhořel v Caleidu po 67 hodinách. Pravda, Elden Ring odměňuje exploraci, což je tvůj hlavní argument, ale je to taky důvod, proč jsem vyhořel. Kdy přesně se stalo, že linearita je špatná? Všechny tři Mass Effect hry jsou defacto lineární a je to vrchol herní tvorby.

> Jsou hry, kde můžeš missnout x hodin obsahu v jiných lokací, které nemáš šanci vidět bez daného questu či vlastního úsilí, nic takového hra nemá.

Tak přesně takový hry hrát nechci. Já si ty hry chci užít plným douškem a tyhle výmysly herních vývojářů mě pak nutí hrát s návodem, abych o ten obsah právě, že nepřišel. Neříkám, že to není cool, ale asi už jsem starej na to prolejzat každý kout, abych něco nemissnul.

> Nejsou tam nějaké volby jako třeba v Zaklínači 2, že by ses přidat k Veverkám místo lidem a měl jiný zážitek. Pro mě tam nic není a nic jsem si tam nenašel.

Jestli tě baví dělat questy různými způsoby, tak je mi tě spíš líto, protože takových her je zhruba stejně jako her se steampunkovou nebo viktoriánskou tématikou. Napočítáš je na prstech rukou. Ne každá hra může být Gothic. A pokud ti stačí volba toho, jestli se v prvním Zaklínači přidáš na jednu nebo druhou stranu, ok, přeju ti to taky, pro mě je to gimmick, který naprosto nijak nezvyšuje můj herní zážitek a vzhledem k tomu, jak jsou tyhle rozhodnutí u drtivé většiny her plochý, je to spíš obtěžující a lineraita by byla lepší. 

Podívej se, já miluju Gothic, Risen i Kingdome Come právě proto, jak jsou široký do řešení problémů, jakou dávají svobodu. Ale tohle prostě nemůžeš chtít od hry, která, aby tě patřičně vtáhla do atmosféry, musí mít obrovský, až megalomanský město. Tyhle věci fungují hlavně v malým scope. Jakoby 90 % mapy Kingdome Come je prázdná taky. Gothic a Risen je na tom líp, ale tohle byla vždycky silná stránka Piraní a žádná jiná hra se tomu ani neblíží. Možná Fallout a Elder Scrolls. Ale když se podíváš, všechny tyhle hry mají většinu mapy přírodu a jsou malý, resp. rozkouskovaný na malý části. Našroubovat stejný pravidla do megalomanskýho futuristickýho města je naprosto jinej oříšek, který možná s trochou štěstí zvládne GTA VI, po deseti letech vývoje. Možná.

Mně to spíš zní, jako kdybys měl úplně jiný očekávání od té hry a pak jsi byl zklamaný, that's all. Ale říkat, že je to prázdná AAA hra je za mě úplně mimo.

• Absolutně chápu, že tě to baví, protože každého baví něco jiného, ale pořád nikde nevidím argumenty pro vyvrácení mé kritiky, ve finále co píšeš, potvrzuje moji kritiku a dáváš mi za pravdu.

Já osobně si myslím, že linearita je extrémně špatný game-design v rámci open-worldu, protože hráči bere čas z důvodu , aby ho zaměstnal balastem, který jenom natahuje čas a ne využitím daného světa. Pokud by hra fungovala  bez velkého města stejně nebo i lépe, tak proč bych měl dělat otazníky někde v Pacifice? Můj argument krásně potvrzuje i Phantom Liberty, což je extrémně lineární DLC , ale ve finále funguje lépe než základní hra, protože se pohybuješ v malé uzavřené oblasti.

Jinak to není kritika jen samotného Cyberpunku, většina open-worldů má  ten velký svět jako zbytečný gimmick, ovšem Cyberpunk byl prezentován jako hra, kde každá volba může změnit město. Město bylo prezentované jako živý organismus a dostali jsme mrtvé město a lineární hru ve světě, kde ten samotný svět je k ničemu. Takže krom kochání nic moc nenabízí.

Jen bych se chtěl zeptat na tu dynamiku, já tam vidím dynamiku, jedině v rámci ray-tracingu, když se mění stíny, grafika je jediná dynamika, kterou tam vidím, jinak je to statické. 

Ty píšeš, že nemůžu chtít od takové hry svobodu, rozhodování, že to většinou funguje v malém měřítku. Jasně, určitě ti dávám za pravdu, že vytvořit tohle je obrovsky náročné a umí to snad jen R* , jenže tady se dostáváme k tomu, že hra takhle byla celou dobu prezentována a byla tak prodávána. Mě dost štve, že přes všechny bugy se zapomnělo, co ta hra měla být, mělo to být revoluční RPG s x možnostmi a městem jako živým organismem a to CDP nikdy nedoručil. Ta hra se nikdy nevykoupila ani patchem 2.0, ta hra není z třetiny, co by měla být. 

To je potřeba si přiznat. Já mám Cyberpunk rád, je to fajn hra, po všech záplatach klidně 8/10, ale ve finále je to jen další AAA open-world záležitost, kterých je x, jediné co vidím jako nadstandard, je moc pěkně vytvořené město graficky.

• toka

No já se nesnažím tvojí kritiku vyvrátit, já s ní víceméně souhlasím. Já nesouhlasím s tvrzením, že ta hra je prázdná a že není immersive, což se snažíš implikovat skrze tu kritiku a porovnáváš to s jinýma herníma experience. Hele třeba ten Dishonored, jasně, je cool, jak tam věci můžeš řešit X způsoby a tak. Ale víš co? Mě tak strašně štvalo, že jsem se po Dunwallu nemohl procházet a měl jsem close-scoped encounters s divnýma bariérama, abych mohl odejít ze zóny. A štvalo mě to právě proto, jak Dunwall vypadal epicky.

A ano, Phantom Liberty ti dává za pravdu v tom, že ten close-scoped lineární experience CDPR umí a udělali ho tady dobře a zbytek Night City to nemá. Já jenom říkám, že kdyby tohle aplikovali na celý město, tak pro mne osobně nebude fungovat immersion, protože já se chtěl ztratit v přelidněným megalomanským futuristickým městě a to mi Cyberpunk dal. A jasně, že bych taky chtěl živější město, víc interiérů, nějaký gang huby a tak. Ale skloubit obrovský open world s closed-scoped prostě podle mě zatím nejde. Uvidíme, co s AI dokážou za deset let, momentálně by to ty vývojáře utopilo.

A v podstatě to sám píšeš, měl jsi diametrálně jiná očekávání od té hry.
              Já netuším, jak to prezentovali, já si maximálně pamatuju E3 teaser s
              Mantis Blades. Jak mi bylo dáno, tak jsem hrál. A je teda pravda, že já
              hrál CP2077 až s Phantom Liberty. Stavěl jsem kvůli tomu PC a pak stejně
              čekal tři roky, než se na to vrhnu, ať si to užiju v maximální kvalitě.

• vonTossis

No zrovna Deus Ex: Mankind Divided (a to jsem fanoušek) mi přijde jako úsměvný příklad. Je v něm sice hodně možností, ale všechny jsou tak uměle naroubované, že mi ten svět připadal jako naprosto umělý výtvor. Promyšlený level design? To vůbec. To bych spíše použil třeba Dishonored, kde jsou některé levely opravdu klenoty.  Cyberpunk tolik možností nemá, ale jako svět je o parník uvěřitelnější. 

• Úsměvný případ? IMHO vzorový příklad, ta hra je za mě v mnoha aspektech nedokončena, proto jsem ji zvolil, přitom dává hráči tolik možnosti, jak zvládnout danou situaci. Stealth tam není do počtu, je to funkční aspekt, který je promyšlený, každý level má x cest, jak může hráč dojít k cíli. Úplný opak Cyberpunku, který má x oblastí, ale většina oblastí je tam úplně k ničemu. Jak by Deus Ex Mankind potřeboval více obsahu, tak Cyberpunk ten svůj obsah ničím nepotvrdí. Lokace jako Pacifica vznikla jen kvůli otazníkům a ničím té hře neprospívá.

V čem je ten svět uvěřitelnější u Cyberpunku pro tebe jako hráče? Jasně na první pohled rádoby velké město, davy NPC, provoz, ale když začneš interagovat s městem či s hrou samotnou, tak nedostáváš odezvu. Cyberpunk je v základu linearní adventura právě jako ten Deus Ex, problém je, že ta hra je utopena v open-worldu a ta lineární čast nefunguje ani jako nedodělaný poslední Deus Ex.

• Duncan66

nejaky extra rewarding za exploring neni treba, navic ony tam jsou ruzne lokace, kde ten rewarding je, ikdyz neni tak znacny pro vyvoj samotne hry, to mesto je uzasne, skvele navrhnute, delat je tam porad co. Znovuhratelnost smysl ma, jednak zkusit jiny build, navic je tam to DLC. Ja jsem si to 2x kralovsky uzil s dvema hodne odlisnymi buildy, navic lze pridat zajimave mody, ja jsem si upravil jizdni model k obrazu svemu, abych si vice uzil jezdeni po meste a nemel jsem potom vubec potrebu pouzivat to transportovani, ale vazne jsem si uzival sviznou jizdu po meste.

• vonTossis

Ne.

• honcka

To by se bethesda rovnou mohla zahrabat a ten spolek rozpustit

• Stephano

Mě šel Cyberpunk bez jediné chybičky, ještě na starším PC. Updaty byly super. Hru jsem si užil, jak tehdy tak teď. Ano, na hratelnosti bych možná pár věcí změnil., ale bavil jsem se. A jsem vděčný, že taková hra na trhu je. Předobjednávky jsou zbytečnost. Slevy jsou skoro pořád. A bylo mnohem více her, které byly rozbitější. Nejsem úplny fanda CD Projektu, ale je to jedno z nejlepších studií, které teď existuje. I Zaklínač 1 byl dost svéhlavý (loadingy, nevyvážená obtížnost) a přesto na to září 2007  nemohu zapomenout. A nostalgie v tom fakt není. Ta hra strčí do kapsy i novější hry, které se pokusily o totéž (Inquisitor od Piekary)

• victor

Za mne může CD projekt zapomenout na předobjednávky.  

Day One Cyberpunku jsem si užil na Xboxu s. X a bylo to jako by někdo vytáhl kuře ze skořápky v embrionálním stádiu  - stav neslučitelný se životem , byť  tím virtuálním .

Mrtvé město ,kde nefungovala správně snad ani jedna cutscéna  ,kamera která nadobro opustila pozici hrdiny a zasekla se v nesmyslných úhlech mimo dějiště hry, rozbité sejvy a fakt , že hráči na PlayStation dostali kód ,který vůbec nepočítal s hardwarem na který byla hra původně oznámena  . CD projekt se ztratil na PC s výkonem řádově vyšším než kdy měla PS4  a až do vydání hry je snad nenapadlo prezentovat stav verze vedení , nebo nedej bože vedení bylo v obraze ale kvůli financím trvalo na vydání i v tak nekompletním stavu .

Mlčení o reálném technickém stavu hry a pomalé mlžení  o výkonu , kdy hardware hráčů je prý nedostatečný ....to si mohli odbýt před Day One edicí Cyberpunku a kdykoli mohli vydání pozdržet .Nestalo se , Škoda .Hanba jim ! 

• W4 je ztracené už nyní. A ano, žádná oprava nenapraví první dojem. No Mans Sky by mohl vyprávět. Fanoušci to ocení, mainstream ale řekne bleh a už se ke hře nikdy nevrátí a i když jo, už je po letech ve slevě 90% 

• Jevo83

Negativny vplyv CP na W4 je podla mna takmer nula…. 

CP je v konecnom dosledku super hra so super svetom a atmosferou, CD Projekt Red pomerne otvorene komunikoval ze sa poucili a ja im verim.

Okrem toho ich podpora vlastnych hier po vydani urcite patri k tym top na trhu

Predobjednavky nerobim skoro nikdy, ale neviem si predstavit vesmir v ktorom by som si nekupil W4 cca pol roka po vydani

• faitheater

Já za sebe řeknu "Doufám, že CP tu pověst poškodil!" Už jen kvůli tomu, aby se v budoucnu podobné o***y neopakovaly. 

Hru jsem si nakonec užil (s patchem 2.0 a výš, tak jak to mělo být podle mne vydané v prvé řadě), ale ta pachuť už ve mně zůstane napořád. 

A s W4 rozhodně počkám několik měsíců, než se rozhodnu, jestli jej koupit nebo ne. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit